Miksi lottovoittoja ei veroteta?

Björn Wahlroosin suunnitelmat Ruotsiin muuttamisesta ovat herättäneet kiivasta keskustelua verotuksesta, hyvinvointivaltiosta ja yhteisvastuusta. Erityisesti vasemmistolaiset ovat innokkaasti paheksuneet Wahlroosin suunnitelmia. Ilmeisesti EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteet saavat heidän mielestään koskea vain köyhiä. Malliesimerkki tästä on Annika Lapintien valitusvirsi siitä, miten Wahlroos imi kaiken Suomesta. Onneksi Henri Myllyniemi kirjoitti jo loistavan vastineen tuoden esille sen, että todellisuudessa homma meni pikemminkin niin päin, että Suomi imi jo kaiken Wahlroosista. Myllyniemi sanoi jo kaiken, mitä itsekin ajattelin, ja luultavasti paremmin, joten minun ei enää tarvitse naputella tuosta aiheesta.

Sen sijaan luettuani vasemmistolaisten kommentteja Wahlroosista jäin miettimään, että mikseivät vasemmistolaiset vaadi lottovoittojen verottamista. Wahlroosin suhteen he tuntuvat ajattelevan, että Wahlroos on saanut omaisuutensa ansiotta. Väitteessä on pieni osa tottakin, sillä kyllähän Wahlroosin menestymiseen vaikutti myös se, että hän sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mutta jos ansiottomasta omaisuudesta puhutaan, niin lottovoitto, jos mikä, on saajalleen täysin ansiotonta tuloa. Wahlroos on taatusti tehnyt menestymisensä eteen paljon enemmän kuin kävellyt kioskille, rastinut seitsemän numeroa kuponkiin ja sijoittanut euron pari omasta pussistaan.

Esimerkiksi vuonna 2013 keskimääräinen lottovoitto oli 1 660 573 euroa ja suurimmat potit olivat 12 500 000 euroa, joita jaettiin viime vuonna kaksi kappaletta. 1,6 miljoonan euron voitosta tulisi marginaaliveroprosentiksi noin 50. Sen verran nyt vähintään voisi ottaa ”yhteisen hyvään” tuloista, joiden –vasemmistoa lainaten– eteen saaja ei ole tehnyt mitään. Lottovoittoja verottamalla saataisiin siis reilut 40 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuosittain. Sillä saisi esimerkiksi Guggenheim-museot neljään Suomen kaupunkiin tai palkattaisiin tasa-arvoyksikköön kuusisataa naista lisää.

janikorhonen
Muut Jyväskylä

Riippumaton liberaali

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu