Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Miksi lottovoittoja ei veroteta?

Björn Wahlroosin suunnitelmat Ruotsiin muuttamisesta ovat herättäneet kiivasta keskustelua verotuksesta, hyvinvointivaltiosta ja yhteisvastuusta. Erityisesti vasemmistolaiset ovat innokkaasti paheksuneet Wahlroosin suunnitelmia. Ilmeisesti EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteet saavat heidän mielestään koskea vain köyhiä. Malliesimerkki tästä on Annika Lapintien valitusvirsi siitä, miten Wahlroos imi kaiken Suomesta. Onneksi Henri Myllyniemi kirjoitti jo loistavan vastineen tuoden esille sen, että todellisuudessa homma meni pikemminkin niin päin, että Suomi imi jo kaiken Wahlroosista. Myllyniemi sanoi jo kaiken, mitä itsekin ajattelin, ja luultavasti paremmin, joten minun ei enää tarvitse naputella tuosta aiheesta.

Sen sijaan luettuani vasemmistolaisten kommentteja Wahlroosista jäin miettimään, että mikseivät vasemmistolaiset vaadi lottovoittojen verottamista. Wahlroosin suhteen he tuntuvat ajattelevan, että Wahlroos on saanut omaisuutensa ansiotta. Väitteessä on pieni osa tottakin, sillä kyllähän Wahlroosin menestymiseen vaikutti myös se, että hän sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mutta jos ansiottomasta omaisuudesta puhutaan, niin lottovoitto, jos mikä, on saajalleen täysin ansiotonta tuloa. Wahlroos on taatusti tehnyt menestymisensä eteen paljon enemmän kuin kävellyt kioskille, rastinut seitsemän numeroa kuponkiin ja sijoittanut euron pari omasta pussistaan.

Esimerkiksi vuonna 2013 keskimääräinen lottovoitto oli 1 660 573 euroa ja suurimmat potit olivat 12 500 000 euroa, joita jaettiin viime vuonna kaksi kappaletta. 1,6 miljoonan euron voitosta tulisi marginaaliveroprosentiksi noin 50. Sen verran nyt vähintään voisi ottaa "yhteisen hyvään" tuloista, joiden --vasemmistoa lainaten-- eteen saaja ei ole tehnyt mitään. Lottovoittoja verottamalla saataisiin siis reilut 40 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuosittain. Sillä saisi esimerkiksi Guggenheim-museot neljään Suomen kaupunkiin tai palkattaisiin tasa-arvoyksikköön kuusisataa naista lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen jo aiemmin joitakin kertoja viitannut samaan epäloogisuuteen, kun on noussut parku "optiomiljonäärien ansiottomista tuloista".

Optiomiljonäärit ovat sentään jotain tulojensa eteen tehneet, mutta lottomiljonäärejä on kuitenkin tullut parinkymmenen vuoden aikana vähintäänkin viisi kertaa enemmän kuin optiomiljonäärejä. Heitä ei kirota suuren yleisön piirissä kansan riistäjinä ja omaisuuden kähmijinä.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Tahtoo kans vähentää verotuksesta kaikki Veikkaukselle maksetut lotto/jokeri/eurojackpot/Keno osallistumismaksut, kun ei niitä voittoja löydy. Kyl mää voin sitten maksaa niistä harvoista voitoistakin verot pois, taitaa vaan niistä kympeistä/satasista tulla aika pieni tuotto valtiolle.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei niitä tietenkään saisi vähentää muusta kuin lottovoittojen verotuksesta. Eihän pörssikaupassakaan tehtyjä tappioita voi esimerkiksi palkkatuloverostaan vähentää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lottoon ja muihin veikkauksen peleihin osallistumismaksun saisi vähentää vain voittoa tuoneen osallistumismaksun, jos voitot olisivat veronalaista tuloa. Ei siis kaikkia vuoden aikana maksettuja maksuja (ilman voittoa jääneitä). Tuskinpa yksityishenkilön veikkausta katsottaisiin elinkeinotoiminnaksi. Onneksi tuota pulmaa ei nyt ole kun arpajaisvero pidätetään päältä pois ja voitot tulevat puhtaana kätöseen.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas Vastaus kommenttiin #17

Jos lotto ei olisi valtion monopoli, niin silloin tämä homma pyörisi samoin kuin nettipokerin pelaaminen. Verovuoden kerrallaan voisi listata tulot ja menot ja voitoista maksaa verot - progressiiviset vai suhteelliset, on hyvä kysymys... Muistuttaako lotto enemmän ansiotuloa vai pääomatuloa ? Jokaisella varmaan on mielipiteensä.

Janne Hilden

Moni ihminen yhä enenevässä määrin tekisi "wahlroosit" ja pelaisi ulkomaille.
Jos Veikkauksen jo nyt pienistä voittoluokista perittäisiin vielä verokin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aivan. Tällä hetkellä voittojen verottomuus on epäreilu kilpailuetu Veikkaukselle.

Janne Hilden

Verovapaita ovat voitot ETA-alueella pelatuista peleistä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #21

Totta, joo, se kilpailuetu koskeekin koko ETA aluetta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Lottovoittaja on tehnyt vain, että on kirjoittanut kupongin ja vienyt sen R:lle. Eipä juuri rasita. Mutta hän saa sitten voiton puhtaana käteen. Veikkaus on maksanut siitä verot.

Sen sijaan Björn Wahlroos on aivan itse tehnyt valtavasti töitä. Ilmeisesti sellaisia 14 tunnin työpäiviä ja seitsemän viikossa. Ei häntä ole kukaan koskaan auttanut eikä hän mistään ole mitään apua saanut. Se mies on aivan yksin tehnyt omaisuutensa ja sitä nyt kadehditaan ja valtio on jokaisen sentin perässä. Ei ihme, että Wahlroos muuttaa Ruotsiin.

Sama koskee tietenkin kaikkia johtajia, jotka raatavat viikot läpeensä ja saavat sitten vähäiset optiot palkakseen. Ne kuuluvat näille yksinäisille henkilöille, jotka omalla työllään ovat ne ansainneet. Ei heitä siinä ole kukaan auttanut.

Mutta kansanedustajaksi, kuten vasemmistoliiton Annika Lapintie, pääsee kuka hyvänsä, joka osaa nuolla oikeita ihmisiä puolueessa ja saa ääniä. Kelpaa Lapintienkin eduskunnassa nostaa valtavaa palkkaa ja kulukorvauksia. Luontoisetuihin kuuluu myös ulkomaanmatkat ja vaikka mitä. Oletteko koskaan kuulleet, että kansanedustaja maksaisi itse oman lounaansa tai päivällisensä?

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kun ryhtyy yrittäjäksi,tietää mihin ryhtyy. Aika kiva tuntipalkka Wahlroosille on jäänyt ja toivottavasti Ruotsissa leipä levenee. Jos taas laittaa Loton vetämään,tietää mitä saa,siis jos sattuu voittamaan.

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Veikkaus Oy maksaa veron jokaisesta lottovoitosta etukäteen. Voittaja saa siis nettosumman "puhtaana käteen". Miksi sitä pitäisi verottaa vielä toiseen kertaan?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Koska montaa muutakin asiaa verotetaan nykyään moneen kertaan. Yritys on maksanut jakokelpoisista varoistaan, liikevoittoveron mutta verottaja haluaa siivun vielä sittenkin, kun raha siirtyy yrityksen tililtä omistajan tilille. Perinnöksi jätettävästä omaisuudesta on jo kertaalleen maksettu verot, mutta niin vain verokarhu haluaa osansa, kun omaisuus siirtyy jälkipolville. Ja niin edelleen. Tähän kun vielä yhdistää ainaisen valituksen kestävyysvajeesta ja kitinät Wahlroosista, niin ainoa johdonmukainen päätelmä on, että lottovoittoja, jos mitä, pitäisi verottaa nykyistä kovemmin.

Toimituksen poiminnat