Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Monta syytä opiskella ruotsia

Keskustelu pakkoruotsista on noussut jälleen otsikoihin. Tästä innostuneena halusin itsekin osallistua kielikeskusteluun, ja listasin kuusi asiaa, jotka on syytä ottaa huomioon pohdittaessa ruotsin kielen asemaa Suomen koululaitoksessa:

  • Ensimmäisenä piinkovia tilastollisia tosiasioita: Ruotsi on maailman 89. puhutuin kieli. Ruotsia äidinkielenään puhuu n. 10 miljoonaa ihmistä eli 0,15% maapallon väestöstä.
  • Vapaa-aikaan ja huvitteluun vetoava huomio: Ruotsi on matkailijalle tärkeä kieli, jolla tulee toimeen kaikissa pohjoismaissa Norjaa, Tanskaa ja Islantia lukuun ottamatta. (Suomenruotsia opiskelleilla tosin voi olla myös vaikeuksia ymmärtää eteläisessä Ruotsissa sijaitsevan Skoonen maakunnan murretta.)
  • Taloudellinen näkökulma: Ruotsi on heti Venäjän ja Saksan jälkeen Suomen tärkein kauppakumppani. Talouselämä-lehden mukaan vuonna 2008 Suomesta tehtiin Ruotsiin n. 300 000 liikematkaa, joilla hoidettiin tärkeitä liikeasioita ruotsalaisten yritysten edustajien kanssa. On täysin mahdollista, että joku näistä edustajista ei puhu lainkaan englantia.
  • Kielten opiskeluun liittyvä syy: Ruotsin osaaminen helpottaa toisen germaanisen kielen, saksan, opiskelua. Ruotsi kannattaa opetella ennen saksaa aivan samoin kuin esimerkiksi venäjän opiskelu kannattaa aloittaa perehtymällä ensin ruteenin kieleen.
  • Opiskelun vaivattomuus: Ruotsi on helppo kieli oppia. Ylioppilastutkintolautakunnan vuoden 2008 tilaston (s. 41) mukaan vain 627 abiturienttia joutui lykkäämään jatko-opiskelusuunnitelmiaan reputettuaan ruotsin keskipitkän oppimäärän (B-ruotsi) kokeessa.
  • Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, pohjoismainen yhteistyö ja ihmisten välinen hyvä tahto: "Ruotsin kielen opetuksen tulee antaa oppilaalle valmiuksia vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön maamme ruotsinkielisen väestön kanssa sekä pohjoismaiseen yhteistyöhön. Opetuksen tehtävänä on totuttaa oppilas käyttämään kielitaitoaan ja kasvattaa häntä arvostamaan Suomen kaksikielisyyttä ja pohjoismaista elämänmuotoa." (Opetushallituksen perusopetuksen opetussuunnitelma, s. 118) Mikäpä yleensäkään opettaisi ihmisiä paremmin arvostamaan jotakin asiaa, kuin pakottaminen sen opiskeluun?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Van Helsing (nimimerkki)

Ja blaa-blaa-blaa. Saitko oikein apurahan Svenska Stiftelsiltä kirjoittaaksesi tuon homeisen kokelman syitä joista jokainen on moneen kertaan todistettu pelkäksi lässytykseksi?

joo (nimimerkki)

#1 sarkasmi detektori päälle. :)

Väsynyt ja ymmällään (nimimerkki)

#1 Van Helsing pääsee jo sellaiseen sarkasmia sarkasmista tasoon, josta ei varmuudella tiedä onko se enää sarkasmia.

Tomppa (nimimerkki)

"Taloudellinen näkökulma: Ruotsi on heti Venäjän ja Saksan jälkeen Suomen tärkein kauppakumppani."

Eli heti kun venäjä ja saksa on opittu voi alkaa opiskelemaan kolmanneksi tärkeintä kieltä? No järkevämpi voisi ajatella että yksi tekee kauppaa Venäjälle ja toinen Saksaan, mutta niinhän tämä Katainenkin mainitsi että he tukevat Sekoomuksessa pakkoruotsia ja monipuolisia kielivalintoja

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Talouselämä-lehden mukaan vuonna 2008 Suomesta tehtiin Ruotsiin n. 300 000 liikematkaa, joilla hoidettiin tärkeitä liikeasioita ruotsalaisten yritysten edustajien kanssa. On täysin mahdollista, että joku näistä edustajista ei puhu lainkaan englantia.

