Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Stubb vai Lepomäki: Lepomäki

Harkitsen paluuta kokoomuksen äänestäjäksi ja ehkä jopa jäseneksi, jos Elina Lepomäki valitaan puheenjohtajaksi. Opiskeluaikoinani toimin kokoomuksen opiskelijajärjestössä, jossa mieleenpainuvimmaksi saavutuksekseni lienee jäänyt piiritoimiston avaimen hukkaaminen. Innostukseni hiipui pian, kun jouduin huomaamaan, että puolueen pamflettien etusivulle painettu "yksilönvapaus" oli samaa sarjaa vaalilupausten kanssa. Kolmen suurimman puolueen politiikoissa on vaikea havaita käytännön eroja. Marketeille nyt annettiin oikeus olla auki niin, ettei minunkaan tarvitse kiirehtiä niihin, mutta aloite tuli Olli Rehnin ja Jari Lindströmin johtamalta Työ- ja elinkeinoministeriöltä. Kumpikaan edellä mainituista herroista ei ole kokoomuslainen.

Ei Lepomäki yksin tietenkään koko puolueen politiikkaa pysty muuttamaan valtakunnan politiikasta puhumattakaan, mutta hänen valintansa olisi askel oikeaan suuntaan. Pelkkiin titteleihin ei toki pidä tuijottaa, mutta minun on vaikea keksiä poliitikolle parempaa tutkintoyhdistelmää kuin diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Kai siellä valtio- ja yhteiskuntatieteilijöitäkin tarvitaan, mutta heistä ei käsittääkseni ole politiikassa koskaan ollut pulaa. Tekniikan ja kaupan alan ammattilaiset sen sijaan harmillisen usein päätyvät valtakunnan asioiden sijasta hoitamaan pelkästään omia tai jonkun yrityksen asioita.

Kaksi tutkintoa kertoo myös ahkeruudesta ja siitä, että korvienkin välistä löytyy jotain. Kolme alkaisi olla jo ehkä liikaa, sillä se voisi herättää epäilyjä niin sanottujen oikeiden töiden puuttumisesta ehdokkaan ansioluettelosta. Lepomäen CV:stä löytyy työkokemusta niin puutarhatöistä, toimittamisesta, ohjelmoinnista kuin pankkialaltakin. Erityisen arvokkaana taitona poliitikolle pidän talousalan osaamista, ja sitä Lepomäeltä löytyy niin teorian kuin käytännönkin puolelta. Maininnan ansaitsee myös Lepomäen kielitaito. Hän puhuu pääkieltensä suomen ja saksan lisäksi sujuvaa englantia, CV:nsä mukaan keskustelutasoista ruotsia ja on opiskellut ranskaa ja latinaa.

Ehkä omasta ammatistani johtuen arvostan myös ohjelmointitaitoja. Väittäisin, että ohjelmointiin perehtyneet ovat keskimääräistä parempia asioiden syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämisessä ja omien virheiden tunnustamisessa. Mitä hienoimmaltakin näyttävässä ohjelmassa voi olla looginen virhe, eikä se silloin toimi oikein. Siinä ei auta vängätä vastaan, että näin sen täytyy olla, vaan virhe on etsittävä ja korjattava. Tällaisen ajattelutavan soisin leviävän myös politiikkaan.

Omalta kohdaltani tärkein syy kannattaa Lepomäkeä on kuitenkin hänen profiloitumisensa libertaarina tai ainakin liberaalina poliitikkona. Lepomäki tuskin tehtailisi lisää uusia kieltoja tai rajoituksia, ja uskoisin hänen sallivan viinit maitokauppoihin ja sähkösavukkeisiin myös maustettuja nesteitä. Lepomäki itse tiivistää poliittisen näkemyksensä muotoon: "jokainen olkoon vapaa elämään omaa elämäänsä siten kuin itse haluaa ilman että samalla rajoittaa muiden vastaavaa oikeutta".

Loppukevennyksenä Lepomäen valinta voisi tuoda mainiota viihdettä somekeskusteluihin. Kokoomushan on jo nykyisellään tiettyjen tahojen mielissä kapitalistisikojen käsikassara ja kaiken pahan alku. Millähän termeillä he luonnehtisivat Lepomäen johtamaa kokoomusta? Päinvastaisella otsikolla blogannut Esko Seppänen antoi tästä jo esimerkin päivitellessään, "että kokoomuksen sisällä on sen ahneuden ja itsekkyyden leimaamalle oikeistolaiselle politiikalle vielä oikeistolaisemmat vastavoimat". Vasemmistolta loppuvat kohta voimasanat, jos kokoomuksen politiikka siirtyy yhtään libertaarimpaan suuntaan. Toivottavasti pääsen näkemään, millaisia uudissanoja Lepomäen johtaman kokoomuksen kuvailuun kehitellään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Lepomäessä on varmaankin ainesta, mutta kuntohuippu ajoittunee kuitenkin vasta noin kymmenen vuoden päähän.

