Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Mitä ongelmia filippiiniläisissä hoitajissa on?

Iltalehti haastattelee tutkija Tiina Vaittista jutussa, jossa Vaittisen mukaan filippiiniläisten hoitajien Suomeen tuomiseen liittyy monia ongelmia. Sana "ongelma" esiintyy jutussa kahdeksan kertaa, mutta en siitä huolimatta oikein ymmärtänyt, että mitä ne "monet ongelmat" nyt sitten loppujen lopuksi ovat. Artikkeli vaikuttaa sisällöttömältä ja itseään toistavalta.

  • "Vaittisen mukaan suurin ongelma asiaan liittyen Suomen näkökulmasta on se, että valtio ei seuraa lainkaan rekrytointifirmojen toimintaa."

Tuo virke ei kerro varsinaisista ongelmista yhtään mitään. Olettaisin tutkijatohtorin pystyvän tiivistämään jopa nykyajan klikkijournalismiin sopivaan muotoon edes muutaman konkreettisen ongelman ja niille toimenpide-ehdotuksen.

  • "Ongelma on siinä, että asia liittyy niin monen eri ministeriön toimialaan. Esimerkiksi Migri myöntää oleskelu- ja työluvat ja TE-keskus vastaa työvoiman tarveharkinnasta."

Tuo on ainoa asia, jonka minäkin tunnistan ongelmaksi. Eli byrokratiaa olisi syytä yksinkertaistaa ja työlupia pitäisi myöntää TE-keskuksen ja Migrin yhteistyöllä. Ei tuon kuitenkaan minusta mikään suuri ongelma pitäisi olla. Homman pitäisi mennä niin, että TE-keskus kertoo Migrille, että nämä ja nämä työntekijät tarvitaan, ja Migri kirjoittaa heille oleskeluluvat.

  • "Käytännössä kuka tahansa saa polkaista rekrytointifirman pystyyn, ja se on aika kummallista alalla, joka on niin säännelty kuten terveydenhuolto."

Tässä en näe ongelmaa. Rekrytointifirmojen vastuulla on käsittääkseni löytää potentiaaliset työntekijät ja esitellä heidät työnantajille. Käsittääkseni työsuhteen solmiminen on edelleen työnantajan vastuulla. Vähän niin kuin netin deittipalveluiden vastuulla on saattaa kumppania etsivät kontaktiin toistensa kanssa. Asianomaisten omalla vastuulla on sitten, alkavatko he seurustella vai eivät.

  • "Terveysyhtiöt hyötyvät filippiiniläistyövoimasta muun muassa näiden joustavuuden takia. Kuten Iltalehtikin on aiemmin kertonut, työntekijöitä on voitu lähettää ympäri Suomea."

Eli terveydenhuolto saa joustavaa työvoimaa sinne, missä sitä tarvitaan. Olen ehkä läpeensä paatunut oikeistolainen, mutta minun on vaikea nähdä tätä ongelmana.

  • "Filippiinien lainsäädännön mukaan lähtömaakoulutuksessa pitäisi jo kertoa kohdemaan oikeuksista ja velvollisuuksista, mutta sekin jää rekrytoijan vastuulle."

Juuri edellisessä virkkeessä Vaittinen on maininnut Tehyn ja Superin tekevän hyvää työtä kertoessaan tulijoille oikeuksistaan.

  • "–En toki ole ollut paikalla, mutta siellä voidaan kertoa puutteellista tietoa, sanoo Vaittinen."

Tohtoritukijalta ja/tai valtakunnallisen uutislehden toimittajalta olisin odottanut vähän muutakin kuin, että tutkija epäilee jotain.

  • "–Sairaanhoitajien tuominen lähihoitajiksi on iso ongelma. ... Emme voi tuoda meille sieltä sairaanhoitajia alemman koulutustason työhön."

Miksi ihmeessä emme? Jos tarvetta on alemman koulutuksen työlle, ja ylemmän koulutuksen saaneilla on kyky ja halu tehdä sitä työtä, niin asiassa ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

  • "–Siellä on pari sataa tuhatta sairaanhoitajaa työttömänä. Koska kaikki haluavat ulkomaille töihin, monet tahot tekevät rahaa. Siellä tapahtuu monenlaista hyväksikäyttöä."

