Ruotsi valinnaiseksi

Ruotsin kielen valinnaiseksi muuttamisesta on jälleen tehty kansalaisaloite. Mediassa tästä aloitteesta ei löydy mainintoja. Johtuen ehkä siitä, että sillä ei ole taloudellista tukea. Aloite on kuitenkin erittäin hyvin perusteltu, ja korjaa myös edellisen, kolme vuotta sitten julkisuuteenkin päässeen vastaavanlaisen aloitteen puutteita.

Vuoden 2013 aikana kerätty aloite sai huomattavasti enemmän julkisuutta, ja siitä keskusteltiin täällä Puheenvuorossakin vilkkaasti. Silloin aloitteessa oli kieltämättä sellainen epäkohta, että se ei ottanut kantaa ruotsinkielisten oppilaiden/opiskelijoiden pakkosuomeen. Muutama Puheenvuoron keskustelija kirjoitti silloin, että voisi muuten kannattaa aloitetta, mutta tuon seikan takia ei siihen suostu. Henkilökohtaisesti vähän epäilen, että he olisivat sitä muutenkaan kannattaneet, mutta joka tapauksessa tässä nykyisessä aloitteessa tuokin seikka on korjattu. Aloitteessa ehdotetaan valinnaisuutta tasapuolisesti niin pakkoruotsille kuin pakkosuomellekin.

Aloitteen perustelut on muotoiltu erinomaisesti. Vähän turhan pitkästi tosin, mutta oleellisimmat tiivistykset ovat tässä:

  • ”Ruotsin kielen käytettävyys on vähäistä, koska ruotsinkielisiä on vain 5,3 % väestöstä. Käytettävyyttä vähentää myös se, että useimmat ruotsinkieliset osaavat erinomaisesti suomea.”

Tuohon voisi vielä lisätä, että vaikka he eivät suomea osaisikaan, niin luultavasti ainakin englantia. Tuskinpa löytyy kovin montaa suomenruotsalaista, joka ei osaisi suomea eikä englantia. Sama pätee myös Ruotsiin. Ruotsalaiset osaavat englantia, joten suomalaiset voivat kommunikoida heidän kanssaan englanniksi. Opiskelijan edulla pakkoruotsia ei siis pysty puolustamaan. Mitä yleissivistykseen ja kulttuuriin tulee, niin aloitteessa todetaan seuraavaa:

  • ”Yleissivistys voidaan määritellä eri tavoin. Ruotsin osaamista ei tarvitse pitää ehdottomasti ja ilman poikkeuksia jokaisen suomalaisen yleissivistykseen kuuluvana. Ruotsin kielen opiskelu sivistää siinä, missä venäjän, ranskan tai saksan opiskelukin. Asiantuntijat eivät pitäneet ruotsin osaamista yleissivistyksenä, kun peruskoulua valmisteltiin 1960-luvulla. Miksi tilanne olisi toinen nyt, kun Suomi on paljon kansainvälisempi ja avoimempi joka ilmansuuntaan?”

Varsin tyhjentävästi todettu. En keksi tuohon mitään lisättävää.

Aloitteen ruotsin muuttamisesta valinnaiseksi voi allekirjoittaa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1939

janikorhonen
Muut Jyväskylä

Riippumaton liberaali

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu