Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Onnea homoille! Mitä seuraavaksi?

Tasa-arvoinen avioliittolaki meni ensimmäisestä äänestyksestä läpi, ja on nyt vahvasti matkalla kohti hyväksymistä. Mitä seuraavaksi? Kumotaanko kannabiksen kieltolaki vai laillistetaanko prostituutio?

Yllä mainitut eivät ole kaltevan pinnan argumentointivirheitä, koska en argumentoi niillä tasa-arvoista avioliittolakia vastaan, vaan päinvastoin kannatan kaikkia edellä mainittuja. Ne ovat molemmat samantyylisiä kysymyksiä kuin homojen avioliitto-oikeus. Niissäkin kieltämisen perusteena on vain joidenkin henkilöiden moraalinen närkästys. Niin ei saa tehdä koska niin ei saa tehdä.

Tietysti kieltojen puolustajat etsivät ja löytävätkin myös joitain asiaperusteita kantansa vahvistamiseksi. Eihän kannabis terveellistä ole, eikä prostituutio, kuten ei homouskaan, sovi kaikille. Kaikki nuo perustelut kuitenkin kumoutuvat, jos asiaa tarkastellaan yksilönvapauksien näkökulmasta. Vapaaehtoisesti mukana olevien aikuisten ihmisten pitäisi saada käyttää omalle terveydelleen haitallisia aineita, antaa tai ottaa vastaan rahallista korvausta seksuaalisista teoista tai työntää sukukalleutensa sinne, minne ei aurinko paista.

Kun (tai jos, sataprosenttisen varmaahan se ei vielä ole) laki tasa-arvoisesta avioliitosta nyt menee läpi, olemme yksilönvapauksien suhteen oikealla tiellä. Toivottavasti suunta jatkuu samana myös muissa yksilönvapauksiin liittyvissä aiheissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kannabis voitaisiin aivan hyvin sallia...ja kieltää,jos vaikuttaa,että kansanterveydelle alkaa tapahtumaan jotain huonoa,kuten sen vastustajat sanovat.

Prostituutio..no sekin voitaisiin laillistaa,mutta koska elämme pakkotyön aikaa niin,se ei välttämättä toimi ihan kuten tahtoisit.

Ilkka Huotari

Seuraavaksi:

- Pitää kumota laki, että uskonnollisin perustein voi vaatia erivapauksia työasuihin.
- Kansanäänestys tasa-arvoisesta avioliitosta :)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Eilisessä dokkarissa tankotanssija naurahti kysymykselle hyväksikäytöstä,
jos termiä on pakko käyttää niin hyväksikäytettävä on se joka menettää rahaa.

strippaajille itselleen sen on puhtaasti työtä ja hauskanpidonkin siihen yhdistämistä,
jotkut seksityöläiset vaihtavat muihin töihin painostuksen alla, heille merkitsee enemmän se mitä heistä ajatellaan kuin se mitä he itse ajattelevat,
paksunahkaisemmat lähinnä vaihtelua saadakseen, he kuulemma palaavat seksityöläisiksi, aina he palaavat.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minun mielestä yhteiskunta voisi mennä sallivampaan suuntaan avioliiton/parisuhteen ulkopuolisissa suhteissa ja prostituoitujen aseman parantamisessa.

Polyamoria ja moniavioisuus kuulostavat enemmänkin painajaiselta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Facebookissa kyselin homoliittoja kannattavilta kavereiltani (itse olen eos-kannalla), että tuletvatko he kannattamaan myös lumääräneutraaleja avioliittoja, kunhan niistä äänestetään. Hyvin vaikea tuota mielipidettä oli irti saada, mutta moni lopulta hieman yllättäen myösi, että myös moniaivoisuus pitäisi samalla logiikalla sallia.

Kysyin myös Fatbardhe Hetemajlta hänen blogissaan kantaa lukumääräneutraaliin liittoon ja hän vastustaa sellaisia. Miksi järkiperusteet eivät yhtäkkiä enää pädekään?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Siinä joutuisi kyllä pohtimaan uusiksi aika reippaasti nykyisiä rakenteita. Nopeasti ajateltuna reilusti raskaampi prosessi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Se, että jonkin asian säätäminen on vaivalloista, ei voi olla argumentti yksilönvapauksia vastaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #8

Ei se argumentti voi olla, mutta syy kyllä.