=> Ei ole lainkaan mahdollista, että joku, edes siivooja, olisi ruotsalaisessa yrityksessä noin sivistymätön.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Väsynyt ja ymmällään (kommentti 3): "Van Helsing pääsee jo sellaiseen sarkasmia sarkasmista tasoon, josta ei varmuudella tiedä onko se enää sarkasmia."

Sama ongelma minulla. :-) "Svenska Stiftels" viittaisi sarkasmin sarkasmiin, koska tuonnimistä säätiötä ei taida olla olemassakaan.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ruotsin osaaminen helpottaa toisen germaanisen kielen, saksan, opiskelua. Ruotsi kannattaa opetella ennen saksaa aivan samoin kuin esimerkiksi venäjän opiskelu kannattaa aloittaa perehtymällä ensin ruteenin kieleen.

=> Ruteenit ovat vähän kuin länsiukrainalaisia. Ehdottaisin, että ennen englannin kielen ja ranskan kielen opintoja jo peruskoulun kolmannelta luokalta alkaen opiskeltaisiin latina ja esperanto. Ennen venäjän kieltä puolestaan ukraina ja puola tai tšekki.

Tomppa (nimimerkki)

#5 "Talouselämä-lehden mukaan vuonna 2008 Suomesta tehtiin Ruotsiin n. 300 000 liikematkaa, joilla hoidettiin tärkeitä liikeasioita"

Sittenhän ruotsinkieliset riittävät hyvin hoitamaan tuon tärkeän kaupankäyntimme Ruotsin kanssa niin suomalaisille jää nämä muut markkinat. Olisiko vieläpä mahdollista että joku kaupparatsu teki vuoden aikana useamman keikan Ruotsin puolelle?

juha (nimimerkki)

Loistava kommentti. Harmi vaan, ei vaikuta mihinkään. Näyttää pahasti siltä, että ainoa mahdoliisuus päästä pakko-ruotsi-syövästä eroon, on äänestää ensi vaaleissa persuja.

iiris (nimimerkki)

HYvä lista! Lähetä vaikkapa kansanedustajille ja ministereille.

Tämä olisi oiva lista julkaistavaksi joissakin lehdissä. Yritä saada julki.

Derrick (nimimerkki)

Se on kumma juttu, että Kelakin palvelee ruotsiksi, mitvittua, eikö Suomen pitänyt olla ei-kaksikielinen maa ?

frank (nimimerkki)

Lisäksi: ainakin helsinkiläisenä voit muuttaa äidinkielesi ruotsiksi ja näin päästä ilman jonoja ruotsinkielisille varattuihin terveyspalveluihin.
HUOM! Pelkkä ruotsin osaamisesi ei riitä, rekisteröity aidinkielesi tarkastetaan vastaanotossa henkilötietorekisteristä.

Allan (nimimerkki)

Noi ruottinkieliset telkkarimainokset alkaa pikkuhiljaa nyppimään.Ymmärrän toki että se on myös mainostajille tärkeä kieli kun sitä ostovoimaa löytyy, mutta liika on aina liikaa.

Käyttäjän auliskallio kuva
Aulis Kallio

Harvinaisen positiivinen kirjoitus aiheesta täällä blogiviidakossa. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

Naama (nimimerkki)

#0: ai-VAN!!!

J.K. - listauksesi käy aivan oIKEASTA mIELIPITEESTÄ
:D)))))

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

HAHAHAHA, tämä on yksi vuoden parhaista blogikirjoitukista!!!

Don huono (nimimerkki)

Te kateelliset ja katkerat pässinpäät olette loogisuudessanne niin yksinkertaisia ja typeriä että näe kuinka hyvä ja hyödyllinen systeemi tämä on. Hyötyruotsi on hyötyruotsia ja siinä sen koko hienous.

Ajatelkaapa vain kuinka helppoa kaikki meille on kun sattuu syntymään oikeaan etniseen kastiin.

Kyykkikää ja kaivakaa te säälittävät suomimoukat vain niitä teidän kastillenne sopivia hanttihommia sillävälin kun me kunnon väki löhöämme toimettomina hulppeissa virastoissamme ;-)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

juha (kommentti 9): "Näyttää pahasti siltä, että ainoa mahdoliisuus päästä pakko-ruotsi-syövästä eroon, on äänestää ensi vaaleissa persuja."

