Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Työmarkkinatuella tulee toimeen

Tein kuukauden mittaisen kokeilun tarkoituksenani selvittää, miten yhteiskunnan perustuet työmarkkinatuki + vuokratuki riittävät elämiseen ja totesin, että niillä eläisi mainiosti Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa yksiössä ja säästöönkin olisi jäänyt 37,89 eur.

Säästin kaikki kauppa-, ravintola-, yms. kuitit 30 päivän ajalta, laskin loppusumman ja lisäsin siihen Internet- ja puhelinkulut sekä asumisen kulut, jotka laskin Vuokraovi.com palvelusta löytämäni yksiön mukaan. Esimerkkiasuntoni oli keskustassa sijaitseva 24,5 neliön kerrostaloyksiö. Talo on rakennettu vuonna 1960 ja lämmityksen oletin kuuluvan vuokraan (380,00 eur/kk).

Lisäksi laskin kuukauden kiinteiksi kuluiksi nettiyhteyden kulut, puhelinkulut ja sähkölaskun. Nettiyhteytenä käytin DNA:n mokkulaa, jota DNA ainakin tätä kirjoitettaessa mainosti puolen vuoden ajan tarjouksena 9,90 eur/kk, mutta käytin laskelmissani normaalihintaa 19,80 eur/kk. Puhelinkulut ovat puhdas arvio Saunalahden Edukas liittymästä, jonka kuukausimaksu on 0,65 eur/kk ja puhelut kotimaisiin GSM- ja lankaliittymiin 0,066 eur/min jonka kokonaiskuluiksi kuukaudessa arvioin 10 eur (jolla voisi siten perusmaksun jälkeen puhua n. 140 minuuttia kuukaudessa). Lisäksi vielä laskin sähkölaskuksi (puhdas arvio) 20 eur/kk. Maksullisia aikakaus- tai sanomalehtiä en laskenut mukaan lainkaan, koska en niitä tilaa muutenkaan.

Yhteenveto kuukauden menolaskelmasta näyttää tältä (summat euroja):

Vuokra
380,00

Vesimaksu
15,00

Internetyhteyden kulut
19,80

Puhelinkulut
10,00

Sähkölasku
20,00

Ruoka
116,56

Herkut (suklaa, karkit, limsat yms.)
14,47

Alkoholi ja tupakka
93,27

Pesuaineet, shampoot yms.
6,44

Terveydenhoitokulut
47,10

------------

Yhteensä:
722,64

.

Tuloina on työmarkkinatuki, joka on Kelan mukaan keskimäärin 551 eur/kk ja vuokratuki, joka yllä mainituilla tiedoilla olisi Kelan laskurin mukaan 209,53 eur/kk eli tulot yhteensä 760,53 eur/kk. Käyttämättä jäi siis tämän 30 päivän jakson aikana 37,89 euroa, eli tiukalle meni, mutta rahat kuitenkin selkeästi riittivät. Mistään en myöskään joutunut varsinaisesti tinkimään. Sisäfilettä tai eksoottisia etelän hetelmiä ei ostoslistalle mahtunut, mutta niitä nyt ostan muutenkin hyvin harvoin. Tupakkaa sain poltettua enemmän kuin tarpeeksi (yritän polttaa mahdollisimman vähän, mutta baari-iltoina sitä vaan aina tuppaa kulumaan), ja baarissa/ravintolassakin kävin peräti viisi kertaa.

Ruokalaskussa säästin paljon kun vältin valmisruokia ja pyrin tekemään mahdollisimman paljon itse. Leivoin esimerkiksi kaksi isoa satsia sämpylöitä, sekä kerran herkullisen amerikkalaisen omenapiirakan, joka säilyy jääkaapissa hyvin, ja josta riitti jälkiruokaa ja herkkupaloja viikoksi. Käytin myös hyödykseni kauppojen alehyllyjä, joissa ne myyvät kyseiseksi tai seuraavaksi päiväksi parasta ennen -päivättyjä elintarvikkeita yleensä 30% alennuksella. Omistan myös Plussa- ja S-Bonus kortit, joilla sai silloin tällöin joitain tuotteita selvästi normaalihintaa edullisemmin. Ehdottomasti edullisin kauppa olisi kuitenkin ollut Lidl, mutta siellä jaksoin käydä vain kahdesti kun se mokoma on niin kaukana. Noina kahtena kertana hainkin sitten kyllä niin paljon ruokaa kuin suinkin sain kulkemaan. Erityisen kannattava ostos oli 20l appelsiinimehuja (0,66 eur/tölkki) heti jakson alussa, sillä siitä riitti koko kuukaudeksi ja jäi vielä pari purkkia ylikin.

Puhdistusaineissa huomasin hieman oikoneeni, sillä käytin kuukauden ajan aiemmin ostettuja shampoita, hoitoaineita ja pyykinpesuainetta. Samoin minulla oli jo valmiina kaikki astiat, vaatteet, partakone, pölynimuri, mikroaaltouuni yms. ja niille en jaksanut alkaa mitään hankintahinta-arviota ja poistolaskelmaa vääntämään. (Kaikkia edellä mainittuja saa käytettyinä hyvinkin edullisesti.) Toisaalta tarkastelujaksolle sattui yksi hammaslääkärikäynti (43,20 eur). Toivottavasti en kuitenkaan ihan kuukausittain (enkä edes kerran kahdessa kuukaudessa) joudu hammaslääkärissä ravaamaan, joten pesuaineiden sekä mahdollisesti joidenkin muiden päivittäistavaroiden kanssa tapahtuneet epätarkkuudet voitaneen kattaa sillä, että laskin hammaslääkärilaskun kokonaisuudessaan tämän kuukauden menoihin (vaikka teoriassa se pitäisi jakaa reilusti pidemmälle aikavälille). Minulle jäi myös jonkin verran pitkään säilyviä elintarvikkeita, kuten vehnä- ja korppujauhoja, makaronia ja riisiä. Kuluissa pystyisi varmasti myös säästämään vielä jonkin verran, sillä kuten kirjoitin, en mitenkään erityisesti kituuttanut, vaan ostelin karkkia, kaljaa ja tupakkaa suunnilleen niin paljon kuin teki mieli.

Yhteenvetona väittäisin siis, että kyllä työmarkkinatuella toimeen tulee.

[Korjaus 19.2.2010: Asia on tosiaan niin, kuten nimimerkki "Oops" kommentissa 1 totesi, työmarkkinatuesta menee tosiaan n. 20% eli n. 110 eur veroa (kunnallisvero ja muutama muu veroluonteinen maksu). Tulot yhteensä eivät tässä esimerkissäni siis olekaan 760,53 eur/kk vaan 650,53 eur/kk, ja tuolla laskelmalla kuukauteni olisi jäänyt 72,11 eur miinukselle. Joutuisin siis elämään säästeliäämmin (esimerkiksi säästämään 5 eur karkeista ja herkuista, 40 eur alkoholista ja tupakasta ja 27 eur ruuasta). Väitän, että onnistuisi, mutta siinä täytyisi jo myöntää, että joutuisin jo luopumaan monesta mieliteosta ja miettimään ruokaostokset hyvin tarkkaan, joten en tiedä onnistuisiko tuolla summalla pärjääminen työnteon ohessa. Toinen vaihtoehto olisi tietysti etsiä keskustayksiötä edullisempi asunto.]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (400 kommenttia)

Oops (nimimerkki)

Työmarkkinatuesta (ja Kelan työttömyyspäivärahasta) menee veroa kaikissa tapauksissa aina 20%. Laskut uusiksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 1): "Työmarkkinatuesta (ja Kelan työttömyyspäivärahasta) menee veroa kaikissa tapauksissa aina 20%. Laskut uusiksi."

Ei mene. Jos muita tuloja ei ole, niin työmarkkinatuesta + vuokratuesta ei joudu maksamaan veroa. Verokorttiin ehkä tulee 20% ennakonpidätys, mutta tuon summan saa sitten takaisin veronpalautuksena verovuoden päätyttyä. Työtön voi myös pyytää nollaverokortin, mutta verotoimisto ei sitä suoraan tarjoa, koska se pitää sitten muistaa vaihtaa, jos meneekin töihin.

Oops (nimimerkki)

Kyllä ihan takuulla menee :-) Lyödäänkö vetoa?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mutta mieti jos pitkän aikaa joutuisi tuollaisella rahalla elämään... ei siinä pahemmin tehdä isoja hankintoja, matkoista jne. puhumattakaan...

Ei sillä, että työttömyydestä nyt pitäisikään "palkita", mutta kun sitten miettii, että tuollaisilla tuloilla esim. pienen lapsen yksinhuoltajat elää, niin ei kateeksi käy.

Oops (nimimerkki)

Et saa muutettua veroprosenttia 20 %:sta alemmaksi jos olet työtön. Vasta kun menet työhön, saat sen vaikka 8:aan.

Bobman (nimimerkki)

Työmarkkinatuki on tosiaankin veronalaista tuloa ja on yleensä yksinasuvalla henkilöllä nettona noin 450 euroa/kk.

"Vuokratukea" ei ole muuten maksettu varmaan vuosikymmeniin vaan kyse on yleisestä asumistuesta.

Sinänsä tällaiset kokeilut ovat ihan hauskoja ja antavat kyllä suuntaa siitä, millaista on elää minimitoimeentulotasolla. Kuukauden mittainen jakso ei kuitenkaan vielä riitä demoamaan sitä, miltä tuntuu oikeasti olla köyhä.

Lyhytkestoinen pienituloisuus ei sinänsä välttämättä ole edes mikään koettelemus. Pitkäaikainen - kuukausia tai vuosia kestävä pienituloisuus on vähän eri asia sillä siinä ajassa ehtii moni kestokulutushyödyke mennä rikki tai kulua loppuun. Kuukauden kulutusta kuvaavassa listassa ei mainittu lainkaan esim. vaatemenoja, jotka saattavat hyvinkin nopeasti kaataa pienituloisen budjetin, jos välttämättömien ruoka- ja muiden menojen jälkeen käteen jää muutama kymppi rahaa.

Toinen juttu on se, että on aivan eri asia kieltäytyä vapaaehtoisesti kuluttamasta enempää kuin on itse päättänyt. Paljon ikävämpää on tinkiä kulutuksestaan silloin kun se on pakko eikä vaihtoehtoja ole näköpiirissä.

vieras (nimimerkki)

Suurinpiirtein samaa mieltä. Lyhytaikaisesti sillä tulee toimeen jos lähtee nollasta. Jos on vaikkapa opintolainaa tai on erehtynyt ostamaan asunnon, niin siitä vaan realisoimaan omaisuutta ensin...
Pitkäaikaisesti tuolla tulotasolla eläminen ja tosiaankin vaatteiden ostaminenkin on varmasti hankalaa.

Oops (nimimerkki)

#6. Nettona työmarkkinatuki on n. 410 € / kk.

Revi Jani siitä.

Jos saa toimeentulotukea, veronpalautus katsotaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta. Jos satut palautuksen sijaan saamaan mätkyjä, lisäveroa ei katsota menoiksi, joten taiot ne rahat sitten ilmasta. Oikeudenmukaista, vais kuinka?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 3): "Kyllä ihan takuulla menee :-) Lyödäänkö vetoa?"

Lyödään vaan. Mistä summasta?

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"työmarkkinatuki, joka on Kelan mukaan keskimäärin 551"

Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa, summa on 410 euroa ja saman summan saat toimeentulotukena.

Hannu Rainesto

Jestas, kun on naiveja nämä liberaalit. Teen kyselyn Hetyssä asiasta, katsotaan mitä sato antaa.

Joukossa on pitkäaikastyöttömiä lääkkeden tarvitsijoita, yksinhuoltajia teiniensä kanssa jne..

Monella on hampaat täysin hoitamatta, lääkärissä ei ole varaa käydä, sillä pienetkin kulut menevät heti ulosottoon. Lääkkeitä ei saa apteekista rahatta.
Hae nyt siinä työtä, kun suusta paistaa muutama risainen hammas.

On hyvin masentavaa kuulla ja katsella kuinka nämä porvarit halveeravat tavallista Ihmistä ja hänen köyhää elämäänsä!

Steele (nimimerkki)

Rahat kyllä riittävät, opintotuellakin tulee jopa toimeen, nuoret varsinkin kun pröystäileviä kulutustottumuksia ei vielä ole kuten töissäkäyvillä, penniä siis osataan venyttää.

Toisaalta kokeilu olisi ollut ehkä reilumpi jos todella olisit elänyt kuukauden noilla tuloilla, etkä vain laskenut että kuika ahtaalle saat budjetin pelkällä ruoka ja muilla "pakollisilla" kuluilla. Eli mahdolliset harrastukset, ja ehkä tärkeämpänä liikkuminen. Pidemmän päälle pelkästään kotona möyröttäminen ei ole kovinkaan mukavaa, varsinkaan jos rahaa mihinkään harrastamiseen ei ole.

Lisäksi on myös muita kuin juoksevia menoja, auto on melkoinen rahareikä (ja aika välttämätön työllistymisellekin), vaatteet, kodinkoneet (pesukone/televisio/puhelin yksinkertaisesti menevät joskus rikki) sekä esim. televisio-lupa.

Jo pelkällä televisio-luvan kuukausittaisella osuudella, yhdessä viidellä paikallisbussireissulla (4e * 5) budjetti ei enään olisikaan riittänyt. (bussireissu 2e lippu, sinne ja takaisin eli 4e, harva saa asiansa hoidettua siinä 1-2h minkä yksi lippu on voimassa, varsinkin jos kyläilemässä käy).

Vastaavan laskelman on tehnyt myös Osmo Soininvaara:
http://www.soininvaara.fi/2010/01/12/riittaako-per...

Loppupäätelmä aika sama kuin tässäkin kirjoituksessa, kyllä sillä toimeen tulee, mutta aikalailla kädestä suuhun mennään, eikä pelivaraa juurikaan ole. Lisäksi selkeästi nuukat kulutustottumukset aiheuttavat syrjäytymistä, levinreissulle niin vain lähdetäkään mukaan tai käymään edes kavereiden kanssa elokuviin kun siihen ei yksinkertaiseesti ole varaa.

Toki onhan meillä sitten vielä toimeentulotuki josta apua akuutissa tilanteessa useimmiten saa kunhan pyytää kehtaa.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

Teinpä puhelinkierroksen työttömille kavereille, kaikki sanoivat saman summan 410 euroa kuukaudessa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Helena Eronen (kommentti 4): "Mutta mieti jos pitkän aikaa joutuisi tuollaisella rahalla elämään… ei siinä pahemmin tehdä isoja hankintoja, matkoista jne. puhumattakaan…"

Ei toki tehdä isoja hankintoja, mutta tuskin on tarkoituskaan, että veronmaksajien varoin kustannettaisiin työttömille autoja tai asuntoja.

"Ei sillä, että työttömyydestä nyt pitäisikään ”palkita”, mutta kun sitten miettii, että tuollaisilla tuloilla esim. pienen lapsen yksinhuoltajat elää, niin ei kateeksi käy."

Yksinhuoltajat saavat paljon enemmän. Esimerkiksi yhden lapsen yksinhuoltaja saa ensinnäkin lapsilisän 100 eur/kk ja korotusta työmarkkinatukeen 4,86 eur/päivä.

Oops (kommentti 5): "Et saa muutettua veroprosenttia 20 %:sta alemmaksi jos olet työtön. Vasta kun menet työhön, saat sen vaikka 8:aan."

OK, täytyy siis odottaa verovuoden loppuun, jotta saa ne maksetut 20% veronpalautuksina takaisin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Slippatukka heiluu (kommentti 13): "Teinpä puhelinkierroksen työttömille kavereille, kaikki sanoivat saman summan 410 euroa kuukaudessa."

No he unohtivat ne kerran vuodessa tulevat veronpalautukset.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"veronpalautuksina takaisin."

Nämä katsotaan sosiaalitoimistossa sinun tuloiksi ja ne vähennetään, et saa pitää niitä itse.

Jukka-Pekka Vasara

Suomenkin kilpailijamaissa täyspäiväisestä TYÖSTÄ saa palkkaa 40 - 400 e / kk. Jokainen voi miettiä tykönään kuinka kauan nykyiset poliitikot voivat hassuttaa nykyisella poliittisella liturgialla teitä.. Meillä siis ei ole sitä varaa oikein mihinkään...

pertti (nimimerkki)

Mielenkiintoinen laskelma ja hyviä - toki monelle ennestään tuttuja - säästövinkkejä. Terve nuori mies elelee tuolla rahalla tosiaan niukin naukin, tulee ihan oma poikamiesaika mieleen.. Silloin työssäkäyvänä elelin "herroiksi" parin tonnin liksalla.. Nyt perheellisenä meinaa itku tulla laskujen kanssa vaikka liksa on noussut.. Syy moiseen on koko perheen boheemit elämäntavat, maksulliset harrasteet ja kaaostalous vailla etukäteisynnäilyjä.

sepi (nimimerkki)

"No he unohtivat ne kerran vuodessa tulevat veronpalautukset."

Mutta kun lasket tulot oikein eli 410€/kuukausi, niin tulosi ovat noin 620€/kuukausi. Odottolleppas siinä sitten 12 kuukautta veronpalautuksia kun jostain pitäisi repiä 100€/kuukausi että saisi edes välttämättömimmän menot hoidettua. Eipäs niin vain tullakkaan toimeen.

Tokihan tuohon päälle saa toimeentulotukea, mutta sitä taas syövät kaikki tililläsi näkyvät lisätulot, myös ne veronpalautukset, jotka saat sitten 12 kuukauden kituamisen jälkeen.

Joten se siitä. Ensi kerralla parempi yritys jani...

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

Ihan hyvä ja hieno kokeilu, mutta summat ovat ihan väärin ja tieto siitä miten koko ruletti pyörii on väärin. Puhumattakaan nyt siitä, että mihinkään ylimääräiseen tuolla rahalla tuskin on varaa. Hengissä pysyy, mutta siihen se sitten jääkin.

Oops (nimimerkki)

Toimeentulotukilaissa säädetty, vuosittain kansaneläkeindeksillä tarkistettava perusosa on perustoimeentulotuen pohja. Täysi perusosa on vuonna 2010 yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 417,45 euroa kuukaudessa. (STM)

Jos saa työmarkkinatukea tai Kelan työttömyyspäivärahaa (netto molemmissa n.410€), se vähennetään perusosasta. Yleensä tässä tapauksessa saadaan sitten lisänä Kelan yleistä asumistukea; asumismenoja jää kuitenkin tavallisesti maksettavaksi sen jälkeenkin reilusti. Se otetaan huomioon tukeen oikeutettavia menoja laskettaessa, samoin sähkö, vesi jne. jos ne eivät sisälly vuokraan. Tukea saa myös lääkäri- ja sairaalamaksuihin sekä vähäisiin reseptilääkemenoihin (itse ensin maksettava; kuitit sossuun). Jos googlaa sanan toimeentulotuki, pääsee STM:n sivulle. Sieltä selviää mihin menoihin näiden tukien on piisattava. Riippuu kunnasta kuinka hövelisti suhtaudutaan ylimääräisiin menoihin ja hätään; yleensä linja on varsin tiukka, eikä hakijalle välttämättä heru yhtään mitään ylimääräistä. Moni ei kehtaa kysellä edes sellaisen avun perään johon olisi oikeutettu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Bobman (kommentti 6): "Kuukauden kulutusta kuvaavassa listassa ei mainittu lainkaan esim. vaatemenoja"

Ei, mutta huomasitko, että 93,27 eur meni savuna keuhkoihin tai kaljana kurkkuun? Siitä säästäisi ihan mukavan summan vaatteisiin, liikkumiseen tai muihin harrastuksiin. Eihän se tähän kokeiluun vaikuta, että minulla on noin epäterveellisiä harrastuksia. Joku muu voisi käyttää tuosta summasta 50 eur/kk kuntosalin kuukausikorttiin ja loput vaikka farkkuihin tai kenkiin.

Oops (kommentti 8): "Jos satut palautuksen sijaan saamaan mätkyjä, lisäveroa ei katsota menoiksi, joten taiot ne rahat sitten ilmasta."

Jotta saisi mätkyjä on pitänyt olla tuloja.

Hannu Berija-Rainesto (kommentti 11): "Jestas, kun on naiveja nämä liberaalit. Teen kyselyn Hetyssä asiasta, katsotaan mitä sato antaa."

Ei tarvitse, tiedän jo, että viesti on, että tuet ovat liian pieniä. Onko kukaan koskaan tavannut ketään tukien saajaa tai palkkatyöläistä, joka olisi sitä mieltä, että tuki/palkka on riittävä?

"Joukossa on pitkäaikastyöttömiä lääkkeden tarvitsijoita, yksinhuoltajia teiniensä kanssa jne.."

Yksinhuoltajat ainakin saavat lisätukia ja kyllähän lääkkeisiinkin voi anoa sosiaalitukea, jos ne katsotaan välttämättömiksi ja pystyy osoittamaan, että työmarkkinatuki ei niihin riitä. Tämä minun kokeiluni koskikin vain yksinelävää lapsetonta henkilöä, ja päädyin tulokseen, että sellainen elää kyllä työmarkkinatuen ja vuokratuen yhdistelmällä.

"Monella on hampaat täysin hoitamatta, lääkärissä ei ole varaa käydä, sillä pienetkin kulut menevät heti ulosottoon."

Sairaat ja ylivelkaantuneetkin ovat asia erikseen, eivätkä kuulu tämän kokeilun piiriin. Ylivelkaantuneena elämisestä minulla ei voi olla kokemusta, koska en ole koskaan velkaa ottanut, eikä sairastamisestakaan, koska olen onneksi saanut elää suht terveenä tähän asti. Sairaat toki tarvitsevat, ja käsittääkseni myös saavat lisätukia. Minun kokeiluni koski tervettä nuorta henkilöä.

"On hyvin masentavaa kuulla ja katsella kuinka nämä porvarit halveeravat tavallista Ihmistä ja hänen köyhää elämäänsä!"

Mielenkiintoinen näkökulma. Eli jos kokeilen, miten työmarkkinatuella elää, niin halveeraan tavallista ihmistä ja hänen köyhää elämäänsä? Miten? Entä mikäs minä sitten olen, jos en tavallinen ihminen?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Slippatukka heiluu (kommentti 16): "Nämä katsotaan sosiaalitoimistossa sinun tuloiksi ja ne vähennetään, et saa pitää niitä itse."

Vain, jos on työmarkkinatuen ja vuokratuen lisäksi saanut sosiaalitukea. Jos ei ole, niin ei ole mistä vähentää, vaan veronpalautukset saa kyllä pitää ihan itse.

pertti (kommentti 18): "Nyt perheellisenä meinaa itku tulla laskujen kanssa vaikka liksa on noussut.."

Uskon sen, mutta perheellisethän saavat paljon muitakin tukia kuin työmarkkina- ja asumistuki, joten kokeiluni ei perheellisen elämää koskenutkaan.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"Riippuu kunnasta kuinka hövelisti suhtaudutaan ylimääräisiin menoihin ja hätään; yleensä linja on varsin tiukka, eikä hakijalle välttämättä heru yhtään mitään ylimääräistä."

En ole eläessäni ikinä kuullut, että ketään olisi saanut noista laitoksista penniäkään ylimääräistä. Kaikenmaailman kauhutarinoita olen kuullut siitä kuinka he yrittävät tehdä ihmisen elämästä helvettiä ja nöyryyttävät tarpeettomasti ihmisiä.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"Vain, jos on työmarkkinatuen ja vuokratuen lisäksi saanut sosiaalitukea. Jos ei ole, niin ei ole mistä vähentää, vaan veronpalautukset saa kyllä pitää ihan itse."

Asumistuki ei riitä koko vuokraan ikinä ja joudut hakemaan loppuosan sossusta, kaikki ylimääräinen raha vähennetään eli jos saat 100 euroa veronpalutuksia ja ylimääräistä maksettavaa vuokrasta jää 50 euroa kuukaudessa ,niin he eivät maksa loppuosaa kahdelta kuukaudelta. Työttömänä ei ole lupa tienata yhtään ylimääräistä, mitään et saa pitää itse mikä näkyy tiliotteessa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

sepi (kommentti 19): "Mutta kun lasket tulot oikein eli 410€/kuukausi, niin tulosi ovat noin 620€/kuukausi. Odottolleppas siinä sitten 12 kuukautta veronpalautuksia kun jostain pitäisi repiä 100€/kuukausi että saisi edes välttämättömimmän menot hoidettua. Eipäs niin vain tullakkaan toimeen."

No eihän tuossa minun kokeilussani tarvitsisi muuta kuin olla 12 kuukautta ryyppäämättä ja tupakoimatta (em. toimintoihin minulta meni 93 eur/kk), ja nipistää jostain vielä 7 eur/kk (esim. karkeista, joihin kulutin 14 eur). Sitten saakin veronpalautuksena n. 1322 eur, joilla voi sitten hoitaa seuraavan vuoden huvitukset miten parhaaksi näkee.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Slippatukka heiluu (kommentti 25): "Asumistuki ei riitä koko vuokraan ikinä ja joudut hakemaan loppuosan sossusta"

Ei tietenkään, koska asumistuki on määritelty niin, että se on 80% kohtuullisista asumismenoista. 20% joutuu vähintään maksamaan aina itse, ja sen voi maksaa työmarkkinatuesta.

"Työttömänä ei ole lupa tienata yhtään ylimääräistä, mitään et saa pitää itse mikä näkyy tiliotteessa."

Tämä onkin todellinen ongelma, ja tähän Liberaaleilla on ratkaisukin: negatiivisen tuloveron malli (tavoiteohjelma, luku 4, kohta "Negatiivinen tulovero").

Oops (nimimerkki)

Jani, Jani, tuo veronpalautus lasketaan tuloksi, yritä nyt ymmärtää. Oikeassa elämässä ei ole mitään "kokeilua", vaan tämä summa vähennetään saadusta toimeentulotuesta, vaikka se sitten jaettaisiin eri kuukausille. Yhtään mitään et saa itse pitää huvituksiin. Koko elämäsi on luettavissa tiliotteelta, joka sinun on toimitettava kuuliaisesti joka kuukausi sossuun. Kaikenlaiset huvitukset on itse asiassa kielletty, näin voidaan sanoa. On kuule useampi saanut kunnalta kuulla kunniansa rahojensa tärväämisestä. Nöyryyttävää sanon minä.

Ihmiset ovat hätää kärsimässä kun tapahtuu jokin vahinko. Silmälasit rikkoontuvat, pesukone simahtaa, kännykkä katoaa. Jo se, että unohdat avaimesi kotiin ja joudut kutsumaan huoltomiehen, jolle maksat viimeisen 50 egeäsi saa taloutesi ja nuppisi sekaisin.

Tulikivenkatku (nimimerkki)

Työmarkkinatuesta menee vero.

Bobman (nimimerkki)

Laskin nopeasti laskukoneella, että jos oikeasti olisit työtön ja saisit työmarkkinatukea (410 euroa/kk) ja asumistukea mainitsimasi verran, niin sinulla olisi periaatteessa oikeus noin 192 euron perustoimeentulotukeen.

Jos siis hakisit sitä sosiaalitoimistosta.

Laskelma:

Tulot: työmarkkinatuki 410 euroa, asumistuki 209,53 euroa

Josta vähennetäään

Menot: vuokra 380 euroa, vesimaksu 15 euroa, laskennallinen perusosa 417 euroa

Tulos: - 192,47 euroa

Timo Samuli (nimimerkki)

"Sitten saakin veronpalautuksena n. 1322 eur,"

Ei taida saada.

Allan (nimimerkki)

Ja mä olen pitänyt sua Jani järkijätkänä. Mihin pyrit, kohta varmaan todistat että työttömällä menee niin hyvin että niitä etuuksia joutaa jo leikatakin.

Eläähän sitä toki vähemmälläkin. luin kerran romanialaisesta eukosta joka kertoi saavansa auringonvalosta tarvitsemansa safkan, siltä vaan oppia ja asumaan johki luolaan niin ei mene mitään. Tosin lasten koulunkäynti saattaa siinä olla vähän niin ja näin.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

Turha tässä nyt on selittää yhtään mitään, kun ihminen kuvittelee voivansa saada pitää jotain ylimääräistä jos on sossun asiakas. Kun se nyt ei toimi niin, he vain sanovat sossusta että kappas sinulle on tullut tilille tonni ylimääräistä, joten heiltä sinun on turha hakea yhtään rahaa mihinkään vaan sinun on tultava toimeen sillä se aika minkä he laskeskelevat. Ja työttömät eivät saa mitään tonnia ylimääräistä veronpalautuksina ikinä ja monilla on ulosottovelkaa johon veronpalautukset menevät suoraan. Muistappa vielä se, että sinulla ei ole myöskään oikeutta kieltäytyä mistään työstä tai höpö höpö kurssista minkä työkkäri sinulle määrää, muuten tuet katkeavat.

Ja toimeentulotuki ja työttömyyskorvaus on edelleenkin 410 euroa kuukaudessa, sillä on pärjättävä. Puhumattakaan siitä, että mihinkään ylimääräiseen ja elämässä tapahtuviin asioihin sinulla ei ole koskaan rahaa vaan elämiseen tuo riittää ehkäpä nippa nappa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#14.
En tarkoittanutkaan mitään autoja ja asuntoja, jotka ovat pitkäaikaistyöttömälle harvinaista herkkua. Kuitenkin, jos köyhältä hajoaa tietokone, pesukone, telkkari tai vaikkapa polkupyörä, niin kyllä siinä talous on aikansa sekaisin.

Mitä taas tulee lapsesta saataviin tukiin, niin toki yksinhuoltaja saa lapsilisän ja lisäksi elatustukea, jotka ovat yhteensä siinä 250 euron paikkeilla nykyään (en ole varma tästä, voi olla muutaman kympin korkeampi) ja toki tuolla kattaa jo lapsen perustarpeet, mutta eipä juuri mitään muuta, mutta varmaan ymmärrät sen, että lapsiperheessä ei voida esim. niitä hedelmiä ja vihanneksia jättää ostamatta, jos haluaa lapselleen tervet lähtökohdat tarjota (pitäisi kyllä sinunkin jotain vihanneksia joskus syödä... :) )

Minusta tämä sinun kokeilusi on ihan hieno, mutta hieman turhan asenteellinen. Luulisi kuitenkin, että Suomesta löytyisi muitakin kalikalla hakattavia kuin niitä, jotka elää kituuttavat sillä muutamalla satasella kuukaudessa. Kuten ketjussa on tullut ilmi, niin kyllä tuollaisilla summilla eläminen alkaa jo muutaman kuukauden jälkeen, vuosista puhumattakaan, vaikuttamaan ihmiseen, kun KAIKKI on jatkuvasti laskettava hyvin tarkkaan eikä mihinkään ylimääräiseen ole varaa.

Gagarin (nimimerkki)

Niin, ei ole ylellistä se elämä toimeentulotuella, ei! Hirmuinen epäkohta!

Tulikivenkatku (nimimerkki)

"Niin, ei ole ylellistä se elämä toimeentulotuella, ei! Hirmuinen epäkohta! "

Toimeentulotuella eläminen ei ole elämää ollenkaan.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"Suomesta löytyisi muitakin kalikalla hakattavia kuin niitä, jotka elää kituuttavat sillä muutamalla satasella kuukaudessa. Kuten ketjussa on tullut ilmi, niin kyllä tuollaisilla summilla eläminen alkaa jo muutaman kuukauden jälkeen, vuosista puhumattakaan, vaikuttamaan ihmiseen, kun KAIKKI on jatkuvasti laskettava hyvin tarkkaan eikä mihinkään ylimääräiseen ole varaa."

Aivan, täysin samaa mieltä. Sitten kun ihminen on vieläpä sairas tämän köyhyyden päälle niin siinähän sitä sitten ollaan. Minulla on yksi kaveri mikä on joutunut tekemään näitä ilmaistöitä vaikka kuinka pitkään, sekin on jo ihmisarvoa alentavaa, että ei makseta työstä palkkaa, vaan kikkaillaan sillä tavalla, että saadaan työkkäristä ihmisiä tekemään niitä töitä ilmaiseksi mistä ennen maksettiin palkka. Täyttä kusetusta tämä touhu nykyään missä köyhiä nöyryytetään ja kyykytetään joka paikassa. Sossu ja työkkäri sekä kela ovat tehty Suomessa sitä varten, että he tekevät elämästäsi mahdollisimman vaikeaa ja yrittävät löytää syitä miten he voisivat olla maksamatta sinulle kuuluvia tukia tai rahoja.

Sauli Liekari

Täysin offtopicina menee, mutta muistelen Huuskon juuri (päiviä sitten) ilmoittaneen vain harvasta luvallisesti nimimerkillä kirjoittavista blogisteista... Toimeentulotuki..riittävästi..liikaa..liian vähän?? Nimimerkkejä kuitenkin harvoin..??? Ja taas olen pihalla kuin Mulinin lintulauta, kuten selvästi Janikin on, "kokeestaan" huolimatta.

Jukka Johansson

Katso päivämäärää milloin tuo slippatukka heiluu on kommenttinsa kirjoittanut.

Sauli Liekari

??? slippatukat, tulivkivenkatkut ext... en nyt valitettavasti ymmärrä päivämääräpointtiasi (valaise minua) Huuskon ilmoittamaan erityisen painavaan syyhyn kirjoittaa nimimerkillä, joita nykyään löytyy jatkuvasti enenevissä määrin palstalla..No any way, still totally OT, eikä kuulu Janin tekemään "tutkimukseen" jolla voisi pyyhkäistä vaikka takapuoltaan, siksi löyhä ja mitäänsanomaton kun on.. tosin pärjäisi sitä eurollakin vanhempien avustuksella ja jos saa lainata Pylkkösen kaveria kuoliaaksinaurattajaa.. Onhan se hyvä apu köyhässä talossa 100 kiloa kultaa...

Sauli Liekari

Tack.. viesti meni perille, en ollut kuin vajaan vuoden perässä.. hieman nyt hävettää ja naurattaakin...

Raija Rantanen

Sauli Liekari: "Tack.. viesti meni perille, en ollut kuin vajaan vuoden perässä.. hieman nyt hävettää ja naurattaakin..."

minua ei hävetä ei sitten yhtään kirjoittaa vanhoihin ketjuihin, eikä kenenkään muunkaan pitäisi hävetä.

se on hyvä että näitä asioista nostetaan tapetilla ja pidetään siellä vaikka liisterillä.

tästä vaan huomaa että ei ole vähäosaisten asiat ainakaan parempaan suuntaan muuttuneet vuosien saatossa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 28): "Jani, Jani, tuo veronpalautus lasketaan tuloksi, yritä nyt ymmärtää. Oikeassa elämässä ei ole mitään ”kokeilua”, vaan tämä summa vähennetään saadusta toimeentulotuesta, vaikka se sitten jaettaisiin eri kuukausille."

Sitä en kyllä vieläkään ymmärrä, että mistä ihmeen toimeentulotuesta tuo veronpalautus voitaisiin vähentää. Minun esimerkissäni tulot olivat työmarkkinatuki ja asumistuki.

Timo Samuli (kommentti 31): "Ei taida saada."

Saahan sen, jos ei ole muita tuloja ja on maksanut työmarkkinatuesta 20% ennakonpidätystä vuoden ajan.

Allan (kommentti 32): "Ja mä olen pitänyt sua Jani järkijätkänä."

Mutta nyt, kun elin kuukauden sosiaalitukien (työmarkkinatuki ja asumistuki) käteen jäävällä osuudella, niin et enää pidä vai?

"Mihin pyrit, kohta varmaan todistat että työttömällä menee niin hyvin että niitä etuuksia joutaa jo leikatakin."

Pyrin osoittamaan, että ainakin yksin elävä lapseton henkilö tulee työmarkkinatuella toimeen. Leikkauksiin tai korotustarpeisiin en vielä osaa ottaa kantaa, mutta nykyinen tukitaso vaikutti siis täysin riittävältä.

"luin kerran romanialaisesta eukosta joka kertoi saavansa auringonvalosta tarvitsemansa safkan, siltä vaan oppia ja asumaan johki luolaan niin ei mene mitään."

Ellet(te) pahastu, niin jätän jatkossa moiset olkiukot kommentoimatta.

Slippatukka heiluu (kommentti 33):"Turha tässä nyt on selittää yhtään mitään, kun ihminen kuvittelee voivansa saada pitää jotain ylimääräistä jos on sossun asiakas."

Niin, siis minun esimerkissäni ei kukaan ollut sossun asiakas, vaan tulot olivat työmarkkinatuki ja asumistuki. Kumpaakaan ei maksa sossu, vaan molemmat tulevat Kelalta.

"Ja työttömät eivät saa mitään tonnia ylimääräistä veronpalautuksina ikinä ja monilla on ulosottovelkaa johon veronpalautukset menevät suoraan."