Jori Halmekoski

En näe polygamiassa mitään ideaa, mutta en vastusta moniavioisuutta, onhan sitä harrastettu kautta aikain. Periaatteessa olet oikeassa, ei ole mitään loogista perustetta kieltää polygamiaa, vain sama wanhoillinen uskonnollinen moralismisoopa, joka vain "sanoo niin" määrittää, onko se oikein vai ei, kuten homokysymyksessäkin. Se ero näillä kuitenkin on, että "polygamit" eivät enää ole edes seksuaalinen vähemmistö, vaan ryhmä joka haluaa virallistaa suhteensa. Syyt lienevät melko samat, kuin homoillakin. Mutta periaatteessa tämän sulkeminen pois ei kuitenkaan ole syrjintää samalla tavalla, kuin homoliittojen. Tämä on hankala kysymys, periaatteessa jos lähdetään täysin irrottelemaan tällä argumentointimetodilla, koirien naiminenkin pitäisi sallia, seksiä eläinten kanssa ei ehkä ihan, mutta miksei ihminen saa ottaa koiraa kumppanikseen, jos tästä välittää? Kuitenkin näen, että omien oikeuksien ajaminen tällaisissä kysymyksissä ei kuitenkaan ole solidaarisesti velvoittava tukemaan kaikkea, mikä voidaan samalla logiikalla perustella. Se on eräänlainen argumentointivirhe, jos olet suvaitsevainen, sinun "täytyy" suvaita suvaitsemattomuutta (sinua vihaavia) ja muita saman ajatuksen taakse tukeutuvia ryhmiä. Johonkin täytyy vain voida asettaa raja, logiikka ei lopu koskaan. En vastusta kumpaakaan, en kotieläinten naittamista (mutta seksiä kyllä), enkä polygamiaa (vaikka en siinä mitään itua näekään) ja toisaalta tämähän ennen pitkää johtaa toivottavaan tilanteeseen, jos sitä jatketaan; jos mennään niin pitkälle, että kotieläinten naiminen olisi sallittua, alkaisi avioliitto olla jo viimeistään siinä vaiheessa menettänyt arvolatauksensa ja merkityksensä ja se voitaisiin oikeastaan lakkauttaa. Mutta jos avioliitolla ja kristillisillä instituutioilla halutaan säilyttää edes jotain arvoa ja merkitystä tässä yhteiskunnassa, raja on johonkin asetettava. Lait eivät sitä paitsi muutenkaan kovinkaan usein noudata logiikkaa, vaan ne vain asettavat kylmästi rajan johonkin, ihan kuten tässäkin.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Prostituutio on täysin laillista.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei todellakaan täysin laillista ole. Sitä ei saa harjoittaa julkisella paikalla, siihen liittyviä ilmoituksia ei saa julkaista ja asunnon vuokraaminen prostituutiota harjoittavalle voi olla rikos jopa riippumatta siitä, tietääkö asunnon omistaja, mitä vuokralainen puuhaa ("riittävä epäilys" kuulemma pitäisi riittää).

Jori Halmekoski

Prostituutio on yhtä laillista, kuin homouskin. Ei seksiä saa harrastaa julkisella paikalla muutenkaan. Yhteiskunta ei katso homoutta sen enempää positiivseksi asiaksi, kuin prostituutiotakaan, kansa on ehkä vähän liberaalimpaa, kummankin osalta, mutta kumpaakin yhteiskunta lakeineen epäsuorasti vastustaa. Suurin ongelma prostituutiossa on se, että koska se on pimeää työtä, siitä itsessään voidaan rangaista. Eli esim. siitä ei edes voi maksaa veroja eikä ilmoittaa sitä työnään (tuskin juuri kukaan huukeri näin tekisikään, mutta periaatteessa), mutta itsessään vapaaehtoisesta itsensä myymisestä ei ymmärtääkseni voi ketään nyky-Suomessa rangaista, vaan rangaistukset liittyvät veropetoksiin, tahdonvastaiseen prostituutioon ja muuhun "hämäryyteen" alalla. Yhteiskunta ei katso tätä hyvällä, mutta aika passiivisesti se siihen suhtautuu myös estämisessä. En tiedä, kuinka kivaa olisi Hesarin Myydään-palstaa lukiessa löytää naapurin Pipsa jalat levällään kuvassa ja hinta puhelinnumeroineen, ehkä tällaiset "mainokset" pitäisi ennemminkin distribuoida alan lehdistössä... En sen enempää haluaisi nähdä Koskenkorvan mainosta Hesarin kannessa sen enempää kuin hampunkaan. Molempien myyminen laillistisesti olisi parempi (viinaahan jo melkein laillisesti saakin, tosin vain valtion monopolista...), mutta on toinen asia ovatko ne hyvä asia ihmiselle ja onko yhteiskunnan fiksua niitä tyrkyttää käyttämään. Siinä kohtaa olen samaa mieltä, että prostitoiduille olisi hyvä saada laillinen asema, koska sitä tapahtuu joka tapauksessa. Ammattiliitto ja lain valvonta, kuten muillakin aloilla vaikuttaisi varmasti positiivisesti negatiiviseen prostituution ja paritukseen. Kysymys ongelmallinen, en kehottaisi ketään myymään itseään, sen enempää kuin käyttämään huumeita, mutta koska näitä tapahtuu joka tapauksessa, on toisaalta naiivia ja typerää leikkiä, ettei niitä olisi olemassa. Heroiinia en esimerkiksi laillistaisi, koska se on niin vaarallinen huumausaine, mutta kanapissa ei liene kamalasti myrkyllisempi, kuin tupakkikaan. Enkä, kuten todettua pidä kumpaakaan positiivisena asiana, homous itsessään harvoin vanhingoittaa ketään (muuten kuin sen syrjintä), mutta huumausaineet ovat jo itsessään epäterveellisiä ja sen lisäksi johtavat usein vaaralliseen käytökseen itseä ja muita kohtaan. Laki on, hyvässä ja pahassa, lähinnä moralismia, johonkin asetetaan vain raja. Mutta nykyinen linja, että kanapissa ja prostituutio pidetään yhteiskunnallisen kontrollin ulkopuolella on huonoista vaihtoehdoista huonoimpia. Laillistaminen ja valvominen on huonoista paras.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #14

