Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Naiset olisivat estäneet alkoholilain uudistuksen

Eduskunnassa tehtiin tänään tiukan äänestyksen tuloksena luvuin 98-94 Suomen mittakaavassa varsin historiallinen päätös höllentää alkoholin rajoittamista hitusen verran. Muutos on pieni askel oikeaan suuntaan, mutta tahti tuntuu vain hidastuvan.

Alkoholin täyskielto kumottiin 1932 ja siitä 37 vuoden kuluttua eli vuonna 1969 mahdollistettiin keskioluen (enintään 4,7% alkoholia) myynti ruokakaupoissa. Sitten kuluikin 48 vuotta tähän päivään, jolloin eduskunta päätti, että ruokakaupoissa saisi myydä peräti 5,5% vahvuisia alkoholijuomia. Jos tahti säilyy samana, voimme odotella viinejä ruokakauppoihin 62 vuoden kuluttua. Siinä vaiheessa sivistysmaat ovat varmaan jo laillistaneet ekstaasin, LSD:n, taikasienet tai joitain muita alkoholia huomattavasti vaarattomampia päihteitä.

Eikä tätäkään askelta olisi otettu, jos naiset olisivat saaneet päättää. Eduskunnan 84:stä naiskansanedustajasta vain 25 eli 30% äänesti uudistuksen puolesta. Tästä voi arvioida, että jos eduskunnan sukupuolijakauma olisi tasan, eli sata miestä ja sata naista, niin uudistus olisi kaatunut luvuin 90 - 103. Tällaisia tuloksia katsellessa on hyvin hankala kannattaa päätöksenteon jakamista miesten ja naisten kesken tasan.

Joka tapauksessa iso kiitos hankkeen puuhamiehille ja -naisille! On varmasti ollut raskasta ja turhauttavaa yrittää viedä läpi uudistusta, jonka vastustaminen on -- kuten Arto Lampila täällä Puheenvuorossa osuvasti muotoili -- poliittisen venkoilun mestariteos. Varsinainen tavoite eli viinit ruokakauppoihin jäi saavuttamatta, mutta tulos on silti symbolisesti merkittävä. Suomessa on (edelleen) mahdollista kehittää alkoholilainsäädäntöä sallivampaan suuntaan. En tosin vielä löisi koko omaisuuttani vetoa sen puolesta, että uudistus tosiaan ensi vuoden maaliskuussa astuu voimaan. Edessä on vielä ainakin suuren valiokunnan käsittely eli venkoilumahdollisuuksia on vielä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Voisinpa käydä päätöksen kunniaksi ostamassa pari pulloa vaikkapa Schneider Weissea (8,2 %), joka ei toki vielä päätöksen jälkeenkään pääse yhtään lähemmäs kaupan hyllyjä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suuri valiokunta hyväksyi eduskunnan päätöksen äänin 13-12.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ai se käsittely oli jo. No huh, menipä täpärälle, mutta hieno juttu, että hyväksyi. Mutta hyväksymisen tiellä on vielä ainakin täysistunnon käsittely 19.12.

Käyttäjän AaroJuhanaKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kauppojen alkoholijuomavalikoiman lisääminen ei mielestäni ole yksiselitteisen liberaalia jos se johtaa fetaalialkoholisyndroomaisten lasten syntymiseen, joita joudutaan holhoamaan aikuisenakin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Epäolennaista, sillä ei se alkoholi vahingoita sikiötä yhtään sen vähempää, vaikka se olisikin ostettu Prisman sijaan Alkosta. Ja vaikka tuo epäolennaisuus hyväksyttäisiinkin keskusteluun mukaan, niin siltikään se ei ole peruste kieltää alkoholin saatavuutta niiltä, jotka eivät ole raskaana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kauan ja hartaasti sitäkin on vatvottu, vaikka sinänsä itse prosenttimäärän nousu oli melkoisen mitätön. Itse juhlin vasta sitten, kun viinit ovat ruokakaupoissa muiden maiden tapaan. Hyvä kuitenkin, että tämäkin aikaa vievä vatvominen on ohitse.

Nyt päästään hoitamaan pakkoruotsi menneisyyteen kuuluvaksi muinaisjäänteeksi ja voidaan astua taas askel kehityksestä eteenpäin monikieliseen Suomeen:) Skool!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Toivotaan! Olen kieltämättä ihmetellyt, että miten demokraattiseksi kutsutussa järjestelmässä ei tunnuta millään saavan aikaan tiettyjä uudistuksia, kuten viinit ruokakauppaan tai ruotsin pakollisuus pois, vaikka mielestäni on riittävän monella mielipidemittauksella osoitettu ääenstäjien enemmistön niitä kannattavan. Mutta pitää iloita pienistä askeleistä eteenpäin. Skål på den saken!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kaija, suomalainen alkoholiajattelu on annettu muutamien pakkomielteisten vastustajien valinnanvapaudelle.