Ööh... siis eivät saa veronpalautuksia, mutta kuitenkin ne veronpalautukset menevät suoraan ulosottovelkaan? Koetas nyt ensin päättää väitätkö, että saavat veronpalautuksia vai, että eivät saa, niin keskustelu olisi paljon helpompaa.

"Muistappa vielä se, että sinulla ei ole myöskään oikeutta kieltäytyä mistään työstä tai höpö höpö kurssista minkä työkkäri sinulle määrää, muuten tuet katkeavat."

No onhan se toki kauheaa, jos työmarkkinatuen eteen pitäisi jotain tehdäkin. Mutta tuosta höpö höpö kurssista saa sitten myös enemmän pätäkkää tililleen. Kelan nettisivut kertovat, että "Työllistymistä edistävän palvelun ajalta työmarkkinatukeen maksetaan korotusosaa enintään 200 päivältä. Korotusosa on 4,41 e/pv."

Vesa Hack

Onneksi sinulla ei Jani mennyt pesukone, puhelin tai muu hyödyllinen laite rikki tuon kuukauden aikana. Sellaistenkin korjaaminen on osa elinkustannuksia. En huomaa menoluettelossasi myöskään esimerkiksi vaatekuluja. Työtönkin joutuu aina joskus ostamaan jotain sellaista, jolta sinä vältyit kuukauden aikana, kun kuukausi on kuitenkin aika lyhyt aika.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Jani, nyt sinulla petti tilannetaju. Näitä blogeja lukevat monet työmarkkinatuella elävät, mikäli heillä on varaa kustantaa nettiyhteys ja siihen liittyvät maksut......

Et tosiaan ottanut tuossa lainkaan huomioon lääkkeitä, hampaiden hoitoa, silmälasien uusimista, kampaajalla käyntiä, (naisten on aika vaikeaa nyrhiä itse hiuksiaan, mieshän voi toki vetää aina vaikka 4 millisellä kampauksen kuntoon) etkä myöskään mitään sellaista, että tulee yhtäkkiä jotain yllättävää menoa, joka voi olla vaikka ihan mitä tai mikä vaan. Lisäksi monilla on joko koira tai kissa, niiden ruokaan ja lääkärissäkäynteihin menee rahaa.

En oikein ymmärrä pointtiasi, että mitä tuossa nyt yritit todistaa ja kenelle ja ylipäätään miksi? Tällaiset ajat eivät ole parhaita mahdollisia alkaa lyödä lyötyä tuosta vaan.

Saatat itsekin joutua työttömäksi koska tahansa, onko se koskaan tullut mieleesi? Ja usein ikäisilläsi ihmisillä on perhettä tai vaikka lapsi ja vaikka oltaisiin erottu, niin lapsestakin pitäisi varmaan maksaa elatusmaksua ym. ym.

Asioita on niin paljon ja niin moninaisia, ettei kannata nyt todellakaan kunnon palkkaa nauttivana ihmisenä tulla tänne köyhiä nöyryyttämään vielä entisestään.

*

Oops (nimimerkki)

Jani, sanoit: Jotta saisi mätkyjä on pitänyt olla tuloja.

Aivan. Työttömäksi jäädään useimmiten kun työt loppuvat. Sitä ennen olet voinut saada kohtuullista tai jopa kohtuuttoman suurtakin liksaa ja veroprosentti on voinut olla liian pieni. Sellaisesta seuraa mätkyjä, vaikka olisit seuraavana vuonna työtön. Myös työtön joutuu maksamaan mätkynsä. (Huom. kaikki eivät saa työttömiksi jäätyään suinkaan ansiosidonnaista, vaan joko Kelan tyött.päivärahaa tai työmarkkinatukea. Riippuen siitä sun tästä.)

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

Se asenteellisuus tässä häiritsee minuakin, olet jo päättänyt mielessäsi että kaikilla pyyhkii vallan mainiosti ja mitä ne työttömät, köyhät ja kipeät oikein ruikuttavat. Sinua tuskin häiritsee se tosiasia että tällä hetkellä ihmisiä riistetään ja pidetään suoraan sanoen orjina näissä ilmaistyöpaikoissa. Suurin osa ihmisistä tässä maailmassa haluaa elää työllään, mutta tällä hetkellä se ei ole edes mahdollista, joten näitä työttömiä käytetään surutta hyväkseen eikä heille suoda oikeastaan mitään ihmisarvoa. Koko systeemi nöyryyttää ja painaa alas kaikki työttömät jotka edes yrittävät täällä Suomessa ja ihmisten rasistiset asenteet työttömiä ja köyhiä kohtaan edesauttavat tätä nöyryytystä.

Oops (nimimerkki)

Sanoit Jani myös: Sitä en kyllä vieläkään ymmärrä, että mistä ihmeen toimeentulotuesta tuo veronpalautus voitaisiin vähentää. Minun esimerkissäni tulot olivat työmarkkinatuki ja asumistuki.

No, jos katsos olet vielä marraskuussa saanut sitä tukea sähkölaskuun, sairauskuluihin ja vuokranlopun maksamiseen, niin etpä saa enää kun tilillesi putkahti niitä veronpalautuksia. Nuo luettelemani menot kustannetaan niistä. Jos jotain sitten jääkin käteen joulukuulta, niin käytät ne vuokranloppuun vaikka tammikuussa ja niin kauan kuin palautusta riittää. Siinä ne veronpalautukset. Jokohan käsitit?

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 42

Komppaan sinua kyllä ihan täysin.

Lisäksi sellainen pikantti lisä; mikäli et saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ja joutuisit tuolle työmarkkinatuelle, niin mikäli puolisosi tulot ylittävät jonkun tietyn rajan, (ei ole edes kovin suuri limiitti) niin katsotaan, että et saa edes tuota työmarkkinatukea, etkä mitään mistään muualtakaan, vaan asenne on se, että mieheni pitäisi elättää minutkin omalla palkallaan.......tuo on todella vanhakantaista ajattelua, sillä hyvin monilla pareilla on tänä päivänä ns. "omat rahat". Huoh.... :(

Mitäs se Jani tuohon sanoo? Nollatuloinen kansalainen?? Kustantaisitko itse mielelläsi puolisosi koko elämisen? Mitäs, jos mieheltä ei herukaan mitään.....jne. jne.

Kuten sanottu, niin pulmia on hyvin paljon.

*

Oops (nimimerkki)

Täsmennys, joka jäi edellisestä kommentistani 43 pois: Työmarkkinatuki ja asumistuki eivät riitä, vaikka kuule laskisi miten päin tahansa. Ei kukaan voi elää jatkuvasti miinuksella! Kuukauden ehkä. Mutta onhan ihmisen elettävä vielä seuraavassakin kuussa. Vai eikö?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#35.
Kyse ei mielestäni ole siitä, että toimeentulotuen täytyisi olla jotain suuria summia, mutta kyllä tässä järjestelmässä on niin paljon mätää, että sitä täytyy hieman kritisoida.

Minä en esim. ymmärrä sitä, että miksi näistä kelan etuuksista menee tuo järjettömän korkea ennakonpidätys. Esim. kun nyt itse hoidan kotona alle 3 vuotiasta lastani, niin saan kotihoidontukea kerran kuukaudessa n. 350€, josta tosin menee 22% veroa, eli nettona tilille kilahtaa n. 270€. Toinen vaihtoehto tietysti olisi laittaa muksu päivähoitoon, ilmottautua työttömäksi työnhakijaksi, nostaa jotain työmarkkinatukea ja pyöritellä peukaloita kotona, täällä kun ei niitä töitä niin kauheasti tarjolla ole, mutta se olisi mielestäni eettisesti jotenkin epäilyttävää...

Onneksi kuitenkin aina on kaikenlaista sivubisnestä tarjolla, koska eihän oikeasti tuollaisella 270€ nykypäivänä tee yhtään mitään, mutta moni suomessa tuolla summalla elää.

Allan (nimimerkki)

Jotenkin tosta tulee mieleen (oliko nyt tuntemattomassa) se sotaelokuvan kohtaus missä miehet valittavat nälkää ja heille sanotaan että kalorit on tarkkaan laskettu että riittää, teillä ei voi olla nälkää.

Tollanen teoreettinen kuukauden laskelma ei todista yhtään mitään, tees laskelma vaikka vuodelta tai mielummin heittäydy oikeasti työttömäksi ja kerro sitten miten teoria ja todellisuus kohtaa,

Minä olen kitkutellu muutaman vuoden työttömänä ja voin sanoa että elämä on niin ankeaa että siitä jos selviää ilman mielenterveyden ongelmia niin on ihme. Pidän tota sun kirjoitustas pilkantekona niitä onnettomia kohtaan jotka joutuvat elämään sitä kurjuutta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#47.
Allan, mitä mieltä sinä olet siitä, parantaisiko sinun asemaasi se, jos voisit ottaa vastaan satunnaisesti pieniä työkeikkoja ilman, että se vaikuttaisi saamiisi etuuksiin?

Kalevi Wahrman (nimimerkki)

tule nyt jani tähän maailmaan

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#44

Puhumattakaan minkälaisia häiriötä työttömyys aiheuttaa siihen parisuhteeseen, siinä mies tai nainen on kovilla kun naama irvessä hakee duunia ja ovi lämähtää nenän edessä kiinni kerta toisensa jälkeen vaikka nykyään hakisit mitä ns.paskaduunia tahansa, niin hakijoita on satoja kärkkymässä samaan duuniin.

Tämän laman hintaa tulemme maksamaan miljoonia ja taas miljoonia. Mielenterveysongelmista, itsemurhista, köyhyydestä ja lasten ongelmista lähtien. Kyllä se hymy hyytyy kovimmallakin jätkällä ja muijalla kun tarpeeksi kauan potkitaan päähän joka suunnasta. Nämä nöryytyslaitokset nimeltä työkkäri, kela tai sossu eivät ainakaan edesauta ihmisten henkistä kärsimystä vaan ne lisäävät sitä täysin tarpeettomasti, vaikka alunperinhän nämä laitokset luotiin auttamaan ihmisiä, nykyään ne toimivat päinvastoin.

neljäs (nimimerkki)

On sen verran potaskaa ettei viitsi kaikkia lukea.
En ole ketään tavannut joka olis työttömänä saanut veronpalautuksia.

Juoppo Lalli (nimimerkki)

Mielestäni opintorahalla + asumistuella (vai mikä se nyt oli) pärjäsi helposti muutaman vuoden :-)
80 % maksettiin 220 €/kk solusta (olisin rähjäisempään ja halvempaakin päässyt) + opintoraha. Olikohan se siinä 450 €/kk yhteensä.

Juoppo Lalli (nimimerkki)

jatkoa #52
sähkö + vesi + übernopea netti + kaapelitv mukana vuokrassa.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

Hyvin täällä varmaan tukiaisillakin eläisi. Aina voisi vielä hakea kelalalta toimeentulotukea tarveharkintaisena, jos rahat ei muuten riittäisi. Itseäni taannoin suututti muuan yleisönosastokirjoitus, jossa eläkeläinen valitteli, kun eläkkeestä jää käteen vain reilu 2000e/kk. Sillä rahalla ei kuulemma elä pääkaupunkiseudulla. Pitää olla melko raikkaat kulut. Itse asustelen myös pääkaupunkiseudulla. Meidän kolmihenkinen perhe tulee toimeen noin 1600-1800e/kk. Olisikohan valittavan eläkeläisen pitänyt hieman säästää elämänsä aikana? Jos eläke on nettona yli 2000e/kk niin on sitä palkkaakin nostettu varmaan 4000-5000e/kk loppuaikoina.

On kumma, jos joku ei saa koko elämänsä aikana mitään säästöön, kun itse ihan normiduunarina töissä ollessa sai aina rahaa jemmaan... no toiset saa palamaan vaikka 10.000/kk ja toiset ihmettelee, että 2000 on iso raha ja mitenhän sijoittaisi parhaiten sen 500 joka siitä jää yli :)
Elämä on valintoja !

Allan (nimimerkki)

48# Helena. onneksi se on nyt ohi vaikka vieläkin teen vain osapäivää. Mutta silloin joo, tilapäisduunit sotki koko kuvion totaalisesti ja niistä oli vain haittaa. Tein silloin tällöin portsarin hommia ja siitä seurasi se että kun tulot olivat epäsäännöllisiä niin auta armias jos oli yhtään huolimaton niin kaikki kelan tuet meni salamana poikki, mutta niiden saaminen taas kondikseen kyllä kesti.

Siitä on jo niin kauan että "rikos" on vanhentunut ja voin rehellisesti myöntää että ellen olis tippiä saanut niin en tiedä millä olisin muksuilleni ruokaa ostanut, varmaan varkaisiin olis pitänyt mennä.

Vieläkin on omaisuutta kanikonttorissa kun ei ole fyrkkaa hakea veke. Toi Jani ei tiedä mistä puhuu.

Oops (nimimerkki)

#51. En ole ketään tavannut joka olis työttömänä saanut veronpalautuksia.

Pitäisikö meidän ihan tavata? :-) Olet niitä ihmisiä jotka uskovat vasta kun näkevät. No, kyllä minussa katseltavaa riittää teikäläisellekin.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"Aina voisi vielä hakea kelalalta toimeentulotukea tarveharkintaisena"

Toimeentulotukea haetaan sossusta ja mitään ylimääräistä et saa vaikka itkisit siellä lattialla ja potkisit samalla. Usko pois, en ole eläessäni kuullut koskaan, että yksikään suomalainen olisi saanut noista laitoksista penniäkään ylimääräistä, kaikenmaailman kauhutarinoita olen kuullut sitäkin enemmän, kuinka tehdään elämä mahdollisimman hankalaksi.

Oops (nimimerkki)

...tosin se ei ole nimeltään työmarkkinatuki kohdallani, vaan työttömyyspäiväraha. Tilille tupsahtaa joka tapauksessa tuo sama summa, katsotaanpa, joo, 410,08 €.

Oops (nimimerkki)

...mutta veronpalautussummaa en paljasta.

Allan (nimimerkki)

Noissa teoreettisissa laskelmissa on vielä sekin ongelma että kun työttömyys iskee niin se tulee yleensä yllätyksenä ja jos olet asunut vuosia samoilla kulmilla missä lapsesi on syntynyt, missä ne käy koulua ja niiden frendit on, missä oma sosiaalinen turvaverkkosi on, missä eukolla on duunipaikka vieressä jne. Niin ei siitä noin vaan hypätä mihinkään oikotiecomin halvimpaan luukkuun "peräseinäjoelle" Lidl'in viereen kituuttamaan ja hylätä kotia kuluineen. Ei se vaan vittu niin mene vaikka kuinka paperilla näyttäis.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Helena Eronen (kommentti 34): "Kuitenkin, jos köyhältä hajoaa tietokone, pesukone, telkkari tai vaikkapa polkupyörä, niin kyllä siinä talous on aikansa sekaisin."

Huomaan, että meillä on hieman eri mittapuut. Tietokone, pesukone, telkkari ja polkupyörä. Minulle ainakin herää kysymys, että onko sellainen ihminen köyhä, joka omistaa nuo kaikki.

"Minusta tämä sinun kokeilusi on ihan hieno, mutta hieman turhan asenteellinen. Luulisi kuitenkin, että Suomesta löytyisi muitakin kalikalla hakattavia kuin niitä, jotka elää kituuttavat sillä muutamalla satasella kuukaudessa."

Ööö, siis, kokeiluni on "ihan hieno" mutta samalla "kalikalla hakkaamista"? Nyt en kyllä saanut selvää, että mitä mieltä tuosta kokeilustani olitkaan.

Tulikivenkatku (kommentti 36): "Toimeentulotuella eläminen ei ole elämää ollenkaan."

Riippuu elämän määritelmästä. Ks. tämän kommentin alkuosa.

Slippatukka heiluu (kommentti 37): "Sitten kun ihminen on vieläpä sairas tämän köyhyyden päälle niin siinähän sitä sitten ollaan."

Sairaat ovat toki asia erikseen. Tämä kokeiluni koski terveen työkykyisen ja -ikäisen henkilön elämää, ja sellaiselle työmarkkinatuki + asumistuki tuntuivat riittävän ihan mukavasti.

"Sossu ja työkkäri sekä kela ovat tehty Suomessa sitä varten, että he tekevät elämästäsi mahdollisimman vaikeaa ja yrittävät löytää syitä miten he voisivat olla maksamatta sinulle kuuluvia tukia tai rahoja."

Hetkinen... tätä kommenttia on syytä pysähtyä miettimään hieman tarkemmin. Siis se, että meillä on sossu ja työkkäri, jotka antavat rahaa elämiseen henkilöille, jotka eivät sitä muualta saa, mutta joiden antamalla rahamäärällä on tietyt rajat, on tulkittu niin, että niiden tarkoitus olisi tehdä elämästä mahdollisimman vaikeaa. Millainen maailmankuva voi olla tuollaisen tulkinnan taustalla? Maailmankuva, jossa se, että annetaan hyvää hyvyyttään annetaan rahaa elämistä varten, mutta sitten ollaan pahoja jos ei anneta tarpeeksi. Minusta tuollainen on huono ja suorastaan vaarallinen maailmankuva.

Vesa Hack (kommentti 39): "En huomaa menoluettelossasi myöskään esimerkiksi vaatekuluja."

Entä huomasitko, että rahaa jäi jäljelle 38 euroa, ryyppäsin ja tupakoin 93 eurolla, ja asumiskulut laskin keskustayksiön mukaan?

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 55 Allan

Olen kanssasi aivan samaa mieltä. Kyllä on älytöntä sekin, että jos on jollain pienimmillä tuloilla ja sitten yrität itse avittaa toimeentuloasi jollain sivuduunilla, niin toden totta, kaikki menee Kelassa ihan sekaisin ja lopputulos on yleensä negatiivinen.

Se ei ole reilua. Olisi viisasta säätää mitä pikimmiten sellainen laki, joka sallisi tehdä jonkin verran keikkaduunia vaikka saisikin jotain tukea, eikä siitä menisi heti kaikki Kelan kuviot sekaisin.

Tuo kaikki on ihmiselle henkisesti todella kuormittavaa, kun on jo muutenkin masentunut olosuhteista ja sitten lyödään vielä lisää häkää pönttöön.

Se on todella epäinhimillistä, kyllä noissa enemmän joustoa saisi olla.

terv. Eeva

*

neljäs (nimimerkki)

Musta tuli just Oops-fani.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#60

Yleensä kaikki menee päin peetä, kun joutuu työttömäksi, tuskinpa ketään haluaa edes kokeilla tuota niin mahtavaa elämää. Mites se menee noissa elatusmaksuissa, pitääkö työttömän maksaa saman verran kuin töissä ollessaan ja sitten ne puolison tulot tai jos on asuntovelkaa ja autoakin pitäisi maksaa pois niin kusessahan sitä on.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 60 Allan

Komppaan myös tätä kommenttiasi ihan täysillä. On hyvä ja tärkeää, että lapsilla tosiaan säilyisi lapsuus- ja nuoruusiän se sama ympäristö ja kaverit, jossa ovat tottuneet olemaan ja elämäään.

*

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eeva Vasenius (kommentti 40): "Jani, nyt sinulla petti tilannetaju."

Elin kuukauden suht säästeliäästi, merkitsin muistiin kuluni kuukauden ajalta, ja vertasin saamaani summaa siihen, mitä työmarkkinatuesta ja asumistuesta jää käteen. Miten tämä liittyy millään tavalla tilannetajun pettämiseen?

" Näitä blogeja lukevat monet työmarkkinatuella elävät, mikäli heillä on varaa kustantaa nettiyhteys ja siihen liittyvät maksut…"

Entä sitten? Onko muka kiellettyä kokeilla ja tulla siihen tulokseen, että työmarkkinatuella pystyy elämään?

"Et tosiaan ottanut tuossa lainkaan huomioon lääkkeitä, hampaiden hoitoa,"

Luepas artikkelini toiseksi viimeiseen kappaleeseen asti, niin huomaat, että otin hammashuollon kustannukset huomioon. Lääkkeitä en tosin tarvinnut, paitsi paketin särkylääkkeitä ostin (menivät kustannuslaskelmassa kohtaan "terveydenhoitokulut"), ja niistäkin on vielä jäljellä suurin osa.

"Lisäksi monilla on joko koira tai kissa, niiden ruokaan ja lääkärissäkäynteihin menee rahaa."

Minusta olisi ihan hyvä keskustella siitä, että onko veronmaksajilla velvollisuus kustantaa työttömälle lemmikkieläintä.

"En oikein ymmärrä pointtiasi, että mitä tuossa nyt yritit todistaa ja kenelle ja ylipäätään miksi?"

Tein kokeilun, ja päädyin esittämääni lopputulokseen. Eikö sen pitäisi olla aika selkeää?

"Tällaiset ajat eivät ole parhaita mahdollisia alkaa lyödä lyötyä tuosta vaan.

Lyödä lyötyä? Ketä minä lyön elämällä kuukauden säästeliäästi ja kirjoittamalla siitä blogiartikkelin?

"Saatat itsekin joutua työttömäksi koska tahansa, onko se koskaan tullut mieleesi?"

Tottakai se on tullut mieleeni, enhän muuten moista kokeilua luultavasti olisikaan toteuttanut. Nyt tiedän, että tarvittaessa pärjään kyllä työmarkkinatuellakin.

"Ja usein ikäisilläsi ihmisillä on perhettä tai vaikka lapsi ja vaikka oltaisiin erottu, niin lapsestakin pitäisi varmaan maksaa elatusmaksua ym. ym."

Kuten sanottu, kokeiluni koski lapsetonta yksineläjää. Enhän minä lapsiperheen elämää voisikaan kokeilla, koska minulla ei ole lapsia.

"Asioita on niin paljon ja niin moninaisia, ettei kannata nyt todellakaan kunnon palkkaa nauttivana ihmisenä tulla tänne köyhiä nöyryyttämään vielä entisestään."

Minusta on hyvin erikoista, jos joku kokee tulleensa nöyryytetyksi siitä, että minä elän kuukauden noilla kuluilla, jotka artikkelissani erittelin.

Allan (nimimerkki)

Ellu, panit rauhanpiipun palamaan, otan hatsit.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"että niiden tarkoitus olisi tehdä elämästä mahdollisimman vaikeaa."

Lue kommentti 62 siinä on yksi vaikeus mitä tämä byrokratia tuo tullessaan, samoja ongelmia on pätkätyöläisillä. Se voi olla sellaista edestakaisin ramppaamista, kun ei ole vaikka vakituista työtä. Yksi naisystäväni tekee ravintoladuunia ja hän painii näiden ongelmien kanssa tällä hetkellä, työkeikka voi kestää jonkun aikaa, mutta pariksi päiväksi ei kannata töihin edes mennä, muuten alkaa se sama rumba ja paperien pyörittely ja virastoissa juoksu.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#55.
Niin, sillä ihan kyselin, kun itse olen just kotihoidontuen lisäksi tienannut roposia sieltä täältä, että jos olisin kelan etuuksien varassa elelevä, niin luultavasti saisi olla jatkuvasti tekemässä selvityksiä sinne ja tänne.
Mielestäni työttömyysturvalla tms. elävällä ja asumistukea saavalla pitäisi olla mahdollisuus tienata esim. 500 euroa/kk ilman, että se vaikuttaisi saataviin tukiin mitenkään. Monet opiskelijaperheet esimerkiksi joutuvat kieltäytymään kesätöistä, koska se tarkoittaisi valtavaa lovea perheen tuloihin. Ei kauhean kannustavaa ja motivoivaa.

#61.
"Tietokone, pesukone, telkkari ja polkupyörä. Minulle ainakin herää kysymys, että onko sellainen ihminen köyhä, joka omistaa nuo kaikki."

Eikö mielestäsi työttömällä ihmisellä saa olla polkupyörää tai telkkaria? Entäs sitten sänky ja toppatakki, ylellisyyksiä nekin? Ei kai työttömän ihmisen oleteta vieraannuttavan itsensä täysin yhteiskunnasta?
Eipä sillä, yleensähän pitkäaikaistyötön joutuu tuollaisista vehkeistä luopumaan, yleensä ne päätyvät kait myyntiin ennemmin tai myöhemmin.

Mielestäni kuitenkin merkittävää on se, että näitä työttömyysetuuksiahan ei voida luultavasti enää koskaan nostaa tuosta mihinkään. Työssäkäyvien määrä tulee tippumaan ja tuottavan työn määrä laskee tuotannon siirtyessä Suomesta pois ja työpaikkojen keskittyessä yhteiskunnallisten toimintojen ylläpitoon. Samalla kun elinkustannukset kasvavat ja työmarkkinatukien, kansaneläkkeiden jne. saajamäärät kasvavat ja lopulta syntyy sosiaalietuuksilla elävistä muodostuvia hyvätuloisia ja köyhiä. Ensimmäiseen joukkoon kuuluvat miljoonan lapsen "yksinhuoltajat" ja jälkimmäiseen yksineläjät, pieneläkeläispariskunnat tai yhden lapsen yh-perheet.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 67 Allan

Great! Sovittu. :) 8)

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Mun hienot hymiöt menivät vähän..... ;)

Allan (nimimerkki)

Jani, vaikka sulla ei ole lapsia niin kai sullakin nyt sentään sukulaisilla tai frendeillä on. Osaatko edes kuvitella työttömän joulun? En viitsi tästä enempää mutta sen sanon että monilla on se manillaköysi varattuna ja mesta kattoparrusta katottuna kun sitä surua ei kestä.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

No, kohtahan näistäkään asioista ei tarvitse enää filosofoida... Suomen budjettiahan paikkailtiin 13.000.000.000e ja se on muuten kaikki siis alijäämää/velkarahaa. Eu vakaussopimus sallisi 3% alijäämän BKT:stä. Kreikalla alijäämä on nyt muistaakseni noin 13%, kun kikkailivat "valuuttaluotoilla/ kaupoilla" tilastojaan paremmiksi. No jos suomi jatkaa samaa menoa ja rahat palaa julkisella sektorilla niin meidän alijäämä onkin ensivuonna jo aikas paljon suurempi, kuin nyt kusessa olevan Kreikan.
Sitten ei tarvitse olla huolissaan, että saa kela/sossu akselilta liian vähän rahaa tarpeeseensa nähden (?) kun yksinkertaisesti ei ole senttiäkään jaettavaksi. Sitten pitääkin ottaa mallia Islantilaisista ja lähteä hakemaan töitä ulkomailta, kun asuinmaa alkaa olemaan konkurssissa.

On muuten kummaa, että edes valtio ei onnistunut saamaan säästöjä ennätyksellisen suuren taloudellisen nousun aikana. Eikö kukaan enää ymmärrä perus talouden lain-alaisuuksia... hyvinä aikoina säästetään ja huonoina aikoina säästöt toimivat vakuuksina, kun otetaan lainaa ja ostetaan niiltä, joiden on pakko myydä= Tämän johdosta jotkut rikastuu ja jotkut taasen... no syitä on toki monia...

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"että niiden tarkoitus olisi tehdä elämästä mahdollisimman vaikeaa"

Enkä pidä sitäkään kauhean hienona että työttömien ahdinkoa käytetään surutta hyväkseen ja laitetaan ne tekemään töitä ilmaiseksi, ennen niistä duuneista tosiaan maksettiin ihan palkkaa, nykyään veronmaksajat maksavat koko lystin ja nämä riistopajat käärivät ilmaisduunin voitot taskuunsa. Lisäksi on näitä täysin naurettavia huuhaa kursseja missä tehdään linnunpönttöjä tai joku entinen autokauppias on huomannut hyvän bisnesraon ja rupeaa vetäämään jotain elämänhallintakursseja missä ei ole päätä eikä häntää.

Allan (nimimerkki)

Ja tää elukkajuttu vielä. On suorastaan epäinhimillistä että jos ihmistä kohtaa työttömyyden tragedia niin ei edes kotieläintä sallittais.

Meillä oli silloin yli 10v koira joka sitten rupes vanhuuttaan sairastelemaan, se oli euroissa aina melkein satku lääkkeineen kun käytiin lääkärissä tassu ja korvatulehduksen vuoksi, se on paljon se kun jo pelkästään sen safkaan meni älyttömästi. Fatta ei noteerannu sitä ollenkaan ja meidän olis pitänyt heidän mielestään lopettaa tämä rakas perheenjäsen.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Jani Korhonen kommentoi:
18.2.2010 22.27

Eeva Vasenius (kommentti 40): ”Jani, nyt sinulla petti tilannetaju.”

Elin kuukauden suht säästeliäästi, merkitsin muistiin kuluni kuukauden ajalta, ja vertasin saamaani summaa siihen, mitä työmarkkinatuesta ja asumistuesta jää käteen. Miten tämä liittyy millään tavalla tilannetajun pettämiseen?

- Älä saivartele, kyllä sinä ymmärrät tasan tarkkaan, mitä tarkoitin.

¤¤¤¤¤

” Näitä blogeja lukevat monet työmarkkinatuella elävät, mikäli heillä on varaa kustantaa nettiyhteys ja siihen liittyvät maksut…”

Entä sitten? Onko muka kiellettyä kokeilla ja tulla siihen tulokseen, että työmarkkinatuella pystyy elämään?

¤¤¤¤¤

- Tämänkin ymmärrät varsin hyvin. "Saivar saivar"

”Et tosiaan ottanut tuossa lainkaan huomioon lääkkeitä, hampaiden hoitoa,”

Luepas artikkelini toiseksi viimeiseen kappaleeseen asti, niin huomaat, että otin hammashuollon kustannukset huomioon. Lääkkeitä en tosin tarvinnut, paitsi paketin särkylääkkeitä ostin (menivät kustannuslaskelmassa kohtaan ”terveydenhoitokulut”), ja niistäkin on vielä jäljellä suurin osa.

¤¤¤¤¤

- Että ihan särkylääkettä ostit....Jollain saattaa olla sellainen lääkitys, että he joutuvat syömään jopa 9 eri lääkettä joka päivä......joten tuo väite hylätty.

”Lisäksi monilla on joko koira tai kissa, niiden ruokaan ja lääkärissäkäynteihin menee rahaa.”

Minusta olisi ihan hyvä keskustella siitä, että onko veronmaksajilla velvollisuus kustantaa työttömälle lemmikkieläintä.

¤¤¤¤¤

- Osaan jo lukea sinua kuin avointa kirjaa ja arvasin, että takerrut tähän. Eläimet ovat hyvin terapeuttisia ja todella tärkeitä henkireikiä yksinäiselle ihmiselle, joka ei baareissa pysty juoksemaan.

¤¤¤¤¤

”En oikein ymmärrä pointtiasi, että mitä tuossa nyt yritit todistaa ja kenelle ja ylipäätään miksi?”

Tein kokeilun, ja päädyin esittämääni lopputulokseen. Eikö sen pitäisi olla aika selkeää?

¤¤¤¤¤

- On se niin selkeää, että jokainen täällä kyllä ymmärtää tuon, mitä tuossa lausuit. Mutta olemme aika yksimielisesti sitä mieltä, ettei tuo kokeilusi ole mikään "oikea" lopputulema". Yksinelävä hyväpalkkainen poikamies "kokeilee"
muka työttömänä oloa....Tsiisus!

¤¤¤¤¤

”Tällaiset ajat eivät ole parhaita mahdollisia alkaa lyödä lyötyä tuosta vaan.

Lyödä lyötyä? Ketä minä lyön elämällä kuukauden säästeliäästi ja kirjoittamalla siitä blogiartikkelin?

¤¤¤¤¤

- Onkohan sinulla luoenteessasi jotain sellaisia piirteitä, ettet oikein pysty tuntemaan mitään empatiaa juuri minkään tai kenenkään puolesta? Siten ainakin käyttäydyt ja sellaisen kuvan sinusta saa.

¤¤¤¤¤

”Saatat itsekin joutua työttömäksi koska tahansa, onko se koskaan tullut mieleesi?”

Tottakai se on tullut mieleeni, enhän muuten moista kokeilua luultavasti olisikaan toteuttanut. Nyt tiedän, että tarvittaessa pärjään kyllä työmarkkinatuellakin.

¤¤¤¤¤

- Kukaan täällä ei varmasti ihmettelekään saatika epäile, ettetkö pärjäisi. Uskon sinulla olevan myös aika muhevia sijoitussalkkuja ja muita säästöjä noin tiukan euron miehenä......

¤¤¤¤¤

”Ja usein ikäisilläsi ihmisillä on perhettä tai vaikka lapsi ja vaikka oltaisiin erottu, niin lapsestakin pitäisi varmaan maksaa elatusmaksua ym. ym.”

"Kuten sanottu, kokeiluni koski lapsetonta yksineläjää. Enhän minä lapsiperheen elämää voisikaan kokeilla, koska minulla ei ole lapsia."

¤¤¤¤¤

- Niinpä ja kuule se jos joku muuttaisikin tuon laskelmasi aivan uusiksi, koska sinulla menisi lapseen rahaa paitsi elatusmaksuina, niin paljon muutenkin, jos aikoisit hänen kanssaan tehdä jotain kivaa tapaamispäivänä.

¤¤¤¤¤

”Asioita on niin paljon ja niin moninaisia, ettei kannata nyt todellakaan kunnon palkkaa nauttivana ihmisenä tulla tänne köyhiä nöyryyttämään vielä entisestään.”

Minusta on hyvin erikoista, jos joku kokee tulleensa nöyryytetyksi siitä, että minä elän kuukauden noilla kuluilla, jotka artikkelissani erittelin.

¤¤¤¤¤

- Tämä kuuluu taas sarjaan saivar saivar. Kyllä sinä tiedät tähänkin vastauksen aivan taatusti.

Tee minun puolestani ihan mitä kokeiluja tahansa, se on toki oikeutesi, mutta jos sieltä sielun sopukoista löytyisi edes hiukan empatiaa heille, jotka täällä köyhyydessä kärvistelevät.

Se oli minun sanomani.

*

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#75

Mieti jotain yksinäistä ihmistä mitä tuo eläin merkitsee hänelle. Se on kaikki kaikessa jos muutenkin on rankkaa ja elämä potkii päähän. Se voi olla ainoa asia mikä pitää sen ihmisen järjissään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 43): "No, jos katsos olet vielä marraskuussa saanut sitä tukea sähkölaskuun, sairauskuluihin ja vuokranlopun maksamiseen, niin etpä saa enää kun tilillesi putkahti niitä veronpalautuksia."

Niin? Miksi pitäisikään, kun kerran tilille putkahti niitä veronpalautuksia?

"Nuo luettelemani menot kustannetaan niistä. Jos jotain sitten jääkin käteen joulukuulta, niin käytät ne vuokranloppuun vaikka tammikuussa ja niin kauan kuin palautusta riittää. Siinä ne veronpalautukset. Jokohan käsitit?"

Eli siis työmarkkinatuesta (551 eur/kk) maksetaan 110 eur (20%) ennakonpidätystä, jonka jälkeen se ei enää riitä pakollisiin menoihin, ja joudutaan turvautumaan sosiaalitukeen, joka sitten katkeaa kun ennakonpidätyksenä maksetut verot saa takaisin veronpalautuksina. Mutta, enhän minä koskaan muuta väittänytkään. Turhaa paperisotaa tuosta kieltämättä syntyy, ja minulle oli yllätys, ettei verotoimisto hyväksyisi nollaverokorttia, jos hakija on varma, ettei kyseisen vuoden aikana saa muita tuloja kuin työmarkkinatuen ja asumistuen.

Eeva Vasenius (kommentti 44): "Lisäksi sellainen pikantti lisä; mikäli et saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ja joutuisit tuolle työmarkkinatuelle, niin mikäli puolisosi tulot ylittävät jonkun tietyn rajan, (ei ole edes kovin suuri limiitti) niin katsotaan, että et saa edes tuota työmarkkinatukea, etkä mitään mistään muualtakaan, vaan asenne on se, että mieheni pitäisi elättää minutkin omalla palkallaan"

Työmarkkinatuen tarveharkintaisuus onkin asia, josta minunkin mielestäni pitäisi luopua, ja tämän pitää sisällään jo mainitsemani liberaalien ehdotus negatiivisen tuloveron mallista.

Oops (kommentti 45): "Työmarkkinatuki ja asumistuki eivät riitä, vaikka kuule laskisi miten päin tahansa. Ei kukaan voi elää jatkuvasti miinuksella!"

Minun kokeilukuukauteni jäikin 38 euroa plussalle.

