Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Deflaatiopeikko öljyn kimpussa

Rahan arvon nouseminen, deflaatio, tuo talouden kauhea peikko, jota monet niin täällä Puheenvuoron blogeissa kuin ministeriöiden työhuoneissakin pelkäävät. Tuo hirviö, joka on kuulemma vaarassa tuhota koko euroalueen talouden, kun kukaan ei enää kuluta. Ihmiset lakkaavat syömästä ja lämmittämästä kotejaan, koska huomenna saa ruokaa ja lämpöä halvemmalla. Auton ostoa ja etelänmatkaa lykätään ikuisuuteen, koska sitten ne saa ilmaiseksi. Talous ei kasva, vaan suorastaan luhistuu.

Luojan kiitos tuo tuho on hyvin harvinainen ilmiö, koska keskuspankkien painokoneet eivät ole vielä leikanneet kiinni. Lyhytaikaisina tai yksittäistapauksina noita kauhuja on kuitenkin jouduttu maistamaan. Esimerkiksi näin joulun jälkeen kinkkujen, suklaan ja monien kulutustavaroiden hinnat ovat hetkellisesti laskeneet. Onneksi ihmiset eivät kuitenkaan ilmeisesti arvanneet näin tapahtuvan, koska eihän muuten kukaan olisi joulukuussa ostanut mitään. Kulutuselektroniikassa tekninen kehitys laskee hintoja, eli siis nostaa rahan arvoa Gigantissa, lähes jatkuvasti. Onneksi tämäkään ei ilmeisesti ole yleistä tietoa, koska telkkarit, läppärit, tabletit ja älypuhelimet käyvät kaupaksi koko ajan.

Viime aikoina on kuitenkin erään erittäin perustavaa laatua olevan kulutustuotteen, öljyn, hinta laskenut jatkuvasti. Trendi on ollut laskeva jo vuosia, mutta viime vuoden toisella puoliskolla hinta on suorastaan romahtanut ja pudonnut noin puoleen. Sinä aikana olemme saaneet havaita, miten kamalaa aikaa rahan arvon nousu onkaan. Lasku on ollut niin raju, että se on näkynyt jo huoltoasemien bensamittareillakin. Nyt ovat huoltamot ja autokauppiaat pulassa, kun kansa on vaihtanut autot polkupyöriin. Miksi ihmeessä ajaa autolla nyt, kun ensi kuussa se on halvempaa? Jos hintaromahdus äityy todella rajuksi, niin polkupyöräkauppiaatkin menevät konkurssiin, koska eihän öljyä sitten kannata ostaa edes ketjujen voiteluun, vaan siirtyä apostolinkyytiin.

Onneksi öljy on kuitenkin uusiutumaton luonnonvara, jota ei ainakaan vielä nykytekniikalla pystytä täysin korvaamaan. Sen hinta siis tullee aikanaan nousemaan, jolloin kysyntä taas lähtee liikkeelle ja talous elpyy. Jokunen autoilijanplanttu saattaa tosin kirota nousevia bensan hintoja, mutta onneksi meillä on paljon viisaita poliitikkoja selittämään, miten se on heidän omaksi parhaakseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin juuri se meidän polla tuumii ja huomenna olemme vielä rikkaampia.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Meiltä loppui lämmitysöljy tossa joulun tienoilla, joten tilattiin lisää. Auton bensamittarikin meni punaiselle, joten tankkaamaan. Toki jos riippukeinussa vaan makoilee, niin kenties voi ostoksilleen ajankohdan itseäni paremmin valita.
Lisää lamaa ja työttömiä kaverikseni kuitenkin toivoisin. Näin saamme öljyn hinnan oikein alas ja minullakin olisi varaa lämmittämiseen kunnolla(yli 17 asteen olkkarissa).

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Köyhä vois syömistäkin lykätä muutamalla viikolla

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kommuunissa olisi halvempi lämmitellä, tätähän opeteltiin jo euvostoliiton edeltäjässä Neuvostoliitossa. Kyllä komissio opettaa oikeille käytöstavoille energiankäytössäkin, direktiivejä tulee solkenaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jep, nyt kannattaa ajella omalla autolla, vaikkei olisi päämäärääkään. Antaa palaa vaan ja säästöä syntyy.

Toimituksen poiminnat