Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Menestyneen miehen on helppo olla feministi

Åbo Akademin professori Alf Rehn hehkuttaa Uuden Suomen jutussa, että hän ei olisi menestynyt näin hyvin, jos olisi nainen. Rehn on varma, että naisena hänestä ei olisi tullut professoria 31-vuotiaana. Ehkä ei, mutta en usko, että edes Åbo Akademissa valitaan professoreita pelkästään sukupuolen perusteella.

Rehn sitä paitsi vaikuttaa melko kyvykkäältä kaverilta. Hän on tekniikan tohtori, ja ennen Åbo Akademia toiminut professorina Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa Tukholmassa. Vuonna 2009 hänet valittiin kansainväliselle Thinkers 50 -listalle sijoituksella 13. Väitän, että kyvyiltään Rehn sijoittuu koko väestössä vähintäänkin parhaimpaan neljännekseen.

Tällaiset miehet ehkä hyötyvätkin sukupuolestaan. Rehn ei ehkä menestyneenä naisena olisi pärjännyt ihan yhtä hyvin. Kääntöpuolena tälle on kuitenkin, että huonosti menestyvänä naisena hän ei myöskään todennäköisesti olisi pudonnut yhtä alas. Miehillä on laajempi edustus niin huipulla kuin pohjallakin. Yksin elävistä asunnottomista 77%, itsemurhan tehneistä 75% ja väkivaltarikosten uhreista 58% on miehiä. Väkivaltarikoksiin syyllistyessään naiset saavat lievempiä tuomioita kuin miehet. En ole varma siitä, onko yhteiskunnassa "lasikattoa", joka pysäyttää hyvin menestyvien naisten ylenemisen, mutta ainakin siinä näyttäisi olevan "lasilattia", joka estää huonosti menestyviä naisia putoamasta alimmaksi.

Menestyneenä miehenä Rehnin on helppo sanoa, että valitkaa enemmän naisia professoreiksi ja muihin korkea-arvoisiin tehtäviin. Voi kuitenkin miettiä, pitäisikö yhteiskunnan tasa-arvoistamista tavoitella ensin menestyneimpien vai heikoimmassa asemassa olevien keskuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Ilkka Huotari

"Miehillä on laajempi edustus niin huipulla kuin pohjallakin."

Tämä teoria voisi selittää sen, miksi miehiä on enemmän huipulla ja pohjalla:
https://qph.is.quoracdn.net/main-qimg-929b67e5b164...
https://www.quora.com/Are-gender-quotas-sexist-and...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän Alf ole sen verran spesiaalitapaus alyssään ja luovuudessaan, että hän suorastaan aliarvioi itseään uumoillessaan, että sukupuoli olisi saattanut vaikuttaa menestymiseen.

Hänen isänsä oli pitkäaikainen työkolleegani, omantienkulkija jolla oli myös taipumus kehitellä hyvin omalaatuisia luovia ratkaisuja mitä triviaalimpiin ongelmiin. Tapasin Alfinkin silloin lyhyesti jossain firman tilaisuudessa, kun hän oli muistaakseni kesätöissä tai jossain opintoprojektissa alle kaksikymppisenä. Teki jo silloin harvinaisen "aikuisen" vaikutelman.

Ainoa seikka, joka vastaavanlaisella naisella olisi saattanut hidastaa urakehitystä olisi voinut olla raskaus ja sitä seurannut äiteys, mutta sellainenhan ei ole yhteiskunnan syy, vaan "ikuisuusongelma". Tuota ikuisuusongelmaa on Suomessa hyvinkin tehokkaasti nimenomaan yhteiskunnan lainsäädännöllä pyritty lieventämään. Pitää kuitenkin ymmärtää, että tiettyjä tosiasioita ei lainsäädännölläkään voi muuttaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Menestyneenä miehenä Rehnin on helppo sanoa, että valitkaa enemmän naisia professoreiksi ja muihin korkea-arvoisiin tehtäviin. Voi kuitenkin miettiä, pitäisikö yhteiskunnan tasa-arvoistamista tavoitella ensin menestyneimpien vai heikoimmassa asemassa olevien keskuudessa."