En pidä tätäkään merkittävänä ongelmana. Työttömät löytävät töitä ja tekijäpulasta kärsivät alat saavat työntekijöitä. Jos joku siinä välissä onnistuu hieman tienaamaan vaikkapa nyt rekrytointifirman perustamalla, niin ei se minusta ole paha asia. Hyväksikäyttötapaukset täytyy tietysti selvittää erikseen. Jos työntekijöitä pakotetaan johonkin tai ei makseta sovittuja palkkoja tai muuta vastaavaa, niin siihen täytyy tietenkin puuttua, mutta käsittääkseni näin ainakin Suomessa jo tehdäänkin. Isoja ongelmia en siis tuosta lehtijutusta löytänyt, jolloin koko jutun merkitys jäi hieman hämäräksi. Mitä sillä haluttiin sanoa? Miksi juttu kirjoitettiin?

Alkuosassa on tosin kolme linkkiä juttuihin, joissa Iltalehti on kertonut asiaan liittyvistä ongelmista, mutta niistäkään en mitään merkittävää löytänyt. Ensimmäisessä jutussa kerrotaan filippiiniläisestä sairaanhoitajasta, joka joutui siivoamaan hoivakoteja. Harmi tietysti, jos hänelle ei löytynyt koulutusta vastaavaa työtä, mutta ei se vaikuta kovin isolta ongelmalta sen perusteella, että kyseinen työntekijä sai kielteisen oleskelulupapäätöksen, mutta teki siitä valituksen voidakseen jäädä Suomeen. Minä ajattelisin niin, että jos työ Suomessa olisi kauhean kurjaa, niin henkilö haluaisi mitä pikimmin palata kotimaahansa.

Toisesta linkistä löytyy juttu, jossa Filippiineiltä tulleen työntekijän ja hänen työnantajansa, Attendon, näkemykset eroavat rajusti. Sen perusteella on vaikea sanoa, kumpi puhuu enemmän totta, mutta tuossakin jutussa esiintyy maininta ongelmista Migrin kanssa, ja mikäli tulkitsin juttua oikein, niin tässäkin tapauksessa työntekijä itse halusi jäädä Suomeen töihin. Kolmannessa jutussa kerrotaan lähinnä kooste kahdesta edellisestä jutusta höystettynä muutamalla numerotiedolla Attendon tilinpäätöksestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Filippiiniläisissä hoitajissa tuskin ongelmia, mutta halpatyöntekijä tulee kalliiksi yhteiskunnalle joka vastaa hänen elinolosuhteistaan Suomessa. Lähinnä ilmainen asunto pitää tarjota ja rahallista tukea senverran että tulee toimeen kalliissa Suomessa, eli kalliiksi käy halpa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Rekrytointifirmoja ei pitäisi syyllistää. Jos palveluja tarvitaan, niin kyllä niille löytyy tarjoaja.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Filippiiniläiset hoitajat ovat erittäin ahkeria ja ammattitaitoisia. Ei filippiinohoitsu ole halpatyövoimaa, jo emme sitä nimenomaan itse halua. Kunnon edut ja kunnon palkka, niin tekevät töitä vielä paremmin.

Nimimerkillä aiemmin alalla ollut.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Kyllä. Exploitaatio ei ole Filippiiniläisten vika.
Siinä ei vaan ole juurikaan muuta mahdollisuutta kuin alistua, kun työnantaja alkaa säveltämään omiaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Aivan oikein aasialaiset ovat ahkeria ja ovat vaatteeni ja hyödykkeeni tehneet edullisesti suomalaisia kenkiäni lukuunottamatta.
Nyt jos aasialaiset tulevat tänne tekemään työmme mikä meidät perii riippumatossa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Iltalehden tekstistä: "WHO suosittelee, että jos rekrytoidaan sairaanhoitajia tai terveydenhoitoalan työntekijöitä ulkomailta, lähtömaan ja kohdemaan pitäisi tehdä bilateraalisopimus".

Onkohan tuollainen sopimus esim. Suomen/Norjan ja Ruotsin välillä? Eikö suomalaisten sairaanhoitajien siirtymiseen Ruotsiin tai Norjaan liity sitten ongelmia? Po. olevat maat riistävät Suomesta työvoimaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisiko se ongelma naistutkijan silmin se, että he tulevat viemään Suomen miehet?

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Toimituksen poiminnat