Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Siirtykäämme pysyvään kesäaikaan!

EU-komissio on antanut esityksen erillisistä kesä- ja talviajoista luopumiseksi. Kellojen siirtelyn lopettaminen olisi toki hieno asia, mutta tätä esitystä on luonnollisesti seurannut kiivas keskustelu siitä, kumpi, kesä- vai talviaika, pitäisi valita pysyväksi ajaksi. Kysymys on vahvasti kahtia jakautunut, eikä perusteluja omalle kannalle ole ainakaan seuraamissani somekeskusteluissa juuri näkynyt.

Toivottavasti kukaan ei tässä mene siihen halpaan, että luulisi talviajan tarkoittavan tuntia pidempää nukkumisaikaa aamuisin. Talviaika on helppo yhdistää tuntia pidempään yöhön, koska talviaikaan siirryttäessä yö todella on tunnin pidempi. Tuo tunti lisää uniaikaa ei kuitenkaan johdu itse talviajasta, vaan siitä, että kelloja ylipäätään siirrellään. Se on vain lainaa, jonka joutuu maksamaan takaisin kesäaikaan siirtymisen yhteydessä.

Vertaillessa kesä- ja talviajan vaikutuksia kannattaa kiinnittää huomio auringon nousuun ja laskuun. Koska lukema herätyskellon näytöllä ei vaikuta tuon taivaallista maapallon pyörimiseen, tarkoittaa pysyvä talviaika yksinkertaisesti sitä, että kesäisin aurinko nousisi ja laskisi tuntia aikaisemmin.

Esimerkiksi Jyväskylän korkeudella talviaika tarkoittaa sitä, että juhannuksena aurinko nousee kello 2:23 ja laskee 22:14. Olen monen pitkäksi venähtäneen kesäisen ravintolaillan päätteeksi harmitellut, että aurinko on jo noussut könytessäni baarista kotiin. Pysyvä talviaika veisi ilmiön tuon aivan uusiin ulottuvuuksiin, ja nykyisillä ravintoloiden pidennetyillä aukioloajoilla olisi täysin mahdollinen skenaario, että aurinko olisi noussut jo baariin mentäessä!

Talvella ilmiö toimisi toki toisin päin, eli pysyvässä kesäajassa aurinko nousisi joulun tienoilla Jyväskylässä vasta 10:44, mutta talvella nyt on muutenkin niin pimeää, että se tuskin oleellisesti ketään haittaisi. Talviajassakin aurinko nousee Jyväskylän leveysasteilla pimeimpään aikaan vasta 9:44, joten suurin osa ihmisistä joutuu joka tapauksessa menemään töihin tai kouluun pimeässä. Auringon laskiessa ero sen sijaan olisi merkittävämpi ja silloinkin kesäajan eduksi. Kesäajassa aurinko laskee jouluisessa Jyväskylässä 15:47, eli neljän maissa työpäivänsä lopettelevat ehtisivät kesäajassa nähdä vielä vilauksen päivänvaloa kotimatkallaan.

Pysyvä kesäaika sopisi paremmin nykyiseen elämäntrytmiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Tuo tunti lisää uniaikaa ei kuitenkaan johdu itse talviajasta, vaan siitä, että kelloja ylipäätään siirrellään. Se on vain lainaa, jonka joutuu maksamaan takaisin kesäaikaan siirtymisen yhteydessä."

Ei lainoja tarvitse aina maksaa takaisin. Parasta, kun siirryttäisiin aina talviaikaan, mutta ei koskaan kesäaikaan. Saataisiin joka vuosi tunti lisää nukkumisaikaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tai sitten siirrettäisiin kelloja kaksi kertaa vuorokaudessa. Klo 03:00 tunti taaksepäin ja 15:00 tunti eteenpäin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Byrokraatit, teknokraatit ja kaikenlaiset luonnosta vieraantuneet kummajaiset haluavat aina mahdollisimman keinotekoisia ratkaisuja. Aurinkoaika eli talviaika eli normaaliaika on Suomelle ainoa oikea aika. Piste.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ai että ihan piste? Noin vakuuttavaan argumentointiin on varmaan turha edes yrittää väittää vastaan, mutta yritänpä kuitenkin. Talviaika ei ole sama asia kuin aurinkoaika. Aurinkoaika pätee tarkasti vain hyvin kapealla sektorilla. Esimerkiksi Joensuun ja Vaasan välillä on aurinkoajassa tänään noin puolen tunnin ero. Joensuussa aurinko nousi puoli tuntia aikaisemmin kuin Vaasassa. Jotta aurinkoaika olisi minkäänlainen perustelu kesä- vs. talviaikaväittelyssä pitäisi Suomen olla jaettu useampaan aikavyöhykkeeseen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vanhaan aikaan Suomessa elettiin aurinkoajan mukaan: kello oli 12:00, kun aurinko paistoi etelästä. Joka kylässä oli aurinkokello ja jos jollain matkaajalla oli mekaaninen kello, sitä joutui säätämään joka kylässä.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Venäjällä yritettiin pysyvää kesäaikaa. Joutuivat luopumaan käytännöstä, koska ihmiset valittivat talven pimeistä aamuista.
Monilla on talvisin vaikeuksia herätä töihin, näiden kohdalla kesäaika pahentaa tilannetta entisestään.

Toimituksen poiminnat