Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Ruuasta valittaminen on huonoa käytöstä

Turvapaikanhakijat saattoivat tehdä virheen protestoidessaan heille tarjotun ruuan laadusta. Nykyisestä runsaudestaan huolimatta ruoka on Suomessa edelleen huomattavan pyhä asia. Valtaosa väestöstä ja varsinkin päättäjistä on sitä ikäpolvea, joilla koulun ruokalistalla oli vielä tillilihat ja kesäkeitot. Kaikkea oli maistettava ja lautanen syötävä tyhjäksi. Kiittääkin piti vielä muistaa.

Koulussa, kotona tai molemmissa opittu ruuan kunnioittaminen on vielä voimissaan, ja hyvä niin. Niinpä ruuasta valittaminen iskee suomalaisten itsetuntoon kuin lätkätappio Ruotsille. Suomalaiset eivät yleensä kehtaa valittaa ravintoloissa edes, vaikka aihetta oliskin. Hattu päässä syömisen kauhistelu on lehteen pääsevä uutinen. Eipä siis ihme, jos ilmaiseksi ja hyvää tarkoittaen tarjotun ruuan moittiminen kuumentaa tunteita.

Moinen mielenosoittaminen saattaa koventaa asenteita turvapaikanhakijoita kohtaan. Onhan tuo puolueettomastikin tarkasteltuna hieman kummallista. Ryhtyisikö väkivaltaa, sotaa ja vainoa pakeneva ensi töikseen valittamaan tarjotusta ruuasta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vuodesta toiseen alastomana lojuminen kunnianarvoisella keskustelupalstalla on myös huonoa käytöstä.

Janne Hilden

Aa... Sini katsellut sillä silmällä vuodesta toiseen

T Piepponen

Kun ei keksi miten itse asiasta voisi olla erimielinen, on toki hyökättävä asian sanojan kimppuun täysin toissijaisista seikoista. Toisekseen kuvassa olevalla henkilöllä on ainakin hattu päässä ja mahdollisesti varkkusortsit jalassa.

Olisihan se todella hauska kisata siitä kuka keksii parhaimmat sanalliset puukot, mutten siihen ala, koska tiedän vetäväni siinä pelissä Sinejä sata nolla kölin alta, ilmeen värähtämättä.
_

Ei tullut ruoasta valitettua koulussa. Eikä muuallakaan. Ainakin minut kasvatettiin olemaan kiitollinen ruoasta. Jos jotain ei kyennyt maun johdosta syömään, jätin sen syömättä ja kärsin kotiin asti nälästä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Alasti auringossa lojuessa ne parhaat ideat syntyy.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ehkäpä näille Tukholmasta taksilla saapuneille elintasopakolaisille on myyty pikkasen ruusuisempaa kuvaa jossain päin.. oisko kuvan selventämisen paikka laajemminkin a la Tanska. Huom ja kun Suomi oikeasti on yksi Euroopan köyhimpiä maita laskettuna ostovoimalla ja kansallisvarallisuudella / nuppi laskien. Täälläkin jo pitäisi sinisilmien aueta mutta kun halutaan esittää rikasta, mitähän ne meistä muutoin ajattelee.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuleepa mieleen, että mitähän suomalaiset perusjampat tykkäisivät joutuessaan thaimaalaiselle, vietnamilaiselle tai kiinalaiselle pakolaisleirille, kun pöytään kannettaisiin herkkuruokaa. No maassa maan tavalla, samaa ruokaa kuin sikäläiset koululaiset saavat joka päivä, ei pidä valittaa!

No Kiinassa ei hyönteisiä juuri syödä kouluissa tai muutenkaan nykyään paljoa, mutta sellaiset herkkuruoat kuin siansorkat tai -korvat tai koirat olisivat mitä vieraanvaraisinta ruokaa suomalaisille pakolaisille. Ei pidä olla nirso jos pelastetaan sodalta!

Itse toki noita söisin mielelläni, oikein herkullisia. Tai no, siansorkkiakin saisin kotona viikoittain, mutta en tykkää niin luisesta lihasta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Maassa maan tavalla? Siis ruoasta nimenomaan pitää valittaa? Sitäkö tarkoitit?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ymmärrän pointin sinänsä, sillä ajatus ötököiden syömisestä ällöttää, mutta tuon mittaluokan ruokakulttuurierosta ei käsittääkseni tässä kohussa ollut kysymys. En usko, että Lähi-Idän ja Suomen ruokakulttuurit niin radikaalisti eroavat toisistaan. Tai jos eroavat, niin sitten näillä turvapaikanhakijoilla on sama ongelma missä tahansa Euroopan maassa.

Ainakin yhdessä mielenosoituksesta otetussa kuvassa protestoijalla on kädessään lautasellinen ihan tavallista riisiä. Sen luulisi kelpaavan sotaa ja vainoa pakenevalle olipa hän kotoisin mistä tahansa.

Sitä paitsi, tuskinpa kiinalaisella pakolaisleirillä ihan pelkkiä torakoita tarjottaisiin. Kai siellä olisi jotain muutakin tarjolla, edes sitä riisiä, jolloin ötökät voisi jättää syömättä, mutta pysyä silti hengissä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kait se menisi niin, että aasialaisella pakolaisleirillä voitaisiin tarjota heinäsirkkoja ja riisiä, siis herkullista lihaa ja siihen tavallista peruslisuketta. Ei siis sovi valittaa, kyllä sillä pelkällä riisilläkin pysyy elossa, jos ei liha maistu.

Ajatuksesi siis on, että pakolaisille on sopivaa antaa minimaalista ruokaa, jolla pysyy hengissä, vaikka itse elämme yltäkylläisyydessä?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #13

Ajatukseni on, että pakolaisille kelpaisi se minimaalinenkin ruoka. Jos ei kelpaa, niin mieleen hiipii kysymys siitä, kuinka kovasti avun tarpeessa nämä ovat. Sitä paitsi, eivätpä kaikki suomalaisetkaan taida missään yltäkylläisyydessä elää.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #13

"– Heillä on jo parin viikon ajan ollut aivan oma ruokalista, koska emme voi tarjota heille samaa perusruokaa kuin koululaisille ja päiväkotilapsille, kertoo palvelutuotantopäällikkö Pauliina Värttö Oulun Serviisistä.

Oulun kaupungin liikelaitos vastaa turvapaikanhakijoiden ruuasta.

– Meille suomalaisille tutut keitot ja puurot sekä peruna eivät ole kelvanneet riisipuuroa lukuun ottamatta. Täysjyväriisinkin osalta olemme miettineet erilaisia vaihtoehtoja heille"

"Värttö sanoo, että perusruuan määrät eivät ole riittäviä hätämajoituksessa, vaan ruokaa kuluu huomattavasti enemmän.

– Palautteen mukaan yksi annos saattaa sisältää kahdeksan jauhelihapihviä ja kymmenen kananmunaa. Toimitamme siis ruokaa tuntuvasti isompia määriä kuin moneen muuhun yksikköön."
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144366431241...

Juu, oikein on minimaalista ja pahaa ruokaa. Kukapa tästä nyt ei valittaisi. Niin, ja mitäs jos itse joutuisitte Kiinaan koiria syömään!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Laiskuuttani kopipeistaan tähän Ana Marian blogiin pukkaamani kommentin, koska se liippaa tätäkin blogia:

Kyllä laitosruoka voi joskus olla aika syötäväksi kelpaamatonta. Muistan kun yli tuhannen oppilaan kansakoulussamme aikoinaan organisoitiin ruokailu sotilaallista kuria soveltaen, jotta kaikki lapset vuorollaan mahtuivat sutjakkaasti ruokasaliin suoraan pöytiensä ääreen jonoittain marssien, niin opettaja vahti pöydän päässä haukan katseella, että jokainen söi valmiiksi annostellun lautasensa tyhjäksi.

Yleensä ruokana oli vain puuroa tai velliä. En muista kertaakaan syöneeni siellä kiinteämpää ruokaa, esimerkiksi perunoita ja kastiketta t.m.s. Ja kun se puuro keitettiin valtavissa teollisen kokoisissa sammioissa ja annosteltiin lautasille valmiiksi, niin käytännössä nokan edessä oli annos viileätä tahmaista liisteriä. Monet eivät sitä olisi saaneet niellyksi, mutta opettaja otti siinä vaiheessa lusikan käteen ja tunki puuroa kitaan kuin viemäriin. Jos sitä oksensi takaisin lautaselle, niin senkin joutui syömään. Pöydästä ei noustu ennen kuin lautanen oli tyhjä.

Näitä kokemuksia muistellen tunnen kyllä sympatiaa laitosruokaa kavahtaville.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oi niitä aikoja entisiä Juha, mutta tänään kaikki on todellakin toisin:)

Muistan minäkin opettajan haukankatseelta salaa pistäneeni läskinpaloja taskuuni, kun ne muuten olisi ollut pakko syödä, itke ja syö tai piilota, mitä et voi oksentamatta syödä. Kyllä se oli sitä aikaa kun ruispuurokin syötiin piimän kanssa, kun ei muuta vaihtoehtoa ollut.

Nykyiset laitosruuat ovat suorastaan herkkua näihin muistoihin verraten... Nälkäisenä sitä syö vaikka pieniä käpyjä, sanoi entinenkin tyttö. Vatsaansa voi toki aina palvoa ja elää syödäkseen, mutta vanhana laitoksessa on parempi tottua ajatukseen syödä elääkseen:)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse olen ihmetellyt näissä keskusteluissa sitä kuinka monet ovat hirveällä kiihkolla haukkuneet sitä kouluruokaa ja miksei niitä vanhustenkin annoksia. Kyse on halvalla tehdystä suht vaatimattomasta ruoasta, mutta ruoasta silti. En ole lainkaan vakuuttunut, että moinen on suomalaisiltakaan sen parempaa käytöstä. Ja kääntäen, en tiedä pitääkö täällä odottaa tulijoilta parempaa käytöstä kuin kantasuomalaisilta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisikohan tuosta kouluruoasta valittajien kohdalla niin, että sillä ei nähdä olevan arvoa, mikä maksutta saadaan. Tietääkseni koululaiset pitävät kouluruokaa yleisesti ottaen aivan kohtuullisen hyvänä, mutta vanhempien joukosta löytyy jo enemmän niitä valittajia.

Tässä vastaanottokeskuksen ruokajupakassa se olennainen asia ei kuitenkaan taida olla ruoan laatu vaan käytöstavat. Ruoan laadusta voi tietysti olla montakin mieltä, mutta sen julistaminen suureen ääneen koirallekin kelpaamattomaksi, on kyllä aika yksiselitteisesti huonoa käytöstä. Eikä ole mitään syytä hyväksyä sellaista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuosta olen samaa mieltä, on se valittaja sitten suomalainen tai turvapaikanhakija.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ei taida onnistua ruoka-ainestenkaan toimittaminen itsevalmistukseen, koska padanhämmentäjät jääneet pitämään kotiliettä lämpimänä. Jos kuitenkin siihen päädytään, ainakin tuvan vanhin tulityökurssille ja takkapuut pysyköön SPR;n liitereissä. Soittoääneksi älykännykkään sähköhellassa ei ole savupiippua-biisi googlella käännettynä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Minä ainakin tykkäsin (silloin joskus 90-luvun alussa) tillilihasta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Tietysti tilliliha on hyvää kesäkeitosta puhumattakaan. Kesäkeittoa teen usein itsekin, eivätkä vieraatkaan ole valittaneet.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Veikkaan, että kuulutte vähemmistöön. Hyvä kuitenkin kuulla, että kouluruokailun inhokitkin ovat maistuneet joillekuille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #20

Yläasteella kokeilivat tillilihaa (taisi olla nimellä suviliha) ja menekki oli ollut hyvä eikä heitetty biojätteeseen, itse en muista miltä maistui. Maksapihvikin menestyi kun sen nimeä ei oltu mainittu ja sitä luultiin jsuhelihaksi. Nää tapahtu siinä 2011-2012.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kouluruokailusta valittaminen kuuluu kasvamiseen ja siihen, että sitä on aina ja ilmaiseksi tarjolla. Ilmaista se ei tietenkään ole. Itse olen sitä käynyt syömässä viimeksi ennen vuotta 2002. Toimin tulloin raision kunnallispolitiikassa, jotakin puuhastelemassa. Se nyt oli ainakin aivan syötävää. Eikä kuulemma nykyäänkään huonoa. Välillä mautonta. Jälkikasvun kommentti.

Omien vanhusten palvelutaloissa taas haluttaisiin läskisoosia ja kirkaskalakeittoa, eikä mitään saatanan moussakkaa. Näin on kommentoitu.

Tillilihat ja jotkin juustovatkulit olivat hirveitä. Opettaja istui pöydässä, niin kauan, että syödyksi tuli. Pisti seisomaan välillä käytävälle ja taas takaisin. Kiusaamistahan se oli, kun oli pakko ottaakin, vaikka syödä ei aikonut. No minä inhosinkin koulua kaikin keinoin. Eikä ollut ainoa opettajien harrastaman kiusaamisen muoto.

Antaa kaverien valittaa. Lienee enemmän yleistä tyyttymättömyyttä. Ihmisillä on taipumus pyrkiä vaikuttamaan edes joihinkin asioihin. Pysyy niinkun ihmisenä.

Paljon on turhaa melua tästä syntynyt. Mutta onneksi sitäkin mahtuu.

Tässähän on paljon hyvää. "Hyvät" ihmiset saavat todistuksen hyvyydestään. Muut saavat muunlaista terapiaa. Kummatkin saavat samanlaisia itkupotkuraivareita, kun toiset ovat roskasakkia ja toiset suvakkihörhöjä. Tämä on aivan mukavaa. Kunnes aletaan käymään kiinni.

Toimituksen poiminnat