Allan (kommentti 47): "Tollanen teoreettinen kuukauden laskelma ei todista yhtään mitään, tees laskelma vaikka vuodelta tai mielummin heittäydy oikeasti työttömäksi ja kerro sitten miten teoria ja todellisuus kohtaa"

Laskelma ei ole teoreettinen, vaan elin tasan tarkkaan mainitsemillani kuluilla (asumista lukuunottamatta, se oli teoreettista laskelmaa) koko kuukauden ajan. Ja nyt, kun huomasin, miten halvalla hyvää ja maukasta ruokaa saa, kunhan jaksaa vain nähdä vähän vaivaa, niin aivan taatusti elän pidempäänkin pienellä budjetilla. Ainoastaan kuittien keräilemisen ja summien laskemisen taidan jättää pois. Se tuossa suurin vaiva oli. Ja tietty se, että työssäkäyvänä toki sallin itselleni joitakin ylellisyyksiä, kuten auton omistamisen ja kerran pari vuodessa ulkomailla matkustelun, mutta ne ovatkin minusta asioita, joita ei sosiaalituesta voi eikä pidäkään voida kustantaa.

Raija Rantanen

"Eli siis työmarkkinatuesta (551 eur/kk) maksetaan 110 eur (20%) ennakonpidätystä, jonka jälkeen se ei enää riitä pakollisiin menoihin, ja joudutaan turvautumaan sosiaalitukeen, joka sitten katkeaa kun ennakonpidätyksenä maksetut verot saa takaisin veronpalautuksina."

tämä on vanha ketju, mutta haluan kommentoida kuitenkin.
summat eivät tietenkään ihan täsmää, mutta veroprosentti kuitenkin mikä otetaan työmarkkinatuesta on tuo 20 % vieläkin siis.

JA TÄTÄ EI SAA VERONPALAUTUKSESTA TAKAISIN, vaikka sitä alentaisi tai jos sen antaa olla tuo 20.
koettu on.
pari vuotta sitten kokeilun vuoksi hain muutosverokortin etuutta varten. ja sain veroprosentiksi 17 %, Arvatkaas kuinka kävi. no mätkyjähän siitä tuli. että silleen.

viime vuonna sain veronpalautusta tasan 2,20 e, mitä ei todellakaan maksettu.
olen ollut työmarkkinatuella viidettä vuotta.
ikinä en ole saanut veronpalautusta.

että lopeta jo murinat.

lisäksi budjettisi kusi aika rankasti.

mitäs jos oikeasti eläisit edes muutaman kuukauden työmarkkinatuella. etkä vaan kokeilisi.
näitä mutu-tuntumalla haahuilijoita on ollut ihan riittämiin.

on kuin ennenaikojen Heinäluoman parin viikon vellinsyönti kokeilu.
yhtä naurettavaa.

ja todellakin, kun on useampia vuosia peräkkäin työmarkkinatuella, niin siinä jo ratkee housut jos ei kahdetkin, kodintekniikka hajoaa yms. mitä ei kaikille "kokeilijoille" ihan heti tule mieleen.

pari viikkoa ja kuukaudenkin elää kyllä jotenkin työmarkkinatuella, mutta sitten kun pitkittyy niin aina vaan vaikeammaksi menee.

näillä kokeiluilla on vaan se tarkoitus että nöyryytetään työttömiä ja vähempiosaisia vielä enemmän, kun mitä tähän asti on nöyryytetty.

"Verotuksen erilaisuus syö ikävimmin pitkäaikaistyöttömiä. He maksavat vuodessa veroa 610 euroa enemmän kuin samoilla tuloilla elävä palkkatyöläinen. On ihmetelty, onko pitkäaikaistyöttömiltä järkeä periä veroa, jos he arjesta selvitäkseen joutuvat hakemaan vastaavan summan toimeentulotukea."
http://www.taloussanomat.fi/raha/2009/03/14/verotu...

tästä ja monesta muusta asiasta olen ottanut säännöllisesti yhteyttä suoraan ministeriöön.
viimeksi tänään kirjoittelin. pitää meidän työttömienkin ja vähempiosaistenkin heitä vähän herätellä.
luulevat että olemme tyytyväisiä, kun ja jos olemme hiljaa.

nyt yleverolla otetaan pois sitä tukiuudistusta, mistä niin suu vaahdossa puhuttiin Vuosisadan uudistuksena. ja hah !
sen lisäksi että se otetaan toimeentulotuesta pois, niin ei meitäkään voitu säästää yleverolta, vaan alaraja laitettiin juuri sellaiseksi että korotuksien jälkeen yle-vero koskettaa työmarkkinatuella eläviäkin.

eipä silti, pienempi tuo 52 e. on kuin ensi vuoden 250 e.
minä kun olen niitä tunnollisia köyhiä, jotka ovat tuon telkkariluvan aina vähistäänkin maksanut.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Tajusin juuri, että Jani on estänyt hymiöiden käytön blogissaan.....aika "huumorintajuinen mies....."

*

Karu Kera

Saksassa on kansalaisliike joka vaatii 1500 euron kansalaispalkkaa kaikille saksalaisille. Kun ottaa huomioon asuntojen, autojen, kodinkoneiden ja elintarvikkeiden olevan huomattavasti halvempia Saksassa (verrattuna Suomeen), niin Suomessa kansalaispalkan pitäisi olla vähintään 2000 euroa.

Karu Kera

"elintarvikkeiden" [JK: Korjattu]

Juoppo Lalli (nimimerkki)

Vähän ihmettelen, että miten nämä opiskelijamassat kukkuvat hengissä, jos työttömät eivät tule toimeen?

Menisin jopa töihin opiskelijan näkökulmasta tuolla + 700€/kk. Tosin ovat tehneet tuollaisesta summasta "orjatyötä".

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#81

Se onkin Saksa. Suomessa on ihan eri meininki jos et ole huomannut. Täällä on duunarinkin vaikea elellä liksallaan, koska kaikki maksaa niin tolkuttomasti.

Allan (nimimerkki)

Lapsista sellanen, että ennen pystyi hoitamaan kaiken kirpparilta mutta nykyään varsinkin stadissa asia on toinen tai mukulat joutuu väistämättä kiusatuksi ja syrjityksi. Kyllä se vaan on käytännössä niin että on vaikka omasta safkasta nipistettävä mutta muksujen on päästävä samoihin geimeihin kun frendinsä, muuten niistä ei kasva eheitä vaan epävarmoja ja pelokkaita. Enkä tarkoita mitään muotirytkyjä vaikka kyllä kledjuillakin on joku merkitys.

Minä kamppailen vieläkin lapsuuden puutteen mörköjä vastaan, luulen että olen kavunnut alempaa kuin yksikään teistä osaa kuvitella. jotkut heimon jäsenet asui sentään koreesti junavaunuissa, me ei. Enempää en sano.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 83

He kai voivat tehdä muutaman päivän duunia kuukaudessa, ilman, että kaik' mänöö"....?? En ole varma, tietääkö joku?

*

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#86

Kyllä, en muista sitä rajaa, että paljonko saa tienata opiskelijana, mutta hehän tienailevat ja nuoret kyllä keksivät mistä rahansa saavat, monille isä ja äiti toimii pankkiautomaattina.

Karu Kera

#84. Joo, olen huomannut. Tulin Suomeen maanantai-iltana ja olen siis ollut maassa muutaman päivän ja en voi ymmärtää miten Suomessa asuvat työttömät pystyvät elämään alle 1000 euroa kuukaudessa. Ja eivät he pystykään. Työttömät pakotetaan harmaaseen talouteen verottomille sivuansioille tai kerjäämään rahaa sukulaisiltaan tai vippaamaan tutuiltaan (jatkuva velkakierre).

Janin "liberaalien" ehdottama 1500 euroa verottomana (negatiivinen tulovero) ja verotus alkaisi vasta tulojen ylittäessä 1500 euroa olisi hyvä ratkaisu työmotivoinnin parantamiseen ja byrokratian vähentämiseen.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 85 Allan

Totta puhut tuossa skidiasiassakin, noin raakaa peliä se todella on. Onhan se aivan tajutonta, mutta Allan sanoo ihan oikein, että:

"Lapsista sellanen, että ennen pystyi hoitamaan kaiken kirpparilta mutta nykyään varsinkin stadissa asia on toinen tai mukulat joutuu väistämättä kiusatuksi ja syrjityksi. Kyllä se vaan on käytännössä niin että on vaikka omasta safkasta nipistettävä mutta muksujen on päästävä samoihin geimeihin kun frendinsä, muuten niistä ei kasva eheitä vaan epävarmoja ja pelokkaita. Enkä tarkoita mitään muotirytkyjä vaikka kyllä kledjuillakin on joku merkitys."

¤¤¤¤¤

Olet muuten tosi hyvin lasten ja eläinten asialla, se on todella positiivista ja inhimillistä.

Mutta, kuten sanottu, niin lasten on todellakin oltava "samanlaisia" kuin muutkin tai sitten toiset aloittavat kiusaamisen ja kuka nyt sellaista haluaisi omalle lapselleen??

Nykymaailma on tosi raaka.

En minäkään muuten ole mitenkään "pumpulissa" elänyt mitään auvoisaa lapsen elämää, (kaukana siitä) vaan aika karut olivat meikäläiselläkin nuo lapsuuden ja nuoruudenkin olot.

Mutta sieltä on sitten vaan ponnistelemalla ponnistellut edes tähän pisteeseen....

*

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

81#
Jos saan vastikkeettomasti 2000 kuussa niin lopetan heti kaiken työnteon ja opiskelun (tai en pidä kiirettä valmistumisen kanssa), muutan pienelle paikkakunnalle, ostan asunnon (myyn tämänhetkisen veke), auton (on tosin jo), syön silloin tällöin ulkona ja teen kerran vuodessa etelänmatkan ja yhden reissun lappiin laskettelemaan... harrastelen kaikkea kivaa ja vietän aikaa perheeni kanssa. ( entä jos muutkin keksii saman idean !!!)
Öh... valtaosa töissäkäyvistäkään ei muuten saa tuota 2000/kk edes bruttona.

No kaippa olisi pitänyt syntyä saksalaiseksi :) Kukahan Saksassa muuten sitten enää tekee töitä- vai nouseeko palkatkin tuon samaisen summan verran... toki hinnatkin seuraa perässä ja sitä kehää jatkettaessa maitolitra maksaa lopulta 20e ja kämppää on turha katellakkaan alle 1.000.000e ???

Onko ihmiset todella unohtaneet mitä raha on?
Vinkki. Sitä ei tule seinästä, eikä sitä pitäisi tullatyhjästä. Ennen kaikkea joku on sen rahan joutunut hiellään jossain alun alkaen ansaitsemaan. Kukaan ei ole alkujaan saanut tässä maailmassa yhtään mitään vastikkeettomasti. Mitenhän esim. Intiassa köyhille tulee toimeentulotukea? Aivan siellä ihmiset oikeasti kuolee nälkään ja tauteihin. Täällä on siis vielä varsin avokätinen tukijärjestelmä, kunnes rahat sitten on aikuisten oikeasti kohta loppu :(

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Slippatukka heiluu (kommentti 50): "Tämän laman hintaa tulemme maksamaan miljoonia ja taas miljoonia. Mielenterveysongelmista, itsemurhista, köyhyydestä ja lasten ongelmista lähtien."

Eli siis mitä ehdotat? Kaikille työttömille avoin piikki veronmaksajien rahoihin?

"Kyllä se hymy hyytyy kovimmallakin jätkällä ja muijalla kun tarpeeksi kauan potkitaan päähän joka suunnasta. Nämä nöryytyslaitokset nimeltä työkkäri, kela tai sossu eivät ainakaan edesauta ihmisten henkistä kärsimystä vaan ne lisäävät sitä täysin tarpeettomasti, vaikka alunperinhän nämä laitokset luotiin auttamaan ihmisiä, nykyään ne toimivat päinvastoin."

Hmm... no ehkä ne laitokset pitää sitten lakkauttaa, jos ne noin kamalia ovat.

neljäs (kommentti 51): "En ole ketään tavannut joka olis työttömänä saanut veronpalautuksia."

Minä ainakin olen saanut. Aloitin työurani työmarkkinatuellisella työharjoittelulla (ja silloin se oli vielä se ihan tuen perusmäärä, eikä mikään muutamalla eurolla per päivä korotettu, kuten nykyään). Siitä meni ennakonpidätystä verokorttini lukeman mukaan, ja maksettujen ennakonpidätysten verran sain sitten seuraavana vuonna veronpalautusta.

Allan (kommentti 55): "Vieläkin on omaisuutta kanikonttorissa kun ei ole fyrkkaa hakea veke. Toi Jani ei tiedä mistä puhuu."

Sen verran ainakin tiedän, että työnteon tulisi olla aina kannattavaa, ja tukijärjestelmäämme pitäisi tämän asian suhteen uudistaa rajusti. Jos taas alkuperäiseen artikkeliini viittasit tuolla "ei tiedä mistä puhuu" toteamuksella, niin ne nyt vaan ovat tosiasioita, että tuon verran minulta meni kuukaudessa elämiseen, eikä se muuksi muutu, vaikka jollakulla muulla menisi enemmän tai vähemmän.

Allan (kommentti 60): "Noissa teoreettisissa laskelmissa on vielä sekin ongelma että kun työttömyys iskee niin se tulee yleensä yllätyksenä ja jos olet asunut vuosia samoilla"

Ehkä noin, ja kieltämättä nykyjärjestelmämme on sellainen, että se suorastaan kannustaa siihen, että ihmiset kuluttaisivat koko ajan kaiken ansaitsemansa, mutta ei se tarkoita sitä, että se olisi oikein. Kaiken pitäisi perustua siihen, että ihmiset itse säästäisivät, eivät hankkisi kaikkea kivaa nyt ja heti (eivätkä ainakaan velaksi) ja varautuisivat siihen työttömyyteen, jotta se ei tulisi yllätyksenä.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"Ja eivät he pystykään. Työttömät pakotetaan harmaaseen talouteen verottomille sivuansioille tai kerjäämään rahaa sukulaisiltaan tai vippaamaan tutuiltaan (jatkuva velkakierre)."

Juuri näin. Asia mistä ei paljon puhuta ääneen ja rikollinenkaan elämä ei ole vierasta monille.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

88#
Kaikki on suhteellista. Tiedän aikuisia ihmisiä, jotka elävät 800e/kk brutto, mutta eivät pidä siitä meteliä.
Suu säkkiä myöten ???

Arnold (nimimerkki)

Jani varmaan tiesikin sohaisevansa kusiaispesää tällä tutkivalla kansalaisjournalismillaan. Siispä hatunnosto rohkeudesta! Tunteisiin vetoavia puheenvuoroja on esitetty, mutta järkeen ja koviin tilastollisiin faktoihin perustuen nämä asiat, kuten tuen "oikea" taso, on kuitenkin viime kädessä päätettävä.

On tosiaan aiheellista pohtia, mitä kaikkia yksilön menoja on oikeudenmukaista rahoittaa yhteiskunnan varoista, ja mitkä olisivat objektiiviset "ihmisarvoisen elämän" kriteerit -- siitä kun vaikuttaa olevan monenmoista mielipidettä, näköjään paljolti riippuen siitä, onko itse anto- vai saamapuolella....

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Jani kommentoi:

Eeva Vasenius (kommentti 44): ”Lisäksi sellainen pikantti lisä; mikäli et saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ja joutuisit tuolle työmarkkinatuelle, niin mikäli puolisosi tulot ylittävät jonkun tietyn rajan, (ei ole edes kovin suuri limiitti) niin katsotaan, että et saa edes tuota työmarkkinatukea, etkä mitään mistään muualtakaan, vaan asenne on se, että mieheni pitäisi elättää minutkin omalla palkallaan”

¤¤¤¤¤

Työmarkkinatuen tarveharkintaisuus onkin asia, josta minunkin mielestäni pitäisi luopua, ja tämän pitää sisällään jo mainitsemani liberaalien ehdotus negatiivisen tuloveron mallista.

¤¤¤¤¤

Tästä kiitokset Janille.

Saatan nimittäin olla tuossa pisteessä jo tänä vuonna.....että nollatuloilla....

Ei täällä Suomessamme kyllä kovin auvoisaa ole tämä ihmisen elo....kaikenlaista on tullut ja tulee jatkuvasti esiin.

Mutta täytyy vaan koittaa tsempata. En ole hirveästi omasta "statuksestani" täällä kailotellut, mutta ei ole helppoa nytkään, jos vaikka lapsuus/nuoruuskin olivat vaikeita.

*

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eeva Vasenius (kommentti 76): "- Älä saivartele, kyllä sinä ymmärrät tasan tarkkaan, mitä tarkoitin."

Valitettavasti en tiedä. Ehkä sinun pitäisi yrittää ilmaista itseäsi selvemmin. Oliko siinä jotain väärää, että elin kuukauden säästeliäästi? Vai oliko vika siinä, että kirjoitin siitä tänne? Vai missä?

"- Että ihan särkylääkettä ostit….Jollain saattaa olla sellainen lääkitys, että he joutuvat syömään jopa 9 eri lääkettä joka päivä……joten tuo väite hylätty."

Lääkekuluihin voisi minunkin puolestani saada lisätukea.

"- Osaan jo lukea sinua kuin avointa kirjaa ja arvasin, että takerrut tähän. Eläimet ovat hyvin terapeuttisia ja todella tärkeitä henkireikiä yksinäiselle ihmiselle, joka ei baareissa pysty juoksemaan."

Paljonko se eläin sitten oikein maksaa? Jos minä olisin jättänyt juoksematta baareissa, olisin säästänyt 93 euroa. Kai sillä summalla jo koiran tai pari kissaa elättää?

"On se niin selkeää, että jokainen täällä kyllä ymmärtää tuon, mitä tuossa lausuit. Mutta olemme aika yksimielisesti sitä mieltä, ettei tuo kokeilusi ole mikään ”oikea” lopputulema”."

Mikäs muuten sitten olisi oikea lopputulema? Paljonko työttömälle pitäisi kuukaudessa maksaa tukia, jotta olisi hyvä?

"- Onkohan sinulla luoenteessasi jotain sellaisia piirteitä, ettet oikein pysty tuntemaan mitään empatiaa juuri minkään tai kenenkään puolesta? Siten ainakin käyttäydyt ja sellaisen kuvan sinusta saa."

Luonteessani on ainakin sellaisia piirteitä, että tykkään miettiä mitä asiat maksavat, ja kenen ne pitäisi maksaa. En todellakaan ole "kaikkea kivaa kaikille ja niin paljon kuin haluavat" -tyyppi, jos sitä tarkoitit.

"- Kukaan täällä ei varmasti ihmettelekään saatika epäile, ettetkö pärjäisi. Uskon sinulla olevan myös aika muhevia sijoitussalkkuja ja muita säästöjä noin tiukan euron miehenä..."

Voih, olisikin... mutta ehkä tämän kokeilun jälkeen onkin. Kuten sanoin, kokeilun aikana huomasin, miten vähällä sitä tulee toimeen, jos vain jaksaa nähdä vähän vaivaa. Pidemmän päälle tämä on tietysti dilemma, sillä en tietenkään jaksa leipoa sämpylöitä ja kokkailla makaronilaatikkoa jatkuvasti yhtä paljon kuin kokeilukuukauden aikana, sillä kuten tiedätkin, minä tosiaan käyn töissä. Työttömällä on siis 37,5h/viikko enemmän vapaa-aikaa kuin minulla, joten sälytän kyllä työttömän niskoille hieman enemmän sämpylänleipomista ja tarjousten perässä juoksemista.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

Tossahan noita skenaarioita sulle heitettiin miten persauki ihminen voi olla tietyissä tilanteissa. Eli elämä ei ole niin mustavalkoista ja moni kituuttaa tosi vähällä, kun vaikkapa haluaa lapsillensa jotain ylimääräistä. Lisäksi kaikenmaailman lisämenot mitä elämä tuo tullessaan ja heittää kaikki laskelmat romukoppaan.

Saa nähdä paljonko tämä lama tulee meille loppupeleistä maksamaan, menetettyinä ihmisinä ja kuinka monen lapsen elämä on tuhottu lopullisesti. Paras lääkehän olisi se jos olisi kaikille töitä, näin ei kuitenkaan nyt ole ja syylliset ovat jossain aivan muualla kuin työttömissä tai köyhissä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eeva Vasenius (kommentti 80): "Tajusin juuri, että Jani on estänyt hymiöiden käytön blogissaan…..aika ”huumorintajuinen mies…..”"

Siis, olen estänyt sen, että hymiöt eivät muutu kuvakkeiksi. Hymiöthän alun perin olivatkin nimenomaan noita merkkiyhdistelmiä, :), ;), :P, :(, :´(, 8), jne., joita käytettiin tekstiviesteissä ja merkkipohjaisissa reaaliaikaisissa keskusteluohjelmissa. Muutin blogin asetuksia niin, etteivät ne enää muutu kuvakkeiksi siksi, että joskus tuollainen hymiön merkkiyhdistelmä esiintyy myös normaalissa lauseessa, mutta blogialusta ei tietenkään sitä voi tietää, vaan muuttaa senkin hymiökuvaksi. Tyypillinen esimerkki oli suluissa esitettävä luku, jonka viimeinen numero oli kahdeksan, joka esiintyy monessa minunkin kommentissani. Kun viittaan kommenttiin, jonka järestysnumero on 8 (tai päättyy 8:aan), niin laitan kommenttini alkuun "... (kommentti 8):" ja tuo 8) muuttui aina siksi aurinkolasit päässä -hymiöksi ja sen jälkeen teksti näytti todella tyhmältä. Siksi poistin hymiökuvakkeet käytöstä.

Kai Keskumäki (kommentti 81): "Saksassa on kansalaisliike joka vaatii 1500 euron kansalaispalkkaa kaikille saksalaisille."

Ovatko miettineet, että kuka sen maksaisi? Enta ovatko huomioineet, paljonko tuo vähentäisi työssäkäyntiä? Jos Minä saisin 1500 eur/kk tekemättä mitään, niin lopettaisin työnteon välittömästi.

Allan (kommentti 85): "Kyllä se vaan on käytännössä niin että on vaikka omasta safkasta nipistettävä mutta muksujen on päästävä samoihin geimeihin kun frendinsä, muuten niistä ei kasva eheitä vaan epävarmoja ja pelokkaita."

Mutta, ei kai sen noin pitäisi mennä? Siis, että veronmaksajien pitäisi kustantaa työttömien lapsille sellaiset vaattet, että kaverit ei kiusaa? Et kai oikeasti ole tuota mieltä? Eiköhän sen kiusaamisen estäminen ole joidenkin muiden kuin sosiaalietuudet kustantavien tehtävä.

Kai Keskumäki (kommentti 88): "Janin ”liberaalien” ehdottama 1500 euroa verottomana (negatiivinen tulovero) ja verotus alkaisi vasta tulojen ylittäessä 1500 euroa olisi hyvä ratkaisu työmotivoinnin parantamiseen ja byrokratian vähentämiseen."

Eivät kai Suomen liberaalit sentään 1500 euroa jokaiselle kansalaiselle ehdota? Tai tietty... äkkiähän sitä kaikki kallistuisi sille tasolle, että sillä rahalla saisi sen, mitä työmarkkinatuella nykyään, mutta ei se kyllä kovin järkevältä liikkeeltä kuulosta.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Jani, tilanne voi olla sellainenkin, että ihminen ei ole vain työtön, vaan sairauksien vuoksi estynyt menemään töihin.

Kun tulee vakuutusyhtiöltä hylkäyspäätös työkyvyttömyystuen eväämisestä, niin sitten sairaskin ihminen on vain statuksella "työtön", vaikka tuo ei olekaan se oikea syy siihen, miksi hän ei käy töissä.

Siinä tilanteessa ihminen on aika voimaton. On vain jatkettava "taistelua."

Kun ihminen on syvästi masentunut, hän ei pääse edes sängystä ylös, puhumattakaan ulosmenosta. Tuossa tilanteessa ei ole mitään kadehdittavaa, ei edes siitä, että "on enemmän vapaa-aikaa......"

Mitäpä silläkään tekee, kun nukkuu vaan päivät pitkät, koska ei pääse sängystä ylös. Tällainen vaiva on todella monella ja kehoitankin hiukan sensitiivisempään otteeseen, kun kommentoi toisten kirjoituksia.

*

*

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#99

Toihan on vakava ongelma, samoin kun burn outit ja alkoholismi sekä lääke ja huume riippuvuudet tai mielenterveysongelmat. Ongelmia riittää Suomessa vaikka muille jakaa sekä sairauksia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jari Jääskeläinen (kommentti 90): "Aivan siellä ihmiset oikeasti kuolee nälkään ja tauteihin. Täällä on siis vielä varsin avokätinen tukijärjestelmä, kunnes rahat sitten on aikuisten oikeasti kohta loppu :("

Juuri näin.

Arnold (kommentti 94): "ja mitkä olisivat objektiiviset ”ihmisarvoisen elämän” kriteerit — siitä kun vaikuttaa olevan monenmoista mielipidettä, näköjään paljolti riippuen siitä, onko itse anto- vai saamapuolella…."

Osuit asian ytimeen, aivan kuten myös Jari Jääskeläinen.

Oops (nimimerkki)

Jani, mites se oli, otitkos tuossa laskelmassasi huomioon vakuutukset? Kotivakuutus, liikennevakuutus? Entä kaikki mahdolliset äkilliset menot, muistele vaikka parin vuoden ajalta, mitä on tapahtunut. Mieti mitä kaikkea voi tapahtua ja laske kustannukset keskimäärin.

Unohdit tv-luvan! (Josta tulee kohta mediamaksu ja entistäkin kalliimpi.) Kengät hajoavat, ostat uudet -niin millä rahalla? Silmälasit olisi uusittava - millä rahalla? Hammas lähtee ja tarvitsisit implantin, joka maksaa vain 1.600 euroa. Mutta kun sinä elät kädestä suuhun sillä tuellasi, niin ei siis hammasta, voi voi. Tai ehkä sittenkin: myyt autosi, sillä saat hampaan. Sitten sinut kutsutaan häihin - onko vaatteet? Kehtaatko mennä ilman lahjaa? Millä rahalla muuten ostat edestakaisen junalipun hääpaikkakunnalle 599 km päähän? Haluaisit myös opiskella kieltä aikasi kuluksi, mutta kas pahusta kun ei ole hynää kurssimaksuun eikä kirjoihin. Uimahallissa ehkä olisi varaa juuri ja juuri joskus käydä polskimassa, mutta yhdensuuntainen bussilippu maksaa jo 2,80 ja edestakainen matka siis 5,60. Jne. jne.

Kuule, mitä jos eläisit KOKONAISEN VUODEN (ei ole huutamista, vaan korostamista) työmarkkinatuella ja katsottaisiin sitten mihin suuntaan se suu vääntyy ja vieläkö tosiaankin budjettisi pitää ja elätkö plussalla. Näyttää nimittäin ihan siltä että yrität todistella työttömän voivan säästää sukanvarteen. Ihan kohta työtön elääkin kai koroillaan.

Käyttäjän taivaanranta kuva
toivo mäkinen

Jani, tällaiset kokeilut ovat kyseisillä tuilla elävien halventamista. Eläminen ei ole kuukauden kokeilu, vaan pidemmän ajan uuvutustaistelu. Kun tuloja on vähän, on lähtökohdiltaan huonoimmassa asemassa. Pienikin katkeama tulovirrassa tai yllättävä meno on katastrofi. Kokonaisuudessaan voidaan puhua vajeesta, joka syntyy pidemmän ajan kertymänä.

On kerrassaan naurettavaa alkaa laskemaan virtuaalisesti, että näin sitä olisi selvinnyt kuukauden.

Ilmeisesti työtön ei tarvitse vakuutuksia? Työttömällä ei synny kuluja työnhausta esimerkiksi julkisen liikenteen tai oman auton käytöstä?

Olet naivi ja jäit kiinni heti paskan puhumisesta, sillä työmarkkinatuesta kuten lastenhoidon tuesta ja muista sosiaalisista tukiaisista pidätetään vero 20% mukaan ja nämä eivät todellakaan ilmene keskimäärin puolentoista vuoden päästä täysinä veronpalautuksina.

Allan (nimimerkki)

Jani,enkös mä tarkentanut että en tarkoittanut mitään muotikledjuja vaan ihan sellasta että saako työttömän muksut pelata futista (nappikset, paita, housut, oma pallo treeneihin ja seuramaksu) tai saako ne osallistua koulun retkelle (parikybää) tai partioon (vuosimaksu, retkimaksut) ja sellasta ihan normaalia. Lätkä oli jo aivan mahdoton kuluineen vaikka siitä kättä väännettiin.

Suurin osa kledjuista hoidetaan edelleen kirpparilta mutta lenkkarit ja farkut oli pakko ihan kaupasta. Tän kun kertoo neljällä niin laske siitä.

Karu Kera

#97. Olet aivan oikeassa, syylliset ovat muualla kuin työttömissä ja köyhissä. Ongelmana on työn väheneminen automaation seurauksena sekä tehtaiden ja tuotannon siirtyminen halpatuotantomaihin. Työtä on Suomessa tarjolla yhä vähemmän ja joka vuosi Suomessa tehtyjen työtuntien määrä laskee. Myös Janille voisi antaa saman palkan vuosittain ja samalla laskea työtunteja ½ tuntia tai 1 tunti vuodessa kunnes viikkottaisia työtunteja olisi jäljellä enää 20 tuntia viikossa. Tämä olisi ainoa tapa lisätä työpaikkojen määrää ja samalla vähentää ihmisten stressaantumista liiasta työnteosta. Kansalaispalkka on luotava kaikille niille suomalaisille, jotka eivät ole mukana työelämässä. Tuloerot on palautettava samalle tasolle kuin 80-luvulla eli korkeimmat palkkatulot eivät saisi olla kuin korkeintaan 30-kertaiset verrattuna matalimpiin tuloihin. Jos kansalaispalkka olisi 1500 euroa kuussa, niin silloin yritysten huippujohtajien palkka saisi olla korkeintaan 45.000 euroa kuukaudessa. Verottamalla yli 50.000 euron kuukausituloja 80%:lla, käteen jäisi vain 10.000 euroa, mikä olisi kohtuullinen nettopalkka mistä tahansa huippuosaamisesta. Nykyään matalimpien ja korkeimpien kuukausitulojen ero on 300 kertainen. Jos matalin bruttokuukausipalkka on tänään 800 euroa, niin se korkein on 240.000 euroa. Se on liikaa!

Käyttäjän taivaanranta kuva
toivo mäkinen

Sitäpaitsi mielestäni ostit kalliilla mehusi. Viime vuoden puolelta tähän päivään saakka on pääkaupunkiseudulla näyttänyt saavan täysmehuja 39...47snt/litra hinnalla. Havaintopaikkoja K-ryhmä, LIDL, S-ryhmä.

Todellinen köyhä saa läträttyä juomansa vesijohdosta. Sillä 15 euron vesimaksulla. Jos laskee vesimaksun kattavan vain juomaveden, niin tuleehan tuolle hintaa. Pari litraa päivässä tulee maksamaan vielä 25 senttiä/litralle. Onneksi samalla maksulla voi peseytyä, pestä astiat ja pyykit.

Tunnusta jo hyvä mies, että olet etuoikeutetussa asemassa ja tilisi näyttää muutakin kuin senttejä ennen kuun vaihteen sosiaalitukien maksupäiviä. Anna mennä ja raportoipa sitten kun olet heittäytynyt vuodeksi ko tukien varaan...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 102): "Jani, mites se oli, otitkos tuossa laskelmassasi huomioon vakuutukset? Kotivakuutus, liikennevakuutus?"

Kotivakuutuksen kieltämättä unohdin. Kerro, mitä sellainen maksaa, niin voin lisätä sen laskelmiini. Liikennevakuutusta en lisää, koska minusta auto ei ole sosiaaliturvan piiriin kuuluva meno.

"Entä kaikki mahdolliset äkilliset menot, muistele vaikka parin vuoden ajalta, mitä on tapahtunut. Mieti mitä kaikkea voi tapahtua ja laske kustannukset keskimäärin."

No pidemmän aikavälin kustannuksia on vaikeampi arvioida, koska kuten sanottu, minä tosiaan käyn töissä, enkä sen takia aina ehdi kaikkia säästömahdollisuuksia hyödyntää. En minä väittänytkään, että tämä artikkelini olisi aukoton ja kaikkiin työttömiin pätevä täydellinen laskelma, mutta minun kohdallani tuon kuukauden menot siis menivät noin. Lisäksi, kai siitä työnteosta nyt jotain hyötyä pitää itsellekin suoda. Ei kai tavoite voi olla se, että kaikilla olisi sama elintaso riippumatta siitä, käyvätkö töissä vai eivät. Jos niin olisi, niin ainakin minä lopettaisin työnteon välittömästi.

"Hammas lähtee ja tarvitsisit implantin, joka maksaa vain 1.600 euroa."

Ei kai kunnallisessa hammashoidossa korjattu hammas voi 1600 euroa maksaa? Kuten artikkelissani kerroin, minulta paikattiin yksi hammas, ja toimenpide materiaaleineen ja puudutuksineen maksoi 43,20 eur.

"Sitten sinut kutsutaan häihin - onko vaatteet? Kehtaatko mennä ilman lahjaa?"

Ei kai nyt jokaisia häitä ja juhlia varten tarvitse uusia vaatteita ostaa. Edellisen kerran kun itse kävin häissä, käytin 15 vuotta vanhaa bleiseriä (en muista mitä se silloin ostettaessa maksoi), 20 eur maksaneita tarjouksesta ostettuja suoria housuja ja 5 vuotta vanhoja n. 40 eur maksaneita kenkiä. Ilman lahjaa kehtaan taatusti mennä, jos rahaa lahjaan ei ole. Jos hääpari ei sitä ymmärrä, niin se on heidän ongelmansa.

"Uimahallissa ehkä olisi varaa juuri ja juuri joskus käydä polskimassa, mutta yhdensuuntainen bussilippu maksaa jo 2,80 ja edestakainen matka siis 5,60. Jne. jne."

Kai sinne uimahalliin pääsee polkupyörälläkin, tai vaikka kävellen, sillä laskelmissani esimerkkinä käyttämäni vuokrakämppähän sijaitsi Jyväskylän keskustassa (taitaa olla noin kilometrin päässä uimahallista).

"Kuule, mitä jos eläisit KOKONAISEN VUODEN (ei ole huutamista, vaan korostamista) työmarkkinatuella ja katsottaisiin sitten mihin suuntaan se suu vääntyy ja vieläkö tosiaankin budjettisi pitää ja elätkö plussalla."

Sen toki myönnän, että kun minulla kerran työpaikka on, niin suon itselleni joitakin ylellisyyksiä (kuten auton ja ulkomaanmatkan silloin tällöin), joita pystyn palkallani hankkimaan. Mutta vielä kerran siis: Ei kai ole tarkoituskaan (eikä varsinkaan tarkoituksenmukaista), että työttömällä ja työssäkäyvällä olisi sama elintaso?

"Jani, tällaiset kokeilut ovat kyseisillä tuilla elävien halventamista."

Jaa no, en sitten pidä kirjaa seuraavan kuukauden menoistani. En toki tahdo halventaa ketään.

"Pienikin katkeama tulovirrassa tai yllättävä meno on katastrofi. Kokonaisuudessaan voidaan puhua vajeesta, joka syntyy pidemmän ajan kertymänä."

Aivan, aivan, mutta sosiaalitukijärjestelmää mietittäessä on ajateltava kokonaisuuksia, ja ne valitettavasti koostuvat tuloista ja menoista, joiden yksikkö nyt sattuu olemaan euro. Sille tosiasialle ei kukaan voi mitään. Jos 551 eur + asumistuki ei riitä, on mietittävä paljonko sitten olisi riittävä tuki, ja riittävätkö verotulot sellaisen maksamiseen. Ja ennen kaikkea huomioitava se, että mitä isompi tuki työttömälle maksetaan, sitä enemmän työttömiä tulee olemaan. En ole miettinyt tarkkaan, mikä oma rajani olisi työnteon lopettamiselle, mutta tuo tässä ketjussa mainittu 1500 eur/kk riittäisi siihen aivan varmasti.

"On kerrassaan naurettavaa alkaa laskemaan virtuaalisesti, että näin sitä olisi selvinnyt kuukauden."

Kyse ei ole virtuaalisesta laskelmasta, vaan tuon verran minulta ihan oikeasti kului kyseisen kuukauden aikana.

"Olet naivi ja jäit kiinni heti paskan puhumisesta, sillä työmarkkinatuesta kuten lastenhoidon tuesta ja muista sosiaalisista tukiaisista pidätetään vero 20% mukaan ja nämä eivät todellakaan ilmene keskimäärin puolentoista vuoden päästä täysinä veronpalautuksina."

Kyllä ilmenevät, jos muita tuloja ei ole.

Allan (nimimerkki)

Ehkäpä se partio sitten on oikeesti elitististä luonnossa samoilua mihin työttömän muksuilla ei pitäisikään olla varaa, vai.

