Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Sähkötupakka ja kaiken kieltäjät

Viranomaisten suusta kuulee useinkin vaikka mitä pöljää, mutta en ole vähään aikaan kuullut mitään niin typerää kuin mitä hallitusneuvos Ismo Tuominen laukoi Iltalehdessä. Lehtijutussa pohdittiin savulliset tupakat korvaavan sähkötupakan myynnin sallimista Suomessa. Tuominen oli (luonnollisesti) tätä vastaan:

  • "Peruskysymys on, haluammeko yhteiskunnan, jossa opettajat katsovat kun oppilaat pössyttelevät koulun pihalla sähkötupakkaa, Tuominen sanoo."

Tuo malliesimerkki kaltevan pinnan argumentointivirheestä on kyllä sellainen rimanalitus, että se vetää vertoja jopa rahapelimonopolia puolustelevien virkamiesten sepustuksille. Sähkötupakan täytyy olla todella vaaratonta ja harmitonta jos tuo on se argumentti, minkä sosiaali- ja terveysministeriön virkamies valtakunnallisessa mediassa haastateltuna valitsee perusteeksi sen kieltämiselle. Miksi sähkötupakan myynnin salliminen aiheuttaisi mitään erityistä ongelmaa kouluissa? Eikö Tuominen ole kuullut semmoisesta kuin myynnin ikärajat?

Suomessa myydään täysi-ikäisille nykyäänkin esimerkiksi alkoholia, ilotulitusraketteja ja jopa aseita. Tietääkseni kouluissa ei silti ole mikään merkittävä tai ainakaan säännöllinen ongelma, että oppilaat ryypiskelisivät kaljaa, räjäyttelisivät ilotulitteita tai ammuskelisivat toisiaan koulun pihalla. Kouluissa on ollut joitain pieniä ongelmia kun taskuun mahtuvat videopelit ja sittemmin kännyköiden pelit yleistyivät, mutta niistäkin selvittiin ihan ilman myyntikieltoja ja jopa ilman ikärajoja.

Tuominen vaikuttaa tyypilliseltä kaiken kieltäjältä, jolle kieltäminen itsessään on jo riittävä päämäärä. Yhtään asia-argumenttia kiellon puolesta hän ei esitä. Ilkkuu vain, että myynnin mahdollisesti salliva EU-direktiivi valmistuu aikaisintaan kahden vuoden kuluttua, ja toteaa sähkötupakan, kannabiksen ja tupakan kuuluvan samaan haitalliseen elämäntapaan. Ratkaisevaa ei siis ole kunkin yksittäisen nautintoaineen mahdollinen haitallisuus, vaan nautintohakuinen elämäntapa yleensä -- joka tietysti Tuomisen mukaan pitäisi kieltää.

Valovuosia järkevämmän perustelun esittää lehtijutun toinen kiellon puolesta puhunut haastateltu, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen yliproviisori Kristiina Pellas. Hänenkin perustelunsa tosin ovat lähinnä epämääräistä pelottelua siitä, miten sähkötupakoita ei ole tutkittu tarpeeksi ja vihjailuja, että valvonnan puutteessa sähkötupakoita myyvät yritykset voivat huijata nikotiinipitoisuuksissa. Onhan se tietysti hyvä tutkia, mutta onko Pellas todella lähtökohtaisesti sitä mieltä, että sähkötupakat olisivat vaarallisempia kuin tavalliset tupakat? Sehän tuossa ratkaiseva kysymys on. Jos ne ovat vaarattomampia, niiden myynti pitäisi ilman muuta sallia. Pellaksen argumentti (ei ole tutkittu tarpeeksi) on muuten sama, millä tupakkayhtiöt aikoinaan yrittivät kiistää tupakan aiheuttavan syöpää, keuhkoahtaumaa yms.

Meneillään olevan talouskriisin aikana ovat jotkut esittäneet sellaisia ajatuksia, että ainakin talouspolitiikassa nykyistä parlamentaarista järjestelmää parempi vaihtoehto olisi pitkäaikaisempi virkamieshallitus. Tuomisen lausunnon jälkeen toivon, että hekin miettivät vielä uudestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

J. Gagarin

Sähkötupakat eivät oikein missään ole lyöneet itseään kunnolla läpi. Ne eivät tunnu korvaavan oikeiden sauhujen himoa.

Luulisin, että sähkötupakka voisi olla hyvä askel niille, jotka pyrkivät lopettamaan tupakoinnin, ennen Nicorettiin siirtymistä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itsekin kiskon välillä sähkösavuja. Valitettavasti sit jossakin välissä aina sorrun uudelleen oikeaan tupakkaan.

Kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että e-savuke on parempi vaihtoehto.

Tuo "ei ole tutkittu tarpeeksi" on ihan lääkeyhtiöiden lobbaamista. E-neste maksaa piintyneemmällekin tupakoitsijalla max 3€/viikko, lääkeyhtiöiden Nigorette maksaa saman verran päivässä.

Mutta eiväthän lääkeyhtiöt lobbaa meidän päättäjiämme, eihän?

Aapo Pekkanen

Lääketeollisuus on toki merkittävä voima yhteiskunnassamme, mutta ehkä vielä enemmän kannattaa tuumailla tupakkateollisuutta ja sen lobbausta. Kuitenkin jos joku kehittää hyvän tupakoinnin lopettamista helpottavan välineen, ko. teollisuus tulee kärsimään suuria tappioita.

Tulikivenkatku ----

Eikös nikotiinipitoinen sähkötupakka aiheuta ihan samalla tavalla syöpää?

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Tietääkseni pelkkä nikotiini ei niinkään aiheuta syöpää, kuin kaikki muut aineet mitä perus-tupakassa on.

Onpahan älytön juttu perusteluineen. Ei ole tuttua sähkötupakka, mutta luulisi että mitä vähemmän haitallisia aineita, sen parempi kun tavallisessa tupakassahan niitä lienee mainittuja kymmentä haitallista ainetta enemmän. Mistäs niitä saa :-)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen
K Veikko

Vastauksesta tuli niin pitkä, että julkaisin sen omana kirjoituksenaan.

http://kveikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85928-potk...

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

"Yhtään asia-argumenttia kiellon puolesta hän ei esitä."

Suomessa on vallalla yhä sanelukulttuuri. Ehkä se on vain oire pohjoismaisen holhousyhteiskunnan paheesta, että ihmiset nähdään virkamiesten ja poliitikkojen silmissä vajaavaltaisina, kyvyttöminä tekemään omaa elämää koskevia päätöksiä.

Sveitsissä on selkeästi enemmän argumentoivaa poliittista keskustelua, vaikka päätökset itsessään eivät aina olisi sen parempia. Monessa asiassa on turha kuitenkaan valitella, jos asia on päätetty kansanäänestyksellä.

Panu Horsmalahti

Sähkötupakka vaikuttaa olevan aitoa tupakkaa terveellisempää: http://www.physorg.com/news/2010-12-evidence-e-cig...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Se ei olisi mitenkään yllättävää. Kuvittelisin, että sähkötupakassa on muuten samat myrkyt kuin tavallisessakin, mutta ei palamistuotteena syntyviä karsinogeenejä eikä ilmeisesti esimerkiksi tervaa tai häkää.

Mike Siren

Ei ole samoja myrkkyjä. Tupakassa on noin 4500 kemikaalia, joista noin 60 todistetusti aiheuttavat syöpää. Nikotiininesteessä on vain makuaineet, nikotiini, glyseroli sekä propyleeniglykoli. Tupakassa mm. arseeni, butaani, metanoli, terva, bentseeni, lyijy, etanoli, radoni ja tuhansia muita kemikaaleja.

Tilanne on sikäli täysin sairas, että nikotiininesteiden myyntiä ja niiden oheistuotteiden myyntiä pyritään kaikinkeinoin rajoittamaan sillä perustelulla, ettei ole todistettu niiden olevan turvallisia tai auttavan tupakasta eroonpääsyssä. Samaan aikaan kuitenkin on todistettu tupakan tappavan noin 5 miljoonaa ihmistä vuosittain globaalisti ja sitä myydään ihan vapaasti.

Kysehän on käytännössä rahasta. Tupakoitsijat ovat edullisia valtiolle, he maksavat yli 600 miljoonaa euroa vuosittain veroja tupakoinnista ja kuolevat aikaisemmin jääden näin pois sairastavasta eläkeikäluokasta. Tuo raha on saatava jostain takaisin, mutta todellisuudessa valtiolle on aina parempi, jos ihmiset kuolevat mahdollisimman pian eläkeikään siirryttyään.

Paras ratkaisu tähän olisi se, että nikotiinineesteet laitettaisiin veron alle ja samalla tarkkailun alle, joka johtaisi entistä puhtaimpiin nesteisiin ja valtio saisi paikattua tuota verovajetta. Jotta kuolleisuus saataisiin pysymään entisellä tasolla, voisi valtio sitten alentaa viinan hintaa, niin porukka kyllä sekoilee itsensä hautaan (tämä on sarkasmia, jos joku ei tajunnut)

Mutta ei tule tapahtumaan mikään näistä. Valtio tulee kieltämään kokonaan nikotiininesteiden tilaamisen ulkomailta ja tekee tuotteille saman mitä nuuskalle aikanaan. Röökiä saa silti edelleen ostaa vaikka rekkalastillisen.