Tai liberaaleja niissä vaalipiireissä, missä nyt saamme ehdokkaita asetettua. Kannattajakorttikeräys taisi epäonnistua, joten emme luultavasti saa puoluetta rekisteriin ainakaan eduskuntavaaleihin mennessä, mutta liberaalit ehdokkaat asettunevat ehdolle valitsijayhdistysten kautta tai jonkun muun puolueen sitoutumattomina ehdokkaina.

iiris (kommentti 10): "Tämä olisi oiva lista julkaistavaksi joissakin lehdissä. Yritä saada julki."

Kiitos kehuista. Tätä juttua saa linkittää ja lainata vapaasti. :-) Voisihan tuota piruuttaan johonkin mielipidepalstallekin tarjota.

Aulis kallio, Naama ja Helena Eronen, kiitän kehuista. :-)

Napalteri (nimimerkki)

Perussuomalaiset voisivat soveltaa samaa taktiikkaa kuin RKP; jos pakkoruotsi poistetaan, hyväksytään kaikki muu hallitusohjelmassa. Siinä menisi viimeinenkin valttikortti suomenruotsalaisilta!

Tomppa (nimimerkki)

Don huonolta upea esimerkki (#17) ylimielisyydestä joka johtuu pelosta etuoikeuksien menettämistä kohtaan. Näitä ja sarkastisia kopioita näistä on saanut nähdä jo senverran ettei kaukana ole ajatus tarjota ilmaista menolippua Ruotsiin näille isänmaan epätoivoille.

Tomppa (nimimerkki)

#19. Muuten varmaan toimisi mutta PerusSuomalaisilla ei ole rahaa jonka avulla RKP pelaa.

Naama (nimimerkki)

Jessus sentään - täähän vaan paranee:

J.K.: sun pitäis vaihtaa blogikirjoituksesi ensimmäinen virke
"Keskustelu pakkoruotsista on noussut jälleen otsikoihin.."
p.o.:
"Keskustelu hyötyruotsista on noussut jälleen otsikoihin.."
;)

Ilkka Partanen (nimimerkki)

Mainio kirjoitus!

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

Ongelmaan ratkaisu... tosin ei kovin rauhanomainen-> Ruotsi lakkauttaa reserviarmeijan -> vallataan Ruotsi ja lakkautetaan Ruotsin kieli ;)

Samalla periaattellahan Suomessakin tuota ruotsia opiskellaan... siis meinaan, että Ruotsi miehitti/läänitti suomea reilut 100v.

Ja sitten kieli pois poskesta ja asiaan:
Ruotsinkieli (äidinkielenä) tarjoaa erinomaisia ETUOIKEUKSIA vaikka pyrittäessä oikeustieteelliseen, kauppakorkeakouluun tai lääketieteelliseen tiedekuntaan... Lisäksi tiivis "hyväveliverkosto" ruotsinkielisillä paikkakunnilla pitää "omiensa" puolta. Omassa ystäväpiirissänikin on ihmisiä, jotka ovat moista "maan tapaa" päässeet/joutuneet todistamaan. Ilman RKP:n jäsenkirjaa kunnassa (x) on melko turha koettaa saada omakotitonttia - reilua? (mikähän tuo kunta-x voisi olla... vinkki - helsinki laajeni hiljattain)

No, toisaalta kukapa ei-ruotsalainen moiseen yhteisöön oikeastaan haluaisikaan muuttaa asumaan.

Vaasa on myös hyvä esimerkki kaupungista, jossa RKP ja "suomipuolueet" kinaavat ja estävät järkevät kuntaliitokset. Kuntaliitosten myötä kuntalaiset toki säästäisivät rahaa, mutta RKP menettäisi valta-asemansa, kun "suomipuolueiden" kannattajia olisikin uudessa Vaasan kunnassa enemmän, kuin RKP:n kannattajia :(

Politikkojen tarkoitus on ajaa omia... anteeksi kansalaisten etuja :(

Henry Bjorklid

#0: "Keskustelu pakkoruotsista on noussut jälleen otsikoihin. Tästä innostuneena halusin itsekin osallistua kielikeskusteluun, ja listasin kuusi asiaa, jotka on syytä ottaa huomioon pohdittaessa ruotsin kielen asemaa Suomen koululaitoksessa:"

---------------------------

Luettelit kuusi hyvää syytä opiskella ruotsia, mutta et kertonut yhtään hyvää syytä, miksi pakkoruotsia on opiskeltava.

Keskustelu on nimenomaan pakkoruotsista, ei ruotsin kielestä sinänsä.
Itse vastustan pakkoruotsia, koska se tuhlaa voimavaroja joita pitäisi keskittää yksilöiden kieltenopiskeluun, (siis myös ruotsinkielen opiskeluun), jotka tekevät itsenäisesti kielivalintansa [toki lain, säädösten ja mahdollisuuksien mukaan].