Hän, joka juo itsensä hengiltä, juo, vaikka viinan saanti olisi rajallista.

Saatavuuden vapautuminen on paras tapa poistaa 'kielletty hedelmä'.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kommarit ja muut vastaavat punalipun veivaajat näköjään edelleen katsoivat, että kansa tarvitsee holhousta eikä tiedä omaa parastaan. On jotenkin sääli, että meillä on fossiilipuolueita ajalta, jolloin dinosaurukset vaelsivat maan päällä.

Meteori ei ilmeisesti sittenkään tappanut dinosauruksia vaan demarit. Tuomioja oli lähes varmuudella dinojen joukkokuoleman takana, koska fossiilien joukosta on löytynyt mesotsooiselta kaudelta peräisin oleva kyltti, jossa luki "Jenkit pois Ameriikasta, ET".

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

"Maailman yleisin huume kaupan hyllyillä ollut jo monta vuotta... Ja jatkoa seuraa... Ennen sanottiin: 'Ilo ilman viinaa on teeskentelyä', mutta minä sanon viinan kanssa ilo se vasta teeskentelyä onkin..."

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipähän Keijo tuo 0,8 prosentin nousu juuri mitään siihenkään iloon auta. Se on niin pieni ja mitätön ero.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ennen kieltolakia suomalaiset joivat alkoholia vähiten Euroopassa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Juuri näin. Kieltämällä asiat usein kärjistyy ja menee maan alle.

Kieltolait ei toimi kuken kieltäjät haluavat silti niitä jatketaan jopa vuosikymmeniä.

Hyvä esimerkki on nykyisin kannabis. Toki onneksi yhä useammat maat ovat sen kiellon järjettömyyden huomannut.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Huono päätöshän tuo oli.

Saatiin vahvemmat oluet mutta samalla sen hinta vain nousee.

Suomen ongelma ei ole saatavuus vaan naurettavan kova hintataso.

Kun päästään Saksan tasolle niin näyttäisi paljon paremmalta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Uudistuksen tärkein osa on valmistustaparajoituksen poisto. Nykyäänhän ruokakaupassa saa myydä vain oluen tapaan käymisteitse valmistettuja juomia. Sen takia ruokakaupoissa nykyään myytäviin "limuviinoihin" on täytynyt lisätä sokeria hiivan maun peittämiseksi. Uudistuksen myötä ruokakaupat voivat myydä myös tislatusta alkoholista ja esimerkiksi mehusta ja kivennäisvedestä tehtyjä sekoituksia. Niissä on vähemmän sokeria ja usein myös pienempi alkoholiprosentti.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ehkäpä se johtuu juuri siitä, että suurin osa viinan väärinkäytön seurauksista kohdistuu naisiin.

Kuten tämä monen suomalaisen miehen viikonloppuharrastus - vaimon "ojentaminen" kännipäissään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hah.. Ihme mielipide, mutta saat olla tuota mieltä! MiehenVIKA!

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Perustelepa Petri tuo ihmettelysi! Et kai vaimon viaksi katso "ojentamistaan*"!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuolta kannalta katsottuna jossain määrin ymmärrettävää, mutta harmillista, jos nämä naiset haluavat rajoittaa alkoholia kaikilta, kun sitä pitäisi rajoittaa vain niiltä, jotka puolisoltaan kännissä hakkaavat.

Sitä paitsi, nyt toteutettu uudistus on niin pieni, että vaikea kuvitella sillä olevan mitään vaikutusta siihen, hakkaako puolisoaan vai ei. Tilanne, missä nimenomaan 0,8 prosenttiyksikköä aiempaa vahvempi alkoholijuoma syöksee miehen väkivallan kynnyksen yli, vaikuttaa äärimmäisen harvinaiselta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Parempi siis valita kumppani huolella ja viisaasti. Eli joko mies, joka ei juo, juo kohtuudella tai juo reippaasti, mutta omaa hyvän viinapään. Lempeyttä ja rauhallisuutta on syytä myös preferoida yli räyhähenkisyyden ja räjähtävän temperamentin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hups! Kerrankin samaa mielipidettä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Henteri Virkkula: -"Lempeyttä ja rauhallisuutta on syytä myös preferoida yli räyhähenkisyyden ja räjähtävän temperamentin."

Järjellä ajatellen kyllä, mutta voi olla vaikeaa, kun miljoonien vuosien aikana kehittyneet vaistot huutaa, että ota se aggressiivinen alfauros.

Risto Salonen Vastaus kommenttiin #37

Niin miksi naiset aina rakastuu renttuihin ja vielä luulevat, että sen rentun voi muuttaa ja kasvattaa mieleisekseen.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #37

Totta. Kyseinen dilemma on naisten kohtalonkysymys. Ei käy kateeksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä merkitystä tuolla esittämälläsi asialla on tähän dilemmaan?

4,7%:n oluesta saa käytännössä saman kännin kuin 5,5%:n oluellakin, kun juo sitä pari desiä litraa kohden enemmän. Ja kun se 5,5%:nkaan ei ole sen turmiollisempaa tai vähemmän turmiollista seinän toiselta puolelta ostettuna.

OK, Alkot menevät kiinni kahdeksalta ja marketit joutuvat lopettamaan kaljan myynnin yhdeksältä, mutta tämäkö asian ratkaisee? Eikö pikemminkin ole oletettavissa, että Alkoon mennessä monet ostavat enemmän ja väkevämpiä? Useilta saattaa päinvastoin tuo "turmiollinen" Alkon reissu jäädä väliin, kun nelosta saa ruokakaupasta. Ja eikös nyt Alkotkin pidennä aukioloaikaa?

Sitä paitsi alkoholi ei pane hakkaamaan ketään. Sellaiset aggressiot ovat persoonallisuushäiriöitä, jotka vaativat muunlaista terapiaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Alkoholi laukaisee agressivisen käytöksen esille ihmisestä.

Tälläisten ihmisten tulisi olla juomatta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Ei psyykkisesti terveestä ihmisestä, joten siinä mielessä alkoholia voi pitää jopa indikaattorina psyykkisen terapian tarpeesta.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Hyvä päätös, vähemmän aikuisten ihmisten holhoamista. On se kumma, että esim. etelä-Euroopassa osaavat olla juomatta itseään turmioon vaikka saavat vodkaa lähikaupasta. Ja jälleen kerran KD oli eniten äänessä vapauksia vastaan, Räsäsen tuohtumispuheenvuoro äänestyksen jälkeen oli uskomatonta paatosta, raitis joulukin oli nyt viety lapsilta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Noo.. Kd tietää se kuuluu heidän tyyliib, vastustaa tälläistä "syntiä" samaten kuten kirkkojen kuuluu auttaa "hädässä" oelvia pakolaisia..Näin se vain menee

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itseäni ei kauhean kovasti aihe kiinnosta. Ehkä jotain syrjäseudun jamppaa sitten niin. En oikeastaan tiedä mitä olisin äänestänyt.

Itse naukkailen rommia tai viskiä silloin tällöin ja ne on helppo hakea lähimmästä viinakaupasta. Koko pulloa ei ole tarkoitus vetää pohjiin kerralla.

Mutta jos jollain on saatavuusongelmia viinan riittävyyden suhteen niin silloin kannattaa katsoa peiliin ja kysyä olenko kenties sittenkin alkomaholisti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Itse ottaisin mieluummin saunajuomaksi 4,0% alkoholia sisältävän Bacardi Breezerin kuin 4,7% alkoholia sisältävän omenasiiderin, mutta kun nykyään se Breezer pitäisi hakea 3 km päässä sijaitsevasta Alkosta, niin ei se niin paljon parempaa ole, että jaksaisin vaivautua, vaan ostan lähikaupasta sen siiderin. En tiedä onko tämä nyt sitten alkoholin saatavuusongelma, mutta olen hyvin tyytyväinen, jos se poistuu.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä juon saunajuomana muumilimua. Bacardi Breezer on pikkutyttöjen juomaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #34

Se on niin kallista, ettei pikkutytöillä ole siihen varaa.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Kyllä alkoholi kielen kannat irrottelee ja pannee paasaamaan netissäkin.

Olisipa puolustustahto ulkoista vihollista (missä sisäinen vihollinen) vastaan yhtä tomeraa, toivon?

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jahhas? Onko nää jotain sisäpiirien juttuja joista ei tietoa?

Käyttäjän SamuliMatilainen kuva
Samuli Matilainen

Aika kaukana ollaan vielä normaalista kulttuurielämästä siis siitä että viinit löytyvät kaupoista. Suomalaiset kuivat marjaviinit kun saapuisivat kauppoihin niin Suomi olisi välittömästi parempi paikka elää :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Siinä vaiheessa sivistysmaat ovat varmaan jo laillistaneet ekstaasin, LSD:n, taikasienet tai joitain muita alkoholia huomattavasti vaarattomampia päihteitä."

Tuon toteamuksen olisit voinut oikeastaan jättää pois blogikirjoituksestasi. Ei siksi, että olisin periaatteesta toista mieltä asiasta, vaan siksi, että se ei tavallaan kuulu juuri tähän asiaan ja se antaa pikemminkin aseita alkoholiin tiukkapipoisesti suhtautuvien kouriin.

Euroopassa vallitsee korkea alkoholikulttuuri, mikä juontaa juurensa ensin Lähi-Itään ja sieltä laajentuneena koko Välimeren alueelle ja lopuksi koko manner Eurooppaan. Kyseessä on tuhansia vuosia vanha elämäntapa, jossa alkoholilla on oma paikkansa arjessa sekä juhlassa ilman, että se häiritsee muuta elämää negatiivisesti. Esimerkiksi noin 80 vuotta sitten keksityn LSD:n kohdalla joudumme odottamaan samaisen viisituhatta vuotta, ennen kuin sukupolvissa periytyvä kulttuuritraditio saavuttaa aikaperspektiivissä saman tason.

Manner Eeuroopassa ei käytännöllisesti katsoen ole periaatteellisista syistä täysraittiita ihmisiä olemassakaan. Alkoholi on siellä tilanteesta riippuva ja "oikein" käytettynä päihteettömäksi koettu elintarvike. Ja mitä kauemmaksi ajallisesti mennään alkoholikulttuurissa, sitä vähäisemmäksi käy alkoholiongelmaisten yksilöiden määrä. Esimerkiksi juutalaisten keskuudessa Israelissa alkoholiongelma on suurin piirtein tuntematon asia. Siitäkin huolimatta, että siellä ei ole "alkoholilainsäädäntöä" tavallaan olemassakaan.

Sampanjalasilla skoolataan Suomessakin abin YO-juhlissa, viiniä tarjotaan Herran Pyhällä Ehtoollisella, jääpaloja kilistellään viskilasissa suurlähetystöjen kokkareilla keskustelun lomassa ja nuotiolla paistettu makkara huuhdellaan olutpullosta suoraan kulautetun juoman kera tyytyväisenä ja hyvällä omallatunnolla.

Puhtaasti päihdyttämistarkoitukseen käytetyillä LSD:llä tai taikasienillä j.n.e. ei ole vastaavanlaista roolia arkisessa elämässä eikä niitä varsinaisesti voi pitää kaloreja antavana ravintona. Itse miellän oleellisen eron alkoholilla ja (muilla) huumeilla juuri tämän kulttuurisopeutumisen vuoksi.

En kuitenkaan kiistä sitä, etteikö alkoholin riskipotentiaali ilman mainittua kulttuurisopeutumista olisi suurempi kuin useilla muilla päihtymistarkoitukseen käytettävissä olevilla substansseilla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Antakoon vaan "aseita" tiukkapipoille. Keskustelen pielelläni myös päihdepolitiikan järkevöittämisestä. Kaikki, mitä kirjoitit alkoholin kulttuurillisesta merkityksestä on totta, mutta se on silti yhtä kaikki päihde, ja terveydelle melko haitallinen sellainen.

Isolla osalla ihmisistä on halu päihtyä silloin tällöin. En tiedä kehdataanko sitä sanoa kulttuuriksi, mutta niin on aina ollut ja uskon, että tulee aina olemaankin.

Tosiasia on, että eri päihteet vaikuttavat eri ihmisiin eri tavoin, ja joku päihde sopii paremmin toisille, toinen toisille. Alkoholikaan ei sovi kaikille, kuten tästä uudistuksesta keskusteltaessa olemme usein saaneet kuulla. Minusta olisi vain hyvä, jos laillisina päihdevaihtoehtoina olisi muitakin kuin vain alkoholi. Fiksuimmat osaisivat niistä valita itselleen sopivimman päihteen, ja päihdeongelmat saattaisivat vähentyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, asiat ovat moniulotteisia ja niitä voidaan tarkastella päätöksenteon kannalta eri näkövinkkeleistä.

Halusin vain korostaa sitä, että useimpien muiden päihteiden kohdalla kulttuuriperimä ei ole raamittanut sosiaalisesti ja terveyden kannalta yhtä selkeitä käyttötapoja kuin alkoholin kohdalla vanhoissa alkoholikulttuureissa on asian laita. En kuitenkaan usko, etteikö sellainen raamittuminen olisi mahdollista kaikkien päihteiden kohdalla siten, että niitä käyttävät pystyvät edelleen toimimaan arjessaan tehokkuuden alentumatta millään saralla. Siihen vain todennäköisesti kuluisi paljon aikaa. Alkoholin kohdalla päätös sen laillisuudesta on tehty jo ammoin.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Sorry, mutta jos kerran 48 vuodessa saataisiin tuota alkoholin maksimipitoisuutta lisättyä 0,8 prosenttiyksikköä, niin kestää kyllä satoja vuosia ennen kuin viinejäkin saisi myydä maitokaupassa. Miten ihmeessä itse päädyit 62 vuoteen? Taisit laskea jollain yltiöoptimistisella tavalla...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Vähän optimistisella joo, laskin, että uudistusten väli kasvaa aina 30% ja seuraava uudistus olisi viinit ruokakauppoihin.

Toimituksen poiminnat