Ei ole prostituutio yhtä laillista kuin homous. Homoja saa esimerkiksi auttaa löytämään kumppanin, mutta seksiä myyvää ei saa auttaa löytämään asiakasta eikä seksiä ostavaa saa auttaa löytämään myyjää. Seksin varsinainen harrastaminen julkisella paikalla ei kuulu tähän, koska julkisella paikalla saa kyllä ehdottaa seksin harrastamista. Ei kuitenkaan niin, että pyytää tai tarjoaa siitä rahaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Seuraavaksi pakkoruotsi pois ja perustulo tilalle... eiku?

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

"Mitä seuraavaksi? Kumotaanko kannabiksen kieltolaki vai laillistetaanko prostituutio?" - Toivottavasti, tosin ei kai se prostituutio nytkään laitonta ole.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Eikös prostituutioon nähden ole näin. Myydä saa "tavaraa" mutta ostaminen on laitonta, vai onko lakia muutettu.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Ei ole ostaminenkaan laitonta (paitsi ihmiskaupan uhrilta).

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ostaminen ei vielä ole Suomessa laitonta, mutta siitä yritetään kovasti tehdä sellaista Ruotsin mallin mukaisesti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Prostituution juridinen asema Suomessa on vähän kuin nuuskan. Nuuskaa saa käyttää ja hakea kaverille vaikka pienellä hakupalkalla. Jos palkkio on riittävän pieni, ei verottajakaan korvaansa lotkauta. Nuuskaa ei kuitenkaan saa tuoda maahan suuria määriä, sitä ei saa myydä julkisesti eikä organisoidusti, eikä sitä saa markkinoida. Onko nuuska siis Suomessa laillista vai ei?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä teemoja ovat
TAHDON 450.000 työttömälle työtä?
TAHDON samasta rikkeestä saman rangaistuksen - esim. ylinopeussakko?
TAHDON kaikille lapsille opiskelupaikan musiikkiopistossa (vast.)?
TAHDON Suomen BKT:n kasvavan?
TAHDON EU-liittovaltion ja täyden yhteisvastuun?
TAHDON miehelle oikeuden synnyttää?
TAHDON Putinin luopuvan Krimin valloituksesta ja Ukrainen ahdistelusta?
TAHDON Obaman osoittavan Nobel-palkinnon mittaista rauhantekoa?
TAHDON Kreikan maksavan Suomelle lainansa korkoineen pois v:een 2025 mennessä?
TAHDON, että Stubb ja hallitus eivät muuta tyyliään 3 kk ennen vaaleja?
You name it. :D

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Jospa tämä olisi todellakin herätys saada muutosta satavuotiseen turhaan ahdasmielisyyteen nojaavaan lainsäädäntöön.
Minun ehdotus muutosten kiiireellisyysjärjestykseelle:
1. Viinit ruokakauppoihin ja sen verotus Viron tasolle
2. Ilotytöille oikeus ammattiin normaaleina veronmaksajina
3. Maaseudun jätevesiasetus kumotaan
4. Kypärän käyttöpakko pois
5. Koko alkoholia koskeva lainsäädäntö Saksan mallin mukaiseksi
6. Energiatodistuslaki kumotaan
7. Kannabiksen myynti Alkoon, ensin voidaan seurata sen laillistamisen kokemuksia Tsekissä

Tuossa hyvää alku lakikirjan ohentamiiseen.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Unohdin listan alkupäästä pakkoruotsin poistanisen.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Transihmisten oikeudet kaipaavat parantamista. Oma sukupuoli pitäisi voida korjata pelkällä ilmoituksella.

Kannabis pitäisi dekriminalisoida, ja laillistaa. Hyödyt kansantaloudelle talteen. Samoin bordellit.

Moniavioisuus lienee listalla myös!

Kannatan!

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Joku näistä seruaavista lienee seuraava isompi edistysaskel kohti vapaampaa yhteiskuntaa. Laitoin todennäköisyysjärjestykseen:

1) Kannabiksen dekriminalisointi (nykyinen trendi maailmalla)
2) Kirkon ja valtion lopullinen erottaminen (jäsenmäärä tippuu nopeasti)
3) Pakkoruotsin lakkauttaminen (pakkoruotsilla heikko kannatus)
4) Asevelvollisuuden lakkauttaminen (mahdollisen natojäsenyyden kautta)

Toimituksen poiminnat