Henry

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

25#
heh "hyvää syytä" olla opiskelematta ruotsia?

ee-n (nimimerkki)

#0

Idea on niin hyvä, että sitä kannattaa kehittää.

Olisi hyvä tehdä listoja syistä, miksi ei kannata lukea englantia, saksaa jne
Voisi tehdä vertailevia listoja, joissa pakkoruotsi aina voittaa.

Joka tapauksessa, kiitos!

Henry Bjorklid

#26:

Jari Jääskeläinen kommentoi:
16.6.2010 23.32

25#
heh ”hyvää syytä” olla opiskelematta ruotsia?

------------------------

Voisitko selventää mitä tarkoitat?

Henry

MT (nimimerkki)

"Tai liberaaleja niissä vaalipiireissä, missä nyt saamme ehdokkaita asetettua. Kannattajakorttikeräys taisi epäonnistua, joten emme luultavasti saa puoluetta rekisteriin ainakaan eduskuntavaaleihin mennessä, mutta liberaalit ehdokkaat asettunevat ehdolle valitsijayhdistysten kautta tai jonkun muun puolueen sitoutumattomina ehdokkaina."

Olen pahoillani jos niin kävi. Olisi ollut piristävää vaihtelua nykyisten puolueiden rinnalle saada liberaalit mukaan. Mitä tulee liberalismiin, niin liberaalina en voi hyväksyä pakko-opiskelua minkään kielen suhteen -kielet tulee saada valita.

Ari Anttila (nimimerkki)

Persut eivät ole ainoa apu asiaan. Muutoksen Järnefelt taitaa olla kovempi tekijä, kun pakkoruotsista puhutaan.Hän on saanut monta ruotsinkielistäkin puolelleen ja tajuamaan, kuinka dorka ja väärin koko systeemi on.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Koreassa ne opettelee englantia
http://haapavaara.wordpress.com/2010/06/16/englann...

Eikös meidän pitäisi ruveta opettelemaan korean kieltä. Ei sen vuoksi, että meillä on valtionvarainministerinä Kim Ill Katainen, vaan että jos vaikka saataisiin suomalainen rymdgubbe Korealaiseen rakettiin. Silleen sukkulana venukseen.

Inex (nimimerkki)

Varför får jag inte tala svenska?

Hmmm.

perkule (nimimerkki)

Mulla on yksi syy lisää: En suostu käyttämään ruotsia, ennen kuin siitä tulee vapaaehtoista. Miettikääpä sitä päivää, kun meikä avaa tuolta kohdin sanaisen arkkunsa. Se ei tule olemaan helppo päivä kellekään.

:) (nimimerkki)

Opetelkaa Saksaa,Venäjää,Englantia,Kiinaa. Swedu sössötyksellä ei tee mitään,suomi/ruotsi "bisnes" kieli on Englanti,naurettavaa!

Inex (nimimerkki)

bisnes” kieli on Englanti"

No shit

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Loistava kirjoitus Jani. Miten olisi, jos tekisit samanlaisen vertailumielessä englannin, saksan tai kiinan opiskelusta?

3+5=pakollinen (nimimerkki)

Hyvä Jani! Jouduin ensin hymähtämään omalle reaktiolleni kun jouduin lukemaan ranskalaisten pallukoiden ykköskohdan toiseen kertaan! Ja tuo loppu on hyvä: 20% ansaitsee vähemmistöaseman. No, Suomessa se voisi olla 10%, eikö? Tämä tai samantyyppinen kirjoitus kaikille tahoille, ehdottomasti.

Auria (nimimerkki)

"Ruotsinkielellä tulee toimeen:)"

Derrick (nimimerkki)

Ruotsalaisilla ainakin "menee hyvin".

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Puppe Karhunen (kommentti 36): "Loistava kirjoitus Jani. Miten olisi, jos tekisit samanlaisen vertailumielessä englannin, saksan tai kiinan opiskelusta?"

Tee sinä. Minä en jaksa, sillä niillä ei ole erityisasemaa suomalaisessa koulujärjestelmässä, joten ei minulla ole motivaatiota lähteä niitä erikseen ruotimaan. Ruotsi kiinnitti huomioni, koska se on ainoa pakollinen ei-äidinkieli (pilkunviilaajien takia en voi käyttää termiä vieras kieli, koska ruotsihan on lakitekstin mukaan toinen kotimainen kieli) suomalaisissa kouluissa -- kaikki muut ovat (koulun resurssit huomioiden) vaihtoehtoisia.

J.Ryyti (nimimerkki)

Perussuomalaiset on ainoa puolue puolueena joka hyväksyy valinnan vapauden koulujen kielten opetuksessa. Muut puolueet vastustavat valinnan vapautta.

Mitä useampi suomalainen sen oivaltaa sen varmempi on Perussuomalaisten voitto tulevissa eduskuntavaaleissa.

J.Ryyti (nimimerkki)

Kotimaisen kielen tunnuksena on vieraan valtion, Ruotsin,lippu. Eikö siinä ole ristiriita?

jk. Plokikirjoitus on hyvää parodiaa:D

freudenthalisti (nimimerkki)

Korhonen on ilmeisesti mustan huumorin miehiä?

Matti (nimimerkki)

Eivät tainneet tosikot huomata, että oli sarkasmia koko juttu!

täti (nimimerkki)

Mikä estää opiskelemasta esim. venäjän, italian tai puolan kieltä. Nehän ovat
Suomen kasvavalle viennille tärkeitä maita. Merkittävimpiin tuontimaihin kuuluvassa Etelä-Koreassa tuskin puhutaan ruotsia.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Länsinaapurin valtakieli on parinkymmenen vuoden päästä vähemmistökieli sielläkin.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Taas diggasin Janin kirjotusta ihan sikana. Rautaa!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

tätäi (kommentti 45): "Mikä estää opiskelemasta esim. venäjän, italian tai puolan kieltä. Nehän ovat"

Yksi syy voi olla ajan (ja voimien) puute, jos ruotsin pänttäämiseen kuluu kohtuuttoman paljon aikaa.

Jari-Petri Heino (kommentti 46): "Länsinaapurin valtakieli on parinkymmenen vuoden päästä vähemmistökieli sielläkin."

Siltähän tuo kehitys Ruotsissa vähän vaikuttaa.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

28#
Niin... meinaan, että siinä lueteltii 6 hyvää syytä OLLA opiskelematta ruotsia :)

Juha Pätsi (nimimerkki)

Taannoin opiskelin ruotsin kieltä kansalaisopistossa muutamia vuosia ja mukavaa on ollut olla tekemisissä Ruotsalaisten- ja Norjalaistenkin kanssa ruotsin kielellä. Kallista vain on kielten ym. opetus kansalaisopistoissa veronmaksajille, koska muistaakseni tässä ko. opinahjossa oppitunti/oppilas maksoi 100€, kun sen viimeksi tarkistin! Eroja voi olla tietysti paikkakunnittain.

Opittua kieltä ei tietenkään silti kukaan voi minulta poiskaan ottaa.

Rasvasilli (nimimerkki)

Olen jonkin verran pettynyt, mutta ei varmaan pitäisi olla yllättynyt, että liberaalit ovat kimpassa näiden hörhöjen kanssa. jotenkin automaattisesti oletin, että liberaalit ymmärtävät lisääntyneen vapauden tuovan mukanaan lisääntyneen vastuun, mutta julkinen ilakointi seksuaalisilla poikkeavuuksilla osoittaa mielestäni puutteellista kunnioitusta yksityiselämän alueita kohtaan.

Tätäkö se liberalismi onkin, että mitä tahansa typerää voi tehdä koska se on vapautta ja vapaus on aina hyväksi? Sitä, mistä vapaudutaan, oleellisempaakin on, mihin vapaudutaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Rasvasilli (kommentti 51): "Tätäkö se liberalismi onkin, että mitä tahansa typerää voi tehdä koska se on vapautta ja vapaus on aina hyväksi?"

Kyllä. Mitä tahansa -- typerääkin -- voi tehdä, kunhan ei vahingoita toiminnallaan muita ihmisiä tai heidän omaisuuttaan.

Niilo (nimimerkki)

Pakkoruotsi vittuun Suomesta. Surkeita syitä opiskella ruotsia.

ewzpmnu (nimimerkki)

DMEIvy bydkmtdqgktg, [url=http://zndutoecykdl.com/]zndutoecykdl[/url], [link=http://ymmdduiidttj.com/]ymmdduiidttj[/link], http://zgaswqbizjnp.com/

ewzpmnu (nimimerkki)

DMEIvy bydkmtdqgktg, [url=http://zndutoecykdl.com/]zndutoecykdl[/url], [link=http://ymmdduiidttj.com/]ymmdduiidttj[/link], http://zgaswqbizjnp.com/

Toimituksen poiminnat