Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Hyvä pojat!

Iltalehti kertoo 14-vuotiaista pojista, jotka kieltäytyivät riisuutumasta Helsingin uimastadionin suihkutiloissa, koska siellä oli samaan aikaan naispuolisia siivoojia. Hieno juttu! Pojat toimivat rohkeasti uskaltaessaan varjella yksityisyyttään. Samalla he -- tietäen tai tietämättään -- saattoivat osaltaan viedä tasa-arvoa hitusen verran eteenpäin. Jos alastomuus on intiimi asia tytöille/naisille, niin miksei se voisi olla sitä myös pojille/miehille?

Tapauksen yhteydessä haastatellun liikuntapaikkamestari Sari Tammisen puheet sen sijaan ovat tasa-arvon näkökulmasta järkyttävää luettavaa.

  • "Palkkaamme näihin töihin vain naisia, kun heitä voi käyttää sekä miesten että naisten puolella. Iltaisin suihkutilat siivotaan kunnolla ja silloin siivooja on siellä pesijöiden seassa. En voisi edes kuvitella, mikä sota syntyisi, jos miessiivooja menisi naisten pesutiloihin siivoamaan, Tamminen sanoo."

Onkohan missään aiemmin saatu mahtumaan noin paljon epätasa-arvoa yhteen lyhyeen lausumaan?

  • "Palkkaamme näihin töihin vain naisia..."

Tällainen lausunto valtakunnallisessa lehdessä Suomessa vuonna 2016! Missä tasa-arvovaltuutettu?! Missä oikeusjutut syrjinnästä?! Lausunnon epätasa-arvoisuus aukeaa lukijalle ehkä helpommin, jos vaihtaa mielessään sanan "naisia" sanaksi "miehiä" ja kuvittelee, millainen kohu lausunnosta sitten syntyisi.

  • "...kun heitä voi käyttää sekä miesten että naisten puolella."

Miten niin voi? Missä on sovittu, että nainen voi siivota miesten pukuhuoneessa, mutta mies ei voi siivota naisten pukuhuoneessa? Toivottavasti tämä tapaus osaltaan kitkee tätä Tammisen sanoin "maahamme juurtunutta tapaa".

  • "En voisi edes kuvitella, mikä sota syntyisi, jos miessiivooja menisi naisten pesutiloihin siivoamaan..."

Tässä Tamminen lienee valitettavasti oikeassa. Tasa-arvo on maassamme vielä pitkän matkan päässä.

Jotta ei menisi ihan pelkäksi valittamiseksi, niin esitän muutaman ehdotuksen, miten asia voitaisiin korjata. (Jos siis oletetaan, että tasa-arvo, eli se, että siivoojan sukupuolella ei olisi väliä, vaan molempien sukupuolten pesutiloja voisi siivota kumman sukupuolinen siivooja tahansa, ei ole tässä tapauksessa mahdollista):

Uimahallien pesutilat voitaisiin siivota ennen hallin aukeamista ja/tai sulkemisajan jälkeen. Tuntuu toimivan ainakin kylpylöissä mainosti. Kylpylöissä en ole siivoojia miesten pesutiloissa nähnyt koskaan. Kaupunkien uimahalleissa heitä kyllä tuntuu ramppaavan siellä alinomaa. Jos pesutiloja on pakko siivota uimahallin aukioloaikana, voisi pesutilojen oveen ripustaa "siivous käynnissä" -kyltin. Silloin ne, joita mahdollisesti vastakkaista sukupuolta oleva siivooja häiritsee, voisivat odottaa ne muutamat minuutit, jotka pesutilan siivous kesken käytön kestää, ja peseytyä rauhassa siivoojan poistuttua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hauska juttu. Kun naispuolinen siivoja käy pukuhuoneen puolella kuivaamassa lattioita, minulla on ollut tapana vitsailla että tietääkö sun ukkos millaisessa paikassa sinä käyt töissä, alastomien ukkojen seassa. Tästä hersyää yleensä huumoria enemmältikin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tasa-arvo (ainakin tältä osin) on saavutettu sitten, kun uimahallin naisten pukuhuoneen lattioita kuivaa miespuolinen siivooja ja suihkutteleva alaston nainen heittää hänelle samanlaisen huumoria hersyvän kommentin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, eli voimme todeta, että täydellistä tasa-arvoa ei koskaan voi saavuttaa siten, että kaikki asiat olisivat samanlaisia puolin ja toisin. Joissain asioissa se voidaan saavttaa täydellisesti, joissain ei lainkaan ja joissain se jää puolitiehen. Tällainen tosiasia pitää pitää mielessä, kun kritisoidaan tasa-arvo-ongelmia niiden "puolitien" -asioiden kohdalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #3

Askel kohti tasa-arvoa voisi tässä blogikirjoituksessa kuvatussa tilanteessa olla, että siivousta suorittava nainenkin olisi alaston.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Pojat olivat oikeassa.