Suomi on hieno maa.

T: 8 vuoden tupakoinnin kuin seinään lopettanut sähköisen höyrystimen avulla.

Käyttäjän Malex kuva
Molex Mäkinen

Kukahan oikeasti olisi sitä mieltä että laite jonka avulla ihmiset ovat joukoittain lopettaneet tupakoinnin pitäisi kieltää?

Tupakkateollisuus ja lääketeollisuus, ja kaikki jotka ovat heidän vaikutusvallan alaisia! Tuskin kukaan terveysviranoimainen oikeasti haluaa estää ihmisiä lopettamasta tupakointia, heitä vaan johdetaan harhaan.

Olen ehkä naivi, mutta haluan uskoa näin.

Ja kyllä, tupakka loppui kuin seinään heti kun sain sähkötupakan käyttöön, en haluaisi ikinä enää palata entiseen, mutta jos sähkötupakka kielletään ennen kuin ehdin vierottaa itseni nikotiinista, niin en takaa että päätös pysyy :(

on muuten kovat alennukset jo päällä suomalaisilla sähkötupakka-kaupoilla:
Sähkötupakka 19,95€

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Savukkeen haitallisuus terveydelle ei ole pelkastaan tupakan lehtien ominaisuus. Mika tahansa epataydellisesti kytemalla palava orgaaninen aine muodostaa monimutkaisia hiilivety -yhdisteita, mm. rakenteeltaan hyvin monimutkaisia karsinogeenisia aineita, joita tavataan kutsua terva-aineiksi. Tupakka ei ole poikkeus.

Taman takia ruotsinlaivalta ostettu nuuska _ei_ ole syopaa aiheuttavaa, vaikka siina onkin tupakkaa. Nuuskaa ei polteta, siten vaarallisia aineita ei synny.

Sahkotupakassa ei myoskaan tapahdu palamista, vaarallisia aineita ei synny. Ulkonaon ja nautintatavan samankaltaisuus savukkeisiin nahden ei tee sahkotupakasta terveydelle haitallista.

Mutta jos kaikki suomen tupakoitsijat lopettaisivat tupakoinnin nuuskan ja sahkotupakan avulla, valtiolta jaisi saamatta lahes miljardi euroa verotuloja ja mika pahinta, ihmiset elaisivat pidempaan ja luonnollisesti saisivat myos elaketta pidempaan. Eli pelkkaa rahan menoa.

Mika muu olisi mieluisampaa valtiovallalle kuin koko ikansa runsaasti tupakoinut ja toita paiskinut mies, joka vahan ennen elakkeelle paasyaan menehtyy lyhyen sairastamisen jalkeen. Kuluja sairaudesta ei juuri ehtinyt syntya, poltetuista savukkeista valtio on saanut muhkeat verotulot ja elakevaratkin jaavat muiden kayttoon. Pelkkaa tuloa muille jaeltavaksi. Taydellista! Nyt tahan onnelaan ollaan iskemassa sahkotupakan voimin. Nuuskan myyntia on onnistuttu hankaloittamaan, mutta ei viela sentaan kieltamaan. Nyt kaikki tarmo tulee suunnata sahkotupakan lamauttajaisiin. Alkaa vaan lopettako tupakointa !

Late Terava

Joo, tämä sähkötupakan haitoista kohkaaminen on uskomatonta propagandaa! Kaikki jotka asiaa miettii järjellä tulevat siihen lopputulokseen että jos vastakkain laitetaan sähkötupakka vs analoginen tupakka niin sähkörööki on tuhat kertaa terveellisempi vaihtoehto. Jos syöpää aiheuttavia aineita halutaan etsiä niin niitä löytyy melkein joka tuotteesta.

Lisää tietoa sähkötupakasta:

//www. sähkötupakka tauko.com/

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tutkimuksia on. Niitä ei vain (verotussyistä?) julkaista. Sähkötupakassa on keskimäärin 5 % perinteisen terveydelle vaarallisia aineita (perinteisessä yli 4000 syöpää aiheuttavaa ainetta.)

Eli tasan tarkkaan yhtä paljon kuin kaupoissa ja apteekeissa myytävissä nikotiipitoisissa vieroitusaineissa.

Toimituksen poiminnat