Stubb olisi parempi vaihtaa jo nyt, sillä hänen johdollaan eduskuntavaaleissa tulee nekkuun varmasti.

Stubbin talousosaaminenkin taitaa olla aika paperia, kun taas Lepomäellä on kovaa teoreettista ja käytännön osaamista.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"CV:stä löytyy työkokemusta niin puutarhatöistä, toimittamisesta, ohjelmoinnista kuin pankkialaltakin." Asiakkaana, omassa talossaan asuvalta, mummolle kirjeen kirjoittamisesta, sen ison käyttiksien kanssa taistellessa.

Luulenpa, että meiltä jokaiselta löytyy kokemusta näistä asioista. DI ja Ekonomi oli aikoinaan ihanneyhdistelmä. Onko se enää nykypäivää. Arvoliberasmismia?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei minulta ainakaan löydy kokemusta puutarhatöistä, toimittamisesta eikä pankkialalta. Siis ainakaan niin paljoa, että laittaisin niitä ansioluettelooni. Voihan sitä tietysti Facebookiin mielipiteitä ja meemejä postaava kokea olevansa kovankin luokan journalisti ja Windows kympin fonttikoon vaihdossa onnistunut suurikin tietotekniikan guru, mutta se ei välttämättä tee siitä täyttä todellisuutta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä se todellisuus. Todellisuus esimerkiksi siitä, että haluan johtaa, jos minut valitaan....

P...ele nyt tulee lisää virseitö. W;n näppäimist ei synkkää uuden A:in RL_85 matopurkki/keskustietokoneeni kanssa. Mitä teen.Piäisikö laittaa maili Lepomäelle ja kysyä?

Toki uskon siihen, että Lepomäki, kuten Katainen ja Stubb ovat oikeassa ja tekevät tulevaisuutta Kokoomuksen hyväksi, koska isänmaa kutsuu....

Voi olla. että minulla ei hirveästi Kokoomusta kohtaan ole sympatiaa. Puolueen johtaminen tapahtuu aivan muualta ja siinä ei vapaan markkinaliberalsimin kanssa ole mitään tekemistä. Rockefeler taisi edustaa aikoinaan yhdessä kavereidensa kanssa ajatusta, jossa vapaa kilpailu on ensimmäinen mikä pitää tappaa aidpsti ja sen myös tekivät.

Pekka Pylkkönen

Minua kiinnostaa tuo perustili-idea. Sehän on laajasti tyrmätty erityisesti politiikan vasemmalla laidalla. Aluksi se tosiaan kuulostaa siltä kuin joutuisi elämään velaksi, mutta se kannattaa lukea uudestaan ja tarkasti. Ja Lepomäen taas muotoilla se ytimekkäämmin.

Oikeastihan se on vain sosiaaliturvan nauttimisesta seuraava lisävero niille joista tulee suurituloisia. Jos sitä ehdottaisi Arhinmäki niin kansansuosio olisi taattu.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pekka. kysymys on siitä onko Kokoomus sosialistinen ihan oikeasti. Tarkoitan vain, että ns. finanssitalous kansainvälisessä mittapuussa ei paljon eroa siitä mitä finanssisosialismi on globaalissa mittakaavassa. Sillä ei arvoliberalismin, vapaan talouden harjoittamisen kanssa ole mitään tekemistä.

Pääoman kasautuminen on, no Marx siitä jo aikoinaan varoitti, ennenkuin alkoi kommunistiksi, jos yleensä alkoi.

Nuorten halu polttaa jo etukäteen, meidän vanhempien ansaittuja eläkkeitä on aika hyvä esimerkki, Anasaitkaa itse eläkkeenne, niin minäkin olen tehnyt. Finassisosialismia vai mitä?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Täysin samaa mieltä Janin kanssa. olen äänestänyt kokoomusta paremman puutteesa, mutta jäsenyyttä en edes harkitse. Jotenkin tuntuu nykyisin ääni menevän hukkaan stubbeloinneissa.
ps Tuli kyllä kerran äänestettyä Tossavaista, mikä johtui vasemmiston ja median armottomasta vittuilusta vaalien alla, eräänlainen sääliääni, jonka aiheutti tyhmät vasurit ja munaton media.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Mikäs siinä, Elina Lepomäki kokoomuksen johtoon. Tarpeeksi fiksu ja määrätietoinen, olisi ainesta valtiovarainministeriksi.

Toimituksen poiminnat