Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Lihavuusepidemian syntipukit

YLE on lähettänyt maanantaisin ei ehkä niin yllättäen BBC:n tuottamaa sarjaa "Lihavuusepidemian syntipukit", jonka keskeinen teema tuntuu olevan, että ihmisillä itsellään ei ole mitään vastuuta siitä, mitä he syövät. Kolmeosaisen sarjan ensimmäistä osaa en nähnyt, mutta tämän kirjoituksen motivoi toinen osa, missä keskityttiin ravintoloiden ja pikaruokaloiden annoskokoihin, joiden todettiin aikaa myöten suurentuneen.

Annoskokojen kasvattamisen idea jäljitettiin 30-luvun Yhdysvaltoihin, missä jonkun kaupungin elokuvateatterin omistaja oli keksinyt suurentaa popcorn annosten kokoa saadakseen myytyä enemmän paukkumaissia. Teatterin asiakkaat olivat dokumentin tekijöiden mielestä tietysti tahdottomia lampaita, joille ei jäänyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin maksaa isommasta annoksesta ja syödä se. Ajatusmaailma on uskomaton -- syyllinen haetaan vaikka valtameren yli ja melkein sadan vuoden takaa, kunhan se vain ei ole rasvaisia ja sokerisia herkkuja naamaansa mättävä kuluttaja itse.

Kakkososa ei taida enää olla katsottavissa, mutta kolmososa on tätä kirjoitettaessa vielä katsottavissa Yle areenalta neljän päivän ajan. Siinä on hitusen enemmän ideaa, sillä se keskittyy terveellisinä markkinoitavien ruokien lihottavuuteen, mutta siinäkin minua etoo yksilön vastuun täydellinen unohtaminen. Totta on, että moni terveellisen imagon hankkinut elintarvike, kuten hedelmäsmoothie tai Caesar-salaattiannos, voi olla melkoinen kaloripommi. Silti vetoaminen siihen, että ihmiset luulevat, että näitä terveellisinä pidettyjä ruokia voisi syödä mielin määrin lihomatta, on käsittämätöntä kuluttajien aliarviointia.

Lihominen on hidas prosessi (vaikkakaan ei tietysti niin hidas kuin painon pudottaminen), joka ei tapahdu viikossa eikä kahdessa. Jos alkaa ahmia pähkinämysliä ja vedellä smoothieita kaksin käsin "koska ne ovat terveellisiä" ja vaaka näyttää viikosta toiseen kohoavia lukemia ja vaatteet yksi toisensa jälkeen käyvät pieniksi, niin luulisi, että ainakin jokainen ala-asteelta läpi päässyt osaisi tehdä päätelmän, että nyt taitaa dieetti sisältää hieman liikaa kaloreita.

BBC:n sarja on kylläkin nykyaikaisen trendin mukainen, mutta se trendi on minusta huolestuttava. Ei voi olla hyväksi, että yksilöillä ei katsota olevan vastuuta edes omista syömisistään. Kaikki on jonkun muun vika, ja olipa kyse sitten syömisestä, päihteiden käytöstä tai rahapeleistä, kaikkeen ratkaisu on määrääminen, kieltäminen ja holhoaminen. Ohjelman ainoa hyvä puoli oli lähetysaika, sillä satuin katsomaan sitä kuntosalin televisiosta. Esitetyn ajatusmaailman raivostuttavuus antoi reilusti lisää puhtia punttien nosteluun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minusta siinä kerrottiin selkeästi kuinka he tietävät kyllä varsin hyvin miten asiakkaisiin/kuluttajiin tai ihmisiin ylipäätänsä voidaan vaikuttaa. Tästä syystä olen kannattanut vapaata markkinataloutta sillä perusteella,että myös ihmisen mieli jätettäisiin mahdollisimman vapaaksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei se jätä ihmisen mieltä mahdollisimman vapaaksi, jos ihmiset totutetaan siihen, ettei heidän tarvitse ajatella mitään itse, vaan joku ylempi taho järjestää kaiken.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kumpa asiat olisi noin yksinkertaisia.. Mutta väännetään nyt sitten :)

Kapitalismi hakeutuu siihen,että löytyy tyhmät kulututtajat jotka eivät itsenäisesti ajattele. Se luo myymällä ongelman tänään ja myy ratkaisun huomiseksi. Bisnes kukoistaa..enemmistö ihmisistä ovat näennäisesti tyytyväisiä istuessaan velkaisessa kodissaan juomassa uuden uutukaisen merkkistä olutta ja mahtavasti brändättyjä perunalastuja. Ratkaisuksi tarjotaan terveydenhuoltoa..lääkkeillä.

Jokainen joka kyllästyy olemaan tuottavaosapuoli hakeutuu mielellään tuohon tyhmän kuluttajan rooliin,koska se vaikuttaa niin fantsulta. Äläkä mene sekoittamaan valtiota tähän... :)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #3

En sekoita valtiota tähän, jos muutkaan eivät sekoita. "Tyhmiä" kuluttajia saa kyllä valistaa, mutta tuotteiden myyntiä tai ostamista ei saa kieltää.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #6

En ymmärrä. Ei se riko kenenkään vapautta, jos tehdään telkkariohjelma, missä kerrotaan, ettei kannata syödä liikaa sipsejä tai, montako kaloria smoothiessa on. Tässä dokumentissa vaan oli se vika, että siinä heti huudettiin valtiota apuun, ja se taas rikkoo vapautta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #7

Se rikkoo minun mieleni vapautta,jos minuun alituisesti koitetaan vaikuttaa. Möykkääthän sinäkin täällä valtion propagandakoneistosta,toverisi Nieminen valittaa koulujen harrastavan propagandaa jne. Tosiasiassa ainoata todellista vapautta on olla mieleltään vapaa eikä suinkaan yrityselämän vapaus ole ainoata todellista vapautta,vaikka niin haluaisitkin asian olevan,koska se mahdollistaa mahdollisimman suuren krääsämäärän.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #8

Ei se riko mielesi vapautta, koska ei sinun ole pakko kuunnella sitä vaikuttamista. Minun blogiani ei ole pakko lukea, televisiomainoksia ei ole pakko katsoa, kadunvarsimainoksistakin voi kääntää katseensa pois. Kaupassa käydessään ehkä joutuu joitakin pakkauksia ja etikettejä katsomaan, mutta nykyään ei välttämättä edes tarvitse käydä kaupassa itse, vaan moni kauppa tarjoaa kotiinkuljetuspalveluita, mutta se tosin kyllä sitten maksaa vähän ylimääräistä. Voit kuitenkin (lähes) täysin vapaasti jättää mainonnan huomiotta, jos se mielesi vapautta rikkoo.

"Mielen vapaus" tosin on liian epämääräinen käsite vapauden määritelmän perusteeksi. "Mielen vapautta" voi rikkoa ihan mikä tahansa. Naapurin ruma pensasaita, ärsyttävän näköinen vastaantulija tai radiossa soiva huono biisi. Minäkin voisin nimetä monta kirjoittajaa täältä Puheenvuorosta, jotka rikkovat minun "mieleni vapautta". Lienemme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että edellä mainituille asioille ei voi tehdä mitään, joten ei niitä kannata ottaa edes mukaan vapauden määrittelyyn.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä alan kaatua sille linjalle, että se on sokeri ja viljat, jotka ihmisen sairastuttaa ja lihottaa.

Minä tajusin tänään, että minullahan ei ole ollut migreeniä kuin kerran viljattoman ja vähäsokerisesn dieettini alussa. Viikonloppuna haksahdin monen viikon jälkeen vetämään pitsaa ja eilen söin leipää, kun en kerinnyt ruokaa tekemään (seli seli).

Tänään olikin sitten migreenikohtaus.

Googlasin ja hämmästyin:

http://migraine.com/blog/gluten-and-migraine-is-th...

Että sellaista.

Toimituksen poiminnat