Totta, esimerkiksi itse en ole mitenkään "menestynyt mies" millään tavanomaisilla menestyksen mittareilla arvioituna, mutta silti koen feminismin laaja-alaisena yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistäjänä...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinulla on täysi oikeus "kokea" asia niin, sillä seksismiä ei ole vielä kriminalisoitu. Jos haluat olla seksistinen mielipiteiltäsi, niin siihen on siis oikeus. Tosin, ei se sen ylevämpää ole kuin rasismikaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytännössäkin feminismeihin sisältyvät tavoitehakuisuudet edistävät laaja-alaisesti yhteiskunnallista hyvinvointia eikä siis pelkästään minun kokemuksellisuudessani :)

Esimerkiksi 1970-luvulla feminististen naisaktivistien aloittama naisiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisy ja torjunta turvakotitoiminnan myötä on varsin nopeasti tavoittanut myös lähisuhdeväkivallan miesuhrit ja muutenkin julkisen keskustelun siivittämänä saanut moninaisempia ja varsin trendikkäästi ilmaistuna myös inklusiivisia työmuotoja :

http://www.ensijaturvakotienliitto.fi/tyomuodot/mi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Tilastot osoittavat, että feminismikäsite noudattaa epäilemättä ideatasolla järjestelmän ulkopuolelle jääneitä epäonnistuneita prosesseja.

Lisäksi vaihtelevalla menestyksellä myös feminismikäsite panostaa interaktiivisuuteen ajattelematta huomaamattomia haittatekijöitä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Käsittääkseni tilastot nimenomaisesti osoittavat feminismin kytkeytyvän olennaisesti yhteiskunnalliseen hyvinvoinnin parantumiseen - esimerkiksi tästä yli 200 vuoden ajanjakson kattavasta henkirikostilastosta voidaan asia päätellä :

http://www.findikaattori.fi/fi/97

Ennen vanhaan miehet olivat miehiä ja naiset miesten omaisuutta ja siksi henkirikollisuus kuten muukin turmelus rehottivat valtoimenaan - nykyisin feminismi (kuten myös muu liikehdintä sukupuolten tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden puolesta) on mainstreamia ja yhteiskunta on selkeästi tasapainoisemmassa tilassa. Tosin korjattavaa löytyy edelleen...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Pakko lisätä väärinkäsitysten välttämiseksi, että imitoin edellisen kommentin tyyliä puppulausegeneraattoria hyödyntäen ...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Yhteiskunnallinen eriarvoisuus on yhteydessä monenlaisiin ongelmiin. Mitä vähemmän eriarvoisuutta eli esmes pienet tuloerot, sitä vähemmän muitakin ongelmia. Mikähän lienee ollut feminismin rooli ja painoarvo tässä yhteydessä? Feministien esilläpitämä sukupuolten välinen tasa-arvo tai sen puute on vain yksi eriarvoisuuden ilmenemismuoto.

Vähiten eriarvoisia maita ovat pohjoismaat ja Japani. Pohjoismaissa sukupuolten välinen tasa-arvo on hyvällä mallilla. Japanissa lienee edelleen aika leveä kuilu sukupuoltn välillä, joten feminismillä ei siellä liene kovin suurta osuutta yhteiskunnaliseen tasa-arvoon. Feminismin ensimmäinen aalto eli naisasia poliittisena liikkeenä lähti annglosaksisista maista, erityisesti Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Ne ovat hyvin eriarvoisia yhteiskuntia. Onko feminismi epäonnistunut?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ovatko kaikki tasa-arvoa ajaneet ihmiset kokeneet itsensä feministeiksi. Eivät ole. Vain pieni joukko työssä mukana olleita ovat näin kokeneet.

Jos ajaa tasa-arvoa? Miksi he kutsuvat itseään sukupuolittuneella nimellä. Miksi kaikki näkemykset ovat todella muuta kuin sukupuolineutraaleja?

Tietenkin osa feministien ajamista asioista on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa. Mutta muita kuin heidän esille tuomiaan asioita ei edes käsitellä tai keskustella.

Jani Korhola toi esille useita tasa-arvo kysymyksiä blogissaan, jotka kyllä ansaitsivat enemmän huomiota. Jos on aito tasa-arvoliike, missä ovat aloitteet. Muitakin ongelmia on. Koululaisillekin syötetään puppua.

http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_...

Eihän tässä käsitellä esim, asevelvollisuutta, oikeuksia isyyteen, syrjäymisen ongelmia, työuran todellista pituutta jne..

Näkee kyllä missä sylttytehtaassa tämä on tehty. Ei silti on siinä asiaakin. Mutta tällaisenaan pelkkä propaganda pljäys, jonka vähänkin ajattelevat osasivat kyseenalaistaa heti. Ainakin oman havaintoni mukaan.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Rinnekin ilmoitti olevansa feministi??????

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hän selvästi on. Pisti ammattiliitto pro maksamaan vaimonsakin vaalikulut. Feminisitinen sankarteko.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Toimituksen poiminnat