Naiset olisivat estäneet alkoholilain uudistuksen

Eduskunnassa tehtiin tänään tiukan äänestyksen tuloksena luvuin 98-94 Suomen mittakaavassa varsin historiallinen päätös höllentää alkoholin rajoittamista hitusen verran. Muutos on pieni askel oikeaan suuntaan, mutta tahti tuntuu vain hidastuvan.

Alkoholin täyskielto kumottiin 1932 ja siitä 37 vuoden kuluttua eli vuonna 1969 mahdollistettiin keskioluen (enintään 4,7% alkoholia) myynti ruokakaupoissa. Sitten kuluikin 48 vuotta tähän päivään, jolloin eduskunta päätti, että ruokakaupoissa saisi myydä peräti 5,5% vahvuisia alkoholijuomia. Jos tahti säilyy samana, voimme odotella viinejä ruokakauppoihin 62 vuoden kuluttua. Siinä vaiheessa sivistysmaat ovat varmaan jo laillistaneet ekstaasin, LSD:n, taikasienet tai joitain muita alkoholia huomattavasti vaarattomampia päihteitä.

Eikä tätäkään askelta olisi otettu, jos naiset olisivat saaneet päättää. Eduskunnan 84:stä naiskansanedustajasta vain 25 eli 30% äänesti uudistuksen puolesta. Tästä voi arvioida, että jos eduskunnan sukupuolijakauma olisi tasan, eli sata miestä ja sata naista, niin uudistus olisi kaatunut luvuin 90 – 103. Tällaisia tuloksia katsellessa on hyvin hankala kannattaa päätöksenteon jakamista miesten ja naisten kesken tasan.

Joka tapauksessa iso kiitos hankkeen puuhamiehille ja -naisille! On varmasti ollut raskasta ja turhauttavaa yrittää viedä läpi uudistusta, jonka vastustaminen on — kuten Arto Lampila täällä Puheenvuorossa osuvasti muotoili — poliittisen venkoilun mestariteos. Varsinainen tavoite eli viinit ruokakauppoihin jäi saavuttamatta, mutta tulos on silti symbolisesti merkittävä. Suomessa on (edelleen) mahdollista kehittää alkoholilainsäädäntöä sallivampaan suuntaan. En tosin vielä löisi koko omaisuuttani vetoa sen puolesta, että uudistus tosiaan ensi vuoden maaliskuussa astuu voimaan. Edessä on vielä ainakin suuren valiokunnan käsittely eli venkoilumahdollisuuksia on vielä.

janikorhonen
Muut Jyväskylä

Riippumaton liberaali

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu