Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Viisi feminististä valhetta

American Enterprise Instituten tutkija Christina Hoff Sommers listaa Time lehden verkkosivuilla julkaistussa artikkelissaan viisi feministien valhetta, joista pitäisi vihdoin päästä eroon. (Alkuperäinen artikkeli käyttää niistä suoraan suomennettuna sanaa myytti, mutta minusta parempi suomennos on valhe, koska sitähän ne ovat.) Artikkeli on kirjoitettu amerikkalaisesta näkökulmasta, mutta kovin tutuilta nuo tuntuvat myös suomalaista tasa-arvokeskustelua seuranneille.

Valhe 1: Naiset muodostavat puolet maapallon väestöstä, tekevät kaksi kolmasosaa työtunneista, saavat 10% palkkatuloista ja omistavat alle prosentin maailman omaisuudesta.

Tämä väite on Sussexin yliopiston tutkijoiden Sally Badenin ja Anne Marie Goetzin mukaan aikoinaan jonkun YK:n työntekijän omaan arvioon perustuva tiivistys, joka vastasi hänen mielikuvaansa sen hetkisestä sukupuolten välisestä epätasa-arvosta. Väite oli siis alun perinkin epätarkka, eikä ainakaan nykymaailmassa päde lainkaan. The Atlanticissa julkaistun artikkelin mukaan pelkästään yhdysvaltalaisnaiset saavat 5,4% koko maailman palkkatuloista. Eurooppalaisnaiset saanevat vähintään saman, joten jos väitteen 10% pitäisi paikkansa, niin kanadalaiset, venäläiset, japanilaiset, australialaiset, kiinalaiset ja koko muun maailman naiset eivät saisi työstään palkkaa lainkaan.

Myöskään omistamisen 1% ei voi pitää paikkaansa. Esimerkkinä Yalen yliopiston ekonomisti Cheryl Doss toteaa että naisten maanomistus Afrikassa vaihtelee Senegalin 11%:sta Ruandan ja Burundin 54%:iin. Itse puolestani en oikein ymmärrä, mitä tällaisilla koko maailmaa kattavilla tilastoluvuilla edes yritetään haluta saada aikaan, sillä tasa-arvoon liittyvät lainsäädännöt tehdään joka valtiossa erikseen. Ajatus siitä, että joku haluaisi suomalaisnaisille lisää rahaa sillä perusteella, että naisilla Senegalissa on kurjaa, on lähinnä ällöttävä.

Valhe 2: 100 000 - 300 000 tyttöä pakotetaan seksiorjiksi joka vuosi Yhdysvalloissa.

Sommersin mukaan väitteen lähde on Pennisylvanian yliopistossa vuonna 2001 tehty tutkimus, jonka mukaan 100 000 - 300 000 on vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Kyseessä on siis vain potentiaalisten uhrien lukumäärä. Kun tutkijoilta kysyttiin todellisten uhrien lukumäärää, he vastasivat, että "puhutaan muutamista sadoista". Muutama sata uhria on tietenkin muutama sata liikaa, mutta heitä ei auteta vääristelemällä tilastoja tuhatkertaisiksi.

Valhe 3: 22-35% ensiapuun hakeutuvista yhdysvaltalaisnaisista hakeutuu sinne perheväkivallan takia.

Tämän väitteen lähde on Sommersin mukaan epäselvä, mutta mikäli väite on saanut alkunsa USAn oikeusministeriön tutkimuksesta, niin kyse on tahallisesta tai tahattomasta väärinymmärryksestä. Kyseinen tutkimus ei käsittele kaikkia niitä 40 miljoonaa amerikkalaisnaista, jotka ensiavussa vuosittain käyvät, vaan niitä 550 000:tta, jotka hakeutuvat sinne väkivallan seurauksena. Heistä 37% on kokenut perheväkivaltaa. Eli kaikista ensiapuun hakeutuvista naisista vajaat puoli prosenttia on hakeutunut sinne perheväkivallan takia.

Valhe 4: Joka viides naispuolinen yliopisto-opiskelija on kokenut seksuaalista väkivaltaa.

Väitteen lähde on Campus Sexual Assault Study, joka on monelta osalta kyseenalainen. Tutkimuksen vastausprosentti oli Sommersin mukaan melko pieni, joten tulokset olivat luultavasti vääristyneitä. Seksuaalista väkivaltaa kokeneista luultavasti useampi vastasi kyselyyn kuin niistä, jotka eivät sitä olleet kokeneet. Tutkimuksessa oli myös melko lavea määritelmä seksuaaliselle väkivallalle, sillä sellaiseksi kelpasi esimerkiksi yritys suudella tai intiimeihin tilanteisiin ajautuminen päihtyneenä. Voi myös miettiä, onko väite, jonka mukaan yhdysvaltalaisten yliopistojen kampukset olisivat eräitä maailman vaarallisimpia paikkoja naisille, uskottava.

Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä:

Valhe 5: Naiset ansaitsevat 77 senttiä jokaista miesten ansaitsemaa dollaria kohti.

Jenkkiversio "naisen eurosta". Täällä Puheenvuorossa Pauli Sumanen onkin ansiokkaasti murtanut tätä valhetta (esimerkiksi klik, klik klik), mutta oli mukava lukea myös Sommersin osuva kommentointi aiheesta: "Sukupuolten välinen palkkaero on yksinkertaisesti kaikkien täyttä työpäivää tekevien miesten ja naisten ansioiden keskiarvon erotus. Se ei huomioi ammattia, asemaa, koulutusta, sovittua työnkuvaa tai tehtyjen työtuntien lukumäärää."

Jotkut selittävät palkkaeron johtuvan siitä, että naisten uravalinnat eivät muka olisikaan vapaita, vaan naisia painostetaan hakeutumaan matalapalkkaisille aloille ja/tai jäämään kotiin hoitamaan lapsia. Sommersin mukaan tässä on kuitenkin ongelma: "Amerikkalaiset naiset (suom. huom. pätee mielestäni hyvin myös suomalaisnaisiin) ovat eräitä parhaiten informoituja ja itsenäisimpiä olentoja maan päällä. Väite siitä, että heidän elämänvalintojaan manipuloitaisiin jonkin heidän kontrollinsa ulottumattomissa olevan voiman taholta, on irrallaan todellisuudesta." Lisäksi se ainakin minun mielestäni on naisia loukkaava.

Mielestäni Christina Hoff Sommers on kirjoituksessaan täysin oikeassa. Niin hyvää asiaa ei olekaan, että sitä pitäisi edistää valheilla. Kuten Sommerskin toteaa, valheet lietsovat vihaa tosiuskovaisten joukossa ja halveksuntaa niiden joukossa, jotka muuten voisivat olla myötämielisiä liittolaisia. Feminismin suhteen minä olen esimerkki viimeksi mainituista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kohta 1. Palkkaan vaikuttaa eniten koulutus, ja koska naiset ovat nykyisin korkeammin koulutettuja, kuin miehet, niin nuorten naisten palkat ovat korkeammat, kuin nuorten miesten palkat. Tästä, ja sen tuomista ongelmista on Liza Mundy kirjoittanut kirjan The Richer sex.

kohta 2. USA:ssa puhutaan ihmiskauppa-allosta. Nykyajan orjakaupasta. Toissa vuonna tästä saatiin uusia todisteita, kun ihmiskaupasta nostettiin kaikkien aikojen ennätysmäärä syytteitä. Näitä syytteitä oli 120 kappaletta. Sisäisesti jokainen nainen kuitenkin tietää, että ihmiskauppaa on oltava enemmän, sillä sisäinen tieto asioista perustuu intuitiiviseen tietoon. Ja intuitiivisesti tiedämme, että ulkomaalaiset ovat hyvin usein kauheita rikollisia, joten ulkomaalaisten täytyy olla usein myös ihmiskauppiaita.

Kohta 3. Väkivalta ja myös henkirikokset kasautuvat siten, että mitä läheisempi ihminen uhria on, sitä todennäköisemmin hän syyllistyy väkivaltaan tai henkirikokseen uhria kohtaan. Aviopuoliso, veli, sisar, isä, äiti, lapsi, eno, setä, täti, ym. Mitä läheisempi ihminen on ja mitä enemmän aikaa ihminen tämän kanssa viettää, sitä todennäköisemmin syntyy pahoinpitely tai henkirikos. Vastaavasti on hyvin harvinaista, että joku tuntematon ihminen tunkeutuu ihmisen asuntoon, ja surmaa tämän kahdellakymmenellä veitseniskulla.

Kohta 4. Amerikkalaisylipistoilla vallitsi takavuosina deittiraiskaus-moraalipaniikki. Deittiraiskauksien uskottiin olevan yleinen ongelma yliopistojen kampuksilla. Vastavetona perustettiin lukuisiin yliopistoihin auttavai puhelimia deittiraiskausten uhreille. Ongelmaksi tuli vain se, että näihin palveleviin puhelimiin ei tullut yhtäkään soittoa.

Toimituksen poiminnat