Mulla ainakin meinas tulla paskat housuun kun sain sen listan käteen mitä viikonloppureissuun tarvii hommata. Rinkka, makuupussi, makuualusta, fikkari, puukko, kompassi ja kumisaappaat (niin ei ollu ei). Tämä yllärinä kahdelle kundille työttömyyskorvauksesta niin ei paljon naurattanut. Siksi mun teini-iästä asti omistamani kitara on vieläkin kanissa.

Olisko mun pitänyt sanoo pikkujätkille että te pysytte himassa leikkimässä yksin takapihalla vaikka frendit menee. Mitä sä olisit tehny Jani?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 108): "Olisko mun pitänyt sanoo pikkujätkille että te pysytte himassa leikkimässä yksin takapihalla vaikka frendit menee. Mitä sä olisit tehny Jani?"

No, pakko tuohon on sanoa, että niin olisin sanonut. Jos rahaa ei ole partioon, niin sitä ei ole. Elämässä ei saa aina kaikkea mitä haluaa, ja kyllä lapset sen ymmärtävät. Minusta ei ole oikein, että muut joutuvat kustantamaan toisten partioharrastuksen.

Allan (nimimerkki)

"Minusta ei ole oikein, että muut joutuvat kustantamaan toisten partioharrastuksen."

Miten niin muut. Mä olen tehnyt duunia viistoistavuotiaasta lähtien tota parin vuoden jaksoa lukuunottamatta ja maksanut veroni ja työttömyysturvamaksuni, samoin mun vaimo melkein yhtä nuoresta. Nyt on taulussa viiskytkaks, eiköhän sinne ole massia kertynyt.

Oops (nimimerkki)

Kotivakuutusten hinnat vaihtelevat ja riippuvat monestakin seikasta.

Jani, kunnallisesta hammashoidosta et uutta hammasta saa, älä unta näe!

Paljonko arvelisit että koko vuoden työmarkkinatuella elänyt (ta->jo) saa sitä veronpalautusta seuraavan vuoden lopulla?

Juoppo Lalli (nimimerkki)

#104 Katsot, että työttömälle voidaan maksaa välttämättömyyksien lisäksi muuta höttöä. OK. Työttömällä on kuitenkin esim. mahdollisuus kävellä pitkin päivää – et tarvitse n. 10 km matkaan suuntaansa mitään kuljetusta, vaikka kantamuksiakin olisi usea kilo. Olen ehkä armoton saituri, mutta tein opiskellessa n. 250 €/kk vuokran jälkeen olevilla tuloilla noin 10 km kauppakävelymatkoja Liiteriin. Ei tullut mieleenkään valittaa. En käyttänyt kaupungin sisäistä julkista liikennettä keskimäärin kertaakaan vuoden aikana. Ei se kaupunkibussi muutenkaan taida kannattaa useissa kaupungeissa, joten miksi tekohengittää sitä verorahoin nykyisessä mittakaavassa tyhjyyttä ammottavissa busseissa?

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"maksanut veroni ja työttömyysturvamaksuni, samoin mun vaimo melkein yhtä nuoresta. Nyt on taulussa viiskytkaks, eiköhän sinne ole massia kertynyt."

Miksiköhän tota sitten maksetaan jos näin kauhea syyllistäminen jos ihminen joutuu työttömäksi joskus elämässään. Saakos noi maksut takaisin jos ei joudu ikinä työttömäksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kai Keskumäki (kommentti 105): "Myös Janille voisi antaa saman palkan vuosittain ja samalla laskea työtunteja ½ tuntia tai 1 tunti vuodessa kunnes viikkottaisia työtunteja olisi jäljellä enää 20 tuntia viikossa."

Tuo sopisi kyllä minulle, mutta mitähän työnantajani mahtaisi sanoa...

"Tuloerot on palautettava samalle tasolle kuin 80-luvulla eli korkeimmat palkkatulot eivät saisi olla kuin korkeintaan 30-kertaiset verrattuna matalimpiin tuloihin. Jos kansalaispalkka olisi 1500 euroa kuussa, niin silloin yritysten huippujohtajien palkka saisi olla korkeintaan 45.000 euroa kuukaudessa. Verottamalla yli 50.000 euron kuukausituloja 80%:lla, käteen jäisi vain 10.000 euroa, mikä olisi kohtuullinen nettopalkka mistä tahansa huippuosaamisesta."

Mutta eihän korkein palkkatulo tuossa mallissa olisi 30-kertainen matalimpaan verrattuna, vaan 6,7-kertainen (1500 * 6,7 = 10050). 10000 kieltämättä kuulostaa täysin riittävältä palkalta mistä hommasta vaan, mutta noissa rajoituksissa on se vika, että ne pitäisi sitten saada voimaan kaikkialla maailmassa. Tarkoitan, että kuinkahan moni sellainen henkilö, joka tekee työtä, josta joku työnantaja on valmis maksamaan 50000 eur/kk, tyytyisi saamaan käteen 10000 eur/kk. Veikkaan, että aika moni pakkaisi kamansa ja häipyisi ulkomaille töihin.

Talouskasvuakin tuo rajoittaisi aika rajusti sillä valtaosa tuon tuloluokan ihmisistä on yrittäjiä (tai yrityksen omistajia), joten tuon rajan pitäisi sitten koskea myös yrityksistä saatuja tuloja. Kuinkahan moni yrittäjä jaksaisi kehittää ja kasvattaa yritystään (ja tarjota siinä samalla lisää työpaikkoja), jos maksimitulo hänelle olisi joka tapauksessa 10000 eur/kk?

toivo mäkinen (kommentti 106): "Sitäpaitsi mielestäni ostit kalliilla mehusi. Viime vuoden puolelta tähän päivään saakka on pääkaupunkiseudulla näyttänyt saavan täysmehuja 39…47snt/litra hinnalla. Havaintopaikkoja K-ryhmä, LIDL, S-ryhmä."

Paljon mahdollista, mutta tuohan puhuu vain yhtä enemmän sen puolesta, että työmarkkinatuella tulee hyvin toimeen.

"Tunnusta jo hyvä mies, että olet etuoikeutetussa asemassa"

Enhän minä sitä ole koskaan kiistänytkään. Varmasti minulla on tuuri käynyt, kun en ole koskaan joutunut olemaan päivääkään työttömänä (paitsi työurani ensimmäinen puoli vuotta, jonka olin siis työmarkkinatuella harjoittelussa), mutta on siinä kyse myös ammatinvalinnasta ja saattaapa olla mukana murunen omaa ahkeruuttakin. Mutta mitä oma asemani tähän kuuluu? Enkö saa ottaa kantaa työttömille maksettaviin tukiin siitä syystä, että en ole itse niitä tukia koskaan käyttänyt, vaan olen osallistunut (varsin vaatimattomalla panoksella tosin) vain niiden kustannuksiin?

Allan (nimimerkki)

Mä nyt yritin viitata lasten asemaan ja niiden kasvamiseen tuottaviksi ja kunnollisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Se vaatii kyllä sen että ei syrjäydy alusta asti ja kuten olen sanonut että olen tinkinyt omista menoistani ihan safkasta lähtien että se onnistuisi.

Teidän jotka ette tätä ymmärrä pitäis kuunnella Pelle Miljoonan biisiä missä lauletaan "älkää kysykö mistä johtuu väkivalta, älkää kysykö mistä johtuu päihdeongelma".

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 111): "Jani, kunnallisesta hammashoidosta et uutta hammasta saa, älä unta näe!"

Jaa, no, tuota en tiennyt. Mitä ne sitten tekevät käyttökelvottomaksi vaurioituneen hampaan suhteen? Pitääkin tiedustella asiaa, kun seuraavan kerran hammaslääkäriin joudun.

"Paljonko arvelisit että koko vuoden työmarkkinatuella elänyt (ta->jo) saa sitä veronpalautusta seuraavan vuoden lopulla?"

No kuten kerroin, itse ainakin sain sen määrän, minkä olin ennakonpidätystä maksanut.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#115

Hieno asenne teikäläisellä, turha näistä jutuista on välittää mitä näissäkin blogeissa kirjoitellaan. Ilman sinunlaisiasi ihmisiä tämä maa voisi paljon huonommin.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Jani, eikö mene kaaliin, etteivät mitkään "perustelusi" uppoa täällä kenellekään. Voit siis lopettaa.

Nyt olen vakuuttunut "diagnoosistani", että sinulla on sellainen ominaisuus päässäsi, ettet tunne mitään sympatiaa tai empatiaa heikompiasi kohtaan.

Asia on näin ja uskon, että jos kysyisin, niin saisin kaikilta tähän keskusteluun osallistuneilta kannatuksen.

Tuo, mitä Allanille vastasit tuosta partioasiasta oli törkeää. Sun pitää ymmärtää, että nämä tämän päivän partiolaiset tulevat joskus maksamaan sinunkin eläkkeesi huimilla veroilla ym. menoilla.

Vaikkakin arvaan sinulla olevan myös vapaaehtoinen eläkesäästö-sopimus esimerkiksi nyt vaikka Mandatum Lifessa....... Minulla on hiukan "ennustajaeukon vikaa", sillä näen jotenkin ihmisistä aika paljon tietyn kuoren alta. Mulla on itseasiassa tosi hyvä ihmistuntemus.

Partio on erittäin hyvä ja hyödyllinen asia nuorille. On se kurjaa, että tuokin harrastus on mennyt tuollaiseksi "välineurheiluksi."

Sinä muuten muistutat aika paljon veljeäni, joka on myös tuollainen pilkuntarkka tyyppi ja kelaa kaikki asiat just tuolla tavoin toisia halveksivasti.

Emme ole vaimonsa vuoksi edes väleissä, koska kaikenlaista tuli matkan varrella esiin. Minusta ihan jonnin joutavia asioita.....

*

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 115): "Mä nyt yritin viitata lasten asemaan ja niiden kasvamiseen tuottaviksi ja kunnollisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Se vaatii kyllä sen että ei syrjäydy alusta asti ja kuten olen sanonut että olen tinkinyt omista menoistani ihan safkasta lähtien että se onnistuisi."

Lapset kyllä ymmärtävät elämän ja talouden reaaliteettejä, jos asiat heille selitetään. Muutenkin tuohon on vaikea ottaa kantaa ilman tarkkoja menolaskelmia. Kuten olen jo monesti sanonut, tässä artikkelissani arvioin yksin asuvan lapsettoman työttömän taloutta. Lapsiperheet saavat esimerkkini tukien lisäksi muita tukia, ja toki hyväksyn sen, että niissä voi olla korotustarpeita, mutta ne pitää laskea ja arvioida sitten erikseen. Minä en kokemukseni puutteen vuoksi siihen edes pysty.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"Lapset kyllä ymmärtävät elämän ja talouden reaaliteettejä"

Että semmosta, i rest my case. Saakos ne työttömyysturvamaksut muuten takaisin jos ei joudu ikinä työttömäksi ja miksi niitä sitten maksellaan jos näin kauhea itku jos joku niitä jossain vaiheessa elämäänsä käyttää niinkuin allan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eeva Vasenius (kommentti 118): "Jani, eikö mene kaaliin, etteivät mitkään ”perustelusi” uppoa täällä kenellekään. Voit siis lopettaa."

Hmmm... jos joku sanoisi tuon sinulle sinun blogissasi, niin veikkaanpa, että vastaisit aika kipakkaan sävyyn, että turha tulla määräilemään mitä sinä voit omassa blogissasi tehdä.

"Nyt olen vakuuttunut ”diagnoosistani”, että sinulla on sellainen ominaisuus päässäsi, ettet tunne mitään sympatiaa tai empatiaa heikompiasi kohtaan."

Tuossa virkkeessä on ainakin lainausmerkit kohdallaan.
"Sun pitää ymmärtää, että nämä tämän päivän partiolaiset tulevat joskus maksamaan sinunkin eläkkeesi huimilla veroilla ym. menoilla."

Aivan, kuten minä nyt maksan nykyisten eläkeläisten eläkkeitä huimilla veroilla ym. menoilla.

"Vaikkakin arvaan sinulla olevan myös vapaaehtoinen eläkesäästö-sopimus esimerkiksi nyt vaikka Mandatum Lifessa……. Minulla on hiukan ”ennustajaeukon vikaa”, sillä näen jotenkin ihmisistä aika paljon tietyn kuoren alta."

No tuossa ainakin ennustit pieleen. MInulla ei ole minkäänlaista eläkesäästösopimusta minkään yhtiön kanssa.
No tuossa virkkeessä osuivat ainakin lainausmerkit kohdalleen.

"Asia on näin ja uskon, että jos kysyisin, niin saisin kaikilta tähän keskusteluun osallistuneilta kannatuksen."

No siitä vaan kyselyä pystyyn. :-) Katson tulokset sitten aamulla, mutta joudun nyt painumaan unille, jotta jaksan huomenna herätä töihin.

"Partio on erittäin hyvä ja hyödyllinen asia nuorille. On se kurjaa, että tuokin harrastus on mennyt tuollaiseksi ”välineurheiluksi.”"

Niinpä. Vika on siis siinä, millainen partiojärjestö nykyään on, ei siinä, että partiolaisten vanhemmille maksettavat sosiaalituet olisivat liian pieniä.

"Sinä muuten muistutat aika paljon veljeäni, joka on myös tuollainen pilkuntarkka tyyppi ja kelaa kaikki asiat just tuolla tavoin toisia halveksivasti."

Veikkaanpa, että tämä nykyinen sosiaalitukijärjestelmä ei olisi tällä hetkellä enää edes olemassa ilman tällaisia pilkuntarkkoja tyyppejä, jotka kelaa kaikki asiat just tällä tavoin "toisia halveksuvasti".

Allan (nimimerkki)

Joo Ellu, toi partio on yksi parhaista harrastuksista mitä mä tiedän, siellä kaikki on tasa-arvosii ja se on tosi tervehenkinen. Ne tyypit ku sitä vetää on vapaaehtosia ja asialleen omistautuneita hienoja nuoria.

En mä sitä välineurheiluksi sanois kuitenkaan, noi kaikki on ihan tarpeellisia kun patikoidaan metsässä kilometritolkulla ja yövytään laavussa. Mut kyllä niiden hoitaminen kirpas, onneksi löyty hyvät rinkat käytettynä.

Ja ennen kaikkea se toverihenki mikä tuntuu skolesta kadonneen, partiossa ei kiusata ja siellä on hyvä vanhanajan meininki.

tänks vaan Slippatukka.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Slippatukka heiluu (kommentti 120): "Saakos ne työttömyysturvamaksut muuten takaisin jos ei joudu ikinä työttömäksi ja miksi niitä sitten maksellaan jos näin kauhea itku jos joku niitä jossain vaiheessa elämäänsä käyttää niinkuin allan."

Mikä kauhea itku? En minä ainakaan itke siitä, että joku saa työttömyyskorvausta. Minä vain totesin, että minusta nykyinen työttömyyskorvaus riittää lapsettomalle henkilölle kohtuulliseen elämään. Muuhun en ole ottanut kantaa.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Tässä maassa elää seitsemän kuukautta ihan ilman mitään tukia ja tuloja.
Velkaa kyllä tulee sinä aikana.
Jani on sikäli oikeassa, että työttömyysturva on tarkoitettu vain väliaikaiseksi elämän rahoittamiseksi, ei ansiotoimeksi mutta.......mutta. Janilla nyt ei vain ole kompetenssia asiaan, kuten ei ole koko järjestelmän tekijöilläkään.

Allan (nimimerkki)

Jani, totta on että lapseton ja luulisin että varsinkin kundi pärjää tarvittaessa tosi vähällä näkkileipää purren mutta väitän että se koskee vain aika lyhyttä aikaa. Sitten kun kaikki tarvekalut alkaa pikkuhiljaa brakata ihan lakanoista ja paistinpannuista lähtien niin tilanne muuttuu sietämättömäksi. Kyllä se saatana nostaa kapinahenkeä istua typötyhjässä luukussa ja katella paskana olevaa telkkaria kun mankkakin on vetässy roadrunner kasetin kitaansa ja on juntturassa. Koita siinä sit ottaa elämän syrjästä kiinni kun talbootsitkin on siinä kondiksessa ettei maitokauppaan voi lumimyräkässä mennä, muuten kastuu sukat ja tulee klesaksi.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

Tehokas veronmaksaja polttaa, juo ja kuolee nuorena.

Kunnon kansalaisena pidetään ihmistä, joka ei juo, ei polta eikä saastuta. Hän on pitkälti koulutettu ja tekee reippaasti töitä. Ehkä näin, mutta tehokas veronmaksaja hän ei ole.

Arjen unohdettu sankari tekee kyllä kovasti töitä, mutta on heikosti koulutettu. Hän juo, polttaa paljon ja autoilee runsaasti. Mitä enemmän näitä kulutusveron piiriin kuuluvia tuotteita kansalainen käyttää, sitä enemmän hän maksaa veroja valtion kassaan tavallisten arvonlisäverojen ja tuloverojen päälle

Kulutusverot tuovat miljardeja valtiolle

Tupakoitsija maksaa itse sairauksien hoidon

http://yle.fi/alueet/teksti/lappi/2010/01/tehokas_...

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 122 Allu

Joo, ei se nyt onneksi ihan sellaista "välineurheilua" ole kuin vaikkapa laskettelu ja golf.

Ymmärrän hyvin fiiliksesi, kun tulee tuollainen lista noita kaikkia tilpehöörejä. Ihan samaa mekin olemme tässä vuosien varrella tulleet kokeneeksi. Yhtäkkiä vaan pitää reväistä jostain kunnon "retkisetti" kuntoon.

Partio on todellakin erinomainen asia nuorelle nähdä luontoa ja tutustua kaikkiin erätaitoihin ja muihin. Minusta on todella hieno juttu, että poikasi käy partiota.

terkuin, Eeva

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 125): "Jani, totta on että lapseton ja luulisin että varsinkin kundi pärjää tarvittaessa tosi vähällä näkkileipää purren mutta väitän että se koskee vain aika lyhyttä aikaa."

Vielä viimeinen sivuasia ennen nukkumaan käymistä. Lyhytaikaisuudesta olen samaa mieltä, mutta tuo "varsinkin kundi" särähti kyllä tosi pahasti korvaani. Mitä sillä meinasit? Et vain kai ajattele, että gimmoille pitäisi maksaa isompaa sosiaalitukea?

"Koita siinä sit ottaa elämän syrjästä kiinni kun talbootsitkin on siinä kondiksessa ettei maitokauppaan voi lumimyräkässä mennä, muuten kastuu sukat ja tulee klesaksi."

No kerro nyt sitten esimerkin vuoksi, että paljonko työmarkkinatukea pitäisi maksaa, että työtön saisi elämän syrjästä kiinni? Kylmältähän se voi tuntua, mutta valitettava tosiasia on, että euroista tässä on keskusteltava, jos halutaan johonkin järkevään lopputulokseen päästä.

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"No kerro nyt sitten esimerkin vuoksi, että paljonko työmarkkinatukea pitäisi maksaa, että työtön saisi elämän syrjästä kiinni? Kylmältähän se voi tuntua, mutta valitettava tosiasia on, että euroista tässä on keskusteltava, jos halutaan johonkin järkevään lopputulokseen päästä."

Mites sen harkinnan varaisen toimeentulotuen kanssa sitten voisiko sieltä joskus saada jotain ylimääräistä rahaa vaikkapa lasten harrastukseen, jos tarvii niitä nappulakenkiä tai vaatteita ostella. Sieltähän ei nykyään saa mitään ylimääräistä mihinkään. Eli arvioitaisiin sitä perheen tilannetta tai ihmisen ja toimitaan sen mukaan edes joskus.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 121 Jani

Sanot:

"Aivan, kuten minä nyt maksan nykyisten eläkeläisten eläkkeitä huimilla veroilla ym. menoilla."

¤¤¤¤¤

Niin olen minäkin maksanut jo yli 30 vuoden työrupeamani aikana. Ja silloin oli vielä niin, että nuorena tehdystä työstä ei lasketa mitään edes eläkkeeseen mukaan.

Itse asiassa olen aloittanut työnteon jo ihan lapsesta saakka, koska vanhempani olivat yksityisyrittäjiä ja olin jo ihan lapsesta saakka mukana auttamassa heitä.

No, se siitä. Mutta nyt saan hiukan päälle 1000 euroa ansiosidonnaista ja maksan siitäkin veroa 20 %. Lisäksi liiton jäsenmaksu vähennetään tuosta summasta, eli netto on kaiken tuon työmäärän jälkeen alle 1000 euroa/kk.....

Omassa lähipiirissäni kaikki ovat töissä ja maksavat veronsa joka kuukausi, kuten sinäkin. Minun pienen roposeni lisäksi......Joten ei tämän perheen jäsen ole todellakaan mikään yhteiskunnan loinen, vaikka ei nyt olisikaan töissä.

*

Allan (nimimerkki)

128# No toi nyt vaan oli tollanen minun elämänkokemukseni mukainen fiilis, että kundeille se että heittäytyy pesemättömät verkkarit jalassa sohvalle "kuluttamaan ei mitään" luonnistuu paremmin kuin kimmoille. Tarkoitin siis sitä että kuvittelisin kimmojen kärsivän tilanteesta enemmän.

En mä osaa mitään summia esittää kun en ole merkonomi mutta vastaan samoin elämänkokemuksen antamalla fiiliksellä että nää jotka elää työkkärin fyrkilla pitkään on ihan kusessa, siksi se summa on liian snadi. kai sen pitäis seuraa jotain indeksiä vai mikä se hieno sana nyt on.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 131

Aivan, noilla "korvauksilla" ei kyllä mitenkään paljon juhlita.

Saa nähdä, mitä mulle sitten tapahtuu, kun saan nolla euroa/kk? Tuo tosiaan tapahtuu vielä tämän vuoden aikana.

Mutta kuten elokuvassa "Tuulen viemää" Scharlet sanoo vastoinkäymisen jälkeen, että "I don't Think it now, I'll think it tomorrow."

Tältä pohjalta meikkis pinnistää.

*

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

#132

Tsemppistä vaan. Eipä tohon oikein muuta voi sanoa. Niinhän se hallituskin on sanonut kansalle, että tsemii kyl se siitä...

sepi (nimimerkki)

"Saahan sen, jos ei ole muita tuloja ja on maksanut työmarkkinatuesta 20% ennakonpidätystä vuoden ajan."

Ei muuten saa. Oman kokemuksen perusteella sitä saa noin 200 euroa. Tarkkaa syytä en tiedä. Joku näppärä blogisti voisi sen selvittää...Työmarkkinatuki lasketaan kuitenkin etuudeksi, ei palkkatuloksi. Ehkä siinä piilee se syy. Mene ja tiedä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Pitäisiköhän tehdä testi, että kuinka hyvin sitä elää, kun ei ole lainkaan tuloja....?

No joo, vitsi vaan. Ai niin, koska mulla on keliakia, niin saan kelalta 21 euroa/kk "vammaistukea." Kuinkahan sillä elelisi kuukauden....?

Tuo siksi, että kaikki gluteenittomat tuotteet ovat aivan sikahintaisia. Ja pakko niitä on ostaa, sillä en voi syödä mitään viljaa, kuten ohra, ruis, vehnä ja kaura. Kauraa saatan voida syödä jonkin verran.

Tuo on tosi ikävä sairaus, sillä se vaikuttaa ihan kaikkeen, mitä suuhusi pistät. Viljojen suhteen täytyy pitää aivan nollatoleranssia, muuten taas ohutsuoli tulehtuu ja vatsan nukat katoavat....en tosin tiedä, onko sitä enää nykyinen tilanne näin?

*

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 133

Kiitti paljon tsemppaamisesta.

Parhain terkuin,

Eeva

Slippatukka heiluu (nimimerkki)

"Pitäisiköhän tehdä testi, että kuinka hyvin sitä elää, kun ei ole lainkaan tuloja….?"

Onhan toi aika ihme touhua, teikäläinenkin maksellut koko elämänsä työttömyysturvamaksuja ja miksi, aivan turhaan näköjään. Mutta nyt tämä slippafleda lähtee tutimaan..

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Joku ehdotteli 2000 eeron kansalaispalkkaa, kuka viitsii mennä töihin jos saa tuommoisen summan tekemattä mitään? Kauanko valtion rahat riittäisi...? Kun sitä rahaa ei ole nytkään tarpeeksi.
En minä ainakaan viitsisi töihin mennä...tollasella kansalaispalkalla, mut ajatus on kiva, saat palkkaa siitä että olet kansalainen, tuommoisiin "työpaikkoihin" on varmasti tulijoita...

Oops (nimimerkki)

#116. Jani, hammas joka on lähtenyt irti, on tosiaankin "käyttökelvoton hammas", kuten sanoit. Ehdotuksia, mitä sille voisi tehdä? Pistää takaisin suuhun?

Kysele pois vaan. Oletetaan että etuhammas tai kulmahammas on livennyt ruodusta. Luultavasti saisit kaupungilta sellaisen kivan nastahampaan, mutta implanttia takuulla et.

Oops (nimimerkki)

#128. Jani:"Et vain kai ajattele, että gimmoille pitäisi maksaa isompaa sosiaalitukea?"

Niin, Jani. Otitkos laskelmissasi huomioon naisten pakolliset hygieniatuotteet? Entä gynekologin? Käsikauppalääkkeet kipuihin? Migreenilääkkeet? Tena-tuotteet? Rintaliivit, sukkahousut?

jarski (nimimerkki)

Nyt kun Jani tuli toimeen tuolla summalla niin työmarkkinatukea täytyy jopa leikata.
Työttömiä täytyy myös syyllistää enemmän koska he saavat näitä "muhkeita" summia joilla Janikin pystyy elämään.
Tyypillistä mustavalkoista kateuspaskaa.

Esa Mattila (nimimerkki)

Täällä hirveä itku, että ei pärjää työmarkkinatuella, toimeentulotuella ja mitä niitä nyt onkaan. Ihme valitusta.

Kokeilkaapa opiskelijan elämää. Vähän yli 400€ kuussa on kaikki mitä saat. Eikä hirveästi ole tullut vastaan sellaisia, jotka valittavat, että eivät saa tarpeeksi rahaa yhteiskunnalta.

Kyllä pienellä rahallakin tulee toimeen.

Oops (nimimerkki)

Itsellenikin tuli mieleen että tässä yritetään oikein olan takaa syyllistää työttömiä. Jani hyvä, kyllä nälkäkuuri ottaa niin hermoille että mieluummin tosiaan ottaisi niitä töitä vastaan jos niitä olisi! Oma ammattini on vielä semmoinen, että oikeastaan minua ei voi palkata muut kuin valtio ja kunta, joten mitäs arvelet näkymistä?

#138. Kuka on muka ehdotellut noin suurta kansalaispalkkaa? Puoletkin riittäisi. Ehkä tosiaan sinä ja kaverisi jäisitte sinne sohvalle makoilemaan 1000:llakin eurolla, mutta hyvin moni saisi vihdoinkin toteuttaa itseään siten, mihin taipumukset viittaavat, kun säännöllinen tulo olisi turvattu eikä kukaan kyykyttäisi. Joku saisi keskittyä taulujen maalaamiseen ja kirjojen kirjoittamiseen ilman joka päivä nakertavaa huolta, joka vie keskittymiskyvyn, toinen voisi keskittyä soittamaan viulua tai rumpuja hevibändinsä kanssa. Kolmas paneutuisi näytelmäharjoituksiin tai fingerporien keräämiseen. Neljäs näpräisi puu- tai käsitöitä, viides valokuvaisi tai tekisi pienoisdokumentteja, kun vihdoin olisi varaa ostaa hiukan materiaaliakin, ja kuudes kouluttaisi hevosia tai koiria. Seitsemäs ehtisi olla mukana lastensa arjessa ja kahdeksas ottaisi osaa yhteiskunnallisiin harrastuksiin, järjestö- tai vapaaehtoistyöhön. Yhdeksäs huolehtisi paremmin omista vanhemmistaan, ja kymmenes eläisi pätkittäin jossain muualla päin maailmaa puolta halvemmilla elinkustannuksilla. Ah, elämää.

Ne jotka nyt ovat syrjäytyneitä olisivat sitä myös perustulolla, ainahan noita juoppoja ja narkkareita riittää, mutta ylivoimaisen suuri osa ihmisistä haluaisi varmsti tienata oman ja lastensa leivän päälle myös vähän kinkkua ja juustoa. Eli nämä ihmiset joko kauppaisivat omia luovuuden tuotoksiaan tai etsisivät motivoituneesti töitä, myös pätkinä, kun se olisi vapaaehtoista ja oikeasti kannattavaa, ja kun saisi paiskia töitä ilman rangaistuksen pelkoa tai pelkoa siitä, että putoaa johonkin hemmetin loukkuun ja jää tyhjän päälle löysään hirteen roikkumaan. Jopa paskaduuni voisi välillä kiinnostaa kun se olisi vapaaehtoista eikä orjatyötä. Luovuuskin saisi kukoistaa ja perhe voisi paremmin.Tämä on vahva näkemykseni. Amen.

Oops (nimimerkki)

Piti palata vielä tuolta askareitten keskeltä lisäämään, että itse itsensä työllistäminenkin lisääntyisi kansalaispalkan myötäkun voisi perustaa pienyrityksen ilman pelkoa siitä että jää ihan ilman mitään tuloa, niin kuin peinyrittäjälle nyt voi käydä, kesken yrittämisen ja varsinkin yritystä lopettaessaqn.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Jani Korhonen, olet täysi pelle, ja onneksi nimimerkki oops sen paljasti välittömästi.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

#143.
Rumpujen päristys ym. kuulostaa hauskalta...mikäs estää sen rummuttelun nyt?
Mutta olennaista on se kuka sen maksaa...olisko ihmisten jo aika alkaa itse huolehtimaan itsestään ...eikä parkua valtiota apuun: valtion pitää maksaa mulle tonni kuussa et mä saan hakata rumpuja! Ja tuhertaa tauluja.
Kyll varmaan vitxxxaa niitä jotka sen verorahoillaan kustantavat. Duunareille lisää veroja et osa jengistä hommailee mitä huvittaa....ja vielä nupiks yrittäjyyden riski pitäisi delegoida valtiolle, wau!
Ja sokerina pohjalla: osa elelisi ULKOMAILLA veronmaksajien piikkiin, missä saa ilmoittautua? Eli rahat syydettäisiin ulkomaille, ajatus kohdallaan...duunari maksaa veroa jotta rumpali pääsee ulkomaille...kuulostaa todella mukavalta ...jos ei ole se joka sen maksaa...

felix (nimimerkki)

"Tuloina on työmarkkinatuki, joka on Kelan mukaan keskimäärin 551 eur/kk"

Mitä ilmeisemmin tuosta Kelan summasta ei ole miinustettu veroja, yksinäisen henkilön työmarkkinatuki on hikisesti yli 400 € asiassa voi olla muutaman kympin vaihteluja. Kela keskiarvo oli laskettu perheelliset mukaan lukien mikä väristää laskelmasi alusta lähtien.
Siispä elä sie mies puhu PASKAA samalla suulla millä syöt.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Kaikki työttömät eivät ole olleet koko ikäänsä työttömänä.
Myöskään se, ettei Suomessa ole töitä, ei ole työttömän vika.

Minun puolestani voivat purkaa koko helvetin systeemin, mutta on sitten ihan turha tulla keräämään myöskään mitään veroja ja kyselemään lupia, jos päätän elannokseni myydä vaikka nakkeja kadulla.

Aiheena oli kuitenkin, pärjääkö terve nuorimies työttömyyspäivärahalla.
Vastaus on tottakai pärjää, jos on pakko.
On ihan toinen asia elääkö sillä minkäkin kaatuista elämää, sillä se on ihmisestä kiinni.

Luulisin isoimman ongelman päivärahoilla selviytymisessä olevan sen, että ne on tarkoitettu hengissä pysymiseen, ei mihinkään muuhun.
Toinen ongelma on se, jos saa määräaikaisen työsuhteen vaikka kahdeksi kuukaudeksi, niin se palkka pitää säästää jotta voi selviytyä sen seuraavat kaksi kuukautta odotellessaan seuraavaa päivärahaa työsuhteen päätyttyä.
Se ei mielestäni hirveästi motivoi, sillä käsittääkseni töissä käydään sen takia, että saavutetaan haluttu elintaso. Ei sen takia, että töissä on niin saatanan mukava käydä.

Tuima (nimimerkki)

#146

Niin, jos nyt ei tosiaan ihan hulluiksi ruveta heittäytymään, olen samaa mieltä. Ensinnäkin töistä pitäisi saada kunnon korvaus ja ei siten, että jo ennestään ahtaalla olevien ihmisten asemaa tehdään vieläkin ahtaammaksi leikkaamalla tukia. Halpatyövoima tulee ulkomailta sekä työpaikat ulkoistetaan kovaa vauhtia. Lisäksi työttömiä käytetään hyväksi näissä riistopajoissa missä he tekevät aivan normaali duunia, mutta eivät saa työstään palkkaa niinkuin ennen, ei tämäkään voi olla oikein.

Tällä hetkellä tilanne on todella heikko työntekijän kannalta koska ei ole yksinkertaisesti kaikille töitä.

Tuima (nimimerkki)

"sillä käsittääkseni töissä käydään sen takia, että saavutetaan haluttu elintaso. Ei sen takia, että töissä on niin saatanan mukava käydä."

Niinpä, näinhän se on. Suomessa kun kaikki maksaa aivan sairaan paljon, niin mitähän nykyään duunarilla jää edes käteen loppupeleistä, ei kovinkaan paljoa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 131): "Tarkoitin siis sitä että kuvittelisin kimmojen kärsivän tilanteesta enemmän."

Se voi olla, mutta ei kai heille silti enempää tukea pidä maksaa? Se olisi jo aikamoista sukupuolisortoa.

"En mä osaa mitään summia esittää kun en ole merkonomi mutta vastaan samoin elämänkokemuksen antamalla fiiliksellä että nää jotka elää työkkärin fyrkilla pitkään on ihan kusessa, siksi se summa on liian snadi."

Mitään järkevää keskustelua ei kuitenkaan synny, jos ei puhuta euromääräisistä summista. Jos epämääräiset, "liian vähän", "ei riitä ihmisarvoiseen elämään" hyväksyttäisiin, niin nehän tarkoittaisivat avointa piikkiä veronmaksajien rahoihin, ja se ei voi olla järkevää.

"kai sen pitäis seuraa jotain indeksiä vai mikä se hieno sana nyt on."

Tilastokeskuksen julkaisemaa elinkustannusindeksiä varmaankin. Se on nähtävissä täällä ja siitä huomataan mm., että elinkustannukset ovat hieman laskeneet vuoteen 2001 verrattuna, joten tukien korotukselle ei ainakaan viimeisen kymmenen vuoden tukia ei keskimäärin ole tarvinnut korottaa lainkaan.

Allan (nimimerkki)

Ruokaan 116,56 eli reilusti alle 4 euroa per päivä. Kiinnostaisi kovasti tietää kuinka ravitsevan ja terveellisen ruokavalion sä tolla kyhäsit.

Esa Kärnä

Jani, laskelmasi on täyttä fantasiaa. Et ota ollenkaan huomioon että suuri osa tämän päivän työttömistä on ollut aikaisemmin opiskelija. Korkeakouluopiskelija tekee syömävelkaa opintolainan muodossa pahimmillaan yli viisi vuotta ja samaan aikaan pitää vielä käydä töissä. Millä maksat kuukausittaiset opintolainan lyhennykset pankille jos olet työtön ja peruspäivärahalla? Lisäksi laskelmasi stereotypia ryyppäävästä ja tupakoivasta työttömästä on typerä yleistys. Ne jotka oikeasti elävät minimitoimeentulolla eivät ryyppää ja rellestä koska heillä ei ole siihen yksinkertaisesti varaa. Palataan asiaan jos kykenet tekemään laskelman opintolainaa joka kuukausi maksavasta raittiista lihaasyövästä heteromiehestä.

Oops (nimimerkki)

153: "Palataan asiaan jos kykenet tekemään laskelman opintolainaa joka kuukausi maksavasta raittiista lihaasyövästä heteromiehestä."

...kuten myös raittiista, tupakoimattomasta sekä muita terveysnäkökohtia työttömyydestään huolimatta painottavasta, sekakotiruokaa kokkaavasta naisihmisestä 18-63 vee. Sillä kai työttömät naisetkin ihmisiä ovat?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 139): "Luultavasti saisit kaupungilta sellaisen kivan nastahampaan, mutta implanttia takuulla et."

Ja sinäkö olet sitä mieltä, että veronmaksajien tulee kustantaa työttömälle 1600 euroa maksava hammasimplantti?

