Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Miksi puolustusvoimat säästäisi naisista?

Puolustusministeri Jussi Niinistö ehdottaa puolustusmenoihin säästöjä sillä, että naisten mahdollisuus suorittaa asepalvelus jäädytettäisiin esimerkiksi vuodeksi. Tämän hän sanoo tuovan neljän miljoonan euron säästöt.

Säästö sinänsä on hyvä ajatus, mutta miksi ihmeessä Niinistö kohdentaisi säästöt nimenomaan naisiin? Ainakin noin äkkiseltään luulisin, että vapaaehtoisina palvelukseen tulevilla naisilla olisi huomattavasti parempi motivaatio ja luultavasti siten myös keskimääräistä paremmat valmiudet palveluksen suorittamiseen, joten heistä voisi kuvitella olevan puolustusvoimille huomattavasti enemmän hyötyä kuin jostain kasarmille väkisin raahatusta vastentahtoisesta miehestä. Eikö Niinistön ehdottamia säästöjä kannattaisi toteuttaa ennemmin niin, että vapautettaisiin vastaava määrä miehiä asevelvollisuudesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tästäpä se alkaa jälleen mielenkiintoinen juupas-eipäs -keskustelu tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Niin kuin meillä ei juuri nyt olisi tärkeämpiä asioita keskusteltavana ja päätettävänä...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jälkimmäisen virkkeen perusteella ensimmäinen oli sarkasmia, ja eihän se varmaan naislle olekaan kovin mielenkiintoista vääntää, kun asevelvollisuus koskee vain miehiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni torjuntahävittäjähankinnassa on enemmän säästöresursseja kuin naisten vapaaehtoisessa asepalvelussa...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Torjuntahävittäjillä on tarkoitus saavuttaa hetkellinen ilmaherruus, jotta prikaatit voivat siirtyä ryhmitysalueille. Ilman torjuntahävittäjiä ajoneuvokolonnat tuhottaisiin siirtymävaiheessa varsin helposti.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis tasa-arvoa tähän taas ei saa sotkea, mutta joo. Ei olisi huono idea toisaalta, hyvät säästöt tulisi. Tosin tuleeko säästöt jos ne naiset menevät sitten seuraavana vuotena?

Joten aika paska idea!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikuttaa siltä, että Niinistö haluaa kohottaa profiiliaan entisestään rohkeilla paksunahkaisilla ehdotuksillaan. Varsinkin nykypäivän tasa-arvokeskustelun huomioiden hänen on pakko ollut tietää, että ehdotus tulkitaan hyvin provokatoriseksi. Sopiihan tämä kyllä kuin vakka kanteen Sinisten viitoittamaan ideologiaan konservatiivisesta uudistusmielisyydestä. Ehdotusta voidaan pitää äärikonservatiivisena, mutta silti uudistuksena.

Itse säästö on kuitenkin peanuts. Tuo neljä miljoonaa voitaisiin kerätä kadulla lippaisiin hyvntekeväisyystempauksena Suomen kansalaislta, jos ei haluttaisi korottaa verotusta yhdellä eurolla per nuppi vuodessa.

Toki naisten estäminen varusmiespalvelun suorittamisesta olisi askel tasa-arvoisempaan suuntaan. Miehille asevelvollisuus olisi pakollista ja naisien kohdalla kiellettyä. Kummaltakaan sukupuolelta ei siis enää kysyttäisi mitään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ensin reserviä lisätään ja vaaditaan ahvenanmaalaisia armeijaan, sitten naiset pois armeijasta, että rahaa säästyy?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Käsittäkseni puolustusministeri ei kuitenkaan ole esittänyt ahvenanmaalaisia armeijaan. Hän ei voi vastata muiden kannanotoista.

Tuo naisista säästäminen viittaa kyllä vahvasti mielikuvaan, että naisten varusmiespalvelu on turha menoerä, se pahnan pohjimmainen kaikesta, ja sellaisesta voi säästää. Siitä huolimatta, että liki samaan hengenvetoon kehutaan kuinka hyviä he ovat armeijassa olleet. Ei ole kovin vakuuttavaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei, puolustusministerin ehdotus taisi olla ahvenanmaalaisille miehille pakollinen siviilipalvelus, jonka ilmeisesti voisi korvata vapaaehtoisella asepalveluksella. Kyllähän se käytännössä on asepalveluksen ujuttamisyritys, kun siviilipalvelus on selvästi pidempi kuin asepalvelus keskimäärin.

https://www.hbl.fi/artikel/forsvarsministern-vill-...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Niinistö omalta osaltaan haluaa Siniset lööppeihin siltä varalta että jokin edes toimisi - edes tuurilla. Eli provosoi tuollaisella höpsöllä lausahduksella hyvin tietäen että sillä pääsee automaattisesti iltalehtiin sun muualle.

Kai todella hyvällä tahdolla voisi uskoa että provosoi saadakseen puolustusvoimille lisää rahaa, mutta en ole varma ostanko tuon teorian.

********

Itse haluaisin joko kaikille pakollisen palveluksen tai kaikille vapaaehtoisen palveluksen. Kannatan tasa-arvoa. Palvelusmuoto on sinällään se ja sama - aseeton palvelus on aivan yhtä ok. Nykymalli on tasa-arvon irvikuva.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Epätoivoinen yritys sinisiltä. Voisivat samalla reilusti uudelleennimetä itsensä Misogyynien puolueeksi, kun ei edes motivoitunein henkilö ole paras mahdollinen armeijaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistön ehdotus on ääliömäinen ja kuvaa enemmän hänen kyvyttömyyttään ymmärtää puolustusvoimien tarpeita kuin mitään muuta. Niinistö olisi voinut vaikka ehdottaa vuosittaisen 30 miljoonan puoluetuen lakkauttamista ja siitä säästettyjen rahojen siirtämistä puolustukseen.

Hyvällä motiivilla armeijaan hakeutuvien naisten asemaa pitää tukea, ei kaiken maailman hölmöporukkoja ja poliittisia broilerikasvattamoja.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Onkohan kukaan Suomessa oikein tosissaan ottanut huomioon sitä, että naiset ovat sodankäynnissä aina se "heikompi astia"?

Varusmiespalveluksen vapaaehtoisena käyneiden ja mahdollisesti todellisessa sota- tai uhkatilanteessa miesten rinnalla palvelevien naisten kautta valtiotamme uhkaava taho voi kiristää ja lypsää tietoja helpommin naisilta kuin sodassa mukana olevilta miehiltä.

Tämä on ainoa syy, miksi katson, että naiset voitaisiin pitää toistaiseksi pois armeijasta. Säästöt ovat nyt ehkä vain ns. hyväksyttävä syy Jussi Niinistöllä. Ehkä hänen asemansa ei anna mahdollisuutta avata asiaa enempää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Miten niin? Tutkimuksissa on havaittu, että naiset esimerkiksi kestävät kipua paremmin kuin miehet. Tähän on luonnollinen selityskin, koska synnyttäminen on (tai ainakin oli ennen kuin nykylääketiede kehitti kivunlievitystapoja) usein aika kivuliasta puuhaa.

Toimituksen poiminnat