Vakavampi asia on, että useat naiset vaativat esim naishoitajia. Jos miehet alkavat samaan se pakottaisi todellisiin muutoksiin niillä aloilla, jotka on haluttu pitää naisvaltaisina.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei suinkaan! Jos miehetkin alkaisivat vaatia naishoitajia, niin entistä enemmänhän ne työpaikat olisivat omiaan naisvaltaistumaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miespuolisen gynekologin luo tuli potilas, tervehti, asettui tutkimuspöydälle niin että kaikki tutkittavat paikat olivat hyvin esillä. Kun gynekologi vilkaisi paikkoja, vasta sitten hän totesi Päivää rouva Virtanen!

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

On hyvä, että tämä asia tuli vihdoin ilmi. Olen feministinä sitä mieltä, että tilanne on naisten, siis siivojanaisten, kannalta varsin järkyttävä.

Se, että naiset laitetaan siivoamaan miesten puolta, kun samaan aikaan miessiivoojilla ei ole naisten puolelle asiaa, osoittaa, että naisia pidetään epäseksuaalisina olentoina. Seksuaalisuus näyttäytyy miehisenä ja varsinkin vain mies voi olla aktiivinen. Naiset pakotetaan tukahduttamaan halunsa, ja tässä mennään jopa niin pitkälle, että nainen ei voi edes ajatellakaan mitään seksuaalista miesten pukuhuoneessa. (työntekijänä) Naisen seksuaalisuus on täydellisesti sivuutettu ja vaiennettu niin suorittavalla tasolla kuin johtoportaassa. Biopolitiikkaa ja itsekontrollia par excellence!

Tämä patriarkaattisia rakenteita toistava ja niitä ilmentävä työvoimapolitiikka on myös sikäli ongelmallista, että tämä ohjaa naisia matalapalkkaisiin ns. paskatöihin. Ongelmana tämä on toki edellisessä kappaleessa mainittua huomattavasti pienempi, mutta on osaltaan vaikuttamassa siihen, miksi miehet ovat sen 20 senttiä pidemmällä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Helsingin kaupunki syrjii etnisin perustein ihmisiä jos satut olemaan kantasuomalainen (asia mihin et voi itse vaikuttaa) työnhakija, nyt paljastui vielä että myös sukupuolenkin mukaan harrastetaan syrjitään.
Nyt herää kysymys millainen antifeministinen kaupunki se Helsinki oikein on?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotanoin, ehdotuksesi pesutilojen siivoamisesta aukioloaikojen ulkopuolella ei oikein pelitä. Kertyvän ..skan määrä on sen verran suuri, että taitaisi monelta jäädä käynnit väliin.

Sekin on mielenkiintoinen kysymys, miten olet kylpylöissä välttynyt siivoojia näkemästä. Kyllä niitä tiloja siivotaan pitkin päivää.

Blogin pihvistä olen tietenkin samaa mieltä. Huvittavaa, miten kaksoisstandardit menevät läpi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tasa-arvon esteenä on myös ihan jokaipäiväinen pissimistapahtuma.
Kodeissa vallitsee tasa-arvo kun on vain yksi istumapaikka vessassa. Mutta yleisötiloissa eriarvoisuus on räikeä, miehet seisaaltaan ja naiset alistetaan istumaan! törkeää!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En ymmärrä kommenttiasi. Ei naisia yleisövessoissa alisteta istumaan sen enempää tai vähempää kuin kodeissakaan. En ole alan asiantuntija, mutta luulen, että iso osa naisista pissii istualtaan. Ei heitä kukaan siihen kuitenkaan pakota tai alista.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Blogisti on nyt kyllä käsittänyt tilanteen aivan väärin, kyseessähän on jälleen kerran aivan selkeä naisiin kohdistuva syrjintä. Se että mies ei suostu riisuutumaan naisen edessä on täsmälleen samankaltainen tilanne kuin jos mies ei suostuisi kättelemään naista.

Poikien pitäisi kyllä nyt julkisesti pyytää anteeksi siivoojilta törkeää käytöstään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Samaa minäkin ihmettelen, ensin blogisti alkaa juttunsa mehevillä jutuilla, hyvää ns. läpän heittoa. Sitten ei enää ymmärräkään toisten vitsailua:)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei tätä artikkelia ole tarkoitettu läpänheitoksi. Läpänheittoa varten on Vapaavuoro.

Kommenttiosiossa voi tietty kommentoida vähän kevyempäänkin sävyyn, mutta se on sitten lukijasta kiinni, miten läpät ymmärretään. Minulle sinun huumorisi ei auennut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Velkaantuneet kuntamme säästäisivät palkkamenoissa, mikäli uimahallien naistenpuolen pesutilojen siivoojiksi otettaisiin vapaaehtoisia miespuolisia kansalaisia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eikä tätäkään tarvitse rajata sukupuolen perusteella. Laitetaan paikka hakuun vaikkapa palkattoman harjoittelijan roolissa ja valitaan parhaat hakijat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Todellinen tasa-arvo toteutuu ainoastaan kiintiöittämällä tehtävät.

Valitsemalla "parhaat hakijat" loukkaamme demokratiaa ja ihmisten välistä tasa-arvoa.

Toimituksen poiminnat