"Niin, Jani. Otitkos laskelmissasi huomioon naisten pakolliset hygieniatuotteet? Entä gynekologin? Käsikauppalääkkeet kipuihin? Migreenilääkkeet? Tena-tuotteet? Rintaliivit, sukkahousut?"

En ottanut. Miksi olisi pitänyt? Eihän se miesten vika ole, että naiset em. tuotteita tarvitsevat, joten miksi heidän pitäisi tyytyä pienempään sosiaalitukeen sen takia, että naiset noita asioita tarvitsevat.

jarski (kommentti 141): "Nyt kun Jani tuli toimeen tuolla summalla niin työmarkkinatukea täytyy jopa leikata."

Äläpäs pistä sanoja suuhuni. Missään en ole sanonut, että työmarkkinatukea täytyy leikata. Olen sanonut vain, että minä tuli sillä yhden kuukauden ajan toimeen. Tämän perusteella olen sitä mieltä, että tuen määrästä voisi ja pitäisi keskustella avoimesti.

Oops (nimimerkki)

Jani Korhonen: "Ja sinäkö olet sitä mieltä, että veronmaksajien tulee kustantaa työttömälle 1600 euroa maksava hammasimplantti?"

Äläpäs pistä sanoja suuhuni. Missään en ole sanonut, että veronmaksajien tulee kustantaa työttömälle hammasimplantti. Tosin työtönkin on veronmaksaja, jollet sitä tiedä. On voinut maksaa jopa enemmän veroja kuin sinä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 143): "Oma ammattini on vielä semmoinen, että oikeastaan minua ei voi palkata muut kuin valtio ja kunta, joten mitäs arvelet näkymistä?"

Arvelen, että sinun täytynee opiskella uusi ammatti.

"Ehkä tosiaan sinä ja kaverisi jäisitte sinne sohvalle makoilemaan 1000:llakin eurolla, mutta hyvin moni saisi vihdoinkin toteuttaa itseään siten, mihin taipumukset viittaavat"

Niin, eli viulunsoittoa, sarjakuvien keräilyä, näytelmäharjoituksia, valokuvaamista yms. Millä tavalla nuo eroavat sohvalla makoilusta? Kaikissa edellä mainituissa ihminen tekee sitä, mistä itse tykkää ja olettaa muiden kustantavan sen. Jos tuohon mentäisiin, niin mitä väliä sillä on mitä kukakin tarkkaan ottaen tekisi?

"ja kymmenes eläisi pätkittäin jossain muualla päin maailmaa puolta halvemmilla elinkustannuksilla. Ah, elämää."

Joo'o, olisihan se mukavaa. Jos tuolle löytyisi joku porukka, joka tuon koko lystin maksaisi, niin minä ilmoittautuisin jonoon ensimmäisenä. Lähtisin mielelläni Thaimaan rannikolle sukeltelemaan ja purjelautailemaan, jos joku lystin kustantaisi.

"Piti palata vielä tuolta askareitten keskeltä lisäämään, että itse itsensä työllistäminenkin lisääntyisi kansalaispalkan myötäkun voisi perustaa pienyrityksen ilman pelkoa siitä että jää ihan ilman mitään tuloa"

Kansalaispalkkaa kannatan minäkin, tosin tarkasta summasta täytyisi vielä keskustella. Mutta jos joitakin sosiaalitukia on jaettava, niin mielestäni ne pitäisi ehdottomasti jakaa tasa-arvoisesti ja tasapuolisesti kaikille.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 156): "Äläpäs pistä sanoja suuhuni. Missään en ole sanonut, että veronmaksajien tulee kustantaa työttömälle hammasimplantti."

Jos et huomannut, niin virkkeen perässä oli kysymysmerkki. Se oli siis kysymys, enkä siten väittänyt sinun sanoneen yhtään mitään. Kunhan kysyin. Siis, oletko sitä mieltä, että veronmaksajien pitäisi kustantaa työttömälle 1600 eur maksava hammasimplantti?

Karu Kera

Kansalaispalkan rahoituksen suomalaisille kattavat verojen kautta monikansalliset yritykset, jotka on laitettava maksamaan veroa Suomeen katoavien ja uudistuvien luonnonvarojemme käytöstä. Kaikki Suomessa toimivat monikansalliset yritykset on laitettava verolle. Idea Park on tanskalaisomistuksessa ja Helsingin Forum, Lahden Trio sekä Tampereen Koskikeskus israelilaisessa omistuksessa. Suomesta siirtyy yhä enemmän vaurautta maamme rajojen ulkopuolelle. Jos päädymme siihen tilanteeseen, että jopa pohjavedet ja kaikki valtion metsät siirtyvät monikansallisten yritysten omistukseen Metsähallituksen maiden myynnin jälkeen, Suomen pystyy palauttamaan suomalaisille vain vallankumous, jonka seurauksena kaikki ulkomaalainen omaisuus kansallistetaan. Toisena vaihtoehtona on kyykyttämisen jatkuminen toimeentuloturvalla, joka riittää ainoastaan hengissä pysymiseen, jos paikkakunnalla on Lidl. Muuten on pakko dyykata roskiksissa ja käydä leipäjonoissa. Vallankumouksen pystyy estämään ainoastaan riittävä kansalaispalkka tai työstä saadut kuukausitulot verottomina 1500 euroon saakka, mikä motivoisi työntekoon huonommallakin palkalla.
Mitä tulee kansalaispalkan viemiseen mukanaan ulkomaille, niin jo tänään kaikilla työttömillä suomalaisilla on mahdollisuus lähteä työnhakijaksi mihin tahansa EU-maahan ja ottaa mukaansa Suomesta 3kk työttömyyskorvaukset. Tarjolla on "työnhaku" esim. Kreetalla, Malagassa, Kanariansaarilla, Madeiralla tai vaikkapa Ranskan tai Hollannin Karibian saarilla palmujen alla tai Itä-Afriikan Reunionilla tai Mayottella. Aika vähän tästä mahdollisuudesta on kerrottu valtamediassa. On kuitenkin paljon suomalaisia, jotka ovat lähteneet Espanjaan, Kreikkaan ja Portugaliin nostamaan työttömyyskorvauksia kolmeksi kuukaudeksi. Toisaalta tämä mahdollisuus ei ole realistinen niille työttömille, jotka joutuvat seisomaan leipäjonoissa ja dyykkaamaan roskiksissa. Työttömissäkin on ns. heikkoja ja vahvoja työttömiä. Kuitenkin olemme siirtyneet liittovaltion kansalaisiksi ja uudella kotimaallamme on raja Kanadan, Venezuelan ja Brasilian kanssa sekä Marokon, Mosambikin ja Madagaskarin kanssa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 152): "Ruokaan 116,56 eli reilusti alle 4 euroa per päivä. Kiinnostaisi kovasti tietää kuinka ravitsevan ja terveellisen ruokavalion sä tolla kyhäsit."

Hyvä ja odotettu kysymys. Tästä aiheesta ajattelinkin (ainakin jos joku älyää sitä kysyä) kirjoittaa ihan oman artikkelin. Pidin tuon kuukauden ajan "ruokapäiväkirjaa" ja julkaisen sen blogissani heti, kunhan saan sen jollain lailla järkevään muotoon ja kirjoitettua puhtaaksi. Käytin kieltämättä paljon jauhelihaa, makkaraa, perunaa ja makaronia, mutta terveellisyyspuolta lisäsin porkkanoilla ja omenoilla. Lisäksi ostin joitakin vihanneksia sen mukaan, mitä nyt tarjouksessa sattui olemaan. Se on myönnettävä, että paprikoita ja kesäkurpitsoja jäin kaipaamaan, sillä ne ovat tähän vuodenaikaan valtavan kalliita.

Esa Kärnä (kommentti 153): "Jani, laskelmasi on täyttä fantasiaa."

Ei ole fantasiaa, vaan kasasin vain omat kuluni kuukauden ajalta, ja lisäsin kertomani arvioidut asumismenot.

"Et ota ollenkaan huomioon että suuri osa tämän päivän työttömistä on ollut aikaisemmin opiskelija. Korkeakouluopiskelija tekee syömävelkaa opintolainan muodossa pahimmillaan yli viisi vuotta"

Minä opiskelin yliopistossa yhteensä seitsemän vuotta, enkä ottanut senttiäkään opintolainaa.

"Lisäksi laskelmasi stereotypia ryyppäävästä ja tupakoivasta työttömästä on typerä yleistys."

Ei se ole mikään yleistys. Seurasin omia kulujani minun elämässäni. Kokeeni tuloksena oli, että ryyppäävä ja tupakoiva typerys pärjää työmarkkinatuella, ja tämä johtuu siitä, että minä satun olemaan ryyppäävä ja tupakoiva typerys. Jos en olisi ryypännyt enkä tupakoinut, niin minulle olisi jäänyt tuista 131 säästöön, ja sittenhän minä vasta hirveä ihminen olisinkin ollut kun olisin väittänyt, että työttömälle jää 131 euroa ylimääräistä kuukaudessa.

"Palataan asiaan jos kykenet tekemään laskelman opintolainaa joka kuukausi maksavasta raittiista lihaasyövästä heteromiehestä."

No vähennä minun laskelmastani 93 eur/kk ja lisää opintolainan osuus. Eikös se ole siinä?

Oops (nimimerkki)

#157
Kysehän oli siis mahdollisesta kansalaispalkasta. Kun se kuuluisi kaikille, ei kenelläkään olisi mitään paheksumisen aihetta. Ihminen saisi olla oman elämänsä herra enemmän kuin nyt. Jos ei mammonan kerääminen kiinnostaisi, saisi tyytyä vähempään, mutta ehkä kuitenkin samalla saisi enemmän.

Ammattini suhteen saatat olla vaikka oikeassa, mutta tykkäisin tehdä sitä työtä mihin minut on koulutettu ja missä olen hyvä.

Viulua soittavasta voi aina tulla viulunsoiton mestari, ehkä ensiviulisti kaupunginorkesteriin tai loistava esiintyjä maailman estradeille, jos lahjoja piisaa, on innostunut ja saa tarpeeksi aikaa harjoitteluun. :-) Sama koskee tietysti muitakin luovia lahjakkuuksia. Jos on lahjoja ja kykyjä, pitäisi olla mahdollisuus harjaannuttaa niitä. Nyt leivän ansainta tai sen riittävyydestä murehtiminen vie monilta ajan ja mahdollisuudet.

Oops (nimimerkki)

#158.
Tuota kysymystä pitää pohtia syvällisemmin kuin tämä kommenttiosio mahdollistaa. Ensinnäkin, miksi hitossa sen implantin pitää olla niin jumalattoman kallis? Toiseksi, koska implantin ruuvaa ikeneesi yksityinen hammaslääkäri, hinnassa on pakko olla paljon paljon ilmaa. Itse asiassa tiedän että onkin. Tunnen erään yksityisen, joka asentelee implantteja tuosta hinnasta n. 30% halvemmalla kuin muut, ja ammattitaito ja palvelu on silti paljon parempaa. Mutta hänellä on jo potilaita aivan liiaksi asti, eikä mainostaminenkaan ole täällä sallittua...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 161): "Kysehän oli siis mahdollisesta kansalaispalkasta. Kun se kuuluisi kaikille, ei kenelläkään olisi mitään paheksumisen aihetta."

Tästä olen täysin samaa mieltä.

"Jos ei mammonan kerääminen kiinnostaisi, saisi tyytyä vähempään, mutta ehkä kuitenkin samalla saisi enemmän."

Tähän taas en usko. Jos kaikille kuuluvia sosiaalitukia (tässä suhteessa ei väliä ovatko ne kansalaispalkkaa vai nykyisen kaltaisen tukiviidakon osia) korotetaan, niin veikkaan, että se johtaa aikaa myöten hintojen nousuun, ja lopputuloksena on, että tuen saajat saavat tukirahoillaan täsmälleen saman verran ruokaa/tavaroita/palveluita kuin nytkin, mutta työssäkäyvät joutuvat maksamaan niistä suhteessa nykyistä enemmän.

Tätä prosessia kiihdyttäisi vielä se, että mitä korkeammat sosiaalituet ovat, sitä useampi jäisi elämään niiden varassa. Nykyisellä tukitasolla ihmiset (ihan ymmärrettävästi) kieltäytyvät työpaikoista, joiden palkka olisi 800 eur/kk, koska ne ovat "orjatyötä". Jos tukitaso nostettaisiin vaikkapa 1500 euroon kuukaudessa, niin ihmiset alkaisivat kieltäytyä työpaikoista, joiden palkka olisi 1600 eur/kk, koska ne ovat "orjatyötä".

"Ammattini suhteen saatat olla vaikka oikeassa, mutta tykkäisin tehdä sitä työtä mihin minut on koulutettu ja missä olen hyvä."

Aivan varmasti, mutta kaikkea ei voi aina saada. Kyllä minäkin haluaisin tehdä jotakin aivan muuta, kuin nykyistä työtäni, mutta toistaiseksi olen alistunut siihen tosiasiaan, että niillä minun lempialoillani ei välttämättä ole työpaikkoja eikä niille ole kysyntää. Niinpä siis kouluttauduin sellaiselle alalle, jolta työtä löytyy.

"Viulua soittavasta voi aina tulla viulunsoiton mestari, ehkä ensiviulisti kaupunginorkesteriin tai loistava esiintyjä maailman estradeille, jos lahjoja piisaa, on innostunut ja saa tarpeeksi aikaa harjoitteluun. :-)"

Tuo hymiö toivottavasti tarkoittaa, että et ole ihan vakavissasi. Ideanahan tuo on kyllä ihan mukava: kaikki saisivat tehdä mitä tykkäävät, ja joku maksaisi kaiken. Ongelma vain on, että mistä tuo joku löydettäisiin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentti 162): "Tuota kysymystä pitää pohtia syvällisemmin kuin tämä kommenttiosio mahdollistaa. Ensinnäkin, miksi hitossa sen implantin pitää olla niin jumalattoman kallis?"

Juu, niin kuin itsekin totesit, tuo on kokonaan toinen asia ja ansaitsisi jo oman blogiartikkelinsa, ellei useampiakin. Sen verran voin kuitenkin aihetta sivuta, että osasyy yksityisellä asetetun hammasimplantin kalliiseen hintaan, kuten muidenkin yksityisten terveyspalveluiden hintaan, on se, että yhteiskunta tukee niitä rahallisesti. Jos yksityinen yritys myy palvelua, jonka hinnaksi muodostuisi vapailla markkinoilla 50 eur, ja yhteiskunta päättää ryhtyä tukemaan tuota palvelua 25 eurolla, niin aivan varmaa ja luonnollista on, että tuon palvelun hinta pomppaa välittömästi 75 euroon.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

160#
"Käytin kieltämättä paljon jauhelihaa, makkaraa, perunaa ja makaronia, mutta terveellisyyspuolta lisäsin porkkanoilla ja omenoilla. Lisäksi ostin joitakin vihanneksia sen mukaan, mitä nyt tarjouksessa sattui olemaan. "

Normaalia arkea lapsiperheissä. Ei silloin kokolihapihvejä syödä päivittäin :)
Hyvää saa halvalla, kun tekee itse. Lapsiperheessäkin saa kulut melkoisen pieneksi, kun ostaa ruokaa pakkaseen tarjouksesta. Hakee paljon ruokaa kerralla (bensaa säästyy) ja tekee mahdollisimman paljon itse. Kertakäyttövaippojen sijasta jos hankkii kestovaipat (n. 20 kpl) niin siinä säästää heti noin 500-1000e.
Toiset ajattelee asioita ja toiset ostaa mitä sattuu milloinkin haluamaan... ja ihmettelee, kun on koko ajan Pa.

Jeesus (nimimerkki)

Itse en oikein ymmärrä tätä itkemistä täällä. Olen nyt ollut pidempään aikaan työttömänä ja saanut ansiosidonnaista päivärahaa + asumistuen, mikä tekee minulle verojen jälkeen 760 euroa käteen kuukaudessa. Omistan myös auton, jolla tosin ajelen aika vähän bensan hinnan vuoksi. Vakuutusmaksut ovat tosin isot, mutta nekin pystyn kyllä helposti maksamaan. Ruokaan, vaatteisiin sun muihin perustarvikkeisiin löytyy myös rahaa. Ja niinä aikoina kun tuntuu menevän tiukille, esimerkiksi terveydenhoitokulujen ja reseptilääkkeiden vuoksi, voin mennä sossuun ja ainakin minun kuntani sosiaalitoimisto maksaa niistä aina suurimman osan. Muiden kuntien tilaanteesta en sitten tiedä. Myös ruoan saa itse tekemälle tehtyä todella halvasti, 120 euroa on enemmän kuin tarpeeksi kuukaudessa.

Rehellisesti sanottuna tunnen välillä huonoa omaatuntoa saadakseni elää näin suurella elintasolla tekemättä periaatteessa yhtään mitään. Luopumalla autostani säästäisin vielä maksuissa suuren summan. Täytyy tosin huomioida, että olen joutunut suurimmalta osin joutunut luopumaan tupakasta ja alkoholista, mitkä muuten veisivät aika suuren summan, kuten Janin laskelmassa yli 90 euroa.

Mitä yritän sanoa, että ainakin minä pystyn aivan onnellisesti elämään tällä elintasolla. Tuntuu ihmisten ongelmat ovat enemmänkin omien korvien välissä. Pitää saada se taulutelkkari, ulkomaanmatka, ties mitä. Kun muillakin on.. Sossun varmaan pitäisi kustantaa työttömille parin päivän matka jonnekin Afrikkaan, että ihmiset näkisivät, millaista on olla oikeasti köyhä. Ja huomata samalla, että niidenkin joukossa on oikeasti onnellisia ihmisiä.

Vähän muutosta asenteisiin... Onnellisuus on omien korvien välissä, ulkoiset tekijät korkeintaan helpottavat elämää, eivät tee onnellisiksi.

Ja tämäkin oli yksineläjän kokemus, en pysty sanomaan millaista elämä on perheellisillä tai velkaantuneilla.

Raija Rantanen

"Itse en oikein ymmärrä tätä itkemistä täällä. Olen nyt ollut pidempään aikaan työttömänä ja saanut ansiosidonnaista päivärahaa + asumistuen, mikä tekee minulle verojen jälkeen 760 euroa käteen kuukaudessa"

Et voi ymmärtääkään ainakaan siihen asti kunnes putoat kelan peruspäivärahalle. se on "hiukka" pienempi kun tuo 760 e.

monet saa saman ja enemmänkin työttömänä ansiosidonnaista kun minä olen netonnut ikinä työlläni.

revi siitä. eli työmarkkinatuki on eri asia kun ansiosidonnainen, melkein puolta pienempi.

odota vuosi tai kaksi, niin joopa alat ymmärtämään, jos olet vielä työtön.
melkeinpä toivoisinkin niin, että sasit maistaa tätä puolta herkkua, ymmärrys ainakin kasvaisi.

ja jos katsotaan toimeentulotukea, niin se ei kata edes vuokraa.

Oops (nimimerkki)

#163.
”Viulua soittavasta voi aina tulla viulunsoiton mestari, ehkä ensiviulisti kaupunginorkesteriin tai loistava esiintyjä maailman estradeille, jos lahjoja piisaa, on innostunut ja saa tarpeeksi aikaa harjoitteluun. :-)”Tuo hymiö toivottavasti tarkoittaa, että et ole ihan vakavissasi.

Ei, olisin pistänyt hymypoikani siinä tapauksessa iskemään silmää ;-) tai jopa pitämään kieltä poskessa, poskella tai roikottamaan leualla, miten vain ;-P

Sinä et taida edes toivoa, että ihmiset voisivat mikäli mahdollista olla onnellisia ja toteuttaa itseään? Hei, meillä on tietääkseni vain tämä yksi elämä elettävänä.

Kai Keskumäellä oli hieno kommentti (159).

Oops (nimimerkki)

Jukupätkä nyt sen huomaan! Oliskin pitänyt kouluttautua hammaslääkäriksi! Toisaalta kun kohta melkein kaikki ovat työttömiä, paitsi Jani Korhonen ja ikuisuuspoliitikot tietysti, niin kenellä on kohta enää varaa laitattaa implantteja?

Oops (nimimerkki)

#166

760 euroa työttömälle käteen on aika paljon yksineläjälle ainakin meikäläisen vinkkelistä... Ei sillä että vihreänä kateudesta olisin...

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

168#
Siitä vaan koulun penkille. Ei koskaan ole liian myöhäistä. Itse tein töitä ja uraa 15v. kyllästyin ja olen lukemassa kokonaan uutta ammattia.
Vähemmän valitusta, enemmän tekemistä ja vastuuta omasta elämästä - Kiitos.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jari Jääskeläinen (kommentti 165): "Toiset ajattelee asioita ja toiset ostaa mitä sattuu milloinkin haluamaan… ja ihmettelee, kun on koko ajan Pa."

Juuri näin.

Jeesus (kommentti 166): "Rehellisesti sanottuna tunnen välillä huonoa omaatuntoa saadakseni elää näin suurella elintasolla tekemättä periaatteessa yhtään mitään."

Kiitos kommentistasi. Olet ensimmäinen, joka on sanonut saavansa omasta mielestään riittävästi tukea. Eikä 760 eur/kk ole edes kovin suuri summa.

Naama (nimimerkki)

Epäkohtia on, sosiaaliturvajärjestelmä on täynnä sudenkuoppia, mutta siltikin väittäisin että ihmisiä kuolee eniten välittämisen puutteeseen, yksinäisyyteen, mustasukkaisuuteen, näköalattomuuteen, - ei rahan puutteeseen.

"Köyhät" opintotuella kituuttavat opiskelijat saattavat tavallaan kuitenkin viettää "the best time in their life".

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kai Keskumäki (kommentti 159): "Kansalaispalkan rahoituksen suomalaisille kattavat verojen kautta monikansalliset yritykset, jotka on laitettava maksamaan veroa Suomeen katoavien ja uudistuvien luonnonvarojemme käytöstä."

Luuletko, että nuo yritykset pysyisivät Suomessa, jos niitä alettaisiin verottaa niin paljon, että niillä verotuloilla pystyttäisiin maksamaan jokaiselle suomalaiselle 2000 eur/kk (joka oli sinun ehdotuksesi kansalaispalkasta)?

"Vallankumouksen pystyy estämään ainoastaan riittävä kansalaispalkka tai työstä saadut kuukausitulot verottomina 1500 euroon saakka, mikä motivoisi työntekoon huonommallakin palkalla."

Ajattelemme kyllä näköjään täysin eri tavalla. Minusta 1500 eur/kk kansalaispalkkana puhtaana käteen nimenomaan ei motivoisi työntekoon, eikä varsinkaan huonommalla palkalla.

"niin jo tänään kaikilla työttömillä suomalaisilla on mahdollisuus lähteä työnhakijaksi mihin tahansa EU-maahan ja ottaa mukaansa Suomesta 3kk työttömyyskorvaukset. Tarjolla on ”työnhaku” esim. Kreetalla, Malagassa, Kanariansaarilla, Madeiralla tai vaikkapa Ranskan tai Hollannin Karibian saarilla palmujen alla "

Oho! Suurkiitos tiedosta. Pitääkin ottaa asiasta tarkemmin selvää. Minulle kyllä kelpaisi 3 kk Karibialla veronmaksajien piikkiin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oops (kommentit 167-169): "Sinä et taida edes toivoa, että ihmiset voisivat mikäli mahdollista olla onnellisia ja toteuttaa itseään? Hei, meillä on tietääkseni vain tämä yksi elämä elettävänä."

Tottakai toivon. En vain usko, että sille touhulle riittäisi tarpeeksi maksajia.

"Jukupätkä nyt sen huomaan! Oliskin pitänyt kouluttautua hammaslääkäriksi!"

Hammaslääkäriksi, hammashoitajaksi, tietokoneohjelmoijaksi, putkimieheksi, sähköasentajaksi, farmaseutiksi, automekaanikoksi tai siivoojaksi. Ainakin noilla aloilla on tietääkseni pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta.

Toisaalta kun kohta melkein kaikki ovat työttömiä, paitsi Jani Korhonen"

Mikäs piikki tuo muka oli olevinaan? En minä ole väittänyt, että pitäisin omaa työpaikkaani satavarmana. Enkä tämän kokeiluni päätteeksi edes pelkää työmarkkinatuelle joutumista.

"760 euroa työttömälle käteen on aika paljon yksineläjälle ainakin meikäläisen vinkkelistä… Ei sillä että vihreänä kateudesta olisin…"

Niin, tuo riippuu siitä, että mitä tuo 760 euroa käteen tarkoittaa. Tarkoittaako se sitä, että mahdollisten verojen jälkeen saa sen verran tililleen, josta sitten maksaa asumisen, ruuan, yms. Vai kenties sitä, että edellä mainittujen kulujen jälkeen jää tuon verran kaikkeen ylimääräiseen.

Oops (nimimerkki)

Pahoittelen pikku piikkiäni, Jani. Anteeksi.

Juha Pätsi (nimimerkki)

Mielestäni Janin laskelma on ihan asiallinen ja osoittaa hyvin sen, että tarkasti euroja käyttävä selviää tilapäisesti elämäntilanteessaan eteenpäin vaikeiden aikojen yli.

Kommenteissa on arvosteltu tukijärjestelmää byrokraattiseksi ja varsinkin lisätulojen hankkimisen kannalta kannustamattomaksi. Sitähän se tietysti on, koska verottajan loputon verenimijän rooli on niin antavan kuin ottavan käden tehtävä pitää lukua siitä, että kaikki maksavat veronsa ja saajat eivät myöskään hyväksikäyttäisi järjestelmää.

Palataampa vielä ruokaan, harrastuksiin ja lisäansioihin työttömyyden pitkittyessä. Suomen metsissä kypsyy miljoonien eurojen sato marjoja ja sieniä joka ikinen kesä, jotka vain odottavat noutajaansa, verottomana! Maakunnissa kesä onkin monille työttömille odotettua aikaa hankkia hieman lisätuloa puhtaana käteen. Osan marjoista ja sienistä voi säilöä omaan käyttöön talven varalle ja jo näinkin säästää silkkaa rahaa koska vastaavasti kaupan etelän hedelmiä ei tarvitse sitten ostaa. Sitä paitsi meidän metsämarjat, varsinkin mustikka ja puolukka ovat ravintosisällöltään todellista super-ruokaa, joka pitää lääkärin loitolla.

Kaupunkilaisellakin marja- ja sienimetsät ovat vain pyöräilymatkan päässä! Kun omat talvivarastot on täynnä, puhdasta rahaa voi ansaita myymällä keräämänsä tuotteet läheiselle ravintoloitsijalle, paikallisen marketin kauppiaalle tai paikkakunnalle tulevan elintarviketeollisuuden ostajalle. Esim. tatteja keräämällä voit ansaita jopa 300€ päivässä, eikä näitä tuloja sinun tarvitse ilmoittaa mihinkään! Mieletöntä on minusta se, että vaikka suomessa on väestöä keräämään metsän satoa omastakin takaa, elintarviketeollisuus joutuu kuskaamaan maahan marjanpoimijoita Thaimaasta ja ties mistä asti.

Juha Pätsi (nimimerkki)

Kansalaispalkka?

Oikea taso on 0€/kk. Kaikki tästä ylimenevä menee suoraan kustannustasoon ja heikentää entisestään huonoa kilpailukykyämme ja lisää siten työttömyyttä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

sepi (kommentti 134): "Joku näppärä blogisti voisi sen selvittää…Työmarkkinatuki lasketaan kuitenkin etuudeksi, ei palkkatuloksi. Ehkä siinä piilee se syy. Mene ja tiedä."

Minä otin selvää, ja täytyy myöntää, että olin näköjään väärässä. Soitin verotoimistoon, ja sieltä ainakin väitettiin, että kyllä työmarkkinatuesta n. 20% veroa menee, vaikka valtionveroa ei noin pienistä summista peritäkään. Syynä on kunnallisvero ja muutama veroluonteinen maksu, jotka joutuu työmarkkinatuestakin maksamaan.

Eli nimimerkki "Oops" on oikeassa, laskelmat menevät uusiksi. Verojen jälkeen 551 eurosta jää käteen n. 441 eur, eli veroja menee 110 eur. Kun tuon huomioi laskelmissani, niin tuo kokeilukuukauteni kuukausi jäisi 110 eur - 38 eur = 72 euroa miinukselle. Eli olisi esimerkiksi vähennettävä kaljan ja tupakan kulutusta todella rajusti tai luovuttava keskustayksiöstä ja etsittävä edullisempi asunto.

Juha Pätsi (nimimerkki)

Keskustayksiössä asumisen ylellisyydestä vielä sen verran, että minulla ei ainakaan ole moiseen varaa tai en ainakaan pidä mielekkäänä maksaa korkeata vuokraa moisesta ylellisyydestä, vaikka olisinkin täyspäiväisesti työssä. Omistusasuminen on sitten toinen asia. Omasta kodistaan ei tietenkään silti ketään tule häätää, jos pystyy selviytymään arjen menoistaan kohtuudella.

Jani pisti laskelmiaan uusiksi ja aikoo tinkiä alkoholin kulutuksestaan jatkossa. Kannattaa muistaa se tuoremehuhankinta sieltä kuukauden alusta ja siitähän sitä kyytipoikaa voi tehdä ihan laillisesti käymisteitse. Jos ja kun kerran on aikaa puuhastella päivät pitkät, niin netistä haettuja ohjeita soveltamalla ennenpitkää voi olla alalla virtuoosi!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Juha Pätsi (kommentit 176, 177 & 179): "Sitähän se tietysti on, koska verottajan loputon verenimijän rooli on niin antavan kuin ottavan käden tehtävä pitää lukua siitä, että kaikki maksavat veronsa ja saajat eivät myöskään hyväksikäyttäisi järjestelmää."

Tuota yksinkertaistaisi liberaalien ehdottama negatiivisen tuloveron malli.

"Esim. tatteja keräämällä voit ansaita jopa 300€ päivässä, eikä näitä tuloja sinun tarvitse ilmoittaa mihinkään!"

Niinpä, mutta menepäs ehdottelemaan tuollaista, niin johan tulee usein kirosanojen säestämänä kommenttia että työttömät pistetään orjatyöhön metsiin.

"Oikea taso on 0€/kk. Kaikki tästä ylimenevä menee suoraan kustannustasoon ja heikentää entisestään huonoa kilpailukykyämme ja lisää siten työttömyyttä."

Periaatteessa kyllä, ja ideaaliyhteiskunnassa ei sosiaaliturvaa tarvittaisi, mutta sitä ideaalia tuskin koskaan saavutetaan. Lisäksi nykyään niin moni on sosiaalitukijärjestelmästä riippuvainen joko tuen saajana tai sossun tai Kelan tms. työntekijänä, että järjestelmää ei voida purkaa ihan hetkessä eikä kahdessa. Muutaman vaalikauden tavoite voisi olla, että järjestelmän paisuminen pysäytettäisiin ja sen keventäminen olisi sitten kymmenien vuosien projekti.

"Kannattaa muistaa se tuoremehuhankinta sieltä kuukauden alusta ja siitähän sitä kyytipoikaa voi tehdä ihan laillisesti käymisteitse."

Hehe, niinhän sitä voisi. Joskus opiskeluaikoina kotiviinejä yritinkin tehdä, mutta niistä tuli kyllä niin hirveän makuisia sotkuja (vain yksi vadelmaviini taisi olla oikeasti hyvää), että sille linjalle lähteminen olisi kyllä suuri uhraus. Mutta sinänsä totta, pään täyteen saa vaikka joka viikonloppu hyvinkin halvalla, jos makuhermot ja vatsa kestään.

Allan (nimimerkki)

Älkää kysykö mistä johtuu väkivalta, älkää kysykö mistä johtuu päihdeongelma.

Juuri tuollaisen armottoman (köyhät kyykkyyn lapsineen) ajattelun seurauksista kärsitään nyt espoossa kun pahoinvoiva jengi riehuu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 181): "Juuri tuollaisen armottoman (köyhät kyykkyyn lapsineen) ajattelun seurauksista kärsitään nyt espoossa kun pahoinvoiva jengi riehuu."

Tuo on yksi näkökulma asiaan. Toinen näkökulma on se, että jos tuo riehuminen nyt vaikkapa johtaisi joihinkin sosiaalitukien korotuksiin tms. niin sehän osoittaisi vain sen, että väkivalta ja voimankäyttö kannattaa. Minusta se olisi väärin. Siinähän lähdettäisiin siitä, että olisi oikein riehua, jos muut eivät kustanna tarpeeksi tukia. Tuo on varkaan moraalia: tarpeesta (tai halusta) johonkin seuraa oikeus saada se, ja jos sitä ei muuten saa, niin ottaa väkivalloin tai väkivallan uhalla.

Allan (nimimerkki)

Eiköhän tukia ylipäätään makseta osaksi siksi että säilyisi yhteiskuntarauha, muutenhan jengin olis pakko varastaa ja ryöstää leipää saadakseen.

Tolla edellisellä kirjoituksella tarkoitin kyllä sitä että kun perhettä kohtaa työttömyys ja se ajetaan niin tiukille ettei se pysty tarjoamaan lapsilleen muuta kuin kartsalla hengailua niin väitän että tuo nyt espoossa tapahtuva on seurausta juuri tällaisestä. Tottakai nuoret on täysin vittuuntuneita ja turhautuneita, myös kateellisia ja se purkautuu helposti esimerkiksi siihen että vedetään daijuun jotain tyyppiä joka edustaa kaikkea sitä mihin itsellä ei ole mitään mahiksia. Esimerkiksi tulee illalla kalliiseen kuntoklubiin hienolla autolla ja komeissa rytkyissä.

Sinä vaan puhut koko ajan että muiden maksettaviksi, kuule kyllä tämä maa ja sen varallisuus ja hyvinvointi on maksettu ihan meidän kaikkien isien ja äitien panoksella.

Toivon että kun sä vanhana makaat jossain ukkokodissa ja ihmettelet kun saat vaan pari vaippaa vaikka paska lentää yhtenään niin sulle sanotaan että et kai sä kuvittele että sulle kustannetaan vaippoja paskannettavaksi muiden rahoilla, ehkä silloin vihdoin tajuut ton jutun.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

183#
Nuorison "hengailulla" ei ole mitään suoraa sidosta tulotasoon. Kyse on vanhempien kasvatuskyvyistä, taidosta ja halusta.
Alle 12v. lapsen moraaliarvot on hyvin pitkälle samat , kuin vanhempien arvot. Minkä vanhemmat kieltää se on väärin ajattelumallilla.
(ihmisen psykologinen kehitys. Jari Erik Nurmi ja kump.)
Tästä johtuen vapaa kasvatus on lapsen heitteillejättöä - Rajat on rakkautta, joskus ne rajat laittaa sitten poliisi, kun vanhemmat eivät jostain syystä sitä ole tehneet.
Itse elin varsin vaatimattoman lapsuuden taloudellisesti ajateltuna, mutta siinä sitten sisuuntui ja karaistui - oppi selviytymään ja arvostamaan rahaa, kun se omalla työllään joutui ansaitsemaan.
Köyhyys toki on ALTISTAVA riskitekiä, kuten alkoholismi, mielenterveysongelmat, välinpitämättömyys, vanhempien avioero, "huono" kaveriseura... Mikään asia ei johdu oikeasti suoraan jostain yksittäisestä, toisesta asiasta vaan kyse on kasaantumisesta, joka lopulta vie tiettyyn suuntaan, jos lapsen itsetunto ei ole kehittynyt tarpeeksi vahvaksi.

Luuletko itse, että vanhustenhoito nykyään eroaa jotenkin tuosta (aamulla yksi vaipanvaihto ja toinen illalla)? Lepositeet ja rauhoittavat lääkkeet on kovassa käytössä, kun alalle ei saada työvoimaa (palkkaus on kaikinpuolin huonoa) ja moni nytkin koulussa istuva sairaanhoitajaopiskelija aikoo mennä töihin ulkomaille paremman palkkatason ja työolojen perässä. Monissa maissa muuten omaiset huolehtii vanhemmistaan.
Miksi Suomalaiset ei itse pidä huolta ilmeisen rakkaista vanhemmistaan? Miksi joku kateellinen ja katkeroitunut toivoo toiselle onnettomuuksia ja kurjuutta vain koska ei pidä kuulemastaan?

Petsaus (nimimerkki)

Olipahan aika petollinen arvio.

Kaikkea valhetta ei jaksa käydä läpi, mutt mikä heti pisti silmään oli:

Miten arvioit, että henkilö liikkui?

Tässä tapauksessa ilmeisesti käveli.

Ja ruoka n. 3€/päivä OK. Sulla on hyvä huumorintaju.

Puhelinkulut 10€? Siis työtön ei saa puhua, mutta jos joutuu puhumaan esim. määrättyihin palveluntarjoajien puhelimiin, kuten KELA etc... kymmeniä minuutteja pelkässä jonossa joten unohda tuo 10€. Naurettavaa valehtelua.

