Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Ruotsi valinnaiseksi

Ruotsin kielen valinnaiseksi muuttamisesta on jälleen tehty kansalaisaloite. Mediassa tästä aloitteesta ei löydy mainintoja. Johtuen ehkä siitä, että sillä ei ole taloudellista tukea. Aloite on kuitenkin erittäin hyvin perusteltu, ja korjaa myös edellisen, kolme vuotta sitten julkisuuteenkin päässeen vastaavanlaisen aloitteen puutteita.

Vuoden 2013 aikana kerätty aloite sai huomattavasti enemmän julkisuutta, ja siitä keskusteltiin täällä Puheenvuorossakin vilkkaasti. Silloin aloitteessa oli kieltämättä sellainen epäkohta, että se ei ottanut kantaa ruotsinkielisten oppilaiden/opiskelijoiden pakkosuomeen. Muutama Puheenvuoron keskustelija kirjoitti silloin, että voisi muuten kannattaa aloitetta, mutta tuon seikan takia ei siihen suostu. Henkilökohtaisesti vähän epäilen, että he olisivat sitä muutenkaan kannattaneet, mutta joka tapauksessa tässä nykyisessä aloitteessa tuokin seikka on korjattu. Aloitteessa ehdotetaan valinnaisuutta tasapuolisesti niin pakkoruotsille kuin pakkosuomellekin.

Aloitteen perustelut on muotoiltu erinomaisesti. Vähän turhan pitkästi tosin, mutta oleellisimmat tiivistykset ovat tässä:

  • "Ruotsin kielen käytettävyys on vähäistä, koska ruotsinkielisiä on vain 5,3 % väestöstä. Käytettävyyttä vähentää myös se, että useimmat ruotsinkieliset osaavat erinomaisesti suomea."

Tuohon voisi vielä lisätä, että vaikka he eivät suomea osaisikaan, niin luultavasti ainakin englantia. Tuskinpa löytyy kovin montaa suomenruotsalaista, joka ei osaisi suomea eikä englantia. Sama pätee myös Ruotsiin. Ruotsalaiset osaavat englantia, joten suomalaiset voivat kommunikoida heidän kanssaan englanniksi. Opiskelijan edulla pakkoruotsia ei siis pysty puolustamaan. Mitä yleissivistykseen ja kulttuuriin tulee, niin aloitteessa todetaan seuraavaa:

  • "Yleissivistys voidaan määritellä eri tavoin. Ruotsin osaamista ei tarvitse pitää ehdottomasti ja ilman poikkeuksia jokaisen suomalaisen yleissivistykseen kuuluvana. Ruotsin kielen opiskelu sivistää siinä, missä venäjän, ranskan tai saksan opiskelukin. Asiantuntijat eivät pitäneet ruotsin osaamista yleissivistyksenä, kun peruskoulua valmisteltiin 1960-luvulla. Miksi tilanne olisi toinen nyt, kun Suomi on paljon kansainvälisempi ja avoimempi joka ilmansuuntaan?"

Varsin tyhjentävästi todettu. En keksi tuohon mitään lisättävää.

Aloitteen ruotsin muuttamisesta valinnaiseksi voi allekirjoittaa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1939

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Samaa mieltä olen. Ruotsi olisi tehtävä vapaaehtoisesti. Pakkoruotsia vastaan puhuu moni seikka, mutta sen puolesta ei kovin järkeviä perusteluja ole. Tämä on ainakin perusteellisesti laadittu aloite. Toivottavasti tämä on menestyksekäämpi kuin edellinen aloite.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Uusi aloite on vaiettu kuoliaaksi. Aikaa saada 50 000 allekirjoittajaa on jäljellä kolmisen viikkoa. Vain runsas 20 000 allekirjoitusta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ikävää, mutta ei kovin yllättävää. Valtamedia on aika lailla pakkoruotsittajien taskuissa. Nyt taitaa olla kova pelko, että voi mennä aloite läpi ja vieläpä tulla hyväksyttyksi eduskunnassa, joten se on sitten vaiettu kuoliaaksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tämä aloite ei saa taloudellista tukea, ja se näkyy mediahuomiossa (tai siis sen puutteena). Edellinen vuonna 2013 vireille pantu aloite taisi saada perussuomalaisilta taloudellista tukea, ja sillä sai sitä huomiota.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tehdään vaan toinen kotimainen valinnaiseksi perusopetuksessa, mutta edellytetään kuitenkin B-kielen tason suorittamista siitä edellytyksenä lukioon pääsylle. Simsalabim, ongelma ratkaistu!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"edellytetään kuitenkin B-kielen tason suorittamista siitä edellytyksenä lukioon pääsylle."

Pakkoruotsia millään tasolla voidaan perustella vain älyttömyyksillä tai sitten ollaan vain perustelematta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eihän se silloin ole valinnainen, jos se on edellytys lukioon pääsylle. Sen sijaan niin voitaisiin tehdä, että A- ja B-kielet voisi valita vapaasti, B-kieli ei olisi pakollinen, mutta lukioon pääsyyn vaadittaisiin arvosana sekä A- että B-kielistä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ei tuo mikään ratkaisu ole. Se on vain vanhan jatkamista eri tavalla. Nyt sitten jaetaan kansa ruotsia taitaviin lukion käynneisiin ja ruotsia osaamattomiin, joilla ei ole mahdollisuuksia päästä lukioon. Ei se näin voi mennä.

Jukka Mäkinen

Aivan normaalia ajattelua ja politikointia apartheid-rasisteilta.

Asiassa taitaa käydä lopulta niin, että suomenkielinen enemmistö lopulta kyllästyy tuohon jatkuvaan valehteluun, vääristelyyn ja ihmisoikeuksien loukkaamiseen ja muuttaa Suomen virallisesti yksikieliseksi.

Toimituksen poiminnat