Yksilönvapauksien ja tasa-arvon puolesta "Vapaudesta hetkellisen turvallisuuden tähden luopuva ei ansaitse kumpaakaan." - Benjamin Franklin

Suomalaisillako mitta täynnä holhousta?

Ilta-Sanomien jutussa oli ensi näkemältä toiveita herättävä otsikko: "Suomalaisilla mitta täynnä holhousta". Tekstin perusteella aloin kuitenkin pian epäillä, että ensivaikutelmani oli aivan liian ruusuinen. Juttu kertoi TNS Gallupin tekemästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin, onko Suomessa kansalaisten mielestä jo liikaa kieltoja ja luvanvaraisuuksia.

Heti toisessa kappaleessa vastaan tuli suuri yllätys. Vahvimmin sitä mieltä, että kieltoja on liikaa, olivat perussuomalaisten kannattajat. Siis sen puolueen, joka eduskuntavaaliohjelmassaan haluaa muun muassa säilyttää Veikkauksen monopolin (eli siis kieltää rahapelien pyörittämisen), verottaa alkoholia ja tupakkaa rangaistusluonteisesti, kieltää muut huumeet kokonaan ja harkitsee haittaveroja epäterveellisiksi katsomilleen elintarvikkeille. Joko vastaajat eivät ole lukeneet perussuomalaisten vaaliohjelmaa, tai sitten kyseinen pari vuotta vanha ohjelma kaipaa pikaista päivitystä.

Hyvältä libertaarista näyttivät myös muiden puolueiden kannattajiksi tunnustautuneiden vastaukset. 80% kaikista vastaajista oli sillä kannalla, että jokaisella aikuisella pitäisi olla oikeus päättää omista tekemisistään, niin kauan kuin hän ei häiritse tai vahingoita muita. Noin murskaava tulos saa epäilemään, mahtoivatko ihmiset todella ymmärtää, mistä tuossa oikein on kyse. Mainittu periaatehan sallisi muun muassa seksin myymisen ja huumeiden käytön.

Ajatelkaa nyt ihmiset. Jos jokainen saisi päättää omista tekemisistään, niin Vladimir voisi perustaa Helsingin laitamille bordellin, kunhan sijoittaisi sen riittävän syrjäiselle ja hiljaiselle paikalle, ettei katukuva kärsi, eikä pakottaisi ketään työskentelemään siellä vasten tahtoaan. Ja sitten naapurin Jaska voisi käydä siellä -- hui kamalaa -- ostamassa seksiä! Oletteko nyt aivan varmoja, että ihan jokaisella pitäisi olla oikeus päättää omista tekemisistään?

Entäpäs sitten ne hirvittävät kauhistuttavat huumeet? Jos edellä mainittu periaate olisi voimassa, niin silloinhan kuka tahansa ruohopää voisi oman kämppänsä suojissa poltella sitä kamalaa kannabista niin paljon kuin lystäisi. Mikäli asianosaiset eivät sytyttäisi asuntoaan tuleen tai hamppupäissään erehtyisi luulemaan naapurin postiluukkua vessanpöntöksi, niin moiseen jumalattomaan menoon ei voisi kukaan ulkopuolinen puuttua. Vaikea uskoa, että 80% suomalaisista ajattelisi noin. Oikeaan suuntaan toki ollaan menossa, sillä esimerkiksi kannabiksen laillistamista kannattavien osuus kasvaa koko ajan, mutta toistaiseksi ollaan luultavasti lähempänä kahtakymmentä prosenttia kuin kahdeksaakymmentä.

Libertaarit pilvilinnat alkavatkin haihtua ja homman nimi paljastua uutisen loppuosassa. Väittämän "Puoluevalinnassani vaikuttaa merkittävästi se, miten puolue lupaa kunnioittaa yksilönvapauteen liittyviä oikeuksiani" kanssa samaa mieltä oli vain vähän reilu puolet (54,7%) vastaajista. Epäilisin, että tuossa inauksen isommassa puolikkaassa on paljon sellaisia, joille yksilönvapaus tarkoittaa kaikkien yksilöiden ehdotonta vapautta olla heidän kanssaan samaa mieltä. Toinen puolikas sitten reilusti tunnustaakin, etteivät yhtään tykkää äänestämiensä poliitikkojen päätöksistä, mutta äänestävät heitä silti. Sillähän tämä homma sitten pyöriikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Joonas Kaur

Nyt kun erilaisia kansalaisaloitteita on laadittu jo joitakin, niin kuka ottaisi kerätäkseen 50.000 nimeä ALKO:n monopolin purkamiseksi ja viinien siirtämiseksi ruokamarketteihin?

Uskoisin, että nimet saataisiin kokoon viikossa helposti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Siinäpä olisi hyvä toimeksianto liberaalimafialle tai edistyspuolueelle. Tosin, koska homma ei kuitenkaan johtaisi mihinkään, niin motivoituneista vetäjistä voi olla pulaa.

Toimituksen poiminnat