Oikeastaan tuota loppuakaan ei jaksa kommentoida, koska se on ihmisen joka on täysin vieraantunut köyhän asemasta.

Mites liberaali hoitaisi tämän asian kuntoon, siis edellyttäen, että korjaat edes alkeelliset valheesi.

Ja kyllä veroprossa on kuulemma se 20%:a, tarkistin KELA:sta ja todellakaan ei tule penniäkään palautuksena jotenka lopeta tuo RÄIKEÄ valehtelu.

Itse en tuolla rahalla joudu elämään, mutta muutama kaveri kylä ja väittämäsi on todella loukkaavaaa paskanpuhetta ja asian vääristelyä.

Meneppä kertomaan se Siwan kassalla asioivalla eläkeläisellä joka ostaa viimeisillä euroillaan sen hiivaleivän - 30%:n alennnuksella tietenkin ja nöyrästi kiittää kassaneitiä, kun saa takaisin tyhjään kukkaroonsa 50 centtiä.

Joten sinunlaisillesi LIBERAALEILLE toivotan lyhyttä matkaa sairauteen sekä sitä myöden ansionmenetyksiin.

Katsotaan sitten miten Janijn naama välkkyy 3:n vuoden päästä, kun hän on onnellinen, että sai edes sen hiivaleivän -30%:a.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

183#
No jos leivän varastaminen tarpeeseen on oikein niin kaippa sitten auton varastaminenkin on oikein tai rahan, kun sitä on helpompi vaihtaa leipään, kuin autoa. Jos siinä joutuu jonkun pieksämään tai tappamaan niin mitäs siitä... olihan se ihan oikein, kun tarvitsee sitä leipää?
Eikö kaikki ole joutuneet tekemään töitä, myös kauppias, joka leipää myy, sen leipänsä eteen?
No, jos sillä kauppialla sitten sattuu olemaan kättäpidempää niin saapi leipä/auto/rahavaras syyttää ihan itseään seurauksista. Maailma on täynnä köyhiä ja ihmisiä kuolee kokoajan nälkään. Miksi täällä ei vallitse täysi anarkia?
Koska ihmiset tietää mikä on oikein tai ihmiset suojelee omaisuuttaan. Tokihan tuossa viime vuosisadalla oli "mielenkiintoisia kokeiluja" kommunismin suhteen ja niiden seurauksena kaivettiin tuhansia joukkohautoja kymmenille miljoonille tapetuille ihmisille - oman hallituksen toimesta kuolleita ja vapauden puolesta aseisiin tarttuneita, sekä kommunisminja fasismin puolesta aseisiin tarttuneita.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

185#
No Janilla on varmaan ystäviä, jotka auttavat vaikeuksien sattuessa kohdalle. Ainakin itse olen auttanut ystäviäni, jos heillä on ollut ongelmia sekä rahallisesti että muuten. Kaikkia ei voi auttaa ja jokainen kuolee joskus johonkin. Jossain ihminen kuolee, kun hänellä ei ole hoitoon tarvittavaa summaa summa voi olla 1$, 5$, 50$, 5000$, 500.000$, 5.000.000$ kaikki on suhteellista.
Toiset lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, jotta ihmisten ei tarvitsisi kuolla 1$ tähden, toiset ei lahjoita. Suomessa ihmiset ei vielä kuole rahanpuutteeseen, mutta kohta kylläkin, kun julkisen sektorin velkahanat väännetään kiinni - pahoin pelkään :(
No sinun katkeroituneeseen maailmaasi pääsee sisälle hyvin, tuon epäonnentoivotuksen myötä. Mitäs jos keskittyisit tekemään omasta elämästäsi tyydyttävämppää, sen sijaan että toivot muille harmeja?

Karu Kera

#173. Jani: "Luuletko, että nuo yritykset pysyisivät Suomessa, jos niitä alettaisiin verottaa niin paljon, että niillä verotuloilla pystyttäisiin maksamaan jokaiselle suomalaiselle 2000 eur/kk (joka oli sinun ehdotuksesi kansalaispalkasta)?"

Kai: Suomen mineraalivaroja, pohjavesiä, metsiä ja luontoa hyödyntävät monikansalliset yritykset ovat parasiittejä, jotka tulevat Suomeen merirosvoasenteella eli varastavat kaiken minkä voivat ja häipyvät. Näitä merirosvoja on verotettava alusta alkaen ja kunnolla. Jos eivät maksa,niin on parempikin, että lähtevät ja jättävät luonnonvaramme tuleville sukupolville. Rosvokoplaksi kutsun myös niitä, jotka myivät kunnalliset ja valtiolliset energian tuotantoyritykset ulkomaalaisille yrityksille. Pitäisikö suomalaisten nyt kohdella silkkihanskoin näitä "merirosvoja" jotka vaativat kolmikertaista hintaa kuluttajilta? Verot ylös Vattenfallille, EON:ille ja Fortumille, kuten myös kaikille niille monikansallisille yrityksille, jotka hyödyntävät uusiintumattomia luonnonvarojamme.

Myös Google kuuluu tähän samaan kategoriaan ja imee Suomesta vuosittain kymmeniä tai satoja miljoonia euroja. Googlea on verotettava ja kunnolla. Jos Google ei ole valmis tukemaan suomalaisten hyvinvointia tuloillaan, onkin parempi, että jättävät Suomen markkinat. Jos Googlea ei pysty verottamaan Suomessa, on kyse vain parasiittiyrityksestä.

Kai: ”Vallankumouksen pystyy estämään ainoastaan riittävä kansalaispalkka tai työstä saadut kuukausitulot verottomina 1500 euroon saakka, mikä motivoisi työntekoon huonommallakin palkalla.”

Ylläolevassa lainauksessa oli kyse JOKO riittävästä kansalaispalkasta TAI vaihtoehtoisesti kuukausitulot verottomina 1500 euroon. Jos kansalaispalkan sijasta toteutettaisiin tuo mainostamasi liberaalejen negatiivisen tuloveron malli, niin sekin estäisi kyllä vallankumouksen.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

188#
Mielenkiintoinen ajatusmalli... Jos yritykset ovat parasiitteja joista olisi hyvä päästä eroon niin mitäs me sitten tehdään, kun niistä on päästy eroon? Syödään ruisleipää ja juodaan piimää?
Tokihan täällä melko hyvin toimeen tullaan, mutta melkoisen paljon ollaan riippuvaisia tuontihyödykkeistä. Jos liiketoiminta täällä tehdään protektionismin (ulkopuolisia firmoja verottamalla) avulla mahdottomaksi niin kaippa muissakin maissa osataan sama?
Kyllä maailma pärjää ilman piimää ja ruisleipää, mutta piskuisessa suomessa saattaa pidemmän päälle tulla pulaa monista nykypäivänä tarvittavista hyödykkeistä.

Edelleen lopetan työn teon ja opiskelun ilomielin heti, jos saan 1500- 2000e/kk ilman mitään vaivannäköä :) Pidän suomen kansalaisuuden, nosta siitä korvauksen ja lähden ulkomaille lomailemaan (monessa maassa elää kuin ruhtinas jo muutamalla satasella kuussa) ja ehkä töihin... Mitenkäs homma toimii, kun tarpeeksi moni päättää tehdä samoin?

No niillä "rosvokoplan" Fortumista saamilla rahoilla tehdään parhaillaan länsimetroa. JA saahan valtio ja kunnat ostaa toki osakkeet takaisin, jos siltä tuntuu? Rahat vaan ei taida enää riittää, kun velkaakin pitää ottaa julkisen sektorin pyörittämiseen 13.000.000.000e... Kreikan alijäämä alkaa kohta tuntua tutulta ilmiöltä myös täällä, kun lainahanat pannaan kiinni ja myös ulkopuoliset tahot alkavat vaatimaan Suomelta kulujen leikkauksia.

Hyviä esimerkkejä maista, joissa ulkomaiset yritykset on ajettu pois - Pohjois-Korea ja Kuuba tulee mieleen... Venetsuela on kovaa vauhtia kirimässä perässä. Mitenhän ihmisten vapaudet noissa maissa lienee? No, kukaan ulkopuolinen ei toki heitä pääse riistämään ja ihmiset ovat ilmeisen onnellisia siitä ja sen mukanaantuomasta onnellisuuden tunteesta ja elintasosta :(

Kansainvälinen kauppa on avain kulttuurien vuorovaikutukseen ja kansakuntien rauhanomaiseen rinnakkaiseloon. Riistoperiaatteella toimivat yritykset eivät voisi menestyä, jos me kuluttajat OIKEASTI välittäisimme muutenkin kuin vain puheiden tasolla. Jos emme ostaisi riistoa harjoittavan yrityksen, yhteisön, maan tuotteita/palveluita niin heidän täytyisi muuttaa toimitapojaan tai ajautua konkurssiin, kun kilpailijoiden tuotteet menestyisivät paremmin. Tai joku perustaisi toimialalle reilummlla periaatteella toimivan yrityksen ja toimimallit muuallakin alkaisivat sen seurauksena muuttua.
No, saamme mitä tilaamme. puhumme yhtä, mutta teemme puheidemme vastaisesti.

Juha Pätsi (nimimerkki)

#185 Petsaus,

Arvioitu henkilö on työttömäksi jäänyt, ainaskin polkupyörän jo tienannut kansalainen.

Ruoka näyttää olevan se kompastus useimmilla liberaaleja arvostelevilla kommentoijilla. Vaikka itse olenkin toistaiseksi hyvin palkatussa työssä, lasken tarkasti mm. ruoka-annoksen hintaa suhteutettuna annoksesta saatuun ravintoarvoon ja nautintoon. Tastä Janin blogauksesta ei varmaankaan pitänyt tulla uusavuttomien avustuskanava, mutta pistämpä tähän muutaman vinkin kuitenkin. Hiivaleipä on tyhjänpäiväisin ja kallein ruoka!

1. Aito ruisleipä on valitettavan harvinaista, mutta tarkkaan katsomalla sitä voi löytyä käyttämästäsi kaupasta ja yksikköhinta on korkeintaan kolmasosa hiivaleivästä + ravintoarvo moninkertainen. Mieleisen leipäjuuren löytämällä leivän voi tehdä itse entistäkin edullisemmin:

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/1919/Ruisl...

Ja jos haluaa vaihtelua ruisleivälle, voipi kokeilla ohrarieskaa:

http://web.me.com/jpatsi/sepantie/rieska.html

2. Ohrauunipuuro. Annoksen hinta n. 0,30€. Ainekset: Rikottuja ohrasuurimoita, kulutusmaitoa. Tarjoilussa lisänä itsekerättyjä mustikoita ja itsetehtyä leipää.

3. Espanjalainen tortilla. Annoksen hinta noin 0,50€. Ainekset: Perunaa, keltasipulia ja kananmunaa. Tarjoilussa itsetehtyä puolukkahilloa ja itsetehtyä leipää.

4. Virolainen kalakeitto. Annoksen hinta noin 1€. Ainekset: Perunaa, lohta, sitruunaa tai limettiä, keitettyä riisiä, suolaa ja kuivattua tilliä. Tarjoilussa itsetehtyä leipää.

Näitä ruokia nauttien ja soveltaen itse ja perheenikin pystymme jopa säästämään pahanpäivän eli eläkepäivien varalle. Muutkin kulut ovat sillä tasolla että " ei ne suuret tulot, vaan pienet menot".

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

190#
Puhut täyttä totta. Elettiin sitä ennenkin, vaikka oltiin vieläkin köyhempiä. Elintasoa on vaan hankalampaa laskea, kuin nostaa, mutta realiteetit on realiteetteja.
Suu säkkiä myöten !

Saara Pasanen

Mielenkiintoista. Ehkä et ole koskaan joutunut olemaan tuilla tosiaan pidempään kuin tuon kuukauden? Totta on, että työttömyysturva on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi siinä välillä kun työtön etsii uutta työtä. Kuitenkaan kaikki eivät sitä työtä löydä, miksi meillä muuten olisi pitkäaikaistyöttömiä.

Sanot, että ei ole veronmaksajan vastuulla maksaa työttömälle ulkomaanmatkoja, autoja tai muita ylellisyyksiä. Voihan sen niinkin ajatella mikäli on työttömänä max. sen muutaman kuukauden. Vuositolokulla kitkuttelu onkin sitten ihan eri asia. Kyllä pitkäaikaistyötönkin ehkä haluaisi joskus käydä ulkomailla, virkistäytyä tai hommata itselleen jotain "hömppää".

Syö ihmistä laskea joka pennit erikseen, olla koko ajan jonnekkin velkaa ja odotella seuraavaa tukipäivää.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

192#
Kaikkihan me halutaan jotain kivaa, mutta kukaan ei saa mitään ilmaiseksi - siinä lienee proplematiikka, jota Jani on koettanut valottaa. Eihän köyhyys ole ilo kenelleekkään, sitä en käy kiistämään. Sairaus voi myös osua kenen kohdalle tahansa. Ajatuksena kuitenkin olisi, että ihmiset itse hommaisivat vakuutukset tarpeellisiksi katsomilleen asioille, kuten asunnolle, autolle, terveydelle, työttömyyden varalle yms... Kaiken voisi hoitaa ilman julmetun raskasta ja kalista byrokraattista koneistoa.

mm. Yhdysvalloissa kaikkein köyhimmille on jo nyt (ollut ties kuinka kauan) oma valtion maksama sairasvakuutus ja akuuttihoitoa on kaikille annettava, jotka sitä tarvitsevat (vaikkei olisi mitään vakuutuksia). Tavalliset kaduntallaajat saavat vakuutuksen osavaltiosta riippuen 1000-2000$/ vuosi... siis vakuutus maksaa 1-3 viikon palkan.
Montako vakuutusta Suomessa voisi ottaa, jos keskivertopalkansaajalta ei menisi erilaisiin veroihin noin 30% palkasta (siis karkeasti noin 10.000e/vuosi).
Jos joku siten oikeasti olisi niin tyhmä, että ei vakuutusta hommaisi niin omapahan olisi asiansa - akuutit tapaukset hoidettaisiin edelleen valtion yms järjestelmän maksusitoumuksilla.
Aikaahan siirtymään pitäisi varata vuosia, mutta jo nyt on selvää, että rahat ei riitä, kun huoltosuhde Suomessa kääntyy eläköitymisen myötä kestämättömäksi :(

Juha Pätsi (nimimerkki)

Saara Pasanen (#192) kirjoitti: "Sanot, että ei ole veronmaksajan vastuulla maksaa työttömälle ulkomaanmatkoja, autoja tai muita ylellisyyksiä"

Et kai sinäkin oleta, että auto, ulkomaan matkat ym. hömppä tekisi sinut onnelliseksi?

Autohan on pirullinen ja kallis värkki ylläpidettäväksi. Ulkomaille kyllä pääsee työnantajan lähettämänä ja ne matkat eivät todellakaan ole mitään lomareissuja, vaan rankasti aikataulutettua tekemistä. Itse olin viimeksi itse maksamallani ulkomaan reissulla Vienan Karjalassa muutama vuosi sitten ja maksoin reissusta n.150€ ja pidän sitä vieläkin tähänmennessä parhaimpana ulkomaanmatkana!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 183): "Eiköhän tukia ylipäätään makseta osaksi siksi että säilyisi yhteiskuntarauha, muutenhan jengin olis pakko varastaa ja ryöstää leipää saadakseen."

Kyllä, mutta tuo logiikka on silti varkaan logiikkaa. Jos et maksa, me alamme riehua ja rikomme yhteiskuntarauhan. Se on totta, ihmiset käyttäytyvät niin, mutta ei se silti oikein ole.

"Tottakai nuoret on täysin vittuuntuneita ja turhautuneita, myös kateellisia ja se purkautuu helposti esimerkiksi siihen että vedetään daijuun jotain tyyppiä joka edustaa kaikkea sitä mihin itsellä ei ole mitään mahiksia."

Sama kommentti kuin edelliseen. Se ei ole oikein.

"Sinä vaan puhut koko ajan että muiden maksettaviksi, kuule kyllä tämä maa ja sen varallisuus ja hyvinvointi on maksettu ihan meidän kaikkien isien ja äitien panoksella."

Tuokin on totta, mutta yhtä totta on myös se, että meidän isiltämme ja äideiltämme ei välttämättä kysytty, että haluatteko antaa panoksenne tämän maan rakentamiseen. Minun mielestäni pitäisi aina kysyä. Voi olla, että tämä maa ei olisi tässä kunnossa, missä se on nyt, jos olisi kysytty, mutta silti pitäisi kysyä.

"Toivon että kun sä vanhana makaat jossain ukkokodissa ja ihmettelet kun saat vaan pari vaippaa vaikka paska lentää yhtenään niin sulle sanotaan että et kai sä kuvittele että sulle kustannetaan vaippoja paskannettavaksi muiden rahoilla, ehkä silloin vihdoin tajuut ton jutun."

Kyllä minä sen tajuan jo nyt, ja jos en ole pahasti dementoitunut, niin uskon, että tajuan myös silloin, että ei minulla ole mitään oikeutta vaatia muita kustantamaan vaippojani.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jari Jääskeläinen (kommentti 184): "Nuorison ”hengailulla” ei ole mitään suoraa sidosta tulotasoon. Kyse on vanhempien kasvatuskyvyistä, taidosta ja halusta."

Juuri näin. Jos tulotasolla olisi merkitystä, niin esimerkiksi Intia olis täynnä riehuvia nuorisojengejä. Näin ei kuitenkaan ole.

"Miksi Suomalaiset ei itse pidä huolta ilmeisen rakkaista vanhemmistaan?"

Taas asian ytimeen. Jos kansa on sitä mieltä, kuten mielipidemittausten mukaan on, että vanhuksista on pidettävä huolta, niin heistä kyllä pidetään huolta, vaikka ketään ei (vero)lakien voimalla pakotettaisi maksamaan siitä.

"Miksi joku kateellinen ja katkeroitunut toivoo toiselle onnettomuuksia ja kurjuutta vain koska ei pidä kuulemastaan?"

Kertoo paljon kirjoittajasta. Onneksi kuitenkin nimimerkki "Allan" tuskin on elossa (jos ilmoitti ikänsä oikein) silloin, kun minä olen vanhuksena vaippaiässä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Petsaus (kommentti 185): "Miten arvioit, että henkilö liikkui?

Tässä tapauksessa ilmeisesti käveli."

Jos luit artikkelini oikein tarkkaan, niin huomasit, että tämä henkilö asui kaupungin keskustassa, joten kyllä, oletan, että hän käveli tai liikkui polkupyörällä.

"Ja ruoka n. 3€/päivä OK. Sulla on hyvä huumorintaju."

Aivan varmasti onnistuu, ja tästä minulla on päiväkirja kuitteineen päivineen. Laitan sen blogiini, kunhan saan sen kirjoitettua puhtaaksi.

"Puhelinkulut 10€? Siis työtön ei saa puhua, mutta jos joutuu puhumaan esim. määrättyihin palveluntarjoajien puhelimiin, kuten KELA etc… kymmeniä minuutteja pelkässä jonossa joten unohda tuo 10€. Naurettavaa valehtelua."

Sillä 10 eurolla voi puhua 140 minuuttia. Jos ei se riitä pakollisiin puheluihin, niin mikä sitten? Niin, ja siellä Kelassa voi myös käydä henkilökohtaisesti, jos puheluihin ei riitä rahaa.

"Ja kyllä veroprossa on kuulemma se 20%:a, tarkistin KELA:sta ja todellakaan ei tule penniäkään palautuksena jotenka lopeta tuo RÄIKEÄ valehtelu."

Tuon jo korjasinkin.

"Itse en tuolla rahalla joudu elämään, mutta muutama kaveri kylä ja väittämäsi on todella loukkaavaaa paskanpuhetta ja asian vääristelyä."

Myönsin jo, että kun verot ottaa huomioon, niin tiukalle menee. En ole missään vaatinut tukien leikkaamista, enkä vaadi sitä nytkään, mutta väitän edelleen, että kyllä sillä nykyisellä tuella toimeen tulee.

"Joten sinunlaisillesi LIBERAALEILLE toivotan lyhyttä matkaa sairauteen sekä sitä myöden ansionmenetyksiin."

Kiitän. Onhan se kuitenkin hieno homma, että kokeilin tuota työmarkkinatuella elämistä kuukauden verran, jotta minulla on sitten edes vähän kokemusta, kun se kohtalo kohdalleni osuu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jari Jääskeläinen (kommentti 187): Erinomainen kommentti, kiitos. Eipä minulla näin yömyöhällä ole mitään lisättävää. Kommentoin sitten huomenna herättyäni lisää. Kai Keskumäelle vielä vastaan, vaikka sinä jo sanoitkin kaiken oleellisen kommentissasi nro. 189.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kai Keskumäki (kommentti 188): "Suomen mineraalivaroja, pohjavesiä, metsiä ja luontoa hyödyntävät monikansalliset yritykset ovat parasiittejä, jotka tulevat Suomeen merirosvoasenteella eli varastavat kaiken minkä voivat ja häipyvät."

Omassa blogissasi kerrot asuvasi Tanskassa ja Belgiassa. Katsotko olevasi itsekin parasiitti, joka varastaa Tanskasta ja Belgiasta ja sitten häipyy?

"Verot ylös Vattenfallille, EON:ille ja Fortumille, kuten myös kaikille niille monikansallisille yrityksille, jotka hyödyntävät uusiintumattomia luonnonvarojamme."

Fortum on kylläkin 50,76 prosenttisesti Suomen valtion omistama. Neljä seuraavaksi suurinta omistajaa ovat Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Kansaneläkelaitos, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Kurikan kaupunki. (Fortumin omistajat on lueteltu täällä.) Vasta sijalta 10. löytyy ensimmäinen ulkomainen omistaja, Norjalainen eläkesäätiö Folketrygdfondet, ja se omistaa 0,21% Fortumista.

"Myös Google kuuluu tähän samaan kategoriaan ja imee Suomesta vuosittain kymmeniä tai satoja miljoonia euroja. Googlea on verotettava ja kunnolla."

Ai, että Google pois Suomesta? Sopiihan sitä yrittää. Veikkaanpa, että aika iso osa työttömistäkin älähtää siinä vaiheessa, jos käy niin, että Google blokkaa suomalaiset pois palvelunsa käytöstä liian korkeiden verojen takia. Tähän sopii parhaiten nettislangin ilmaisu LOL.

"Ylläolevassa lainauksessa oli kyse JOKO riittävästä kansalaispalkasta TAI vaihtoehtoisesti kuukausitulot verottomina 1500 euroon.

Tätä ideaa kannatan kyllä lämpimästi, mutta voi olla, että tuon toteuttaminen vaatisi leikkauksia valtion menoihin ja myös sosiaaliturvaan. Tulojen verottomuus tiettyyn rajaan asti olisi siitä erinomainen ajatus, että se kannustaisi kaikkia työntekoon, mutta se tarkoittaisi sitä, että sosiaalitukea ei sitten heruisi ainakaan kovin paljoa ilman riittävän korkeaa ikää (eläkeikää) tai lääkärin todistusta työkyvyttömyydestä.

"Jos kansalaispalkan sijasta toteutettaisiin tuo mainostamasi liberaalejen negatiivisen tuloveron malli, niin sekin estäisi kyllä vallankumouksen."

Negatiivisen tuloveron malli on hyvä, mutta kaikki riippuu siitä, mistä tuo summasta kaikille maksettava "kansalaispalkka" lähtee. 1500 euroa on tämän päivän Suomessa ehdottomasti liikaa, sille ei voi mitään.

Allan (nimimerkki)

Jani, sun ajatusmallilla kaikki sosiaaliset tulonsiirrot pitäis oikeastaan lopettaa kun ne kerta on vaan jotain minkä muut maksaa ja jengi eläköön sitten pyhällä hengellä vaikka metsän reunalla. Nyt mä tajuun miksi on yleensä olemassa kurjuutta.

Onneksi sulla ei ole lapsia.

Saara Pasanen

#194 "Et kai sinäkin oleta, että auto, ulkomaan matkat ym. hömppä tekisi sinut onnelliseksi?"

Itseasiassa oletan. Hömpäksi luen vaikkapa kampaajalla käymisen joka näin naisena tekee minut todella onnelliseksi. Minut tekee onnelliseksi myös vaikkapa uudet korvikset (rihkama) tai uusi laukku (kirpparilta).

Tosin voihan ihan oikeastikin olla ihmisiä jotka eivät tule iloisiksi ostaessaan joskus jotain hömppää mutta minä en ainakaan tunne ketään sellaista.

En tietenkään tarkoita, että hömppään pitäisi kuluttaa suunnattomia määriä rahaa mutta henkilökohtaisesti näin ihan kamalana elämän jossa en voisi koskaan ostaa itselleni mitään.

Karu Kera

#199. Fortum taisi tulla listalle sen takia, kun Ekfors Kraftin toimitusjohtaja Ylitorniossa (Övertorneå) kirjoittaa blogissaan Fortumin kusettaneen suomalaisia. Ruotsalaista Vattenfallia hän tosin vihaa yhtä paljon. Ei hän muuten laittelisi tällaisia tekstejä pääkonttorinsa seinään: http://tornedalen.sitoutumaton.eu/#0.13 (suuri osa Ekforsin työntekijöistä on suomenkielisiä ja monet asuvat Suomessa käyden töissä sillan joen toisella puolella). Ekfors Kraft pystyy tuottamaan kilowattitunnin seitsemällä sentillä, joten sos.dem. politiikot ovat yrittäneet pakottaa hänet myymään perheyrityksensä Vattenfallille, jotta sähkönhinta voitaisiin monopolisoida ja kolminkertaistaa.

Tanskassa suurin yritys Maersk, jonka osuus on viime vuosina ollut jopa 15% koko maan bruttokansantuotteesta, maksaa vain 1,4% veroa Tanskalle. On kyse tanskalaisyrityksestä, joka on uhannut siirtää pääkonttorinsa muualle, jos heidän verotustaan korotetaan. Käytännössä Tanska on polvillaan Maerskin edessä. Toisaalta suuria voittoja Tanskasta keräävät Shell, Statoil ja Q8 eli öljynjalostustuotteita, lämmitysöjlyä ja bensaa myyvät yritykset eivät maksa senttiäkään veroa Tanskaan kuten eivät tuhannet muutkaan monikansalliset yritykset. Suomen tilanne on samanlainen, mutta tunnen paremmin Tanskan yritysmaailman, sillä minulla on itselläni ollut siellä oma firma jo vuodesta 1993. Koska itse maksan yritysveroni Tanskaan, minua häiritsee se, että monikansalliset yritykset siirtävät kaikki tulonsa verotettavaksi veroparatiiseihin eli käytännössä imevät vain rahat maasta parasiittien tavoin välittämättä maasta, johon he ovat asettuneet. Hymy-lehti on joskus julkaissut listoja monikansallisista yrityksistä, jotka eivät maksa senttiäkään veroa Suomeen. Lidl on tällainen ulkomainen yritys, joka "kilpailee" Suomessa epäoikeudenmukaisesti, sillä S-ryhmä, K-kaupat ja Ykkösryhmä verotetaan tuloistaan Suomessa, kun taas Lidl voi viedä rahansa ensin Saksaan ja sieltä eteenpäin veroparatiiseihin. Suomalaiset juoksevat sokeina Lidlin halpojen hintojen perässä tajuamatta samalla rahojensa siirtyvän Suomen kansantalouden ulkopuolelle. Sama koskee Ikeaa, joka kiinalaisilla tuotteillaan siirtää rahat Sveitsin kautta veroparatiiseihin. Jokainen Ikeasta ostettu tuote on pois suomalaisesta tuotannosta ja suomalaiselta myyjältä/yritykseltä, joka olisi maksanut veroa Suomen valtiolle ja pitänyt pystyssä suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kun tilanne on lopulta se, että Suomessa toimii enää monikansallisia yrityksiä, joista mikään ei maksa verojaan Suomeen, olemme tilanteessa, jossa Suomen talous-ja hyvinvointi romahtaa, ja Suomi joutuu myymään jäljellä olevat "kansallisomaisuudet" eli pohjavetensä ja Metsähallituksen metsät ja luonnonpuistot ja suomalaisista tulee siirtomaa-orjia monikansallisille yrityksille.

Toisaalta työttömyys tulee lisääntymään Suomessa vielä moninkertaiseksi ja kun työttömiä ja toimeentulotuella eläviä on miljoona, voidaan jo puhua maan ajautumisesta sekasortoon, varsinkin jos nykyinen mamu-politiikka jatkuu entisellään.

Mitä tulee omaan asumiseeni, niin samalla kun työskentelen Tanskassa, olen asunut Berliinissä 5 vuotta (jossa työttömyysprosentti on 20%) ja nyt viime kesästä alkaen Belgian Liègessä, jossa työttömyysprosentti on myöskin 20% eli Länsi-Euroopan synkin tilanne. Samalla olen seurannut Tanskan kykyä säilyttää työllisyys ja hyvinvointi kansalaisilleen. Berliinin tilanne on se, että länsisaksalaiset kustantavat toimeentulon Berliinin köyhille ja työttömille. Joka neljäs berliiniläislapsi elää toimeentulorajan alapuolella. Koska itse asun kaupungeissa, joissa tuen paikallista taloutta Tanskassa verotetuilla tuloillani, katson tukevani yksilötasolla kaikkia yhteisöjä, joissa asun, myös Tanskaa. Olen nyt Suomessa 6 viikoa ja käytän Suomessa tämän ajan kuluessa noin 2000 euroa, ja tuen siis myös Suomen kansantaloutta kulutuksen kautta.

Heitin tuon 1500 euroa siksi, että se on summa, jota saksalainen kansanliike kansalaispalkan puolesta vaatii maassa, jossa elinkustannukset ovat kokonaisuudessaan varmaankin puolet Suomen elinkustannuksista. Tanskassa myydään tänään Lidlin tarjouksessa 30 x 33cl olutpulloa hintaan 10 euroa ja Saksassa olut on vieläkin halvempaa. Suomessa maksoi eilen Valintatalossa Olvin mäyräkoira eli 12 x 33cl olutpulloa 10 euroa.

Kansalaispalkka-keskustelu tulee esille aina välillä myös Tanskassa. Koska liiton korvauksia voi saada kolmen vuoden ajan ja ne vastaavat kyseisen alan minimipalkkaa, toteutuu kansalaispalkka ja 3v loma-aika aina haluttaessa Tanskassa nykyisen systeemin sisälläkin palkansaajille. Työttömät, jotka eivät kuulu ammattiliittoihin, joutuvat tyytymään runsaan 1000 e/kk työttömyyskorvauksiin. Sairaanhoito ja lääkärikulut ovat Tanskassa ilmaisia.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

201#
No noin 3.000.000.000 ihmistä elää sellaista elämää...

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

202#
"Suomalaiset juoksevat sokeina Lidlin halpojen hintojen perässä tajuamatta samalla rahojensa siirtyvän Suomen kansantalouden ulkopuolelle. Sama koskee Ikeaa, joka kiinalaisilla tuotteillaan siirtää rahat Sveitsin kautta veroparatiiseihin. "
Niin, jos ihmiset oikeasti välittäisivät asioista tuon taivaallista niin homma korjaantuisi sillä. Mikä pakko on koettaa konpensoida tuota yksilöiden välinpitämättömyyttä valtion toimesta, kun ei asiat kuitenkaan kansalaisia kiinnosta, kuin keskustelun muodossa - valitettavasti :(

Minja (nimimerkki)

En oikeastaan niin hirveällä paatoksella edes jaksa aihetta, kun joudun itse elämään tässä todellisuudessa.

Verotusasia tuli jo todistettua, mutta mitenkäs olet kokonaan unohtanut matkat. Ystävät ja sukulaiset. Etkö koskaan käy katsomassa vanhempiasi. Itsellä vanhemmat asuvat itä-Suomessa. Edestakainen matka on 60 euroa. Monilla on jo varsin iäkkäitä sukulaisia, joiden asioita vain täytyy hoitaa. Kaikkea ei voi eikä edes muista rahastaa näiltä vanhuksiltakaan.

Työhaastattelut viereisellä pakkakunnalla tulee jo muutama kymppi kuussa. Pikkumatkoja ei maksa mahdollinen tuleva työnantajalta. Työhaastattelussa täyy olla siistit vaatteet. Siihen ehkä menee kymppi pari, jos nyt edes jonkinlaista tasoa yrittää pitää yllä. Matkat siis työvoimatoimistoon, terveyskeskukseen, ystäville ja sukulaisille. Joku minimitaso täytyy olla.

Entäs parturi. Tukan voi periaatteessa hoitaa kuntoon vain jos menee työhaastatteluun. Hyvällä tuurilla käyt kerran kuussa työhaastattelussa. Naiset voivat ehkä antaa vähän kasvaakin, mutta miesten suhteen ollaan vähän tiukempia.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

206#
Pitäisikö kaikille heille antaa vastikkeetonta rahaa, jotteivat he aiheuttaisi yhteiskunnallista levottomuutta? Miksi maailma ei ole itseasiassa mellkoitsijoita täynnä?
Eikös täällä esitetyn logiikan mukaan täytyisi olla täysi rähinä päällä, kun kaikki ei saa sitä mitä haluaa, vaikka ei sitä itse pysty itselleen maksamaan.
No nuo 3.000.000.000 ihmistä ei ole onneksi varustettu perisuomalaisella naapurikateudella ja käsityksellä, että rahaa vaan tulee jostakin ja sitä saa muilta ottaa jos sille keksii omasta mielestään hyvää käyttöä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 200): "Jani, sun ajatusmallilla kaikki sosiaaliset tulonsiirrot pitäis oikeastaan lopettaa kun ne kerta on vaan jotain minkä muut maksaa ja jengi eläköön sitten pyhällä hengellä vaikka metsän reunalla. Nyt mä tajuun miksi on yleensä olemassa kurjuutta."

Tuota, itse asiassa jos katsotaan historiaa (ja joissain maissa nykyhetkeäkin), niin kaikkein sosialistisimmat valtiot ovat olleet niitä kaikkein kurjimpia. "Työläisten paratiisit" sun muut, joissa koko valtion ideologia perustuu kaiken tasan jakamiselle ja yhteisomistukselle ovat tuottaneet valtavasti kurjuutta kansalaisilleen. Minusta tästä sanojen ja tekojen valtavasta ristiriidasta pitäisi tehdä se päätelmä, että tasajako ja ja toisten elättäminen on kertakaikkiaan toimimaton perusta yhteiskunnalle.

En toki ole kaikkia sosiaalitukia ajamassa alas, en ainakaan kerralla. Se olisi kymmenien ellei satojen vuosien projekti, jossa ihmiset pikkuhiljaa totutettaisiin vapauteen ja vastuuseen. Johan esimerkiksi sanoin, että en ole ehdottanut, enkä ehdota, työmarkkinatuen leikkauksia. Halusin vain todeta, että kyllä sillä toimeen tulee.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Pasanen (kommentti 201): "Itseasiassa oletan. Hömpäksi luen vaikkapa kampaajalla käymisen joka näin naisena tekee minut todella onnelliseksi. Minut tekee onnelliseksi myös vaikkapa uudet korvikset (rihkama) tai uusi laukku (kirpparilta)."

Tottakai hömppä piristää ihmisiä, mutta oletko tosiaan sitä mieltä, että olisi muiden velvollisuus kustantaa nuo kampaajalla käynnit ja korvakorut?

"En tietenkään tarkoita, että hömppään pitäisi kuluttaa suunnattomia määriä rahaa mutta henkilökohtaisesti näin ihan kamalana elämän jossa en voisi koskaan ostaa itselleni mitään."

Juuri tätähän minä kokeilullani selvitin eli, että kuinka paljon "hömppää" saa nykyisellä työmarkkinatuella. Tuo veron määrä (20%) oli kieltämättä sellainen, jota en osannut ottaa huomioon (kun lykkäsin työmarkkinatuen + vuokratuen verohallinnon veroprosenttilaskuriin, niin sieltä tuli ennakonpidätykseksi jotain 4-5%). Sen myönnän, että kun tuki onkin 441 eur eikä 551, niin paljon hömppää jää ostamatta. Saatanpa jopa pohtia sitä, että tukien pitäisi ehkä olla verovapaita. Saattaisi tuottaa vähän säästöjä byrokratiakuluissakin. Kovin suuria korotuspaineita tuessa ei kuitenkaan mielestäni ole. (Ja huom: tämä edelleen lapsettoman ihmisen näkökulmasta, lapsilisissä voi ollakin korotuspaineita, mutta niihin en osaa ottaa käytännön näkökulmasta mitään kantaa.)

Allan (nimimerkki)

Jääskeläinen, maailma on mellakoitsijoita täynnä juuri siksi. Luuletko tosiaan että ihmiset kuolisivat nälkään vapaaehtoisesti jos eivät saisi mistään tukea, ehei alkaisi sellainen ryöstelyaalto ja kapina/mellakka/anarkia/vallankaappaus että alta pois.

Toi nykyinen tuki on juuri sellainen että Jani esittämällä ideaalisella mallilla missä oletetaan että ihmisellä on just sellainen helvetin halpa kämppä ja sen vieressä just se halvin ruokakauppa ja kaikki tarvekalut hammasharjaa myöten kestävät ikuisesti ja mitään ikäviä yllätyksiä ei satu, niin silloin se just ja just riittää. Mut kun tosielämä ei nyt vaan ole ideaalimallin mukaan rakentunut kuin jollain aniharvalla onnekkaalla.

Vähän sama juttu kun että auttaisi pulaan jäänyttä työntämään autoa ylämäkeen ja jättäis homman kesken metriä ennen huippua. Toi snadista liika pieni tuki tekee elämästä niin vitun stressaavaa että ihmiset sairastuu sen takia.

Allan (nimimerkki)

Ja Jani, älä selitä että kyllä lapset sitä ja tätä ja ymmärtävät, mitä sä muka lapsista tiedät kun olet sanonut ettei sulla niitä ole.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

210#
Ihmiset auttavat lähimmäisiään yleensä ihan luontevasti. Niin ainakain itse teen. Lisäksi rahaa menee säännöllisesty mm. Unisefille.
Suomessa alkaa vaan olemaan kohta semmoiset ajat, että rahat on vain yksinkertaisesti loppu :( Jos ihmiset ei pidä itse huolta lähimmäisistään niin silloin kukaan ei sitä tee... toivottavasti kuitenkin löytyy ihmisiä, jotka harjoittavat hyväntekeväisyyttä ja tukevat myös ventovieraiden hyvinvointia.
Zimbabvesta taitaa muuten löytyä yksi viimeisimmistä "kokeiluista", jossa kaikki sai kaikkea kivaa, kun vaan menivät ottamaan --> Afrikan "vilja-aitta" muuttui nälänhätäalueeksi parissa vuodessa.
Mellakoita maailmalla aiheuttaa nähdäkseni yleensä tyytymättömyys politikkoihin - ruokamellakat saattaa toki olla tulevaisuutta, koska väestönkasvu on kestämättömällä pohjalla, etenkin kehitysmaissa.
Ruokaa ennen loppu tosin vesi. Pitääkö Suomeen sitten ottaa muutama kymmen miljoona kiinalaista, kun "vesipakolaiset" alkaa vaeltaa maailmalla?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kai Keskumäki (kommentti 202): "Ekfors Kraft pystyy tuottamaan kilowattitunnin seitsemällä sentillä, joten sos.dem. politiikot ovat yrittäneet pakottaa hänet myymään perheyrityksensä Vattenfallille, jotta sähkönhinta voitaisiin monopolisoida ja kolminkertaistaa."

Eli korkeiden hintojen ja "ryöstömahdollisuuden" syy ei olekaan verotus, vaan monopolit ja valtion näköjään suoranainen pyrkimys monopolisointiin. Tuo Ekfors Kraft näyttää olevan mainio esimerkki vapaan kilpailun ja vapaan markkinatalouden hyvistä puolista. Poliitikkojen pitäisi pyrkiä nimenomaan siihen, että Ekfors Kraftin kaltaisia yrityksiä syntyisi tai tulisi maahan mahdollisimman paljon lisää, ja keinoja siihen eivät ole veronkorotukset ja tullimaksut vaan päinvastoin, talouden vapauttaminen. Tässä tapauksessa monopolit ovat kaiken pahan alku.

"On kyse tanskalaisyrityksestä, joka on uhannut siirtää pääkonttorinsa muualle, jos heidän verotustaan korotetaan. Käytännössä Tanska on polvillaan Maerskin edessä."

Ehkä, mutta olisiko sitten parempi, jos veroja korotettaisiin, ja Maersk siirtyisi muualle? Vielä huonompi, ainakin minun mielestäni, olisi, jos Maerskia väkivalloin estettäisiin lähtemästä. Se alkaisi jo kuulostaa yhteiskuntajärjestelmältä, jonka ainakin minä toivon jo jääneen historiaan.

"Suomalaiset juoksevat sokeina Lidlin halpojen hintojen perässä tajuamatta samalla rahojensa siirtyvän Suomen kansantalouden ulkopuolelle."

No juu, kieltämättä minä ainakin olen niin sokea, etten näe siinä mitään huonoa, että suomalaisilla on mahdollisuus ostaa elintarvikkeita käytännössä kartellia pyörittäviä S- ja K-ryhmän hintoja halvemmalla. Jari Jääskeläinen kommentoikin tähän jo hyvin. Jos ihmiset eivät halua maksaa korkeampaa hintaa tuotteista niiden kotimaisuuden takia, niin miksi heidät pitäisi pakottaa siihen? Valtioiden rajat ovat kuitenkin viime kädessä keinotekoisia esteitä. Minusta olisi paljon parempi, jos ihmiset voisivat vapaasti matkustaa, muuttaa, käydä kauppaa ja ostaa niitä tuotteita, joita haluavat.

"Kun tilanne on lopulta se, että Suomessa toimii enää monikansallisia yrityksiä, joista mikään ei maksa verojaan Suomeen, olemme tilanteessa, jossa Suomen talous-ja hyvinvointi romahtaa"

Miksi tilanne menisi tai miksi se pitäisi päästää tuohon? Voimmehan myös keventää omien yritystemme verotusta, jotta ne pärjäävät kilpailussa monikansallisia yrityksien kanssa. Verotulot tietysti vähenisivät jonkin verran, mutta jos talous ja hyvinvointi romahtaa joka tapauksessa, niin eikö olisi parempi, että se romahtaisi sen takia, että suomalaisille yrityksille annettiin verohelpotuksia joten Suomessa olisi vielä suomalaisiakin yrityksiä.

"ja Suomi joutuu myymään jäljellä olevat ”kansallisomaisuudet” eli pohjavetensä ja Metsähallituksen metsät ja luonnonpuistot ja suomalaisista tulee siirtomaa-orjia monikansallisille yrityksille."

Miten niin joutuu? Eikö toinen vaihtoehto olisi karsia kuluja ja elää tulojensa mukaan?

"Toisaalta työttömyys tulee lisääntymään Suomessa vielä moninkertaiseksi ja kun työttömiä ja toimeentulotuella eläviä on miljoona, voidaan jo puhua maan ajautumisesta sekasortoon,"

Aivan, sosiaalituen maksajat yksinkertaisesti loppuvat. Yhä pienenevä työssäkäyvien joukko ei loputtomiin halua eikä pysty elättämään tukien varassa eläviä.

"varsinkin jos nykyinen mamu-politiikka jatkuu entisellään."

Ei tuo maahanmuuttopolitiikkaan liity, vaan puhtaasti sosiaalipolitiikkaan. Suomessa on maailman mittakaavassa valtavan hyvät sosiaaliedut, joten luonnollisesti tänne tulevissa maahanmuuttajissa on paljon sellaisia, jotka ovat tulleet maahan sosiaalitukien takia. Tukia vähentämällä ahkerien ja vaurautta luovien muuttajien osuus kasvaa, ja vaurautta kuluttavien helppoa elämää etsivien osuus vähenee.

"Koska itse asun kaupungeissa, joissa tuen paikallista taloutta Tanskassa verotetuilla tuloillani, katson tukevani yksilötasolla kaikkia yhteisöjä, joissa asun, myös Tanskaa."

Kyllähän nuo parjaamasi monikansalliset yrityksetkin tarjoavat valtavasti työpaikkoja, ja työntekijät maksavat palkoistaan veroa ja hyödyttävät yhteisöään.

"Olen nyt Suomessa 6 viikoa ja käytän Suomessa tämän ajan kuluessa noin 2000 euroa, ja tuen siis myös Suomen kansantaloutta kulutuksen kautta."

Saatuaan työpaikan ylikansallisesta yrityksestä henkilöllä on myös enemmän varaa kuluttaa ja hyödyttää oman maansa kansantaloutta.

"Työttömät, jotka eivät kuulu ammattiliittoihin, joutuvat tyytymään runsaan 1000 e/kk työttömyyskorvauksiin. Sairaanhoito ja lääkärikulut ovat Tanskassa ilmaisia."

Oho! Onpas Tanskassa korkea sosiaaliturva. Vai ovatko elinkustannukset siellä paljon Suomea korkeammat?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minja (kommentti 205): "Matkat siis työvoimatoimistoon, terveyskeskukseen, ystäville ja sukulaisille. Joku minimitaso täytyy olla."

Mikä se minimitaso sinun mielestäsi pitäisi olla?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentit 210 & 211) "Vähän sama juttu kun että auttaisi pulaan jäänyttä työntämään autoa ylämäkeen ja jättäis homman kesken metriä ennen huippua. Toi snadista liika pieni tuki tekee elämästä niin vitun stressaavaa että ihmiset sairastuu sen takia."

Snadista liika pieni tuki? Eli siis tukea ei tarvitse korottaa kuin ihan vähän, ja sitten se riittää?

"Ja Jani, älä selitä että kyllä lapset sitä ja tätä ja ymmärtävät, mitä sä muka lapsista tiedät kun olet sanonut ettei sulla niitä ole."

Ei ole omia lapsia, mutta olen lukenut jonkin verran psykologiaa. Tutkimusten mukaan lapset kyllä ymmärtävät elämän tosiasiat, jos ne heille selitetään. Väittäisin, että suurin vastuu on tässä asiassa kasvattajalla. Jos lapsi kasvatetaan sen mukaan, millainen maailma hänen ympärillään on, niin hän kyllä ymmärtää ja hyväksyy siihen liittyvät tosiasiat. Jos taas lapsi yritetään kasvattaa sen, mukaan, millainen maailman kasvattajan mielestä pitäisi olla, niin tulokset voivat mennä pahasti pieleen.

Saara Pasanen

#209 Tuo työttömyysturvan muuttaminen verovapaaksi ei ole lainkaan huono idea. Sehän nyt ei tee työttömänä olosta vielä suorastaan ruusuilla tanssimista (mikäli joku sitä pelkää) mutta antaa kuitenkin hieman helpotusta ihmisille jotka työttömänä joutuvat olemaan.

Saatan olla hyväuskoinen hölmö mutta en voi uskoa, että omasta halustaan työttömänä olijoita olisi suunnattomia määriä. Kuten todettua, työttömyystuki ei sinällään kyllä houkuttele jäämään työttömäksi mikäli töitäkin olisi mahdollisuus tehdä ihan oikealla rahalla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Pasanen (kommentti 216): "Tuo työttömyysturvan muuttaminen verovapaaksi ei ole lainkaan huono idea."

Verovapauden pääpointti olisi järjestelmän yksinkertaistaminen ja läpinäkyvyyden lisääminen. Ei minustakaan ole mitään järkeä siinä, että Kelan sivuilta voi lukea työmarkkinatuen olevan 551 eur/kk, jos se todellisuudessa on 441 eur/kk. Verojen maksaminen työmarkkinatuesta on veronmaksajien rahojen siirtämistä taskusta toiseen. Samassa yhteydessä voisi kyllä myös miettiä tuen korottamista, sillä 441 eur on kyllä aika paljon pienempi raha kuin 551 eur. Tässä täytyy kuitenkin pitää mielessä, että tuen korottaminen on vain väliaikaisratkaisu, ja pitkän aikavälin tavoitteena tulee olla aidosti työntekoon kannustava järjestelmä ja vielä pidemmän aikavälin tavoitteena yhteiskunta, jossa sosiaalitukea ei tarvita lainkaan.

"Saatan olla hyväuskoinen hölmö mutta en voi uskoa, että omasta halustaan työttömänä olijoita olisi suunnattomia määriä. Kuten todettua, työttömyystuki ei sinällään kyllä houkuttele jäämään työttömäksi mikäli töitäkin olisi mahdollisuus tehdä ihan oikealla rahalla."

Niin, ei nyt kun se on vain 441 eur/kk. Sinun kommenteistasi olen kuitenkin saanut sen kuvan, että sinun mielestäsi työttömälle pitäisi kustantaa niin auto ja ulkomaanmatkoja (kommentti 192) kuin kampaamokäynnit ja uudet korut ja laukutkin (kommentti 201). Noihin edellä mainittuihin ei riitä 441 eur/kk ja 551 eur/kk:kin riittäisi hädin tuskin kahteen viimeiseen. Tukien pitäisi olla reilusti suurempia, jotta niistä riittäisi ulkomaanmatkoihin ja autoihin, ja väittäisin, että silloin omasta halustaan työttömänä olevien määrä kasvaisi rajusti.

Mutta sinänsä en voi tuomita ketään hyväuskoiseksi hölmöksi, sillä uskonhan minäkin, että avun tarpeessa olijoista pidettäisiin huolta, vaikka verorahoja ei käytettäisi senttiäkään kenenkään avustamiseen. ;-)

Allan (nimimerkki)

Jani, niin just, snadi korotus jeesais sen verran että työtönkin kykenis elämään säällistä elämää ja olis pientä pelivaraa yllätysten varalle. jos nyt otettais sun alkuperäisen laskema esimerkiksi niin siihen viiskybää päälle vois jo riittää, satku varmasti.

"Ei ole omia lapsia, mutta olen lukenut jonkin verran psykologiaa. Tutkimusten mukaan lapset kyllä..."

Sori vaan mutta tosta tulee kyllä mieleen eräs "vaaleanpunaiset lasit omistava vihreä" kirjoittaja joka jakaa neuvoja seksistä lukemansa perusteella mutta omaamatta omakohtaista kokemusta. Hän neuvoo esimerkiksi aktiivisille heteromiehille homokokeiluja perspanoineen että he parantuisivat aktiivisuudestaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 218): "jos nyt otettais sun alkuperäisen laskema esimerkiksi niin siihen viiskybää päälle vois jo riittää, satku varmasti."

Tuo saattaisi jopa onnistua, jos siirryttäisiin negatiivisen tuloveron malliin. Byrokratian karsimisesta saatavilla säästöillä saataisiin varmasti lisää jaettavaaa. Tärkeintä olisi, että mahdollista korotusta ei rahoitettaisi veronkorotuksilla.

"Sori vaan mutta tosta tulee kyllä mieleen eräs ”vaaleanpunaiset lasit omistava vihreä”"

Heh! :-D Varmaan joo. Lasten suhteen tietoni ovat kyllä puhtaasti teoreettisia, ja tämän olen kyllä avoimesti myöntänyt.

Saara Pasanen

#217 "Sinun kommenteistasi olen kuitenkin saanut sen kuvan, että sinun mielestäsi työttömälle pitäisi kustantaa niin auto ja ulkomaanmatkoja (kommentti 192) kuin kampaamokäynnit ja uudet korut ja laukutkin (kommentti 201). Noihin edellä mainittuihin ei riitä 441 eur/kk ja 551 eur/kk:kin riittäisi hädin tuskin kahteen viimeiseen."

No kuva on kuitenkin väärä. En edes osaa ottaa kantaa siihen, pitäisikö työttömälle kustantaa verovaroin jotain niinkin kallista kuin ulkomaanmatka koska jo ajatuskin on niin utopistinen. Siis ajatus siitä, että joskus tällainen nostettaisiin edes esityksenä pöydälle.

Sen sijaan soisin työmarkkinatukeen korotusta, että edes pienimuotoinen elämänlaadun parantaminen olisi mahdollista. Ostaa ne korvikset tai laukku tai syödä vähän parempaa safkaa. Ei suomi ole kehitysmaa eikä oman näkemykseni mukaan suomessa köyhienkään tulisi elää kuin kehitysmaassa.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

220#
Joka ei työtä tee, sen ei syömän pidä... Sanotaan jossain - ei siitä sen enempää. Tuo toteamus pitää kuitenkin monesti paikkansa.

Se, että esim. työmarkkinatuella pyritään pitämään ihminen ns. hengissä, jos töitä ei yksinkertaisesti ole tarjolla. Tarkoitus ei olekkaan, että sillä elelee leveästi. Se on luonteeltaan tilapäisratkaisu. Onkin suotavaa, että henkilö pyrkii työllistymään (muutta tarvittaessa työn perässä) tai kouluttautumaan uuteen ammattiin, jos kyseisellä alalla ei ole töitä näköpiirissä.

Köyhät ei elä suomessa, kuin kehitysmaissa - ei edes se koditon kulkuri. Hänkin saa sairaalasta hoitoa ja sossusta rahaa. Kehitysmaissa ihmiset OIKEASTI kuolee köyhyyteen.
Se on aika paljon ihmisestä itsestään kiinni mitä tekee, jos jää työttömäksi. Kaikki ei tosin aina jaksa huolehtia itsestään ja elämä potkii toisinaan turhankin julmasti päähän, mutta silloin ei puhutakkaan enää mistään työmarkkinatukiin liittyvistä asioista.
Suomessa kenenkään ei vielä tarvitse kuolla köyhyyteen, passivoituminen on se mikä tappaa - täytyisi vaan koettaa jaksaa, uudestaan ja uudestaa, vaikka aina se ei todellakaan ole helppoa :(
Lähtökohtaisesti ihmisten tulisi olla itse vastuussa omasta elämästään ja valinnoistaan - ei yhteiskunnan.

Allan (nimimerkki)

221# Tämä muuttaminen työn perässä onkin mielenkiintoinen aihe.

Kerros Jari Jääskeläinen, mites on pitäiskö silloinkin muuttaa kun esimerkiksi helsinkiläisen perheen isä on työtön ja sille tarjotaan töitä vaikka jyväskylästä, mutta vaimolla on työpaikka helsingissä ja lapset pieniä. Pitääkö kylmästi hajottaa perhe ja jättää vaimo pärjäämään yksin lasten kanssa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Pasanen (kommentti 220): "En edes osaa ottaa kantaa siihen, pitäisikö työttömälle kustantaa verovaroin jotain niinkin kallista kuin ulkomaanmatka koska jo ajatuskin on niin utopistinen."

No, kysehän on kuitenkin työmarkkinatuen määrästä joka määritellään sen mukaan, mihin sen on tarkoitus riittää.

"Sen sijaan soisin työmarkkinatukeen korotusta, että edes pienimuotoinen elämänlaadun parantaminen olisi mahdollista."

Mutta tärkein kysymys on edelleen vailla vastausta: paljonko? Mikä on riittävä sosiaalituen määrä? Ja tietysti myös se, että ketkä sen maksavat.

"Ei suomi ole kehitysmaa eikä oman näkemykseni mukaan suomessa köyhienkään tulisi elää kuin kehitysmaassa."

Eivätkä he toden totta eläkään. Muistan joskus saaneeni kiertävän sähköpostin, jossa oli pitkä lista kysymyksiä tyyliin: "Osaatko lukea?", "Pystytkö suunnittelemaan ensi viikon ateriasi etukäteen?", "Oletko koskaan käyttänyt matkapuhelinta?", "Käytätkö Internetiä?", "Omistatko useammat kuin yhdet jalkineet?", jne. Jutun juju kerrottiin kysymyslistan lopussa, ja se oli, että jos vastasit "kyllä" useampaan kuin kolmeen näistä kysymyksistä, olet rikkaampi kuin 90% (vai oliko se 80%, en muista) maailman ihmisistä. Tämä sähköposti on luultavasti oleellisilta osiltaan yhtä totta tänä päivänäkin. Suomi on rikas maa, ja myös suomalaiset köyhät ovat maailman mittakaavassa rikkaita.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

222#
Itse muutin noin 600km työn perässä, siis tulin töihin "maalta" tänne pääkaupunkiin (mikään ei sinänsä siihen pakottanut). Nyt opiskelen parhaillani uutta ammatti, kun oman alan työtilanne alkoi olemaan heikko ja työolot sietämättömät. Edellisessä ammatissa tuli oltua 15v.
Ulkomaillelähtö saattaisi olla nyt vaikeeampaa, mutta ei mahdotonta.

Periaatteessa maan sisäinen muutto ainakin on mahdollista, jos uskallusta muuttaa omaa elämää löytyy. Laki ei siihen toki velvoita, mutta mitä järkeä jäädä alueelle, jossa työllistyminen ei ole realistinen tulevaisuudennäkymä?

Itse en mainitsemassasi tilanteessa muuttaisi (jos vaimon palkalla pärjää). Henkilökohtaisesti laitan lapset (perheen yleensäkkin) tärkeysjärjestyksessä sijalle 1.
Ehkä menot täytyisi koettaa sopeuttaa tulojen mukaan? Tai jos Jyväskylässä on tarjolla suhteessa parempipalkkainen työ ja pääkaupunkiseudulta muutto ei muutoin ole sosiaalisen elämän kannalta mahdotonta niin sitten se jää teidän harkittavaksi - Vaimo ottaa loparit (jos siihen tulokseen asioista keskusteltuanne päädytte) ja koko poppoo muuttaa jyväskylään?
Elämä on valintoja ja riskien ottamista ja vaihtoehtojen puntarointia. Esittämääsi kysymykseen vain sinä ja perheesi osaa vastata. (ei yhteiskunta tai ulkopuoliset, taustoja tietämättömät henkilöt)
Myös uuteen ammattiin kouluttautumista kannattaa harkita, jos muutto ei ole mahdollista ja oman alan hommia ei ole näköpiirissä.
Passivoituminen on salakavalaa ja vaarallista, se tappaa huomaamatta ensin mielen ja sitten ruumiin :(

Auria (nimimerkki)

Hämmentävä keskustelu, alkaen Janin ekasta kommentista joka jo paljasti hänen tietämyksensä tason mm. suomalaisesta verotuskäytännöstä:)
#224: äskettäin julkaistu tutkimustulos oli se että Suomessa työperäinen muutto on huippuluokkaa Euroopan mittakaavassa. Että se siitä syyllistämisestä kun ei viitsitä työn perässä muuttaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 222): "Kerros Jari Jääskeläinen, mites on pitäiskö silloinkin muuttaa kun esimerkiksi helsinkiläisen perheen isä on työtön ja sille tarjotaan töitä vaikka jyväskylästä, mutta vaimolla on työpaikka helsingissä ja lapset pieniä."

Vastaan omasta puolestani, että periaatteessa kyllä. Perheen pitää katsoa, kummalla tulisi olemaan parempi palkka, millaiset asumiskulut ovat nyt ja millaiset ne tulisivat olemaan Jyväskylässä, ja mahdolliset muut muuttoon liittyvät asiat ja tehdä päätöksensä sen perusteella. Perheitä muuttaa jatkuvasti paikkakunnalta toiselle, ja jopa ulkomaille asti. Ei muutto Helsingistä Jyväskylään mikään ylivoimainen este ole, ei edes lapsiperheelle.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Auria (kommentti 225): "Hämmentävä keskustelu, alkaen Janin ekasta kommentista joka jo paljasti hänen tietämyksensä tason mm. suomalaisesta verotuskäytännöstä:)"

Hehe, hauskasti ujutettu tuo lyhenne "mm." tuohon virkkeeseen. Totta on, että en tajunnut huomioida sitä, että työmarkkinatuesta pitää maksaa kunnallisvero. Selvitin asian todellisen laidan ja korjasin artikkeliani sen mukaisesti. Löytyykö tästä keskustelusta jokin muukin asia, josta minulla olisi ollut väärää tietoa? Tuo lyhenne "mm." kun viittaa lukuisaan joukkoon asioita.

"äskettäin julkaistu tutkimustulos oli se että Suomessa työperäinen muutto on huippuluokkaa Euroopan mittakaavassa. Että se siitä syyllistämisestä kun ei viitsitä työn perässä muuttaa."

Ah, taattua nettikeskustelun laatua parhaimmillaan. "Äskettäin julkaistu tutkimustulos", mutta jostain syystä linkki tai muu lähdeviite vain sattui jäämään pois. :-) Noo, mitäpä siitä, kyllähän nimimerkillä esiintyvän henkilön sanaan pitää luottaa.

Saara Pasanen

#223 "Mutta tärkein kysymys on edelleen vailla vastausta: paljonko? Mikä on riittävä sosiaalituen määrä? Ja tietysti myös se, että ketkä sen maksavat."

Etkös itse tässä tutkimuksessasi tullut tulokseen, että mikäli työmarkkinatuki olisi verovapaata niin hömppäänkin jäisi rahaa yllin kyllin? Jos vaikka lähdettäisiin siitä satkusta.

Ja ketkä sen maksaa? No hyvätuloiset veronmaksajat tietysti.

On totta, että suomalainen köyhäkin on maailman mittapuulla rikas. Itsekin olen opiskelija enkä voi missään nimessä kutsua itseäni köyhäksi. Asun hyvin, minulla on kaksi kissaa ja saan ne uudet korvikset suurin piirtein milloin vain haluan. Absoluuttisesta köyhyydestä minulla ei ole hajuakaan.

Auria (nimimerkki)

#227: olen nyt etsinyt jonkin aikaa tuota viittaamaani tutkimusta netistä eikä tunnu löytyvän:) Voi tietysti olla että olen keksinyt sen päästäni mutta kummalta tuntuisi koska kiinnitin siihen itse huomiota juuri sen tähden että olin kuvitellut suomalaisten muuttavan laiskasti työn perässä, ainakin eurooppalaisessa mittakaavassa. Asia jäi vaivaamaan..

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Pasanen (kommentti 228): "Etkös itse tässä tutkimuksessasi tullut tulokseen, että mikäli työmarkkinatuki olisi verovapaata niin hömppäänkin jäisi rahaa yllin kyllin? Jos vaikka lähdettäisiin siitä satkusta."

No en nyt ihan niin sanonut, että rahaa jäisi yllin kyllin. Siteeraan itseäni (vaikka se joidenkin mielestä syntiä onkin): "eli tiukalle meni, mutta rahat kuitenkin selkeästi riittivät." Mutta ei sitä rahaa toki pidä yllin kyllin jäädäkään. "Hömppä" pitää kustantaa ainakin valtaosin omilla rahoilla tai muuten järjestelmä kannustaa liian voimakkaasti tukien varaan jättäytymiseen.

Tarkan korotustarpeen selvittämiseksi pitäisi tutustua asiaan tarkemmin, ja ihan ensimmäisenä selvittää, millainen vaikutus sillä olisi valtion budjettiin. Satku, eli kunnallisveron määrä, olisi kieltämättä looginen summa, mutta se korottaisi tukea 23% eli huomattavan paljon. Taloudessa äkilliset muutokset ovat yleensä haitallisia, ja jopa hyvänkin muutoksen vaikutukset voi tuhota ajamalla muutokset läpi liian nopealla aikataululla. Itse varmaankin toteuttaisin tuon korotuksen -- jos siis 100 euroon päätyisin -- kolmessa tai neljässä erässä ja jokaisen korotuksen jälkeen seuraisin vaikutuksia jonkin aikaa.

Auria (nimimerkki)

"Itse varmaankin toteuttaisin tuon korotuksen — jos siis 100 euroon päätyisin — kolmessa tai neljässä erässä ja jokaisen korotuksen jälkeen seuraisin vaikutuksia jonkin aikaa."

Sulla on mielenkiintoinen hyönteistutkijan asenne köyhiin ihmisiin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Auria (kommentti 231): "Sulla on mielenkiintoinen hyönteistutkijan asenne köyhiin ihmisiin."

Hyönteistutkijan? Mistä näitä titteleitä oikein tulee? Kyllähän taloustieteessä, kuten varmaan aika monella muullakin tieteenalalla, erityisesti käyttäytymistieteissä, rajut äkilliset muutokset ovat lähes aina pahasta.

Tilastokeskuksen mukaan toimeentulotuen bruttomenot olivat koko maassa yhteensä 525 951 000 eur. Koska toimeentulotuen varassa elävät kituuttavat köyhyydessä, niin voitaneen olettaa, että tuo raha menisi lähes kokonaan kulutukseen. Toimeentulotuen 23% kertakorotus tarkoittaisi siis sitä, että markkinoille syydettäisiin yhtäkkiä 121 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa. Minusta olisi vain järkevää toteuttaa tuo pienemmissä erissä ja seurata vaikutuksia.

Muuten, herättikö mielenkiintosi (viittaan mainitsemaasi "mielenkiintoiseen hyönteistutkijan aseneteeseen") nuo absoluuttiset rahasummat vai mikä? Jos esimerkiksi puhe olisi ollut 1000 euron korotuksesta, ja olisin sen halunnut tehdä vaikkapa neljän vuoden aikana 250 euron korotus kerrallaan, ja seurata vaikutuksia, niin olisinko sittenkin ollut "mielenkiintoinen hyönteistutkija"? Entä jos joku saisi päähänsä ehdottaa jakaa 100 000 euroa jokaiselle toimeentulotukea nauttivalle? Pitäisikö sekin antaa kerralla, eikä yhtään miettiä, että miten se mahtaisi vaikuttaa kansantalouteen ja esimerkiksi työssäkäyvien ostovoimaan?

Allan (nimimerkki)

Jani, sulle ihmiset on pelkkää karjaa ja sä mittaat kaiken rahassa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 233): "Jani, sulle ihmiset on pelkkää karjaa ja sä mittaat kaiken rahassa."

Eivät ole karjaa, koska sallin heille paljon korkeamman elintason enkä varsinkaan ole käyttämässä heitä ravinnoksi. Rahassakin mittaan vain sen takia, että se on helpoin, kätevin ja suurimman osan ihmisistä ymmärtämä mittari. Voin tietysti ryhtyä mittaamaan asioita esimerkiksi työtunneissa, jos euron käyttö mittayksikkönä on se, mikä tässä nyt hiertää. Jos henkilön tuloveroprosentti on vaikkapa 30%, niin se tarkoittaa, että hän työvuoden alusta työskentelee ensin valtiolle (ja kunnalle) tammikuusta huhtikuuhun, ja vasta toukokuussa eteenpäin hän saa työnteostaan hyödyn itselleen. Jos on pakko, niin voin kyllä ryhtyä mittaamaan toimeentulotukea myös laskemalla, kuinka monta päivää vuodessa työllisten on työskenneltävä elättääkseen tukien varassa elävät.

Jos taas ongelma on se, että näitä asioita (sosiaalitukien määrää) yleensäkään mitataan niin... sille ei sitten mahda mitään. Minusta on erittäin oleellista ja tärkeää, että niitä mitataan. Veikkaanpa, että se on jopa koko järjestelmän pystyssä pysymisen kannalta oleellisen tärkeää.

Allan (nimimerkki)

226# "Vastaan omasta puolestani, että periaatteessa kyllä. Perheen pitää katsoa, kummalla tulisi olemaan parempi palkka, millaiset asumiskulut ovat nyt ja millaiset ne tulisivat olemaan Jyväskylässä, ja mahdolliset muut muuttoon liittyvät asiat ja tehdä päätöksensä sen perusteella. Perheitä muuttaa jatkuvasti paikkakunnalta toiselle, ja jopa ulkomaille asti. Ei muutto Helsingistä Jyväskylään mikään ylivoimainen este ole, ei edes lapsiperheelle"

Saanko mä arvata. Sun arvomaailmassa ei paina mitään sellaset asiat kuin koti, kotiseutu, ystävät, sukulaiset ja muu sosiaalinen turvaverkko, puolison ura, lasten koulu ja kaveripiiri ym. sellaiset asiat mitkä vaikuttavat ihmisen henkiseen hyvinvointiin. Oletko kuullut sellaisesta kuin mammonan palvonta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 235): "Saanko mä arvata. Sun arvomaailmassa ei paina mitään sellaset asiat kuin koti, kotiseutu, ystävät, sukulaiset ja muu sosiaalinen turvaverkko, puolison ura, lasten koulu ja kaveripiiri ym. sellaiset asiat mitkä vaikuttavat ihmisen henkiseen hyvinvointiin."

Tottakai ne painavat, mutta nuo ovat jokaisen perheen henkilökohtaisia asioita. Jokainen perhe päättää itse muuttaako kotiseudultaan, sukulaistensa ja muun sosiaalisen turvaverkon läheltä, uhraako jompikumpi puolisoista oman uransa, laittaako lapset uuteen kouluun tutustumaan uusiin kavereihin vai ei. Jokainen perhe itse päättää, onko uusi tarjottu työpaikka ja siitä saatava rahallinen korvaus muuttoon liittyvän vaivan arvoista. Jos perhe päättää jäädä alkuperäiseen kotikaupunkiinsa, niin he ehkä joutuvat sitten tulemaan toimeen vähemmällä rahalla.

"Oletko kuullut sellaisesta kuin mammonan palvonta."

Olen, mutten käsitä miten se tähän liittyy. Tuskin työn perässä muuttamista sentään mammonan palvonnaksi voi sanoa.

Tuima (nimimerkki)

Nuori ei häpeä työttömyyttään:

Nuori tekee mielummin pimeitä töitä kuin lähtee työvoimapoliittiselle pakkokurssille, kertoo Yleisradio.

Suhtautuminen pimeään työhön on yllättävän myönteistä. Näin laaja pimeän työn hyväksyntä voi kertoa siitä, että yhteiskunnan rooli työehtojen sanelijana on rapautumassa.

Lähteenmaa arvelee pimeiden töiden yleistyvän, jos nykyinen työvoimapolitiikka, eli työttömien pakkokouluttaminen ja -kurssittaminen jatkuu, mutta töitä ei kuitenkaan ole tarjolla.

- Se touhu rupeaa näyttämään sellaiselta pelleilyltä tai ihmisten turhalta höykkyyttämiseltä. Varsinkin, jos työttömyys pysyy korkeana, niin aktivoiva työvoimapolitiikka sisältää aikamoisia vaaroja.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009083110165354_u...

Tuima (nimimerkki)

Vuonna 2007 jäi 2000 alle 30-vuotiasta työkyvyttömyyseläkkeelle, monet mielenterveyshäiriöiden takia, ja tänä vuonna on noin 17000 lasta sijaishuollossa. Monet ovat 1990-luvun laman lapsia.

Lapsiperheiden hyvinvointi 2009” esittää hälyttäviä lukuja lapsiköyhyydestä: köyhien lasten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 1995. Vuonna 2007 noin 151 000 lasta eli köyhyysrajan alla.

Lapsiperheiden köyhyyden vähentäminen on investointi tulevaisuuteen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentit 237 & 238): "Suhtautuminen pimeään työhön on yllättävän myönteistä. Näin laaja pimeän työn hyväksyntä voi kertoa siitä, että yhteiskunnan rooli työehtojen sanelijana on rapautumassa."

On hyvä asia, jos yhteiskunnan rooli työehtojen sanelijana rapautuu, ja ihmiset saavat itse päättää mitä töitä tekevät ja millä ehdoilla. Pimeiden töiden yleistyminen on myös selvä merkki siitä, että verotus on liian korkealla tasolla. Valtio ottaa työpanoksesta liikaa itselleen.

"Lapsiperheiden hyvinvointi 2009” esittää hälyttäviä lukuja lapsiköyhyydestä: köyhien lasten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 1995. Vuonna 2007 noin 151 000 lasta eli köyhyysrajan alla."

Miten tuo köyhyysraja on määritelty? Olivatko köyhyyden määritelmät samat vuonna 1995 ja 2007?

"Lapsiperheiden köyhyyden vähentäminen on investointi tulevaisuuteen."

Oletko varma, että rahan lisääminen vähentäisi mielenterveyshäiriöitä? 1950-luvulla oli taatusti enemmän köyhyyttä -- myös lapsiperheissä -- kuin nykyään. Olivatko mielenterveysongelmat silloin samassa suhteessa yleisempiä kuin nykyään?

Tuima (nimimerkki)

"Miten tuo köyhyysraja on määritelty? Olivatko köyhyyden määritelmät samat vuonna 1995 ja 2007?"

Vuonna 2007 noin 151 000 lasta eli köyhyysrajan alla, eli perheissä joilla oli käytettävissään vähemmän kuin 60 prosenttia koko väestön keskimääräisistä tuloista.

Oletko varma, että rahan lisääminen vähentäisi mielenterveyshäiriöitä?

Olen täysin varma, että kaikista köyhimpien auttaminen vähentää mielenterveyshäiriöitä ja syrjäytymistä ja muita ongelmia. Lisäksi meidän on sijoitettava lisää rahaa mielenterveystyöhön, varsinkin nuorille, tällä hetkellä meillä ei ole rahaa eikä edes halua auttaa.

Tuima (nimimerkki)

"Pimeiden töiden yleistyminen on myös selvä merkki siitä, että verotus on liian korkealla tasolla. Valtio ottaa työpanoksesta liikaa itselleen."

Tästä olen samaa mieltä.

Tuima (nimimerkki)

Itse olisin valmis karsimaan aika monesta muusta asiasta, jotta meiltä likenisi enemmän apua ja rahaa meidän lapsille ja nuorille. Siinä on meidän tulevaisuus ja en usko, että meillä on varaa heittää näin monia mahdollisia lahjakkuuksia ja yhteiskunnan tulevia rakentajia tähän tahtiin täysin hukkaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 240): "Vuonna 2007 noin 151 000 lasta eli köyhyysrajan alla, eli perheissä joilla oli käytettävissään vähemmän kuin 60 prosenttia koko väestön keskimääräisistä tuloista."

Vähemmän kuin X% keskimääräisistä tuloista on huono määritelmä köyhyydelle. Tai nerokas, riippuen siitä miltä kannalta asiaa katsoo. Köyhyys ei nimittäin (toivottavasti) koskaan lopu, jos se ilmaistaan prosentteina keskimääräisistä tuloista. Tuon määritelmän mukaan (jos X = 60), olet köyhä, vaikka sinulla olisi viisi luksushuvijahtia, jos muilla on keskimäärin kymmenen. Ainoa keino lopettaa tuon määritelmän mukainen köyhyys olisi se, että kaikilla olisi täsmälleen samat tulot, ja sen taas en usko olevan hyvä ajatus. Jopa sosialistinen Kuuba on luopumassa samapalkkaisuudesta.

"Lisäksi meidän on sijoitettava lisää rahaa mielenterveystyöhön, varsinkin nuorille, tällä hetkellä meillä ei ole rahaa eikä edes halua auttaa."

Mielenterveystyöhön varmasti tarvitaankin lisää resursseja, mutta siitä en ole yhtä varma, että lapsiperheille suoraan maksettu lisäraha automaattisesti vähentäisi mielenterveysongelmia. Käsittääkseni mielenterveysongelmat ovat nykyään yleisempiä kuin 60 vuotta sitten, vaikka elintaso on paljon parempi.

"Tästä olen samaa mieltä."

Hyvä juttu. Kaiken a ja o on työllisyyden ja työnteon kannattavuuden parantaminen ja kestävästi se onnistuu vain verotusta keventämällä. Toki siinä on se haittapuoli, että verotuksen keventäminen aiheuttaa lyhyellä aikavälillä leikkauksia valtion budjettiin ja osa niistä ehkä kohdistuu myös sosiaalitukiin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 242): "Itse olisin valmis karsimaan aika monesta muusta asiasta, jotta meiltä likenisi enemmän apua ja rahaa meidän lapsille ja nuorille. Siinä on meidän tulevaisuus ja en usko, että meillä on varaa heittää näin monia mahdollisia lahjakkuuksia ja yhteiskunnan tulevia rakentajia tähän tahtiin täysin hukkaan."

Liika raha voi kyllä olla huonokin asia, toki riippuen siitä miten se käytetään. Lapset ovat fiksuja ja oppivaisia, joten he oppivat kyllä nopeasti myös siihen, ettei asioista tarvitse huolehtia itse, vaan kyllä yhteiskunta hoitaa.

Tuima (nimimerkki)

"olet köyhä, vaikka sinulla olisi viisi luksushuvijahtia, jos muilla on keskimäärin kymmenen."

Totta töriset, huono määritelmähän toi on. Mutta nykyaikana ei taida paljoa saada verorahoillensa vastinetta ja kaikki on aivan pirun kallista Suomessa. Täällä ehkäpä tienataan jopa enemmän rahallisesti kuin monessa muussa maassa, mutta mitä jää käteen kun kaikki laskut on maksettu, bensat tankattu ja ruuat ostettu jne. Paljon vähemmän kuin monissa muissa maissa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 245): "Mutta nykyaikana ei taida paljoa saada verorahoillensa vastinetta ja kaikki on aivan pirun kallista Suomessa."

Nii'in. Verotusta pitäisi keventää ja talouden sääntelyä purkaa. Huonona puolena siinä tietenkin on se, että ainakin lyhyellä aikavälillä julkiset palvelut ja sosiaalituki vähenisivät. Minun mielestäni niin tulisi kuitenkin tehdä, sillä nykymenolla järjestelmä romahtaa äkillisesti rahojen loputtua ja velkahanojen sulkeuduttua. Suomi elää ja harjoittaa hyväntekeväisyyttä, aina ulkomaita myöten, koko ajan velaksi. Hallittu alasajo on aina parempi kuin kertarysäys.

Tuima (nimimerkki)

"Liika raha voi kyllä olla huonokin asia, toki riippuen siitä miten se käytetään. Lapset ovat fiksuja ja oppivaisia, joten he oppivat kyllä nopeasti myös siihen, ettei asioista tarvitse huolehtia itse, vaan kyllä yhteiskunta hoitaa."

Niistä keinoista millä noita lapsia ja nuoria voitaisiin auttaa niin itsekkään en tiedä mitkä olisivat parhaat keinot ja totta tosiaan aina ei ole paras keino antaa sitä rahaa vain suoraan lapsiperheille, mutta aika köyhissä oloissa moni lapsiperhe kuitenkin kituuttaa joten ainakin jonkinlaista korotusta olisi hyvä harkita, mutta ehdottomasti lisää rahaa nuorten mielenterveystyöhön.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 247): "mutta aika köyhissä oloissa moni lapsiperhe kuitenkin kituuttaa joten ainakin jonkinlaista korotusta olisi hyvä harkita"

Ehkä, en kiistä mutten suoraan myönnäkkään, sillä kuten jo totesin, en lapsiperheiden tilanteesta niin hyvin osaa sanoa kun ei ole omakohtaista kokemusta. Sen kuitenkin sanon, että tukien korotus on vain hätäensiapua, buranaa korkeaan kuumeeseen. Itse tautia se ei paranna, ja siihen auttaa vain yksityisen sektorin työmahdollisuuksien lisääminen, joka taas vaatii verotuksen ja/tai sääntelyn keventämistä.

"mutta ehdottomasti lisää rahaa nuorten mielenterveystyöhön."

Mielenterveystyöhön panostamista kannatan itsekin.

Jouni Snellman (nimimerkki)

Jani on onnekas, kaikki on ilmeisesti kävely- tai fillarimatkan päässä. Ketä varten meillä on muuten kallis joukkoliikenne? Ne, joilla olisi siihen varaa, ajavat mieluummin autolla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jouni Snellman (kommentti 249): "Jani on onnekas, kaikki on ilmeisesti kävely- tai fillarimatkan päässä."

Ei tuossa onnesta ole kyse, vaan valitsin kokeiluni laskennalliseksi asunnoksi keskustayksiön, josta kaiken voinee olettaa olevan kävely- tai fillarimatkan päässä. (Jyväskylä tosin oli ennen kuntaliitosta maantieteellisesti sen verran pieni alue, että minusta suunnilleen kaikki siellä on fillarimatkan päässä asuinalueesta riippumatta.) Jos olisin laskenut asumiskulut kauempana sijaitsevan asunnon mukaan, olisin toki lisännyt laskelmiin joukkoliikenteen hinnan, mutta toistaalta vuokra olisi ollut valtavan paljon pienempi.

Tuima (nimimerkki)

"Jos olisin laskenut asumiskulut kauempana sijaitsevan asunnon mukaan, olisin toki lisännyt laskelmiin joukkoliikenteen hinnan, mutta toistaalta vuokra olisi ollut valtavan paljon pienempi."

Vuokran hinnalla ei ole mitään merkitystä, koska käteen jäävä summa työttömällä on aina se sama 410 euroa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 251): "Vuokran hinnalla ei ole mitään merkitystä, koska käteen jäävä summa työttömällä on aina se sama 410 euroa."

Ei ole. Asumistuki kattaa vain 80% kohtuullisista asumismenoista. Tuossa keskustayksiön tapauksessa sallitut asumiskustannukset ylittyivät reilusti, ja asumistuki kattoi vain noin puolet vuokrasta. Muuttamalla halvempaan asuntoon säilyisi tuki suunnilleen ennallaan, mutta itse kustannettava osuus vuokrasta pienenisi reilusti.

Tuima (nimimerkki)

Mitäs mieltä Jani Korhonen olisi siitä, että työttömät voisivat tehdä töitä johonkin rajaan asti ilman, että kaikki tuet lakkaavat. Minusta tämä olisi hyvää ja aktivoivaa toimintaa. Nyt ei kannata töitä tehdä jos ei ole tiedossa vakituisempaa pestiä.

Tuima (nimimerkki)

#252

Sossu sen ylimenevän osan maksaa. Nyt he sitten maksaisivat vain vähemmän sitä ylimenevää osaa jos muuttaisit halvempaan kämppään. Suomessa on tarkkaan määritelty se summa joka pitää olla joko työttömyyskorvausta 410 euroa tai toimeentulotukea ja sillä on tultava toimeen. Ei vuokraa tarvitse maksaa työttömyys tai toimeentulotuesta.

Tuima (nimimerkki)

Sitten siinä vuokrassakin on joku raja mihin asti sossu on valmis maksamaan sitä vuokraa. Eli ketään ei voi jäädä työttömäksi ja kuvitella että sossu maksaisi jonkun kartanon koko vuokran.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 253): "Mitäs mieltä Jani Korhonen olisi siitä, että työttömät voisivat tehdä töitä johonkin rajaan asti ilman, että kaikki tuet lakkaavat."

Kannatan ehdottomasti, ja pitkän ketjun kommenttien kätköihin hautautunut liberaalien ehdottama negatiivisen tuloveron malli olisi nimenomaan vastaus tuohon ongelmaan. Mallin yksinkertaisuus toisi varmasti niin paljon säästöjä, että tuen alarajakin voisi olla nykyistä korkeammalla. Tosin ongelmanahan tuossa on se, että nykyään niin moni työntekijäkin saa palkkansa tukijärjestelmän paperien pyörittämisestä, että asiaa pitäisi miettiä myös heidän kannaltaan.

Negatiivisen tuloveron mallissa voitaisiin lakkauttaa mm. Kela kokonaisuudessaan, jolloin pitäisi miettiä, mistä heille löytyy uusia töitä. Hehän eivät alaa ja työpaikkaa valitessaan voineet tietää mahdollisesta uudistuksesta, joten joku vastuu yhteiskunnalla on myös heistä, vaikka viime kädessä onkin jokaisen oma asia ja päätös, mille alalle kouluttautuu ja minne hakee töihin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 254): "Sossu sen ylimenevän osan maksaa. Nyt he sitten maksaisivat vain vähemmän sitä ylimenevää osaa jos muuttaisit halvempaan kämppään."

Ei voi olla totta. Saako työmarkkinatuen ja asumistuen lisäksi vielä kunnallista sosiaalitukeakin?

"Suomessa on tarkkaan määritelty se summa joka pitää olla joko työttömyyskorvausta 410 euroa tai toimeentulotukea ja sillä on tultava toimeen. Ei vuokraa tarvitse maksaa työttömyys tai toimeentulotuesta."

Kyllä minä olen ymmärtänyt, että vähintään 20% vuokrasta on maksettava työmarkkinatuesta. Toimeentulotuen käytäntöjä en tiedä, sillä sehän on tarveharkintainen eli sen määrään vaikuttaa mm. pärstäkerroin. Jos noin on, että 410 eur jää asumiskulujen jälkeen käteen, niin sittenhän sosiaalituella elää mitä mainiointa elämää. Minun virheellisessäkin (kunnallisvero puuttui) laskelmassani asumiskulujen jälkeen jäi käteen vain 366 eur.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 255): "Sitten siinä vuokrassakin on joku raja mihin asti sossu on valmis maksamaan sitä vuokraa."

Jep, sossu maksaa vain "kohtuulliset asumismenot". Tosin se voi olla sosiaalituen tapauksessa epämääräinen käsite, jos selkeää ohjeistusta ei ole. Tämän takia minusta on pakko olla "kylmä ja julma mammonan palvoja" ja mitata asioita ihan raa'asti euroissa, kuten Kela tekee määritellessään sentin tarkkuudella suurimmat sallitut asumismenot. Jos asia jää "sossun tädin" päätettäväksi, niin joku voi onnistua puhumaan itselleen saunallisen keskustakaksion kun taas joku toinen ei saa edes laitakaupungin yksiöön riittävää summaa.

Tuima (nimimerkki)

#257

No se mitä sossusta saa, taitaa tosiaan olla pärstäkertoimen mukaan. En minäkään tiedä noista sen enempää. Sen verran tiedän, että mitään ylimääräistä sieltä ei saa ja taitaa kunnissakin olla paljon eroja noiden juttujen kanssa. En ole mikään alan asiantuntija tosiaan. Ja se vuokran suuruus pitää olla joku tietty eli he maksavat loppuosan jos vuokra on vaikkapa 400 euroa ja jos se ylittää vaikkapa tämän niin joudut luultavasti maksamaan sen lopun työttömyyskorvauksesta.

Kyrpiintynyt (nimimerkki)

Vaikka miten päin kääntelet, niin työttömyyspv rahasta menee vero.
Jos verotoimiston sivuilla laskettaa, että koko vuonna ei saa muuta kuin työmarkkinatukea, niin koko vuoden veron tarve on 1066,29€, eli ei sitä takaisin saa SEURAAVAN vuoden joulukuussa.
Eli jos vuoden 2010 olet työttömänä, niin mikäli jostain kumman syystä saisit sen maksetut verot takaisin, saisit ne vasta joulukuussa 2011

Kyrpiintynyt (nimimerkki)

Ja työttömyyspäivärahan korotus ei hyödytä oikeasti lainkaan. Toimeentulotuen rajat ne on, minkä nosto hyödyttäisi oikeasti köyhiä.

Edelliset nostot kun on tehty, ja uutisoitu kuinka köyhien tilanne paranee, niin silloinkin jo näki, että "paskat" vähentää toimeentulotuen määrää, eli se 10e korotuksen maksaja vaan "vaihtuu".
Ennen tuli toimeentulotukena sossusta, nykyisin lapsilisänä/työttömyyspäivärahana/yms kelasta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyrpiintynyt (kommentti 260): "Vaikka miten päin kääntelet, niin työttömyyspv rahasta menee vero."

Jos minulle kirjoitit, niin en minä kääntele mitenkään päin, vaan otin asioista selvää ja myönsin olleeni väärässä. Työmarkkinatuesta menee vero, jonka takia tuki on satasen pienempi kuin mitä oletin.

"Ja työttömyyspäivärahan korotus ei hyödytä oikeasti lainkaan. Toimeentulotuen rajat ne on, minkä nosto hyödyttäisi oikeasti köyhiä."

Ja pitkällä tähtäimellä kaikkia hyödyttävää olisi siirtyminen negatiivisen tuloveron malliin. On täysin tarpeetonta byrokratiaa ja tukien saajia epätasa-arvoistavaa, että tukien myöntämiseen on kaksi eri tahoa, ja sitten vielä verohallinto erikseen. Negatiivisen tuloveron sekä tuet että verotus hoituisi kätevästi verotoimistossa, ja Kela ja kaupunkien sosiaalitoimistot voisi joko lakkauttaa tai ainakin supistaa niiden toimintaa huomattavasti.

Kyrpiintynyt (nimimerkki)

Ja sitten saataisiin taas pirusti työttömiä aikaan.

Vieras

Jani 250# - Työttömälle riittää siis kämppä keskustassa tai bussikortti. Todellakin, mistäpä työtön lomailisi ; )

Tuima (nimimerkki)

Niin, totuushan nyt on sellainen, että ei vain yksinkertaisesti ole töitä kaikille tällä hetkellä. Tulevaisuudessa niitä on vielä vähemmän. Ulkomailta tuleva osaava halvempi työvoima joka koskee lähes kaikkia aloja, lisäksi jatkuva työpaikkojen ulkoistaminen ovat tosiasioita. Joten jos sinulla on vielä töitä hyvällä palkalla, niin muutaman vuoden päästä ei ehkä olekkaan. Nuorisotyöttömyys on täysin absurdia, ihmiset jotka ovat vuosia kouluttautuneet aloille haluaisivat päästä kipeästi töihin ja leivän sekä elämänsyrjään kiinni, moni joutuu miettimään myös perheen perustamista uudelleen. Syyttävä sormi ei osoita työttömiä vaan täysin kykenemättömiä poliitikkoja, jotka jauhavat jostain työvoimapulasta mitä ei ole eikä koskaan tule.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyrpiintynyt (kommentti 263): "Ja sitten saataisiin taas pirusti työttömiä aikaan."

Siis milloin sitten?

Osku (nimimerkki)

Ketjusta tulee hyvin selväksi, miksi valtion kannattaa ylläpitää työttömyyttä. Työntekijän ei kannata inflaation vuoksi säästää työttömyyden varalle, vaan velanotto on kannattavampaa. Korkea työttömyys ja suurempi riski joutua pitkäaikaistyöttömäksi, ajavat ihmiset riippuvaisiksi valtiosta. Velallisista työttömyyten pakotetuista, jotka joutuvat tappelemaan valtion avuista ja säänöstellyistä peruspalveluista koitetaan tehdä valtiolle uskollisia alamaisia. Vasemmistoliiton uusin suunitelma on pakottaa kaikkia allle 10€/kk tienaavat riippuvaisiksi valtiosta.

Jos valtapuolueet haluaisivat oikeasti poistaa työttömyyttä, olisi siihen helppoja keinoja, joilla ei tingittäisi yhtään esim. työttömien elämänlaadusta. Pasilla hyvä kirjoitus aiheesta: http://pasi.blogit.uusisuomi.fi/2010/02/23/tyottom...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuima (kommentti 265): "Syyttävä sormi ei osoita työttömiä vaan täysin kykenemättömiä poliitikkoja, jotka jauhavat jostain työvoimapulasta mitä ei ole eikä koskaan tule."

Työvoimapula voi tulla, ja se on jo todellisuutta joillakin aloilla, joilla työolosuhteet tai palkkaus eivät miellytä ihmisiä. Kuvataiteilijoista, kulttuurintutkijoista tai medianomeista tuskin tulee koskaan pulaa. Siivoojista ja lähihoitajista voi tullakin.

Kippo (nimimerkki)

#268

Miten sinä määrittelisit orjuuden?

Kippo (nimimerkki)

MITÄ ON ORJUUS NYKYPÄIVÄNÄ?

Nykyajan orjuus on ihmisarvon paatunutta kieltämistä. Sen poistaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska se on juurtunut syvälle taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin, köyhyyteen, syrjintään, piittaamattomuuteen, perinteisiin ja ahneuteen. Uudet orjuuden kaltaiset käytännöt ovat salakavalia, ja ne kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin ja köyhimpiin ihmisiin. Useat orjuutetut joutuvat tekemään pakkotyötä.

Nykypäivän orjuus ei ole historiasta tuttua kahlehdittujen ihmisten sieppaamista ja markkinoilla myymistä. Sentyyppinen orjakauppa on aikaa sitten lakkautettu, ja orjuus on kielletty maailman kaikissa maissa, vaikka merkkejä perinteisestä orjuudesta havaitaan ajoittain edelleenkin. Sen sijaan voidaan sanoa, että miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa riistetään yhä tavalla, joka muistuttaa orjuutta.

Kippo (nimimerkki)

Lisään tähän vielä sellaisen tosiasian mikä on varmasti mainittu tämänkaltaisissa keskusteluissa useaan otteeseen, että suurin osa ihmisistä ei tee töitä sen takia, että se on aivan helvetin hauskaa vaan hän haluaa saavuttaa työnteollaan ja ahkeruudellaan tietynlaisen elintason. Mielestäni tämän toteutuminen ei ole Suomessa monesti mahdollista ja työnteolla pitäisi pystyä elämään Suomessa ja hyvä olisi jos jotain jäisi myös sukan varteen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kippo (kommentti 269): "Miten sinä määrittelisit orjuuden?"

Kai sen voisi määritellä jotenkin niin, että siinä ihminen vastoin tahtoaan (viime kädessä väkivallan uhalla) pakotetaan tekemään jotakin.

Saara Pasanen

#230 "”Hömppä” pitää kustantaa ainakin valtaosin omilla rahoilla tai muuten järjestelmä kannustaa liian voimakkaasti tukien varaan jättäytymiseen."

Mutta siis millä "omalla rahalla" työtön kustantaa itselleen mitään extraa kun ei ole työtä josta saada sitä omaa rahaa? Kuukausi menee kuten tuossa sinun kokeilussasi, puolikin vuotta juu, vuosikin mahdollisesti mutta veikkaan, että sen jälkeen alkaa ahdistaa toden teolla.

Edellen vetoan siihen, että harva jättäytyy näiden huikeiden tukien varaan omasta vapaasta tahdostaan mikäli saisi työn josta saa oikeaa rahaa.

Köyhyydestä vielä sen verran, että absoluuttinen köyhyys ja suhteellinen köyhyys on kaksi eri asiaa. Suomalainen työtön voi olla kehitysmaiden mittapuulla rikas mutta suomen mittapuulla köyhä. "Mutta onhan sinulla sentään puhdasta juomavettä" voi antaa perspektiiviä mutta ei se kyllä lohduta pätkääkään.

Jari Jääskeläinen (nimimerkki)

272#
No, elämässä joutuu tekemään paljonkin asioita, joista ei tykkää ns. vastoin tahtoaan. Sen määritelmän mukaan maailmassa tuskin on yhtään vapaata ihmistä, tuskin on koskaan ollutkaan...
Köyhyys lienee nykymaailman "orjuutta", johtuu se sitten mistä syystä tahansa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Pasanen (kommentti 273): "Mutta siis millä ”omalla rahalla” työtön kustantaa itselleen mitään extraa kun ei ole työtä josta saada sitä omaa rahaa?"

Se onkin juuri se taloudellinen kannustin etsiä töitä.

"Edellen vetoan siihen, että harva jättäytyy näiden huikeiden tukien varaan omasta vapaasta tahdostaan mikäli saisi työn josta saa oikeaa rahaa."

Ja minä vetoan edelleen siihen, että jos tukia nostetaan niin paljon, että työtön pystyy elämään kaikin puolin mukavaa elämää, niin sitten huomattavasti useampi jättäytyisi niiden tukien varaan.

"”Mutta onhan sinulla sentään puhdasta juomavettä” voi antaa perspektiiviä mutta ei se kyllä lohduta pätkääkään."

Sitten vika on asenteessa. Kyllä sen minusta pitäisi myös lohduttaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tiedote:

Tervetuloa keskustelemaan näistä ja mistä tahansa muistakin aiheista Keski-Suomen Liberaalien tapaamiseen ravintola Ali-Babaan (Yliopistonkatu 21) lauantaina 27.2. klo 18:30 alkaen. Keräämme kannattajakortteja Kauppakadulla n. klo 12-18 ja sen jälkeen kokoonnumme jutustelemaan pizzan ja tuopin ääreen.

Korjaus: kannattajakorttien keräysajaksi olikin suunniteltu vain 12-16. Mutta illanvietto alkaa silti sovittuun aikaan 18:30, ja siellä voi toki allekirjoittaa lisää kortteja.

Allan (nimimerkki)

Jani. Työttömän lapsille sä et sallisi oikeastaan mitään mihin kuluu rahaa mutta mites muut köyhät lapset. Sallitko näille nykyajan "orpokotien" kasvateille mitään maksullisia harrasteita? Nehän on kanssa muiden rahoilla toimivia.

vieras (nimimerkki)

Jyväskylä on näköjään halpa paikka asua. Yritäpä samaa jossain suuremmassa kaupungissa niin hanke kaatuu jo asumiskustannuksiin. 500e menee helposti yksiön vuokraan ja sekin on todennäköisesti niin kaukana että joukkoliikenteen kuukausilippu (30-50e) on tarpeen.

Kommenttina toteaisin että työttömyyskorvauksesta ennakonpidätyksen periminen on byrokratian kauneimpia kukkasia. Tällä systeemillä ajetaan ihmiset sosiaalitoimistoon hakemaan rahaa joka peritään sitten vuoden lopussa veronpalautuksista takaisin. Eli "pahimmassa" tapauksessa sosiaalityöntekijä tekee 12 päätöstä vuodessa per asiakas jotka postitetaan ja maksetaan ja peritään jälkikäteen asiakkaalta. Onkohan tämä oikeasti järkevää työtä kenenkään kannalta? Onko ihme että kuntasektorilla on hirveästi ihmisiä tekemässä täydellisen tarpeetonta työtä vain byrokratian takia? Nämäkin varat kohdentamalla terveydenhuoltoon asiat olisivat monella paljon paremmin.

Jouni Snellman (nimimerkki)

277# - lapsilisät maksetaan äidin tilille ; )

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Allan (kommentti 277): "Työttömän lapsille sä et sallisi oikeastaan mitään mihin kuluu rahaa mutta mites muut köyhät lapset."

Työttömien suhteen ongelma on se, että rahat maksetaan könttäsummana lasten vanhemmille, jotka sitten päättävät rahojen käytöstä. Saahan työmarkkinatukeen korotuksia lapsiluvun mukaan, ja lisäksi maksetaan kaikille lapsiperheille kuuluvaa lapsilisää. Tämän riittävyydestä en osaa edelleenkään sanoa (kun ei ole kokemusta), mutta lapsiperheiden tuki on kuitenkin ainakin jonkin verran suurempi kuin tämän minun esimerkkini lapsettoman yksineläjän. Työttömien lapsiperheiden suhteen voin toki hyväksyä korotuksia, jos ne ovat hyvin perusteltuja, mutta ensimmäisenä keinona rahan riittävyyden takaamiseksi käyttäisin edullisempaan asuntoon muuttamista.

"Sallitko näille nykyajan ”orpokotien” kasvateille mitään maksullisia harrasteita? Nehän on kanssa muiden rahoilla toimivia."

Orpokotien suhteen osaan sanoa vielä vähemmän, mutta rahan riittävyydestä on valitettavasti niissäkin viime kädessä kyse. Olisin toki valmis siirtämään verorahojen kohdentamista niihin esimerkiksi taiteen ja urheilun tukemisesta. Valtion ja kuntien hallinnossa olisi myös valtavasti leikkaamisen tarvetta, joten en todellakaan olisi ensimmäisenä orpokotien rahoja viemässä, jos pääsisin asioista päättämään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

vieras (kommentti 278): "Yritäpä samaa jossain suuremmassa kaupungissa niin hanke kaatuu jo asumiskustannuksiin. 500e menee helposti yksiön vuokraan ja sekin on todennäköisesti niin kaukana että joukkoliikenteen kuukausilippu (30-50e) on tarpeen."

Pääkaupunkiseudulla varmaan juu, mutta korostan edelleen, että kokeiluni koski yksinelävää lapsetonta työtöntä. Sellaiselta henkilöltä todellakin odotan muuttamista halvempaan kaupunkiin/kaupunginosaan. Niin julma kaveri minä olen.

Ja kuten jo edellisessä kommentissani totesin, säästöt tulisi ensisijaisesti kohdistaa byrokratiaan, hallintoon sekä mahdollisesti taiteen, urheilun ja kulttuurin (eli tiettyjen rajattujen eturyhmien) tukemiseen. En ole (ainakaan vielä) ehdottamassa leikkauksia työmarkkinatukeen.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Ohho, onpa täällä ketju :)

#257
Jani K, "Ei voi olla totta. Saako työmarkkinatuen ja asumistuen lisäksi vielä kunnallista sosiaalitukeakin?

-Joo, karkeasti se menee niin kaikilla muutamilla perustyöttömillä jotka tiedän, että saa tuon 410€ työttömyystukea, sitten asumistuen, n. 200€
(esim tuollainen kämppä kuin Janin esimerkissä, eli n.400€ vuokra, tosin asumistuki vaihtelee..halvemmasta voi saada vähemmän as.tukea jne)
Eli siis työttömyystuki menee vuokraan, käytännössä, ja parin laskun(varsin pakollisia, jotain perusmenolaskuja) jälkeen jää sitten kuussa vajaa parisataa, jolloin haetaan sitten apua sossusta, josta kaikki siellä asioineet tuttuni saaneet keskimäärin n.150€ hujakoilla kuukaudessa..

Kärjistetysti Jani, tuota työttömyysturvan veroa joka siitä siis peritään, paikataan sossusta antamalla sieltä osapuilleen samansuuruinen summa, yleensä joku kymppi päälle, näppärää eikö? :D

Ei siis vaan yhdestä taskusta toiseen, vaan vielä kolmanteen(?)

Tosin sossusta haetaan joka kuu tätä toimeentulotukea erikseen ison lippulappu ruljanssin kera, joka kuu harkinnanvaraisena ja sitten jäädään jännittämään tuleeko tässä kuussa rahoja vai ei jostain syystä, vaikka tilanne olisi sama kuin edelliskuussa.

Tämä nyt hiukan aiheen vierestä mutta pakko comment..
#61 Jani K.
"Hetkinen… tätä kommenttia on syytä pysähtyä miettimään hieman tarkemmin. Siis se, että meillä on sossu ja työkkäri, jotka antavat rahaa elämiseen henkilöille, jotka eivät sitä muualta saa, mutta joiden antamalla rahamäärällä on tietyt rajat, on tulkittu niin, että niiden tarkoitus olisi tehdä elämästä mahdollisimman vaikeaa. Millainen maailmankuva voi olla tuollaisen tulkinnan taustalla? Maailmankuva, jossa se, että annetaan hyvää hyvyyttään annetaan rahaa elämistä varten, mutta sitten ollaan pahoja jos ei anneta tarpeeksi. Minusta tuollainen on huono ja suorastaan vaarallinen maailmankuva."

-Mainitsen lyhyesti että kyllä on lukuisia esimerkkejä joissa työkkäri ja Kela lähinnä hankaloittavat työttömän eloa, liberaalille voisi parhaiten mennä tajuntaan se esim, että työtön ei saa harjoittaa ilmais/vapaaehtoistyönä alaansa tukiensa menettämisen uhalla, koska silloin katsotaan "työllistyneeksi alallaan", vaikka ei saisi senttiäkään palkkaa. Taiteilija ei saa pitää näyttelyitä eikä teknikko kunnostaa tuttujen autoja tukien menetyksen uhalla vaikka siinä voisi olla kuinka lupaavat mahkut töiden aukeamisella tällä tapaa oman aktiivisuuden kautta jossain vaiheessa ehkä.(Tästä tuli tuossa Jorma Nordlinin blogissa aiemmin minulla mainittuakin..)

Tämä nyt on kyllä sitten oma, piiiitkällinen aiheensa ihan, en mäne siihen ny

Jouni Snellman (nimimerkki)

Mitä yrität testilläsi sanoa Jani? Että elämme kommunismissa? Tai että työmarkkinatuki on liian suuri, kun rahaakin jäi säästöön? Onko Jyväskylässä mahdollisuus löytää töitä tai ryhtyä yrittäjäksi?

tuli vaan mieleeni (nimimerkki)

Mikäli ihminen joutuu työttömäksi VASTOIN TAHTOAAN - tulee häntä kohdella saman arvoisesti kuin työssä olevia!

Mikäli ihminen on työtön omasta halustaan - eli haluaa elää yhteiskunnan tuella, olkoon hänen perusturvansa se, mikä menee välttämättömiin menoihin.

Työnteko olkoon kannattavaa, jotta ihmisellä on varaa edes kustantaa lapsensa harrastukset - muusta puhumattakaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

miljasalesvaara (kommentti 282): "Kärjistetysti Jani, tuota työttömyysturvan veroa joka siitä siis peritään, paikataan sossusta antamalla sieltä osapuilleen samansuuruinen summa, yleensä joku kymppi päälle, näppärää eikö?"

Jep, tuon jo ymmärsin, ja ilmaisinkin kritiikkiä asiaa kohtaan.

"Taiteilija ei saa pitää näyttelyitä eikä teknikko kunnostaa tuttujen autoja tukien menetyksen uhalla vaikka siinä voisi olla kuinka lupaavat mahkut töiden aukeamisella tällä tapaa oman aktiivisuuden kautta jossain vaiheessa ehkä."

Puhut hieman eri asiasta (lainaamassasi kommentissani puhuin periaatteista ja maailmankuvasta, tuo on enemmänkin käytäntöä), mutta olet kyllä aivan oikeassa. Tuo on valtion holhousmenttaliteetin syytä. Valtio kuvittelee omistavansa sinut, ja kun se kerran antaa sinulle asumis- ja ruokarahaa, niin se ajattelee voivansa määrätä mitä teet, jotta et "käyttäisi tukia väärin". Tämän takia itse ainakin kannatan negatiivisen tuloveron mallia. Se ratkaisee kaikki nuo ongelmat, ja vähentää byrokratian kustannuksia. Tukea maksetaan jokaiselle tasapuolisesti ja sama summa, ja kaikki työnteko lisää käytettävissä olevien tulojen määrää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jouni Snellman (kommentti 283): "Mitä yrität testilläsi sanoa Jani? Että elämme kommunismissa? Tai että työmarkkinatuki on liian suuri, kun rahaakin jäi säästöön?"

En ja en. Tarkoitukseni oli vain herättää keskustelua aiheesta, enkä työmarkkinatukeakaan ole pienentämässä, sillä tuon verotusasian selviämisen jälkeen en missään tapauksessa pidä sitä liian suurena. Korotusvaatimuksia en täysin tyrmää, mutta suhtaudun kylläkin niihin aika nihkeästi, sillä liian suurilla tuilla on aina passivoiva vaikutus.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

tuli vaan mieleeni (kommentti 284): "Mikäli ihminen joutuu työttömäksi VASTOIN TAHTOAAN - tulee häntä kohdella saman arvoisesti kuin työssä olevia!"

Eikös näin tehdäkin? Hänhän saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa 500 päivän ajan.

"Mikäli ihminen on työtön omasta halustaan - eli haluaa elää yhteiskunnan tuella, olkoon hänen perusturvansa se, mikä menee välttämättömiin menoihin."

Samaa mieltä, mutta ongelma on sitten noiden "välttämättömien menojen" määrittely.

"Työnteko olkoon kannattavaa, jotta ihmisellä on varaa edes kustantaa lapsensa harrastukset - muusta puhumattakaan."

Tässä oleellisinta on oikean ammatin valinta. Pitää kouluttautua sellaiselle alalle, jolta töitä löytyy, tai vaihtaa alaa, jos tuli kouluttauduttua alalle, jolta ei työpaikkaa tunnu irtoavan.

tuli vaan mieleeni (nimimerkki)

#287.

"Eikös näin tehdäkin? Hänhän saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa 500 päivän ajan."

- Oletko tosissasi?

Voi pyhä yksinkertaisuus!

Mitä kuvittelet tapahtuvan näiden 500 'armonpäivien' jälkeen?!!!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

tuli vaan mieleeni (kommentti 288): "Voi pyhä yksinkertaisuus!

Mitä kuvittelet tapahtuvan näiden 500 ’armonpäivien’ jälkeen?!!!"

En tiedä onko 500 päivää oikea aikajakso, mutta jokin rajahan tuossa "että vastoin tahtoaan työttömäksi jäänyttä kohdellaan kuten työssäkäyvää" on oltava. Jos kaveri on vielä viidensadan, tai tuhannen päivän päästä työtön, niin kyllä siinä pikkuhiljaa alkaa oma osuus näytellä suurempaa ja suurempaa osaa työttömyyden syynä.

Jouni Snellman (nimimerkki)

Jani 287# Miksi yhteiskunnan tulisi maksaa työkykyisen aikuisen menot? Puhut kuin kiilusilmäisin kommunisti.

Petrik Halinen

Miksi yhteiskunta saa verottaa 57-60% reaaliveroasteella työssäkäyviä ihmisiä tarjoamatta vastineeksi mitään? Olet kierompi kuin kommunisti.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Jani: "Tervetuloa keskustelemaan näistä ja mistä tahansa muistakin aiheista Keski-Suomen Liberaalien tapaamiseen ravintola Ali-Babaan (Yliopistonkatu 21) lauantaina 27.2. klo 18:30 alkaen."

Arvaa kenellä on KANSIO:n yhdistyskoulutusta juuri tuona päivänä...No, joskus vielä osuu kohdilleen, saakeli.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jouni Snellman (kommentti 290): "Miksi yhteiskunnan tulisi maksaa työkykyisen aikuisen menot? Puhut kuin kiilusilmäisin kommunisti."

Tällä hetkellä maksut ovat tavallaan perusteltuja, sillä keräähän yhteiskunta myös työssäkäyvän aikuisen tuloista verot (joista työtä tarjoava yritys, joka sekin on jonkun yhden tai useamman työkykyisen aikuisen omistama, on ensin maksanut omat veronsa). Maksamisen lopettamisen ehtona on verojen keräämisen lopettaminen (tai ainakin vähentäminen maksujen verran). Haluaisin järjestelmää muutettavan, mutta sitä muuttamista ei kannata aloittaa tukien poistolla, vaan karsimalla valtion ja kuntien muita menoja (esimerkiksi hallintoa, byrokratiaa ja taiteen ja urheilun tukemista).

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat